Σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής αποδοχής προτείνει για τις Προεδρικές η ΔΗΠΑ

Με το σύνθημα «μαζί μπορούμε να κερδίσουμε το αύριο», έδωσε το έναυσμα για την επόμενη ημέρα της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων ο πρόεδρός της. Το ίδιο σύνθημα, δε, το προέκτεινε και προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, με την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής αποδοχής.

Μιλώντας ενώπιον του Πρώτου Τακτικού Παγκύπριου και Εκλογικού Συνεδρίου, ο Μάριος Καρογιάν ανέπτυξε το όραμα της παράταξής του για το μέλλον, με μία σειρά κεντρώων προτεραιοτήτων και προτάσεων. Απηύθυνε, δε, έκκληση ενόψει Προεδρικών Εκλογών, προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, με την εισήγηση για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή, έστω, της ευρύτερης δυνατής αποδοχής, με κοινό υποψήφιο, που να εγγυάται την εφαρμογή προγράμματος με συγκεκριμένους άξονες.

«Είναι, λοιπόν, η ώρα να υποστείλουμε τις κομματικές σημαίες. Να εξυψώσουμε την σημαία της Κύπρου. Να μετατρέψουμε την επόμενη πενταετία σε εποχή εθνικής αναγέννησης. Απευθύνω από το βήμα του Συνεδρίου μας έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Να δεσμευτούμε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα τα αφιερώσουμε στην πατρίδα και τα παιδιά της. Να ξεχάσουμε τους όποιους κομματικούς ανταγωνισμούς και τους άχαρους βυζαντινισμούς. Να ιεραρχήσουμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου από κοινού τις εθνικές προτεραιότητες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ.

«Η πρόταση μας είναι να καταλήξουμε σε ένα κοινό πολιτικό μανιφέστο και να δεσμευτούμε από κοινού, αδιαφορώντας για το όποιο κομματικό όφελος ή κόστος, την εφαρμογή του στην πράξη», πρόσθεσε. Υποστήριξε ότι η πρόταση μπορεί να φαντάζει ιδεατή αλλά είναι εφικτή, αν όλοι συμφωνήσουν τι θέλουν, σημειώνοντας ότι ούτε οι ώμοι του ενός, ούτε οι ώμοι των ολίγων μπορούν να σηκώσουν το ιστορικό χρέος ευθύνης και χρειάζονται οι ώμοι όλων.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, πως ακόμη κι αν η εισήγησή του δεν γίνει αποδεκτή, η ΔΗΠΑ θα ξεκινήσει τον Μάρτιο κύκλο διαβουλεύσεων. Το σίγουρο, υπογράμμισε, είναι ότι θα έχει λόγο και ρόλο στη νέα διακυβέρνηση του τόπου και στη διαμόρφωση του οράματος της πατρίδας.

Ανασκοπώντας την πορεία της ΔΗΠΑ, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε στην ιστορική ανάγκη αναγέννησης του Κέντρου και έδωσε ελπίδα. Στόχος, είπε, είναι «να ανοίξουμε νέους δρόμους για την πατρίδα μας. Να κερδίσουμε το στοίχημα της ανανέωσης του πολιτικού μας συστήματος. Της πρόταξης ενός νέου πολιτικού ήθους, ενός νέου ύφους χωρίς αφορισμούς, εμμονές και ιδεοληψίες».

Εξέφρασε, δε, σιγουριά ότι η παράταξή του θα είναι εκείνη που θα δώσει το έναυσμα, την αρχή, τη δύναμη, την ελπίδα, που δεν πρόκειται να σταματήσει να παλεύει. «Γιατί εμείς πιστεύουμε στον λαό μας, στους στόχους μας, στην κοινωνία μας, πιστεύουμε στην πατρίδα. Νοιώθουμε όλοι μαζί ως μια οικογένεια, μια γροθιά, μια καρδιά, ένα μυαλό», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στην συνεισφορά της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάνει το πρώτο βήμα στη νέα της εποχή η ΔΗΠΑ-Συνέδριο και μετά Προεδρικές

Ανάγκη αναγέννησης του Κέντρου

Εισαγωγικά, ο κ. Καρογιάν, ανέφερε: «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και χαρά που ανεβαίνω  σήμερα στο βήμα του Πρώτου Τακτικού Παγκύπριου και Εκλογικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης -  Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.  Της Παράταξης που ιδρύθηκε μόλις πριν τέσσερα χρόνια, στις 22 Οκτωβρίου του 2018».

Έκτοτε, είπε, μεγαλώνει και διευρύνεται με νέους συνοδοιπόρους και συναγωνιστές, που προστίθενται μοιραζόμενοι μαζί μας τις ίδιες έγνοιες και αρχές. «Μαζί τους αποδεικνύουμε  ότι η ίδρυση της Παράταξής μας ανταποκρινόταν σε μια πραγματική ιστορική ανάγκη. Την ανάγκη να αναγεννηθεί το Κέντρο. Να αποκτήσει μια αυθεντική εκπροσώπηση. Να εκφράσει επιτέλους τους χιλιάδες οπαδούς του. Να τους δώσει ελπίδα. Να ενσαρκώσει το όνειρό τους να δουν το Κέντρο να αναπτύσσεται σαν μια ισχυρή ρυθμιστική δύναμη εξουσίας και όχι σε κόμμα διαμαρτυρίας. Δύναμη του διεκδικητικού ρεαλισμού, της  μετριοπάθειας, της σύνεσης, της συναίνεσης, της σύνθεσης και της  λογικής», τόνισε.

Μαζί τους, δώσαμε την μάχη των ευρωεκλογών του 2019. Μαζί τους, ξαναδώσαμε την μάχη των βουλευτικών του 2021.  Μαζί τους πετύχαμε την έκπληξη που ένιωσαν όσοι δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να την φανταστούν. Εξέλιξη φυσιολογική για όλους εμάς που έχουμε μάθει να ακούμε την κοινωνία και να μεταφράζουμε τα θέλω της σε πράξη, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Μάριο Καρογιάν, «εκείνο που τώρα επιδιώκουμε, είναι αυτές οι εργασίες να σηματοδοτήσουν την απαρχή όχι μόνον της δημοκρατικής οργανωτικής ανασυγκρότησής μας. Αλλά και μιας νέας πορείας προς τον κυπριακό λαό. Του χρωστάμε ένα νέο ρεαλιστικό αφήγημα για το μέλλον του και τα παιδιά του. Σε αυτό τώρα στρεφόμαστε. Αυτό οφείλουμε να αναστοχαστούμε δίνοντάς του ένα νέο όραμα για την Κύπρο μας».

Γιατί χωρίς ένα νέο όραμα για την κοινωνία και ένα νέο σχέδιο για την έξοδο του τόπου από την πολυεπίπεδη και πολύμορφη κρίση που διέρχεται, η πατρίδα δεν μπορεί να πάει μπροστά ούτε να φθάσει μακριά, επεσήμανε.    

Στιγμή δικαίωσης και ελπίδας

«Φίλες και φίλοι, Δεν σας κρύβω την βαθιά μου συγκίνηση. Νομίζω, άλλωστε, ότι είναι κοινή για όλους μας. Είναι μια στιγμή δικαίωσης και ελπίδας. Δικαίωσης όλων όσοι μας έδειξαν την εμπιστοσύνη τους και μας έδωσαν την δύναμή τους. Νοιώθω την βαθιά υποχρέωση να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου. Όλους τους ψηφοφόρους μας. Να αφιερώσω σε όλους τους ψηφοφόρους μας αυτό το Πρώτο μας Συνέδριο», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ.

Είναι η στιγμή της  αναγνώρισης της συμβολής τους στην επιστροφή του αυθεντικού Κέντρου στο επίκεντρο της πολιτικής μας ζωής. Είναι η στιγμή για εμάς να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντί τους, υπέδειξε. «Να ανοίξουμε νέους δρόμους για την πατρίδα μας. Να κερδίσουμε το στοίχημα της ανανέωσης του πολιτικού μας συστήματος. Της πρόταξης ενός νέου πολιτικού ήθους,

ενός νέου ύφους χωρίς αφορισμούς, εμμονές και ιδεοληψίες. Με επιχειρήματα που έχουν την δύναμη της λογικής. Δεν χρησιμοποιούν ύβρεις. Δεν απευθύνονται στο θυμικό. Εκφράζουν δημιουργικές δυνάμεις. Απαντάνε στις προκλήσεις των καιρών. Με νέες ιδέες και νέα πρόσωπα. Με το θάρρος και την τόλμη που απαιτεί η εποχή και ο λαός μας. Μακριά από τα αδιέξοδα του παρελθόντος», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας να σκιαγραφεί το προφίλ της παράταξης και των ευθυνών της, ανέφερε ότι κινείται μακριά από την στείρα πόλωση των κομματικών αντιπαραθέσεων και των ψεύτικων διλημμάτων της.  Μακριά από κάθε ερασιτεχνισμό. Μακριά από κάθε ατομικό ετσιθελισμό, τυφλό δογματισμό ή ανεύθυνο πειραματισμό. Αντιθέτως, είπε, είναι «κοντά σε  μια κοινωνία και μια νέα γενιά που αγωνιά για την κατάντια του κομματικού μας συστήματος. Που απαιτούν εδώ και τώρα να γυρίσουμε σελίδα, να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας, να δώσουμε λύσεις ριζικές αλλά και ρεαλιστικές, μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο. Με γόνιμες προτάσεις και έξυπνες προτάσεις. Με πραγματικές δεσμεύσεις και όχι με ανέξοδες υποσχέσεις».  

«Έτσι άλλωστε ξεκινήσαμε όλοι μαζί. Έτσι κάναμε τα πρώτα μας βήματα, τότε που το παλαιο-κομματικό σύστημα προσπαθούσε με κάθε τρόπο να μας σταματήσει. Με τεχνάσματα και ραδιουργίες που επιχειρούσαν να μας ακυρώσουν. Με δημοσκοπήσεις που έκαναν τον κόσμο να πιστέψει ότι ήμασταν φαντάσματα. Με μειωτικές και προσβλητικές αναφορές, με διάφορα υπονοούμενα. Ότι δήθεν δεν είχαμε θέσεις και πρόγραμμα. Ότι δεν είχαμε καμία τύχη. Ότι δεν υπήρχε για εμάς θέση στον ήλιο του βασιλείου τους», σημείωσε περαιτέρω ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ.

