Δημοσκόπηση REPORTER: Τα κριτήρια, η διαφ(θ)ορά και ο πιο ικανός να κυβερνήσει

Τα κριτήρια στη βάση των οποίων θα κάνουν τις επιλογές τους για τις Προεδρικές Εκλογές, προσδιορίζουν οι πολίτες στη δημοσκόπηση του REPORTER, το πρώτο μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε χθες. Οι ψηφοφόροι αναφέρουν, επίσης, ποιον θεωρούν καταλληλότερο για να διαχειριστεί τους βασικούς τομείς διακυβέρνησης του τόπου, αναδεικνύοντας τα ισχυρότερα χαρτιά των υποψηφίων.    

Διάχυτη είναι, πάντως, η απογοήτευσή τους αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο, καθώς οκτώ στους δέκα αναφέρουν πως τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Το εύρημα αυτό ενισχύει την αντιπολιτευτική ρητορική, που προτάσσει την ανάγκη για αλλαγή ως το σοβαρότερο διακύβευμα των Προεδρικών Εκλογών.

Η διαφθορά, σε συνδυασμό με τη δικαιοσύνη, θεωρείται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος, καθώς παρουσιάζεται ως τέτοια από τρεις στους δέκα ψηφοφόρους. Πρόκειται για ένα ζήτημα που μπήκε στην πολιτική ατζέντα τα τελευταία χρόνια και μετατόπισε τη σημασία του Κυπριακού, το οποίο καταγράφεται ως το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα, με ποσοστό 20%. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, πως είναι σπάνιο φαινόμενο να παρουσιάζεται τόσο μεγάλη στασιμότητα στο Κυπριακό ένα χρόνο πριν από τις εκλογές και ενδεχομένως το γεγονός αυτό να στρέφει την προσοχή αλλού.

Μεταξύ διαφθοράς και Κυπριακού εμφανίζεται η οικονομία, με ποσοστό 24%. Τα υπόλοιπα ζητήματα φαίνεται να απασχολούν λιγότερο τους πολίτες, καθώς καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το μεταναστευτικό με 8%, ακολουθούμενο από την πανδημία με 7%, την ακρίβεια με 5% και την παιδεία με 4%. Το 2% αναφέρει κάτι άλλο ως μεγαλύτερο πρόβλημα και το 1% την υγεία.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η δημογραφική ανάλυση της ιεράρχησης των προβλημάτων, καθώς φαίνεται πως είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας των ερωτηθέντων. Ενώ τέσσερεις στους δέκα ψηφοφόρους κάτω των 24 θεωρούν ως σοβαρότερο πρόβλημα τη διαφθορά, το αντίστοιχο ποσοστό στους άνω των 65 είναι μόλις 15%. Πάντως η διαφθορά κατατάσσεται ως πρώτο πρόβλημα και από τις παραγωγικές ηλικίες.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, είναι το δεύτερο πιο σημαντικό πρόβλημα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, καταγράφοντας 20% στους κάτω των 24, 26% στους 25-44, 22% στους 45-64 και 22% στους άνω των 65. Το Κυπριακό ιεραρχείται ως το σημαντικότερο πρόβλημα για τους μισούς πολίτες 65 ετών και άνω, ενώ αυτό το ποσοστό μειώνεται κατά το ήμισυ στους 45-64, και βρίσκεται στο 11% για τις δύο νεαρότερες ηλικιακές ομάδες. Σε ό,τι αφορά το φύλο, οι γυναίκες αποδίδουν ελαφρώς μεγαλύτερη σημασία στη διαφθορά από τους άντρες, με ποσοστά 31% και 28% αντίστοιχα, ενώ οι άντρες ιεαραρχούν πιο ψηλά το Κυπριακό με 25%, έναντι 15% των γυναικών. Η οικονομία θεωρείται πιο μεγάλο πρόβλημα από το ένα τέταρτο τόσο των γυναικών όσο και των αντρών.

