Προκρίνουν δύο υποψηφίους οι ΔΗΚΟϊκοί, από συμπληγάδες η συνεργασία με ΑΚΕΛ

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα, σε σχέση με την άποψη των πολιτών για τις επιλογές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών, περιλαμβάνει η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του REPORTER. Κάτι λιγότερο από ένα χρόνο πριν οι πολίτες πάνε στις κάλπες και ενώ οι επαφές μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν να συνεργαστούν είναι σε εξέλιξη, οι πολίτες καταθέτουν τις απόψεις τους, για το πώς θα ήθελαν να πορευθούν τα κόμματα.  

Το γενικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί, είναι η εμφάνιση, τουλάχιστον σε ότι αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα, μιας ισχυρής τάσης, που δεν θεωρεί ότι η συνεργασία με το ΑΚΕΛ θα έπρεπε να τεθεί ως προτεραιότητα, αφού προκρίνουν τη στήριξη μιας ενδεχόμενης ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος στη βάση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης επιβεβαιώνει τα ισχυρά ερείσματα που διαθέτει εντός των ΔΗΚΟϊκών. Από την άλλη πλευρά η βάση του ΑΚΕΛ, επιζητεί μια συνεργασία που θα βάζει στην εξίσωση περισσότερα κόμματα της αντιπολιτευσης με ανεξάρτητο υποψήφιο. 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η IMR για λογαριασμό του REPORTER, στο ερώτημα προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί το ΑΚΕΛ, το 46% των ερωτηθέντων απαντά πως το κόμμα της Aριστεράς θα πρέπει να επιδιώξει μια ευρύτερη συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στηρίζοντας έναν κοινό ανεξάρτητο υποψήφιο. Το 22% των ερωτηθέντων δηλώνει πως το ΑΚΕΛ θα πρέπει να επιδιώξει συνεργασία με το ΔΗΚΟ, στηρίζοντας έναν κοινό ανεξάρτητο υποψήφιο, ενώ το 19% προκρίνει την επιλογή κομματικής υποψηφιότητας, είτε με υποψήφιο τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, είτε οποιοδήποτε άλλο στέλεχος. Τέλος, μόλις το 13% των ερωτηθέντων προκρίνει την επιλογή συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα, με υποψήφιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Σχεδόν ανάλογες είναι και οι απαντήσεις ανάμεσα στην ομάδα των ερωτηθέντων που δήλωσαν πως στις Βουλευτικές του 2021 ψήφισαν το ΑΚΕΛ. Ειδικότερα το 47% όσων δήλωσαν πως ψήφισαν ΑΚΕΛ στις Βουλευτικές του περασμένου έτους, απάντησε πως η κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να κινηθεί το κόμμα, είναι να επιδιώξει μια ευρύτερη συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στηρίζοντας έναν κοινό ανεξάρτητο υποψήφιο. Το 30% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, απάντησε πως το κόμμα θα πρέπει να επιδιώξει συνεργασία με το ΔΗΚΟ, στηρίζοντας έναν κοινό ανεξάρτητο υποψήφιο. Την επιλογή για να διεκδικήσει το κόμμα την Προεδρία της Δημοκρατίας με τον Στέφανο Στεφάνου ή άλλο κομματικό στέλεχος, προκρίνει το 12% των ΑΚΕΛικών, ενώ τέλος, μόλις το 11% θεωρεί ως την πιο ορθή επιλογή μια συνεργασία με το ΔΗΚΟ με υποψήφιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο, θέση την οποία προωθεί το μεγάλο κόμμα του Κέντρου στον μεταξύ τους διάλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Πάει με 1000 ο Χριστοδουλίδης, δείχνουν όμως νικητή Αβέρωφ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων σε σχέση με την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΔΗΚΟ ενόψει των Προεδρικών Εκλογών. Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 30% προκρίνει το ΔΗΚΟ να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Το 27% απάντησε πως η πιο ορθή επιλογή είναι να επιδιώξει συνεργασία με το ΑΚΕΛ με μια κοινή ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Την επιλογή το ΔΗΚΟ να επιδιώξει συνεργασία με το ΑΚΕΛ προτάσσοντας την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, προκρίνει το 16% των ερωτηθέντων, ενώ το 15% θεωρεί πως το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου θα πρέπει να επιδιώξει συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα του Κέντρου πέραν του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, στηρίζοντας ένα κοινό υποψήφιο. Μόλις το 5% των ερωτηθέντων, απάντησε πως το ΔΗΚΟ θα πρέπει να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου και το 3% να συνεργαστεί με το ΑΚΕΛ υποστηρίζοντας μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Στέφανου Στεφάνου.