Τόνισε, ωστόσο, ότι ο κόσμος τους απάντησε. Και μας έδωσε την δύναμη με την οποία σήμερα προχωρούμε ανοίγοντας νέους πιο αισιόδοξους ορίζοντες.

«Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω μάλιστα και τους ευρωπαίους συναγωνιστές μας της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη. Μας δέχτηκαν στους κόλπους τους.  Είναι η άλλη πηγή της δύναμής μας. Είναι οι συνοδοιπόροι μας στην πορεία για μια Ευρωπαϊκή Ένωση στρατηγικά αυτόνομη, κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά ισχυρή, γεωπολιτικά σεβαστή», πρόσθεσε.  

Σταθερός προσανατολισμός

Ακολούθως ο κ. Καρογιάν προχώρησε με την ανάλυση της θέσης της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων στο Κυπριακό. Διέρχεται πράγματι μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις του, είπε. «Απέναντι, η Τουρκία εδραιώνει σταδιακά την κατοχή και την διχοτόμηση της μισής μας πατρίδας. Επεκτείνει την κατοχή στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Δυναμιτίζει τις όποιες προοπτικές επανέναρξης των συνομιλίων, καθώς και τις πιθανότητες να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για μια αποδεκτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση», εξήγησε. 

 Η ευρύτερη περιοχή μας εισέρχεται και πάλι σε κατεξοχήν ασταθή περίοδο. Ένα νέο διεθνές περιβάλλον διαμορφώνεται. Πολύ πιο αβέβαιο. Πολύ πιο τεταμένο. Με τις σχέσεις Ανατολής-Δύσης, ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας να θυμίζουν ένα νέο ψυχρό πόλεμο. «Υπ' αυτές τις συνθήκες, η θέση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης ενδέχεται να ενισχυθεί, με ο’ τι αυτό σημαίνει για την δική μας πλευρά. Το  βασανιστικό ερώτημα που τίθεται είναι τι κάνουμε; Πώς αποτρέπουμε το δυσοίωνο μέλλον στο οποίο, εδώ και χρόνια, προσπαθεί να μας εγκλωβίσει η Τουρκία;», διερωτήθηκε.  

«Επιλέξαμε από την αρχή να μιλήσουμε με καθαρότητα και απόλυτη ειλικρίνεια. Χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς  λαϊκισμούς, χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους. Παρουσιάσαμε και επεξηγήσαμε τις θέσεις μας στο εθνικό θέμα. Προσεγγίσαμε τα δεδομένα που βρίσκονται ενώπιον μας με ορθολογισμό και όχι με ευσεβοποθισμό. Με υπευθυνότητα, πραγματισμό και πάνω από όλα με έγνοια και αγάπη για την πατρίδα και τις επόμενες γενιές της», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Μάριο Καρογιάν, οι θέσεις της παράταξής του σήμερα δικαιώνονται. «Μόνο μια λύση είναι εφικτή: Αυτή που μπορεί να δοθεί εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια. Και βέβαια, σεβόμενη το Κοινοτικό/Ενωσιακό κεκτημένο», επανέλαβε.

Υπέδειξε ότι ο προσανατολισμός μας προς αυτή θα πρέπει να είναι σταθερός, συνεπής και μόνιμος. «Οποιεσδήποτε άλλες συζητήσεις ή καινοφανείς ιδέες εκτός αυτών των παραμέτρων, το μόνο που προσφέρουν είναι προφάσεις στην τουρκική πλευρά για να προωθεί τη λύση των δύο κρατών. Ή της συνομοσπονδίας. Για την Άγκυρα το Κυπριακό είναι θέμα ασφάλειας και επιβολής της πρωτοκαθεδρίας της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.  Τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Κύπρο είναι ξένα προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει στους Τ/Κ να λάβουν μόνοι τους αποφάσεις για το μέλλον τους. Για αυτό άλλωστε επέβαλε τον εγκάθετό της στην ηγεσία της Τ/Κ κοινότητας», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως εμείς, θα πρέπει να αντιπαρατάξουμε την ενότητά μας. «Αυτή τη στιγμή προέχει η έναρξη διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, άμεσα και όχι μακροπρόθεσμα. Μόνον έτσι θα αποφευχθεί η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, προτού «διαβούμε τον Ρουβίκωνα» και οδηγηθούμε σε μη αναστρέψιμες και επικίνδυνες καταστάσεις», είπε.

Γι’ αυτό και εμείς ενθαρρύνουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για αμοιβαία αποτελεσματικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ θα βοηθήσουν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ενώπιον των συνέδρων ο κ. Καρογιάν. Έθεσε, ωστόσο, δυο προϋποθέσεις:

Πρώτη προϋπόθεση: Τυχόν συζητήσεις ή και συμφωνία για ΜΟΕ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν ή να προωθούνται σε βάρος της συζήτησης της ουσίας του Κυπριακού. Διαφορετικά, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η διαιώνιση της παρούσας κατάστασης και η προώθηση περαιτέρω τετελεσμένων από την κατοχική δύναμη.

