Με μεγάλο ενδιαφέρον αντικρίζουν οι Οικολόγοι την πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Περισσότερο από δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση αντιπροσωπειών της ΔΗΠΑ–Συνεργασίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Μάριο Καρογιάν, και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο, κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, με αντικείμενο την πρόταση της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, και τον σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος Οικολόγων, ο κ. Θεοπέμπτου δήλωσε ότι «η δημιουργία μια τέτοιας κυβέρνησης έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Έχει πάρα πολλές πτυχές, για αυτό κάναμε μια συζήτηση που είχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και διήρκησε και πάρα πολύ ώρα».

Υπάρχουν πάρα πολλές πτυχές τις οποίες πρέπει κάποιος να εξετάσει προσεκτικά. Ώστε να δει για τα πιθανά προβλήματα, και να προετοιμαστεί για οποιεσδήποτε λύσεις χρειάζεται, σημείωσε περαιτέρω.

«Επαναλαμβάνω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την ευκαιρία. Είναι ένα θέμα το οποίο μας ενδιαφέρει και είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε και μετά. Θα δούμε φυσικά και τις εξελίξεις, αλλά επαναλαμβάνω ότι ήταν και είναι πολύ ενδιαφέρον να αρχίζει κάποιος να εξετάζει τη δημιουργία μιας τέτοιας κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, διότι υπάρχουν πολλαπλά οφέλη», τόνισε.

«Κλείνω, λέγοντας ότι έρχονται πάρα πολύ δύσκολες ώρες για την Κύπρο, γιατί τώρα αλλάζουν πολλά δεδομένα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Νομίζω ότι και με την κρίση της οποίας όλοι βλέπουμε τα πρώτα της δείγματα, αλλά και με το θάρρος το οποίο μπορεί να πάρουν ορισμένοι, είναι η εποχή που πρέπει όλα τα κόμματα να κοιτάξουμε το κοινό καλό» είπε καταλήγοντας ο κ. Θεοπέμπτου.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, δήλωσε: «Θέλω πραγματικά για ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο των Οικολόγων, τον αγαπητό φίλο Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και τους συνεργάτες του, τους βουλευτές και την ηγεσία των Οικολόγων, για αυτή τη δημιουργική, ουσιαστική, και πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε. Ανταλλάχθηκαν απόψεις στη βάση της πρότασης που έχουμε υποβάλει εδώ και αρκετό καιρό για την δημιουργία κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Οφείλω να πω ότι μέσα από αυτό τον δημιουργικό διάλογο έχουν βγει και επιπρόσθετα συμπεράσματα, επιπρόσθετες εκτιμήσεις. Δεν χρειάστηκε στην φιλοσοφία αυτής της πρότασης να αφιερώσουμε χρόνο, γιατί και οι δύο πλευρές διαπιστώνουμε την αναγκαιότητα ότι ο τόπος περνά δύσκολα, ο τόπος έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, πολλούς κινδύνους».

Ο κ. Καρογιάν σημείωσε πως ο τόπος έχει να διαχειριστεί σωρεία ζητημάτων που έχουν να κάνουν:

- Με τις νέες τις νέες γεωπολιτικές αναταράξεις όπως διαμορφώνονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπαίνουμε στο νέο Ψυχρό Πόλεμο είτε το θέλουμε είτε όχι.

- Υπάρχει πολύπλευρη οικονομική κρίση που αγγίζει φτωχούς ανθρώπους και κομμάτια σημαντικά της κοινωνίας μας.

- Έχουμε ζητήματα που αφορούν την υγειονομική διαχείριση, διότι δυστυχώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

- Υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα, κοινωνικές ανισότητες, υπάρχουν εργασιακές σχέσεις πολλών συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε μια κατάσταση που χρειάζεται πολύ προσοχή.

- Υπάρχει πληθωρισμός και ακρίβεια.

- Υπάρχουν θέματα που αφορούν τις λειψές μεταρρυθμίσεις.

- Υπάρχει το Κυπριακό το οποίο βρίσκεται σε τέλμα, και ασφαλέστατα πρέπει να υπάρξουν συνέργειες έτσι ώστε να δούμε πώς μπαίνουμε σε μια διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και στη βάση των Αρχών και των Αξιών της Ε.Ε.

- Υπάρχουν τα θέματα της καθημερινότητας που όλοι γινόμαστε δέκτες πολλών μηνυμάτων.

- Υπάρχουν τα θέματα του περιβάλλοντος και της μετάβασης στην Πράσινη Ανάπτυξη.

«Αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν ζητήματα που δεν είναι απλώς να τα κουβεντιάζουμε από καιρού εις καιρόν, και μάλιστα τις πλείστες φορές αντιπαραθετικά και συγκρουσιακά».

Σύμφωνα με ανακοινωση της ΔΗΠΑ, συνεχίζοντας, ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε στη φιλοσοφία και στα πολλαπλά οφέλη της πρότασης της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας: «Κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι η ώρα των ευρύτερων συναινέσεων, των συνθέσεων, είναι η ώρα που θα πρέπει η κοινωνία να λάβει ένα ισχυρό μήνυμα από τις πολιτικές ηγεσίες, ότι τέλειωσαν οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις χωρίς νόημα, χωρίς προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και στους πολίτες», είπε.

«Είναι η ώρα που θα πρέπει να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στους πολίτες ότι σε αυτές τις προκλήσεις, σε αυτές τις δυσκολίες, σε αυτούς τους κινδύνους, σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που περνούν, οι πολιτικές ηγεσίες έχουν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και μαζί, συλλογικά, με τη σοφία, με την αίσθηση της συνεννόησης, του διαλόγου, των συνθέσεων, να κάνουμε τα επόμενα ποιοτικά βήματα προς τα εμπρός. Διαφορετικά, η Κύπρος θα μείνει πίσω στη νέα εποχή. Και είναι κρίμα, πρώτα από όλα για τα παιδιά μας. Για τη νέα γενιά, που ενώ όλοι λέμε ωραία πράγματα, ότι νοιαζόμαστε, στην πράξη τους παραδίδουμε μια κληρονομιά που σίγουρα δεν είναι η καλύτερη. Τουλάχιστον, ας θέσουμε τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για να αλλάξει και η νοοτροπία, και οι συμπεριφορές. Να σταματήσουμε να ενδιαφερόμαστε για το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος ή το πρόσκαιρο κομματικό κόστος, και να επικεντρωθούμε σε αυτό που χρειάζεται ο τόπος. Ότι και αν χρειάζεται, όσος κόπος και αν χρειαστεί», πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν.

Κλείνοντας, ο πρόεδος τςη ΔΗΠΑ ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για τις εισηγήσεις και τους προβληματισμούς που έθεσαν στη διάρκεια της συνάντησης: «Νιώθω ότι μετά από αυτή τη συνάντηση βγαίνουμε όλοι πιο δυνατοί, σε ότι αφορά στο περιεχόμενο, την ουσία, αλλά και αυτά που πρέπει να μας κάνουν να ενωθούμε, και όχι να είμαστε χωρισμένοι χωρίς λόγο και ουσία», ανέφερε.

«Ας ανεβάσουμε τη σημαία της Κύπρου και ας κατεβάσουμε τα κομματικά μας λάβαρα. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε αυτό τον όμορφο, δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο, προς όφελος της πατρίδας, προς όφελος της κοινωνίας», κατέληξε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί