Η προαναγγελία για τομές στην Εισαγγελία, η διαφθορά και οι παραιτήσεις για κατάχρηση εξουσία
22:31 - 10 Φεβρουαρίου 2023
Θετικοί στον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, για το ζήτημα των διαβατηρίων, η έρευνα των οποίων θα αγγίζει όλους, εμφανίστηκαν οι υποψήφιοι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε σχετικό ερώτημα που τους υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας.
Δεδομένου της σύγκρουσης συμφέροντος που προκύπτει με τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, αφού ήταν μέλη της Κυβέρνησης που ενέκρινε πολιτογραφήσεις, ερωτηθείς αν είναι πρόθυμοι να διορίσουν ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές, τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προήγγειλαν έρευνα, ενώ αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα τους για πάταξη της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την πλευρά του, ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως ενδοιασμός για διορισμό ανεξάρτητων ανακριτών», τονίζοντας πως, «θεωρούμε ότι αυτά τα θέματα θα πρέπει να διευκρινιστούν».
Παράλληλα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως, «για εμάς το θέμα της διαφθοράς έχει αναδειχθεί, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας πω πως θα προχωρήσουμε. Ενίσχυση του πλαισίου ελέγχου για αναβάθμιση του εσωτερικού ελέγχου, αναβάθμιση εξωτερικού Ελέγχου, δηλαδή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και δημιουργία πρότυπης ομάδας ελέγχου στο Προεδρικό. Επιπλέον θεσμοθέτηση γνωμοδοτικού συμβουλίου για θέματα διορισμών. Και τέλος μια σημαντική εξέλιξη είναι η σύσταση της Αρχής κατά της Διαφθοράς την οποία θα ενισχύσουμε».
Από την πλευρά του ο κ. Μαυρογιάννης, συμφώνησε με τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για τα διαβατήρια, προσθέτοντας πως, «για μας θα υπάρξει μηδενική ανοχή, λογοδοσία και απόδοση ευθυνών».
Όπως είπε, «θα διορίσουμε και ποινικούς ανακριτές και θα αναμένουμε από τους θεσμούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους. Σε ότι αφορά τους μηχανισμούς που θα θέσουμε σε εφαρμογή, υπάρχουν πολλά πράγματα στο πρόγραμμα μας, όπως η καινοτομία του διορισμού Εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος».
Διαχωρισμό εξουσιών Εισαγγελέα
Ερωτηθείς ο κ. Μαυρογιάννης εάν θα αποδοθούν ευθύνες, αν προκύψουν ακόμα και στον Πρόεδρο, απάντησε: «Αν είναι κάτι που απεχθάνομαι είναι ο λαϊκισμός και τα λαϊκά δικαστήρια. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπω στη μέση για να αποτρέψω μια έρευνα ή μια απόφαση δικαστηρίου. Θα λειτουργήσουμε απολύτως θεσμικά. Δεν είναι θεσμικό το ζήτημα, έχει να κάνει με τη λειτουργία του κράτους. Και την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο».
Παράλληλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλε το μήνυμα για «μηδενική ανοχή για τον οποιονδήποτε», προσθέτοντας πως «το σημαντικό όμως είναι να μην χρειάζεται η πολιτική βούληση. Το θέμα είναι να μην παρέμβει και να μην χρειάζεται και να μην μπορεί να παρέμβει η πολιτική ηγεσία». Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε επίσης πως θα πρέπει να λειτουργούν σωστά οι θεσμοί, ώστε να μην παρεμβαίνει η εκτελεστική εξουσία.
Ερωτηθείς για τα πορίσματα που σύρθηκαν στα συρτάρια από την Εισαγγελία, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, «το πώς θα διαχειριστούμε τα πορίσματα, είναι θέμα των θεσμών. Τότε θα μιλούμε για κράτος δικαίου. Θα σας πω κάτι που θα κάνουμε άμεσα. Θα διαχωρίσουμε τις εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, σε δημόσιο κατήγορο και νομικό σύμβουλο του κράτους».
Από την πλευρά του ο κ. Μαυρογιάννης, ανέφερε πως «υπάρχουν πολλά πορίσματα στα συρτάρια», προσθέτοντας πως «πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση που δεν υπάρχει».
Η κατάχρηση εξουσίας είναι διαφθορά
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως οποιαδήποτε μορφή κατάχρηση εξουσίας είναι διαφθοράς και το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να οδηγείται σε παραίτηση, ενώ την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κ. Μαυρογιάννης, ο οποίος ανέφερε πως θα πρέπει να αναλαμβάνονται οι ευθύνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό μελέτη ο Κατσουνωτός για πειθαρχικά-Δείχνει διαφθορά ο περί Αστυνομίας Νόμος