Δεύτερη προϋπόθεση: Κανένα ΜΟΕ δεν πρόκειται να αποδώσει ουσιαστικά, εάν η εφαρμογή του είτε υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία είτε οδηγεί σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

«Φίλες και Φίλοι, Η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Οι προσωπικές φιλοδοξίες, τα προσωπικά οφέλη, τα κομματικά αλισβερίσια θα πρέπει να σταματήσουν. Για το καλό της πατρίδας. Για το μέλλον της. Γιατί εάν η πατρίδα μας δεν έχει μέλλον,  ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας θα έχουν», προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ. «Ας  ανασκουμπωθούμε λοιπόν. Ας αναμετρηθούμε με  την ιστορία μας. Τώρα είναι η ώρα που μπορούμε να το κάνουμε όπως το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν. Τώρα είναι η ώρα να ξαναμονιάσει  ο λαός μας, να γίνει «ένα». Να αντιμετωπίσει με ομοψυχία τις προκλήσεις. Αρκεί να είμαστε ο ένας για τον άλλο πηγή ελπίδας, αγάπης και περηφάνιας. Όχι   απόγνωσης, αποστροφής και ντροπής. Αυτό είναι το πρώτο μας πατριωτικό καθήκον», είπε.  

Ο νέος πατριωτισμός

Το δεύτερο πατριωτικό καθήκον, σημείωσε, είναι να προετοιμάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, αναπτύσσοντας το πλαίσιο της ΔΗΠΑ για ευόδωση αυτού του στόχου, χαρακτηρίζοντας το έναν νέο, σύγχρονο πατριωτισμό.

«Τον πατριωτισμό που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα δώσουν στα παιδιά μας την δυνατότητα να μείνουν σε αυτά τα αγιασμένα με το αίμα και τον ιδρώτα των προγόνων μας χώματα. Τον πατριωτισμό που παλεύει για μια πατρίδα με βιώσιμη οικονομία. Με αειφόρα ανάπτυξη, που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον. Με ένα δίκαιο και σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Με δημόσιες πολιτικές για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια. Πολιτικές  που εξασφαλίζουν σε όλους ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά. Που δημιουργούν ίσες ευκαιρίες για όλους.  Που ανταποκρίνονται στην άμεση ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό μας μοντέλο», εξήγησε.

«Με πολιτικές που τολμούν να αναδεικνύουν και  επενδύουν  στα παραδοσιακά μας προϊόντα και στις επιτυχείς εξαγωγές τους στο εξωτερικό. Που επενδύουν  στο ανθρώπινο της δυναμικό και στην παραγωγή υπηρεσιών  προστιθέμενης αξίας. Που προστατεύουν τις επόμενες γενιές από την ραγδαία κλιματική αλλαγή, την ερημοποίηση, την αλόγιστη σπατάλη φυσικών πόρων και την υπερκατανάλωση που πολλαπλασιάζει την εξάρτησή μας από τα εκτός Κύπρου παραγωγικά κέντρα, από τις ξένες αγορές και από διεθνείς παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε», πρόσθεσε.

«Οφείλουμε, με άλλα λόγια, να αλλάξουμε ρότα εδώ και τώρα. Να κάνουμε τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να απαλλαγούμε από τις κακοδαιμονίες και τις αυτοκαταστροφικές πρακτικές  του παρελθόντος. Να προσαρμόσουμε τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο διακυβέρνησης στην νέα πραγματικότητα που ξημερώνει ανά το παγκόσμιο», τόνισε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Καρογιάν στο ΓΕΣΥ. «Το άλλο μεγάλο καθήκον και ευθύνη που έχουμε, είναι η προώθηση και εφαρμογή των άκρως αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Δεν θα απαριθμήσω αυτές που έχουμε ήδη  προτείνει. Ούτε πόσες ακόμα χρειάζονται για να μπει η Κύπρος στον κύκλο μιας ενάρετης και διατηρήσιμης ανάπτυξης.   Θα επωφεληθώ μόνον με την ευκαιρία να τονίσω  την επείγουσα ανάγκη για παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του υφιστάμενου Συστήματος Υγείας. Αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που πραγματοποιήθηκε από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποτελεί κατάκτηση του Κυπριακού Λαού», είπε.

Υπέδειξε, ωστόσο, ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως αδυναμίες, ακόμα και στρεβλώσεις που παρουσιάζονται όπως είναι καταχρήσεις και αυξήσεις δημοσίων δαπανών, δυσκολίες πρόσβασης των ασθενών σε νέα καινότομα φάρμακα και νοσηλευτικές υπηρεσίες. «Η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας πρέπει να εξυπηρετεί, να στηρίζει και να προσφέρει ποιότητα πρωτίστως στα μεσαία και χαμηλά στρώματα του λαού μας, με υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Λέμε Ναι στη βελτίωση του ΓΕΣΥ, όχι στη ναρκοθέτηση ή την ακύρωση του», υπογράμμισε.  

Ισχυρή πολιτική βούληση

Ο κ. Καρογιάν συνέχισε, με την προσοχή να στρέφεται σε τρία συγκεκριμένα ζητήματα. «Το πρώτο είναι η κατεπείγουσα ανάγκη να μπει ένα τέλος στην διαφθορά, την διαπλοκή, την αδιαφάνεια και την προβληματική λειτουργία του συστήματος  απονομής της δικαιοσύνης. Το ξέρω και το ξέρουμε όλοι μας. Το πρόβλημα της διαφθοράς δεν είναι σημερινό. Είναι παλιό και διαχρονικό. Κατατρώει σαν ένα άλλο σαράκι τον κοινωνικό μας ιστό. Πλήττει την κοινωνική μας συνοχή, γιατί πλήττει την κοινωνική δικαιοσύνη. Αποστερεί την οικονομία μας από σημαντικούς πόρους, που θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε κοινωνικές παροχές. Βλάπτει την διεθνή εικόνα της πατρίδας μας. Στέκεται εμπόδιο σε σοβαρές ξένες επενδύσεις. Και το χειρότερο: διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών και, εν τέλει, καταβαραθρώνει τους θεσμούς του κράτους και κατ’ επέκταση της ίδιας της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Τόνισε ότι «η καταπολέμηση του φαινομένου είναι ασφαλώς μια σύνθετη υπόθεση. Όσο πιο λαϊκίστικα και επιπόλαια αντιμετωπίζεται, τόσο διαιωνίζεται. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη ψήφιση του Νόμου για τη Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, καθώς και του Νόμου για την Προστασία των Πληροφοριοδοτών. Πρόκειται, αναμφίβολα για ισχυρά εργαλεία καταπολέμησης και πάταξής της. Εργαλεία υπάρχουν. Νόμοι υπάρχουν. Το πρόβλημα, όμως είναι η αυστηρή εφαρμογή τους και η δομική αλλαγή λειτουργιών. Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση, ριζική αλλαγή νοοτροπίας, βαθιές τομές στις σχέσεις κράτους πολίτη και κράτους– οικονομικής εξουσίας.  Όλα τα άλλα είναι υποκρισίες για εσωτερική κατανάλωση και κομματική σπέκουλα!»

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο επικεντρώθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ είναι το στοίχημα του μετασχηματισμού του παραγωγικού μας μοντέλου. «Στην εποχή της λεγόμενης τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, της τεχνητής νοημοσύνης και της παραγωγής νέων μορφών πλούτου και εργασίας, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε επενδύσεις που προορίζονται σε δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους, όπως η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία.  Σε τομείς που μπορούν να προσδώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και προστιθέμενη αξία στην κυπριακή οικονομία. Με ταυτόχρονη στήριξη και στη γεωργοκτηνοτροφία μας και στα προϊόντα της.  Η Κύπρος να μπορεί να γίνει αυτάρκης. Να εξάγει περισσότερα από όσα εισάγει. Το Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης θα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό και να στηρίζεται σε μια αναπτυξιακή φιλοσοφία και να ενσωματώνει την περιβαλλοντική προστασία, την αειφορία, την γνώση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό», εξήγησε.

Υπέδειξε ότι ούτε το κράτος να γίνει επιχειρηματίας θέλουμε, ούτε βέβαια ο δημόσιος τομέας να διογκωθεί πνίγοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία. «Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσης των πολλών, θα αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και η ακρίβεια, που επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα και καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την θέση των ευάλωτων ομάδων.

Ισχυρή οικονομία σημαίνει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο, βασισμένο στην ισόρροπη ανάπτυξη και στην εξισορρόπηση της κατανομής του εισοδήματος», είπε.

Αυτό σημαίνει:

o             την υιοθέτηση ενός κατώτατου μισθού,

o             την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας,

o             την αλλαγή της επιδοματικής φιλοσοφίας του κράτους,  

o             την απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης αιτήσεων για εργοδότηση αλλοδαπών,  

o             τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων

o             την ενοποίηση όλων των υπηρεσιών κάτω από ένα ενιαίο φορέα στεγαστικής πολιτικής, που με απλοποιημένες διαδικασίες θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών.  

o             την δυνατότητα απόκτησης προσιτής στέγης σε όλους και κυρίως στα νεαρά ζευγάρια.

o             Την παροχή γενναιόδωρων σχεδίων στέγασης για τα νεαρά ζευγάρια που επιθυμούν να δημιουργήσουν τις οικογένειες τους στην ύπαιθρο, στις ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές.

o             Την εισαγωγή της «Κάρτας του Αγρότη»,

o             την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του συστήματος γεωργικής, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης,

o             Την προώθηση ριζικών μέτρων ενθάρρυνσης της γεννητικότητας, στήριξης των νεαρών μητέρων και των μονογονιών.

o             Την στήριξη των ατόμων με αναπηρία, των παιδιών με αυτισμό και όσων άλλων έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης του κράτους και σωστής επανένταξής τους στην κοινωνία. 

