«Αν το κράτος δεν μπορεί να προσφέρει Δικαιοσύνη, τι άλλο μπορεί να προσφέρει;»

«Χρειάζεται να κάνουμε κάτι για να αλλάξει αυτός ο τόπος», τονίζει σε συνέντευξή του στον REPORTER ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης. Επαναλαμβάνει πως η υποψηφιότητά του είναι ανεξάρτητη, σημειώνοντας πως «ανεξάρτητος είσαι, δεν γίνεσαι ξαφνικά», αλλά αφήνει ανοιχτό το παράθυρο συνεργασίας με κάποιες πολιτικές δυνάμεις. Θέτει, ωστόσο, ως προϋπόθεση συμπόρευσης την υιοθέτηση των θέσεων που ήδη παρουσίασε, υπογραμμίζοντας πως η υποψηφιότητά του δεν υπάρχει στο κενό. «Διαβάστε τις, πέστε μου πού συμφωνούμε, πού διαφωνούμε, τι μπορούμε να αλλάξουμε και πάνω σε αυτόν τον κοινό παρονομαστή θα χτίσουμε μια κοινή προσπάθεια, να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα για τη χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Σχολιάζοντας το 6% που κατέγραψε στην πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER, ο κ. Δημητριάδης δηλώνει πως είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό, καθώς, όπως αναφέρει, «εγώ δεν είμαι πολιτικός, δεν είμαι κομματικό στέλεχος, δεν έχω την προβολή». «Νομίζω ότι είναι μια αριθμητική που έχει προοπτική και μόνο σε αύξηση μπορώ να προσβλέπω», προσθέτει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η δυναμική του θα αυξηθεί, όταν γίνουν οι θέσεις του πιο γνωστές στο ευρύ κοινό.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο Αχιλλέας Δημητριάδης στέκεται ιδιαίτερα στον πολιτικό πυλώνα του για το τίμιο κράτος, χαρακτηρίζοντας μείζων πρόβλημα τη διαφθορά. Διατυπώνοντας την εκτίμηση πως ο κόσμος είναι αρκετά ώριμος για να δει τις θέσεις του καθενός, διερωτήθηκε πώς η απερχόμενη Κυβέρνηση μπορεί να έχει αξιοπιστία στο να πει ότι δεν είναι διεφθαρμένη. «Πού να αρχίσω; Χρυσά διαβατήρια; Δύο υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Pandora Papers; Να πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες μήπως θέλετε; Όλα αυτά τα πράγματα είναι εκεί», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Πέραν, όμως, της διαφθοράς, ο κ. Δημητριάδης ενδιατρίβει στο ζήτημα της δικαιοσύνης ευρύτερα. Κάνει λόγο για ατιμωρησία, καθυστέρηση και θέτει το ερώτημα πόσο ποιοτική είναι η προσπάθεια εφαρμογής του νόμου. Υπογραμμίζει ότι «η ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης, πέραν του ότι χρειάζεται για να διορθώσουμε την εμπιστοσύνη που έχει ο κόσμος στο σύστημα, είναι και βασικό συστατικό για να πιστέψει ο κόσμος ότι αυτό το κράτος του προσφέρει κάτι σωστό. Κι αν αυτό το κράτος δεν μπορεί να του προσφέρει δικαιοσύνη, τότε διερωτώμαι τι άλλο μπορεί να του προσφέρει».

Ο κ. Δημητριάδης φέρνει ως παράδειγμα «τραγικής διαχείρισης» την υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας και από πλευράς ανακριτικών αρχών και από πλευράς πρωτόδικου Δικαστηρίου. «Γίναμε ρεζίλι, δεν το συζητώ. Ταλαιπωρήσαμε μια νεαρή κοπέλα. Αφήσαμε κάποιους που, εάν πήγαινε η υπόθεση Δικαστήριο φαίνεται ότι υπήρχε σοβαρή μαρτυρία ότι έγινε ο βιασμός, και έφυγαν, για λόγους σχετικά άγνωστους. Αλλά το χειρότερο, τι μαθήματα πήραμε από αυτό το παρατράγουδο της δικαιοσύνης; Δεν βλέπω αποτέλεσμα. Δεν βλέπω ότι πήραμε μαθήματα για να αλλάξουμε», τονίζει.

Διερωτάται, επίσης, γιατί δεν ηχογραφείται και μαγνητοσκοπείται η ανάκριση, επισημαίνοντας ότι δεν θέλουμε αρκετά. «Για μένα είναι μόνο λυπηρό ότι το επίπεδο της ποινικής δικαιοσύνης, όσον αφορά την ανάκριση, δεν έχει το εχέγγυο για τον κατηγορούμενο να καταγράφεται η διαδικασία της ανάκρισης που γίνεται στην Αστυνομία. Τραγικό», σημειώνει.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αχιλλέα Δημητριάδη στον REPORTER:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο