Τα μηνύματα ενότητας, τα ανοίγματα και οι τρεις πυλώνες της νίκης Χριστοδουλίδη

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τελείωσε την προεκλογική του εκστρατεία όπως ακριβώς την ξεκίνησε: Στέλνοντας μηνύματα ενότητας προς πάσα κατεύθυνση. Η εθνική ενότητα δεν είναι σύνθημα, είναι μια ιστορική αναγκαιότητα, τόνισε κατά την ομιλία του μετά την ανακήρυξή του. «Στην Κύπρο που οραματίζομαι δεν υπάρχουν οι δικοί μας και οι άλλοι. Στην Κύπρο που οραματίζομαι θα είμαι ο Πρόεδρος όλων των Κυπρίων», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «νικητής είναι η Κύπρος, είναι η πατρίδα μας». Έστειλε το σύνθημα πως «πάμε δυνατά, πάμε ελπιδοφόρα, πάμε ενωμένοι για την Κύπρο μας», ενώ, απευθυνόμενος στους πολίτες, σημείωσε πως «μαζί ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι, μαζί πορευθήκαμε, μαζί θα το συνεχίσουμε».

«Σφίγγω απόψε νοερά τα χέρια όλων σας. Σας κοιτάζω στα μάτια και με κάθε ειλικρίνεια σας δίνω απόψε μια υπόσχεση. Θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας», είπε απευθυνόμενος στους πολίτες. «Είμαι βαθύτατα συγκινημένος που καταφέραμε να πετύχουμε πλειοψηφικό ρεύμα. Αυτή η πρωτόγνωρη προσπάθεια ευρείας κοινωνικής δημοκρατίας, θα συνεχισθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας», δεσμεύθηκε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες της Προεδρίας του, ανέφερε πως ύψιστη έγνοια τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας, λέγοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσει ο διάλογος, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και όσους υποφέρουν ακόμη από την κατοχή. Απευθύνθηκε, μάλιστα, και προς τους Τ/κ, οι οποίοι, επεσήμανε, περνούν δύσκολες στιγμές. «Συμμετέχουμε στο πένθος τους και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι είμαστε δίπλα τους», τόνισε.

Αναφέρθηκε, επίσης σε μια κοινωνία συμπεριληπτική, που δεν θα αφήνει κανένα πίσω κι ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη, με διαφάνεια, δικαιοσύνη και λογοδοσία. Μίλησε για «μια καλύτερη  ποιότητα ζωής στην πόλη και στην ύπαιθρο. Μια πατρίδα που θα μεριμνήσει να μην είναι ελκυστικός προορισμός για τους μετανάστες. Ένα κράτος που θα στηρίζει τον γεωργό και τον κτηνοτρόφο. Μια Κύπρο που θα είναι στο πλευρό των οικογενειών και των νέων έμπρακτα». Επίσης, ειδική αναφορά έκανε στις αξιοπρεπείς συντάξεις, την παιδεία, τον πολιτισμό αλλά και το ΓεΣΥ.

Διευκρίνισε πως ο ευρωπαϊκός δυτικός μας προσανατολισμός, είναι η σταθερή μας πυξίδα. Αυτός ο προσανατολισμός θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Θα συνεχίσουμε τη διεύρυνση των σχέσεων μας με όλες τις χώρες της περιοχής και με όλες τις δυνάμεις που μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο για λύση του Κυπριακού.

«Είμαι πανέτοιμος να αναλάβω τη διακυβέρνηση της χώρας. Είμαι πανέτοιμος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων της καθημερινότητας», πρόσθεσε ο νικητής των Προεδρικών Εκλογών. Επανέλαβε την ετοιμότητά του να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής, με ικανούς ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους, την κοινωνία των πολιτών και τη νέα γενιά του τόπου μας. «Έχω συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για κάθε Υπουργείο, έτσι ώστε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε αμέσως», υπογράμμισε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε από τα βάθη της ψυχής του για την στήριξη, το κουράγιο και την έμπνευση που έλαβε από τους πολίτες στον μεγάλο αγώνα. Ευχαρίστησε, παράλληλα, την οικογένειά του, τους συνεργάτες του και τους εθελοντές που τον στήριξαν, όπως επίσης και το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ, την Αλληλεγγύη, το κίνημα των Κυνηγών, το κόμμα των Ζώων και όλες τις οργανώσεις που υποστήριξαν την υποψηφιότητά του.

Παράλληλα έκανε τα ανοίγματά του τόσο προς Δεξιά και Αριστερά. «Στέλνω ειλικρινές μήνυμα συνεργασίας σε όλες τις δυνάμεις, για το καλό της πατρίδας μας. Σέβομαι και τιμώ το ΑΚΕΛ, το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς. Σέβομαι και τιμώ την ηγεσία του υπό τον Στέφανο Στεφάνου και τον κόσμο του. Στέλνω και το σεβασμό μου στον Ανδρέα Μαυρογιάννη για τον ωραίο αγώνα που δώσαμε», είπε.

Ακολούθως και με το σύνθημα «σεισμός σεισμός Συναγερμός» να ακούγεται από το πλήθος, αναφέρθηκε στον ΔΗΣΥ, τον Αβέρωφ Νεοφύτου, την ηγεσία και τον κόσμο του. «Ξέρω πολύ καλά ότι σε αυτή την προεκλογική ζήσαμε δύσκολες στιγμές. Τόσο σε προσωπικό όσο και πολιτικό επίπεδο. Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα τους απογοητεύσω. Έχω μιλήσει με τον Αβέρωφ, έχω δεχθεί τα συγχαρητήρια του, θα επιδιώξω να τον δω το συντομότερο», πρόσθεσε. Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ευχαριστώντας τον για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη του.

Οι παράγοντες της νίκης του

Η νίκη του κ. Χριστοδουλίδη ήταν ένα σύνθετο εγχείρημα, το οποίο εδραζόταν σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως παρουσιαζόταν ως ένας υποψήφιος ευρύτερης αποδοχής, ο οποίος τύγχανε στήριξης από όλο το φάσμα του πολιτικού χάρτη. Και η κάλπη το απέδειξε, καθώς στον δεύτερο γύρο, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων (που το έκανε κατά ένα τρίτο), στήριξε την υποψηφιότητα του η πλειοψηφία των ψηφοφόρων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ιδιαίτερο ρόλο διαδραμάτισαν οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ, στους οποίους απευθυνόταν από την αρχή ο Νίκος Χριστοδουλίδης και κατάφερε να κερδίσει ένα σημαντικό μέρος τους από τον πρώτο γύρο, ενώ τον ψήφισαν μεταξύ 60-70% της βάσης του κόμματος στον δεύτερο. Κι αυτό κόντρα στην πολύμηνη στρατηγική αποδόμησής του από την Πινδάρου και την ακατάπαυστη πολεμική εναντίον του από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Μάλιστα, τέτοιο ήταν το μένος εναντίον του, που στελέχη του κόμματος ανοιχτά καλούσαν στην υποστήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη, παρά του επί εννέα χρόνια στελέχους της Κυβέρνησής τους και γιουχάιζαν Συναγερμικούς που τάσσονταν υπέρ της υποψηφιότητάς του. Παρά ταύτα, τα ένστικτα της βάσης αποδείχθηκαν ισχυρότερα των παραινέσεων, όπως ενδεχομένως εκτιμούσε ότι θα συμβεί ο ίδιος ο νέος Πρόεδρος, και είχαν εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά στην εκλογή του.

Οι πρώτοι, ωστόσο, που κατάφερε ο κ. Χριστοδουλίδης να συνενώσει ήταν ο ενδιάμεσος χώρος. Μια πολυκερματισμένη ΕΔΕΚ και ένα ΔΗΚΟ και μια ΔΗΠΑ που ήταν περίπου ορκισμένοι εχθροί, ένωσαν δυνάμεις γύρω από την υποψηφιότητα ενός ατόμου προερχόμενου από τη Δεξιά και την κατέστησαν κεντρώα υπόθεση, σε μία εποχή που οι οικονομικές συνθήκες ήταν τέτοιες που η μεσαία τάξη πιέζεται από όλες τις κατευθύνσεις και υπήρχε πολύς πολιτικός χώρος για το Κέντρο.

Αυτή η ευρεία υποστήριξη που έχαιρε ο κ. Χριστοδουλίδης, βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στην κυπριακή πολιτική. Ανέκαθεν ήταν ένα εκ των πιο δημοφιλών στελεχών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και κατάφερε να διατηρήσει αυτή την εικόνα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, παρά τα συνεχή χτυπήματα που δεχόταν και το γεγονός πως πλέον δεν μπορούσε να κρυφτεί πίσω από ένα θεσμικό ρόλο και εκτίθετο πλέον σε προσωπικό επίπεδο.   

Ο τρίτος πυλώνας στον οποίο πιστώνεται η νίκη Χριστοδουλίδη ήταν η πολύ στενή σχέση που ανέπτυξε με την κοινωνία. Από την πρώτη μέρα που αποχώρησε από το Υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε να μπαινοβγαίνει καθημερινά σε σπίτια, σε κάθε γωνιά της Κύπρου. Γνώριζε κόσμο, αφιέρωνε χρόνο για συζητήσεις και όχι τυπικές χειραψίες, φρόντιζε να υπάρχει επαρκής αλληλεπίδραση και μέρος των όσων κατέγραφε σε αυτές τις διαπροσωπικές επαφές ενσωματώθηκε στην πορεία, υπό μορφή προτάσεων, στο πρόγραμμά του. Μέχρι και τα τελευταία στάδια του προεκλογικού φρόντιζε να κυκλοφορά από χωριό σε χωριό και να στέλνει στους απλούς πολίτες το μήνυμα πως βρίσκεται πραγματικά κοντά τους. Με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως να εξισορροπούσε και τις όποιες οργανωτικές αδυναμίες παρουσιάζονταν, πέραν του ξεκάθαρου επικοινωνιακού στόχου που επιτελούσε.

Υπήρξαν, βέβαια, και αρκετοί άλλοι παράγοντες που συντέλεσαν στην εκλογική νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη. Όμως χωρίς αυτούς τους τρεις πυλώνες και απέναντι σε δύο πανίσχυρους κομματικούς μηχανισμούς, είναι σαφές πως δύσκολα θα ανακηρυσσόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Κυριακή το βράδυ.

 

Δειτε Επισης

Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