«Ισχυρή οικονομία για εμάς σημαίνει ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα των τραπεζών και των δικαιωμάτων των πολιτών. Σημαίνει ένα δικαιότερο χρηματο-πιστωτικό σύστημα», υπογράμμισε ο κ. Καρογιάν. Οι τράπεζες, επεσήμανε, δεν πρέπει να είναι αγνώμονες, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, ελέω οικονομικής κρίσης, οι πολίτες και το κράτος ήταν αυτοί που έβαλαν πλάτες προκειμένου να διασωθούν. «Ναι, οι τράπεζες οφείλουν να προστατεύσουν τις καταθέσεις των πολιτών. Από την άλλη οφείλουν να σταθούν αλληλέγγυες και βοηθητικές σε  όσους  έχουν ανάγκη στήριξης και σε εκείνους που η μοίρα τους έχει αδικήσει. Το σημαντικό για εμάς είναι να γίνεται ένας σωστός και αντικειμενικός διαχωρισμός εκείνων που είναι στρατηγικά κακοπληρωτές και εκείνων που αντικειμενικά, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Μιλώντας για τη μικρομεσαία τάξη, εμείς ως Παράταξη θα επιμένουμε στην προστασία της 1ης κατοικίας, καθώς και στην διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 5%», πρόσθεσε.

Το τρίτο ζήτημα, το οποίο ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ χαρακτήρισε το κρισιμότερο, είναι η απαξίωση της κοινωνίας έναντι των θεσμών έχει χτυπήσει κόκκινο. «Δυστυχώς, είναι το αποτέλεσμα της στασιμότητας των μεταρρυθμίσεων και της κυριαρχίας των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Η υπέρβασή τους αποτελεί για εμάς βάση και κριτήριο των επιλογών μας», είπε.   

 Εθνικό διακύβευμα

«Ο τόπος βαδίζει ήδη προς τις προεδρικές εκλογές του 2023. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε ως να μην συμβαίνει τίποτα; Ως να ξαναζούμε σε μια αμετάβλητη κανονικότητα; Ως να μην έχει μεσολαβήσει τίποτα. Ως να μη  βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις, κινδύνους και απειλές; Το μέλλον των παιδιών μας δεν μπορεί να φτιαχτεί με υλικά και μεθόδους από το παρελθόν. Η κοινωνία μας έχει κουραστεί, αηδιάσει, απαξιώσει τους πάντες και τα πάντα. Το πρόβλημά της δεν είναι ποιος θα προτείνει ποιο πρόσωπο ως υποψήφιο πρόεδρο. Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών είναι εξόχως εθνικό.  Το στοίχημα είναι να καταφέρουμε να φέρουμε, επιτέλους αέρα αλλαγής και ελπίδας σε αυτόν τον μαρτυρικό τόπο», υπογράμμισε ο Μάριος Καρογιάν.

«Η επιβίωση της Κύπρου είναι που κρίνεται. Δεν είναι η επικράτηση των κομματικών σκοπιμοτήτων. Ούτε η επιδίωξη προσωπικών φιλοδοξιών. Αν δεν το αντιληφθούμε, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Τα χρόνια που έρχονται είναι αβέβαια. Ο λαός μας αγωνιά για την επόμενη ημέρα. Έχουμε όλοι μαζί μια μοναδική ιστορική ευκαιρία. Ίσως την τελευταία που μας δίνεται για να πραγματοποιηθούν τα οράματά μας», ανέφερε περαιτέρω. Μπορούμε, είπε, να την αξιοποιήσουμε με τρεις όρους:

  • Να μη κυριευθούμε από αυτοκαταστροφικά σύνδρομα.
  • Να μην ακολουθήσουμε επιλογές ανεύθυνων και τυχοδιωκτικών πολιτικών.
  • Να μην υποκύψουμε σε διχαστικά παραγγέλματα και παραταξιακές σειρήνες.

Να συνεννοηθούμε και να ενωθούμε! Και τότε ναι, θα μπορούμε να μιλάμε για μια νέα ελπιδοφόρα και δημιουργική εποχή, τόνισε.

Εξήγησε ότι «για εμάς οι προεδρικές εκλογές του 2023 είναι ένας ενδιάμεσος, αλλά καθοριστικός σταθμός. Είναι η δυνατότητα που μας δίνεται να  υλοποιήσουμε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο δράσεων που θα ωθήσουν  την Κύπρο στη νέα εποχή. Υπάρχει μια προϋπόθεση: Να μετατρέψουμε τον κομματικό ανταγωνισμό σε πατριωτική άμιλλα μεταξύ δημιουργικών πολιτικών δυνάμεων αφοσιωμένων στο καλό της χώρας. Αποφασισμένων να κλείσουν τις πληγές που ανοίγουν οι κοκορομαχίες κομμάτων και προσώπων. Αυτός είναι για εμάς ο νέος πατριωτισμός!».

«Φίλες και φίλοι, πολλοί από εμάς ήδη από το 2013, η ΔΗΠΑ από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της διακηρύτταμε σ΄όλους τους τόνους την αναγκαιότητα της  εθνικής συνεννόησης, της πολιτικής σταθερότητας, των κοινωνικών συναινέσεων, των νέων ιδεολογικών συνθέσεων. Την αναγκαιότητα, δηλαδή, της συλλογικής βούλησης να σφυρηλατηθεί  μια αρραγής εθνική ενότητα», συνέχισε ο κ. Καρογιάν.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας

«Αν μπροστά στους κινδύνους, τις απειλές, τα προβλήματα και τις έκτακτες περιστάσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος και η κοινωνία μας δεν κατορθώσουμε να σταθούμε όρθιοι στο ύψος των περιστάσεων, όσο σκληρό και αν ακουστεί αυτό που θα πω, το μέλλον αυτό δεν θα υπάρξει για την πατρίδα μας. Η διολίσθηση δεν θα έχει όρια. Και τα σπασμένα θα τα πληρώσουν οι επερχόμενες γενιές», προειδοποίησε.

