«Λερναία Ύδρα για την κοινωνία η διαφθορά, ανεπαρκής η στάση των θεσμών»

Την άποψη ότι η διαφθορά κατατρώει τις σάρκες της κοινωνίας και συνδέεται άμεσα με την επιτυχέστερη διαχείριση του Κυπριακού, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, καταθέτει ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης. Ο κ. Ηλιάδης καταθέτει το πλαίσιο της υποψηφιότητας του, τονίζοντας την ανάγκη για ανάπτυξη ενός νέου οικονομικού μοντέλου, που θα δίνει ιδιαίτερα στους νέους το δικαίωμα στην υγεία, την παιδεία, την εργασία και τη στέγη.  

Σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του στον REPORTER, o Μάριος Ηλιάδης, ιεραρχεί ως πρώτο και πιο σημαντικό πρόβλημα στην κυπριακή κοινωνία, αυτό της διαφθοράς. «Εάν δεν αντιμετωπίσουμε αυτό το πελώριο πρόβλημα, δεν μπορεί να ελπίζουμε. Δεν θα έχουμε μια καλύτερη λύση του Κυπριακού προβλήματος, ούτε την οικονομία κατά την άποψη μου θα μπορούσαμε να τη διαχειριστούμε σωστά».

Η διαφθορά, συνέχισε ο κ. Ηλιάδης, «συνδέεται άμεσα με την επιτυχέστερη διαχείριση του Κυπριακού, όπως επίσης και με το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί την κυπριακή κοινωνία και ιδιαίτερα τους νεότερους ανθρώπους. Όταν ένας νέος άνθρωπος δεν έχει την ευχέρεια να βρει μια δουλειά, με έναν ικανοποιητικό μισθό και να ζήσει την οικογένεια, δεν νομίζω ότι μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο αυτή η κοινωνία. Επομένως το πώς επηρεάζει η διαφθορά την κοινωνία και την οικονομία, είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον και την πορεία της ζωής».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάριου Ηλιάδη στον REPORTER

Και πρόσθεσε: «Όταν λέω ότι επηρεάζει την οικονομία, επηρεάζει και αυτά που θεωρώ ως κεφαλαιώδη για να απολαμβάνει ένας άνθρωπος, σε μια σύγχρονη κοινωνία. Το δικαίωμα στην υγεία, την παιδεία, την εργασία και στη στέγη. Χωρίς κατοχύρωση θεσμική αυτών των τεσσάρων δικαιωμάτων, δεν νομίζω ότι μπορούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη οικονομία και κατ΄ επέκταση και κοινωνία».

Στο ερώτημα εάν μπορεί να παταχθεί στη ρίζα της η διαφθορά, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποδεικνύει, πως αυτό μπορεί να συμβεί, εάν γίνει μια μεγάλη προσπάθεια και αν ο κόσμος, ακούσει, όσα ο ίδιος καταθέτει. «Ξέρετε, νομίζω ότι αυτό το φαινόμενο υπήρχε από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και οι παλαιότεροι θα θυμούνται πως τέτοια φαινόμενα διαφθοράς υπήρχαν από χρόνια. Όμως σήμερα έχει πάρει διαστάσεις αυτό το φαινόμενο που θεωρώ πραγματικά ότι είναι Λερναία Ύδρα για την κοινωνία της Κύπρου.  Την αντιμετωπίζεις σε ένα τομέα και σηκώνει την κεφάλι της αλλού και πάει λέγοντας. Αν λοιπόν δεν αντιμετωπίσουμε αυτό το κυρίαρχο φαινόμενο της ζωής μας, τη διαφθορά, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον κατά την εκτίμηση μου».

Σε σχέση με την άποψη των πολιτών, για τον ρόλο των θεσμών του κράτους στην ανάπτυξη της διαφθοράς, ο κ. Ηλιάδης χαρακτήρισε τη στάση τους, ελλειμματική και ανεπαρκή. «Χρειάζεται οι θεσμοί, να στελεχωθούν από ανθρώπους που είναι πραγματικά σοβαροί, έγκυροι και αμείλικτοι σε αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι δυνατό να επιδεικνύεται ανεκτικότητα στα φαινόμενα που δυστυχώς κατακλύζουν τη ζωή μας και δεν είναι λίγα. Να αναφερθώ σε πρόσφατα. Είναι στην επικαιρότητα το θέμα της διαχείρισης των Τουρκοκυπριακών περιουσιών. Κοιτάξτε τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον τρόπο. Οι περιουσίες των Τουρκοκυπρίων που είναι περιουσίες του Τουρκοκυπριακού λαού, να διαχειρίζονται με τον πιο ανεύθυνο, με τον πιο σκανδαλώδη, με τον πιο αιχμηρό τρόπο σε βάρος των συμφερόντων της κυπριακής κοινωνίας».

Την ίδια ώρα, συμφώνησε πως οι θεσμοί στην Κύπρο δεν πείθουν την κοινωνία, ενώ εξέφρασε την άποψη πως θα έπρεπε να λειτουργούν με ένα τρόπο που είναι η προσδοκία και η ελπίδα του μέσου Κύπριου, με σοβαρότητα. «Εάν λοιπόν ο τρόπος αυτός είναι ελλειμματικός και ανεπαρκής και δεν είναι αυτός που προσδοκά ο μέσος πολίτης, ας μην μας ξενίζει ότι αναπτύσσεται και όλη αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς. Επομένως οι θεσμοί και η πολιτεία, είναι οι πρώτοι που πρέπει να κάνουν το μεγάλο βήμα. Και να πείσουν την κοινωνία ότι διαχειριζόμαστε τα θέματα αυτά με σοβαρότητα για να μπορέσει να αποκατασταθεί η σχέση του πολίτη με τους θεσμούς και το κράτος. Μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο».

Σε σχέση με την οικονομία, ο κ. Ηλιάδης, τόνισε την ανάγκη να επανασχεδιαστεί το οικονομικό μοντέλο της χώρας. «Το θέμα της υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου οικονομικής οργάνωσης θα είναι στις απόλυτες προτεραιότητες μου. Και όταν λέω ενός νέου μοντέλου, που θα έχει στραμμένη την προσοχή του, σε πολύ μεγάλο βαθμό και σε αυτούς που περιθωριοποιούνται μέσα από τη λειτουργία του συστήματος όπως το έχουμε εφαρμόσει και όπως το έχουμε υιοθετήσει».

Επανέλαβε μάλιστα πως, «με κουράζει πραγματικά να ακούω τους αξιωματούχους της πολιτείας να μιλούν για επιτεύγματα και επιτυχίες, όταν γνωρίζουν ότι το ένα τρίτο ή το ένα τέταρτο του Κυπριακού πληθυσμού ζει μέσα σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας σχεδόν. Δεν είναι δυνατό να έχουμε συμφιλιωθεί με μια τέτοια πραγματικότητα, και να νομίζουμε ότι, έτσι είναι ο κόσμος αυτά μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε πολύ περισσότερα και πολύ καλύτερα κατά τη γνώμη μου για όλο τον πληθυσμό», τόνισε.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Ηλιάδης, επεσήμανε την μεγάλη ασυνέπεια, όπως την χαρακτήρισε, που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική. «Για χρόνια ολόκληρα μετά το Κρανς Μοντανά, επικεντρώσαμε την προσοχή μας στις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Κατά την άποψη τη δική μου θα έπρεπε να εκτιμηθεί από νωρίς ότι αυτός ο δρόμος, δεν θα μας οδηγούσε εύκολα και γρήγορα σε κάτι θετικό. Αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει μια ολόκληρη πολιτική που ακολουθήθηκε για τρία τέσσερα χρόνια δεν νομίζω ότι είναι ο καλύτερος».

Αναφορικά με τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σημείωσε πως, «το αν θα εγκαταλείψουμε αυτή την προσπάθεια και θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα ΜΟΕ, νομίζω θα ήταν αντικείμενο σοβαρής μελέτης, όχι μόνο από την Κυβέρνηση αλλά και από το Εθνικό Συμβούλιο. Χρειάζεται η συνδρομή όλων, γιατί νομίζω ότι καμία Κυβέρνηση και κανενός οι ώμοι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος αυτών των επιλογών. Επομένως αυτό που προτείνω τουλάχιστον από τούδε και στο εξής, ας συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο για να χειριστεί το Κυπριακό, σε μόνιμη τακτική βάση, αν είναι δυνατό ανά δεκαπενθήμερο».

Δειτε Επισης

Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα
Το βιολί του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος-«Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το όραμα για λύση δύο κρατών»
Δίνουν πίστωση τριών μηνών σε Υφ. Καινοτομίας για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ οι ΕΟΑ-Ζητούν λήψη άμεσων μέτρων
Συναντίληψη μεταξύ Χαρτσιώτη-ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό Νομικής και Ελεγκτικής
Συγχαρητήριο μήνυμα Ερντογάν προς ψευδοκράτος για επέτειο παράνομης ανακήρυξης
Υπό έρευνα Βρετανός βουλευτής για παράτυπη προώθηση συμφερόντων ψευδοκράτους
Διγλωσσία προέδρων ΕΟΑ για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ-Επιτόπια αυτοψία σε Αμμόχωστο από Δαμιανού