Αρκετά διαφορετικές, ωστόσο, παρουσιάζονται οι απόψεις μεταξύ όσων απάντησαν πως ψήφισαν το Δημοκρατικό Κόμμα στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές. Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε όσους ψήφισαν ΔΗΚΟ στις Βουλευτικές του 2021, το 37% προκρίνει μια υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ. Ως δεύτερη πιο δημοφιλής απάντηση, με μικρή, μάλιστα, διαφορά από την προτίμηση στην υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος, εμφανίζεται η στήριξη του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με 34%. Ακολουθεί, με αρκετά πιο μικρό ποσοστό, η επιλογή της στήριξης μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, θέση που προωθεί το κόμμα της Αριστεράς, η οποία υποστηρίζεται από το 13% των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων, ενώ η επιλογή της συνεργασίας με τα κόμματα του Κέντρου με κοινό υποψήφιο συγκεντρώνει 11%. Μόλις 1% καταγράφειη επιλογή της υποστήριξης του Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ 2% συγκεντρώνει η επιλογή υποστήριξης μιας υποψηφιότητας του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Από το συγκεκριμένο εύρημα είναι άξιο αναφοράς το σημαντικό ποσοστό που καταγράφει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, το οποίο αποδεικνύει την δυνατότητα του τέως υπουργού Εξωτερικών να διεισδύσει στη βάση του Δημοκρατικού Κόμματος. Σε συνδυασμό με τις απαντήσεις στο ερώτημα ποιος πιστεύετε ότι είναι ο καταλληλότερος για να υποστηρίξει το ΔΗΚΟ, όπου ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Νικόλας Παπαδόπουλος βρίσκονται ακριβώς στην ίδια ευθεία, καταγράφοντας από 39% ο καθένας, γίνεται ευκόλως αντιληπτό πως ο κ. Χριστοδουλίδης, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του ΔΗΚΟ δίνει προτεραιότητα στον διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα βρει μπροστά της τα «θέλω» της κομματικής βάσης. «Θέλω» που είχαν καταγραφεί, τόσο κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου, όσο και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Στο ερώτημα «από τους υποψήφιους που μέχρι στιγμής έχουν εξαγγείλει ή εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, ποιος πιστεύετε ότι είναι ο καταλληλότερος για να υποστηρίξει το ΔΗΚΟ, ανάμεσα στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 40% απάντησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και το 23% Νικόλας Παπαδόπουλος. Από 7% λαμβάνουν Αχιλλέας Δημητριάδης και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, 5% συγκεντρώνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου και από 4% οι Γώργος Παμπορίδης και Γιώργος Κολοκασίδης.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νικόλας Παπαδόπουλος λαμβάνουν από 39%, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και Γιώργος Κολοκασίδης από 4%, ο Αχιλλέας Δημητριάδης 3%, ενώ Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Παμπορίδης από 2%. Αξίζει να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη κάρτα ξεχωρίζει το χαμηλό ποσοστό που καταγράφει ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Γιώργος Κολοκασίδης, ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος και  δεν φαίνεται η υποψηφιότητα του, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να έχει έρεισμα ανάμεσα στους ΔΗΚΟϊκούς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων, σε σχέση με το αν βρίσκεται ιδεολογικά πιο κοντά στον Δημοκρατικό Συναγερμό ή στο ΑΚΕΛ το Δημοκρατικό Κόμμα. Ανάμεσα στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 43% απάντησε πως το ΔΗΚΟ δεν βρίσκεται ιδεολογικά κοντά ούτε στον ΔΗΣΥ, ούτε στο ΑΚΕΛ, ενώ το 39% ότι βρίσκεται πιο κοντά στον ΔΗΣΥ. Το 18% των ερωτηθέντων αντίθετα, απάντησε πως βρίσκεται πιο κοντά στο ΑΚΕΛ.

Ανάμεσα σε όσους δήλωσαν πως στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές ψήφισαν ΔΗΣΥ, το 53% θεωρεί πως το ΔΗΚΟ βρίσκεται πιο κοντά ιδεολογικά στο κυβερνών κόμμα. Το 38% πιστεύουν ότι δεν βρίσκεται κοντά σε κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ μόλις το 9% απαντά πως το ΔΗΚΟ βρίσκεται πιο κοντά στο ΑΚΕΛ. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, το 34% θεωρεί πως το ΔΗΚΟ βρίσκεται ιδεολογικά πιο κοντά στο κόμμα τους. Το 29% ότι βρίσκεται πιο κοντά στον ΔΗΣΥ, και το 37% πως δεν βρίσκεται κοντά  με κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ίδιου του Δημοκρατικού Κόμματος, το 43% θεωρεί πως το κόμμα του δεν βρίσκεται κοντά ιδεολογικά με κάνένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων, το 34% ότι είναι πιο κοντά στον ΔΗΣΥ και το 23% ότι είναι πιο κοντά στο ΑΚΕΛ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημοσκόπηση REPORTER: Πάει με 1000 ο Χριστοδουλίδης, δείχνουν όμως νικητή Αβέρωφ

Ταυτότητα έρευνας

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το γραφείο IMR, με ανάθεση από τον REPORTER, μεταξύ 19ης Φεβρουαρίου και 1ης Μαρτίου 2022. Το δείγμα ήταν 1000 άτομα, άντρες και γυναίκες 18 ετών και άνω, με δικαίωμα ψήφου και η επιλογή έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, και η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με την χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα καθορίζεται στο +/-3.1 και ο βαθμός βεβαιότητας στο 95%.

Το 39% του δείγματος προέρχεται από την επαρχία Λευκωσίας, το 29% από την επαρχία Λεμεσού, το 16% από την Λάρνακα, το 10% από την Πάφο και το 6% από την Αμμόχωστο. Υπήρχε ίση εκπροσώπηση αντρών και γυναικών. Το 12% του δείγματος ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 36% στην ομάδα 25-44, το 35% στην ομάδα 45-64 και το 16 είναι άνω των 65 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ REPORTER ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Δειτε Επισης

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ξανά κόμματα για την ΤΑ-Αντιπολιτεύονται επί της νομοθεσίας που ψήφισαν οι ίδιοι
Η μαύρη μέρα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους-Η Ελλάδα που «δεν θα μείνει απαθής» και το διάγγελμα Κυπριανού
Πολυμερή συνάντηση στις αρχές του νέου χρόνου βλέπουν στην τουρκική πλευρά
Επαναλαμβάνει τα περί «δύο κρατών» ο Τατάρ σε συνάντηση με Τούρκο στρατηγό
ΠτΒ: Η ανακήρυξη ψευδοκράτους επηρεάζει μέχρι σήμερα τις προσπάθειες λύσης
Έκατσε στο στομάχι του Τατάρ η συνεργασία ΗΠΑ και Κύπρου-«Ο καθένας πρέπει να πηδάει σύμφωνα με το μπόι του»
Στα κατεχόμενα ο Γιλμάζ για εορτασμούς ίδρυσης του ψευδοκράτους
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΑΜ ισχυρίζονται πως παρακολουθούν τις εξελίξεις για πιθανή βάση ΗΠΑ στην Κύπρο
Καρέ-καρέ οι καταγραφές της ΚΥΠ από το πραξικόπημα μέχρι την εισβολή το 1974
Γενικός Ελεγκτής: Ιδιαιτερότητες στην περίπτωση διπλωμάτη που έλαβε επίδομα εξωτερικού για τρεις μήνες