«Είναι, λοιπόν, η ώρα να υποστείλουμε τις κομματικές σημαίες. Να εξυψώσουμε την σημαία της Κύπρου. Να μετατρέψουμε την επόμενη πενταετία σε εποχή εθνικής αναγέννησης. Απευθύνω από το βήμα του Συνεδρίου μας έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Να δεσμευτούμε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα τα αφιερώσουμε στην πατρίδα και τα παιδιά της. Να ξεχάσουμε τους όποιους κομματικούς ανταγωνισμούς και τους άχαρους βυζαντινισμούς. Να ιεραρχήσουμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου από κοινού τις εθνικές προτεραιότητες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, εξηγώντας τη λογική πίσω από την εισήγησή του.

Πρόταση μας είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή, έστω, της ευρύτερης δυνατής αποδοχής,  με έναν κοινό υποψήφιο πρόεδρο που να εγγυάται την εφαρμογή ενός κοινού προγράμματος διακυβέρνησης με βασικούς άξονες:

o             Την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας και επίτευξη λύσης του κυπριακού εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ.

o             Την Διαχείριση της οικονομίας ως εθνικού θέματος.

o             Την κατίσχυση του κράτους δικαίου.

o             Την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου και των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας.  

o             Την μείωση της γραφειοκρατίας και εισαγωγή αποτελεσματικών μεθόδων αντιμετώπισης των προβλημάτων καθημερινότητας των πολιτών.

o             Την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του κοινωνικού ιστού με πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές πολιτικές.

o             Την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

o             Την δημιουργία προοπτικών των νέων μας, μέσα στην σύγχρονη και ανταγωνιστική εποχή.

o             Την μετάβαση στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και στην πρακτική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

«Η πρόταση μας είναι να καταλήξουμε σε ένα κοινό πολιτικό μανιφέστο και να δεσμευτούμε από κοινού, αδιαφορώντας για το όποιο κομματικό όφελος ή κόστος, την εφαρμογή του στην πράξη», πρόσθεσε.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν διακατέχομαι από καμία αντιδημοκρατική αντίληψη και το ξέρετε.  

Δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση να στερηθεί ουδείς του νόμιμου δικαιώματος να θέσει υποψηφιότητα εφόσον το θέλει. Ούτε να φιμωθεί οποιαδήποτε φωνή έχει διαφορετική άποψη για την πορεία μας στο μέλλον. Απλώς θεωρώ ότι αν όντως είμαστε ειλικρινείς όταν λέμε ότι έχουμε λάβει τα μηνύματα των πολιτών, που εκφράζεται μέσω της αποστασιοποίησης και της αποχής τους από τα πολιτικά και κομματικά δρώμενα του τόπου, οφείλουμε να πράξουμε το αυτονόητο: Να επενδύσουμε στα μεγάλα που μας ενώνουν για το κοινό καλό και όχι στα μικρά που μας χωρίζουν για το κομματικό συμφέρον», εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι ούτε οι ώμοι του ενός, ούτε οι ώμοι των ολίγων μπορούν να σηκώσουν το ιστορικό χρέος ευθύνης. Χρειάζονται οι ώμοι όλων. Η σοφία, η προσπάθεια και ο αγώνας όλων. «Αυτό είναι το μήνυμα που νομίζω ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνία των πολιτών και στον λαό της Κύπρου. Αυτό το μήνυμα υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον. Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι νέοι καιροί. Αυτό είναι το μήνυμα αποδεικνύει ότι δεν είμαστε κουφοί στις φωνές και τις ανησυχίες των νέων μας και των συμπολιτών μας», είπε ο κ. Καρογιάν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ, «η πρόταση μπορεί να φαντάζει ιδεατή. Είναι όμως εφικτή. Αρκεί να μην υπάρχουν τα δεν μπορώ. Να μην υπάρχουν τα δεν θέλω. Αν όλοι όλοι συμφωνήσουμε τι θέλουμε, θα συμφωνήσουμε και πώς θα το κάνουμε πράξη». Πρόκειται, ανέφερε, για πράξη ευθύνης. Πράξη οφειλής προς την πατρίδα που κινδυνεύει. Πράξη ανταπόκρισης στην κοινωνία που υποφέρει.