Την ίδια στιγμή, η προσωπικότητα και η ικανότητα του υποψηφίου παραγκωνίζουν πλήρως την κομματική προτίμηση, βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης του REPORTER, καθιστώντας τον γρίφο της επιλογής από τις πολιτικές δυνάμεις ακόμα πιο περίπλοκο, αφού το εύρημα αυτό μπορεί να ερμηνευθεί και ως πρόθεση ανυπακοής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Πάει με 1000 ο Χριστοδουλίδης, δείχνουν όμως νικητή Αβέρωφ

Η ικανότητα του υποψηφίου να κυβερνήσει είναι το βασικότερο κριτήριο επιλογής για τέσσερις στους δέκα, ενώ τρεις στους δέκα αναφέρουν ως κριτήριο την προσωπικότητα και το χάρισμα του υποψηφίου. Όλα τα υπόλοιπα κριτήρια περιορίζονται σε μονοψήφια ποσοστά, με τις θέσεις για τη διαφθορά να συγκεντρώνουν 8% και τα παραδοσιακά κριτήρια της στήριξης από το κόμμα αλλά και των θέσεων για το Κυπριακό να καταγράφουν 7%. Οι δε θέσεις για την οικονομία αναφέρονται μόνο από το 4% και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα συγκεντρώνουν αμελητέα ποσοστά.

Στους σημαντικότερους τομείς διακυβέρνησης, πάντως, τα αποτελέσματα είναι συμβατά με αυτά της πρόθεσης ψήφου, καθώς δεν αλλάζει ιδιαίτερα η κατάταξη των υποψηφίων ή είναι ανεπαίσθητες οι μετατοπίσεις. Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών κόβει πρώτος το νήμα και στις τρεις κατηγορίες, με την οικονομία να παρουσιάζεται ως ο πιο αδύναμος τομέας του, όπου είναι πιο δυνατοί τόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Παρά ταύτα, και στην οικονομία ο Νίκος Χριστοδουλίδης θεωρείται ο καταλληλότερος από το 33% των ψηφοφόρων, παρόλο που, μέχρι στιγμής, παραμένουν άγνωστες οι προγραμματικές του προσεγγίσεις για το ζήτημα. Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος, ως πιο έμπειροι στον τομέα αυτό, ακολουθούν με 15% και 14% και πίσω τους έρχεται ο κανένας με 7%. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, καθώς και ο Αχιλλέας Δημητριάδης και η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, τα ονόματα των οποίων φαίνεται να μελετά σοβαρά το ΑΚΕΛ, συγκεντρώνουν από 5% σε αυτήν την ερώτηση. Όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι καταγράφουν πολύ μικρά ποσοστά.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το ποσοστό του κ. Χριστοδουλίδη αυξάνεται και μάλιστα υπερβαίνει ελαφρώς το 36% που καταγράφει στην πρόθεση ψήφου, καθώς βρίσκεται στο 38%, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ συγκεντρώνει 11%, μία μονάδα περισσότερη από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Ακολουθεί ο κανένας με 7%, το ίδιο ποσοστό που συγκεντρώνει και ο Αχιλλέας Δημητριάδης, η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή με 6% και ο Στέφανος Στεφάνου με 5%.

Την πρωτιά έχει ο Νίκος Χριστοδουλίδης και στην εσωτερική διακυβέρνηση, καθώς θεωρείται ο καταλληλότερος για τη διαχείρισή της από το 36%, ενώ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος θεωρούνται καταλληλότεροι από έναν στους δέκα ψηφοφόρους. Ακολουθεί ο κανένας με 7%, ενώ Στέφανος Στεφάνου και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή καταγράφουν από 6% και ο Αχιλλέας Δημητριάδης 5%.

Ταυτότητα έρευνας

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το γραφείο IMR, με ανάθεση από τον REPORTER, μεταξύ 19ης Φεβρουαρίου και 1ης Μαρτίου 2022. Το δείγμα ήταν 1000 άτομα, άντρες και γυναίκες 18 ετών και άνω, με δικαίωμα ψήφου και η επιλογή έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, και η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με την χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα καθορίζεται στο +/-3.1 και ο βαθμός βεβαιότητας στο 95%.

Το 39% του δείγματος προέρχεται από την επαρχία Λευκωσίας, το 29% από την επαρχία Λεμεσού, το 16% από την Λάρνακα, το 10% από την Πάφο και το 6% από την Αμμόχωστο. Υπήρχε ίση εκπροσώπηση αντρών και γυναικών. Το 12% του δείγματος ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 36% στην ομάδα 25-44, το 35% στην ομάδα 45-64 και το 16 είναι άνω των 65 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
Συναντάται με Σκυλακάκη στην Αθήνα ο Παπαναστασίου για το GSI
Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Τρίβει τα χέρια του για τις προαναγγελίες των Τούρκων στην ΑΟΖ ο Τατάρ-Συνεχίζει το τροπάρι για τα δύο κράτη