Λόγο και ρόλο

Συνεχίζοντας, ο κ. Καρογιάν είπε πως τα διακυβεύματα είναι πολύ μεγάλα και ο κοινός εχθρός βρίσκεται προ των πυλών, ανάβει φωτιές και απειλεί την πατρίδα μας με αφανισμό. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε περαιτέρω γελοιοποίησης της πολιτικής ζωής, ούτε παράδοσής της στο χάος των προσχηματικών διαλόγων, των αντιπαραγωγικών διαφωνιών και των αλληλοϋπονομεύσεων. Είναι ώρα ο κομματικός ανταγωνισμός να μπει στον αστερισμό της νέας εποχής και η κυπριακή κοινωνία να εμπνευστεί από το όραμα της γεφύρωσης του χάσματος που χωρίζει την σημερινή Κύπρο από το μέλλον που της αξίζει. Το λιγότερο που της χρωστάμε είναι η αλήθεια, η ελπίδα, η αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικών. Ειδάλλως η απελπισία της θα γίνει οργή και θα ξεσπάσει με απρόβλεπτες συνέπειες», πρόσθεσε.

«Γι’ αυτό και η ΔΗΠΑ θα εξαντλήσει από την πλευρά της κάθε περιθώριο επίτευξης ουσιαστικών και όχι πλασματικών συγκλίσεων, προκειμένου με ρεαλιστικούς στόχους  και μετρήσιμους όρους να οδηγηθεί η Κύπρος στη νέα εποχή. Αν παρ΄ελπίδα η πρότασή και η πρωτοβουλία μας δεν βρει ανταπόκριση, τότε τον Μάρτιο θα αρχίσουμε κύκλο διαβουλεύσεων με όσους επιθυμούν να μιλήσουν μαζί μας και όσους εμείς κρίνουμε ότι καλό και ωφέλιμο να συζητήσουμε μαζί τους», εξήγησε.

Ο κ. Καρογιάν υπογράμμισε ότι το σίγουρο είναι ότι η ΔΗ.ΠΑ. – Συνεργασία θα έχει λόγο και ρόλο όσον αφορά στη νέα διακυβέρνηση του τόπου και στη διαμόρφωση του οράματος της πατρίδας μας στη νέα εποχή. Είτε πρόκειται για πολιτικές δυνάμεις, είτε πρόκειται για κοινωνικούς φορείς και οργανωμένα σύνολα.

«Αφού ολοκληρωθούν όλες οι διεργασίες, τα Συλλογικά Όργανα της Παράταξης θα σταθμίσουν την κατάλληλη στιγμή όλα τα δεδομένα και θα πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις. Ας δοκιμάσουμε να κάνουμε το πρώτο μας Συνέδριο αφετηρία μιας νέας πορείας εθνικής ενότητας και κοινωνικής προκοπής. Και ας είμαστε σίγουροι ότι Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε το αύριο!», κατέληξε.

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις

Ο Συμπρόεδρος της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Ilhan Kyuchyuk σε οπτικογραφημένο μήνυμα του διατύπωσε τη θέση πως πρέπει αν αξιοποιηθεί η συγκυρία της εξόδου από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Ανέφερε πως το Κυπριακό είναι θέμα που βρίσκεται στην καρδιά του και πρέπει να βρεθεί λύση για τους ανθρώπους της Κύπρου στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου που θα προσφέρει ευημερία, ελευθερία και δικαιοσύνη του νησιού. Είπε επίσης ότι προσδοκεί πως στις επερχόμενες ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ θα αντιπροσωπεύεται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΟ.ΔΗΠΑ Μιχάλης Ιωάννου είπε πως η νεοϊδρυθείσα οργάνωση νεολαίας της ΔΗΠΑ θα αποτελεί βήμα από το όποιο θα ακούγονται οι αλήθειες. Πρόσθεσε ότι η οργάνωση επιθυμεί και θα εργαστεί για μια Κύπρο επανενωμένη χωρίς στρατούς και εγγυήσεις και συμπλήρωσε πως  οι νέοι της ΝΕΟ.ΔΗΠΑ θα είναι καλοί στα έργα

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ανακοινώθηκε η ίδρυση γυναικείας και αγροτικής οργανώσεων της παράταξης και επιστημονικού συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 39χρονος που απέδρασε από το νοσοκομείο Λευκωσίας-Ανοίγει το κεφάλαιο ευθυνών
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 9,5 εκατ. ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ
Απαντά στον Ντόναλντ Τραμπ η ΥΠΕΞ του Καναδά-«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στις απειλές»
Ο Φιντάν απειλεί με στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας
Συναγερμός στη Γερμανία-Δύο νεκροί από πυροβολισμούς σε εταιρεία
Γυναικοκτονία στην Κομοτηνή: Τα δραματικά τελευταία μηνύματα της Ευγενίας, «είναι ψυχοπαθής»
Πέθανε ο Ροβινσώνας Κρούσος της Ιταλίας-Ζούσε μόνος του σε ένα νησί για τρεις δεκαετίες
Βγαίνει μπροστά ο Αρναούτης, παραδέχεται επιχειρησιακές αδυναμίες-Διαβεβαιώνει απόδοση ευθυνών για την απόδραση
Άγριο έγκλημα στο Λονδίνο-Δεκατετράχρονος μαχαιρώθηκε θανάσιμα μέσα στο λεωφορείο
Ευθείες στρατιωτικές απειλές Τραμπ για Γροιλανδία και Διώρυγα Παναμά-Μετονομάζει τον Κόλπο του Μεξικού σε «Κόλπο της Αμερικής»