Το δίλημμα του ΔΗΣΥ, η προτίμηση Αναστασιάδη και ο κίνδυνος διχασμού

Ο εφιάλτης επιβεβαιώθηκε. Παρά το κλίμα που καλλιεργούσαν ο ΔΗΣΥ και το επιτελείο το τελευταίο διάστημα και τις μεγαλόστομες διακηρύξεις πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα ερχόταν πρώτος στον πρώτο γύρο και νικητής στον δεύτερο, ο πρόεδρος της παράταξης έδειξε πως δεν μπορούσε και έμεινε τριάμισι μονάδες πίσω μακριά από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και σχεδόν έξι ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον πρώην Υπουργό της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το κλίμα είναι βαρύ. Μετά από δέκα χρόνια στην εξουσία, ο ΔΗΣΥ έμεινε εκτός δευτέρου γύρου. Οι Κασσάνδρες επιβεβαιώθηκαν και αυτό που αναμένεται είναι το μέγεθος της αμφισβήτησης που θα προκύψει ως προς τις αποφάσεις που λήφθηκαν. Άλλωστε, στην Πινδάρου το blame game προηγήθηκε της ήττας, γι’ αυτό και υπήρχαν εξάρσεις εσωστρέφειας ανά διαστήματα. Υπάρχουν στελέχη τα οποία, κακά τα ψέματα, θεωρούν αυτή την ήττα του Αβέρωφ Νεοφύτου ως ευκαιρία αλλαγών στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος και οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα στρατόπεδα διαμορφώνονται εδώ και αρκετό καιρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Πριν αποφασίσει, όμως, πώς θα διαχειριστεί τα εσωκομματικά του, ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί τον δεύτερο γύρο, με όλες τις επιλογές που έχει ενώπιον του να είναι δύσκολες, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια. Είναι κατανοητό πως μια δεύτερη ευκαιρία στη διεκδίκηση της εξουσίας, έστω υπό όρους τρίτων, θα μπορούσε δυνητικά να περιορίσει τις επιπτώσεις της ήττα και, ως εκ τούτου, τη μουρμούρα που έχει ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο όλες έρχονται με κόστος και θεωρείται βέβαιο πως δεν θα ακολουθηθούν από το σύνολο της βάσης, την οποία το κόμμα απέτυχε να συσπειρώσει όταν κατέβαινε στις εκλογές με τον ίδιο τον πρόεδρό του.

Η πρώτη επιλογή, η οποία φαίνεται να είναι και η προτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ο ΔΗΣΥ να ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, μαζί με τα κόμματα του Κέντρου. Ο κ. Χριστοδουλίδης υπήρξε επί χρόνια στέλεχος της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, δηλώνει Συναγερμικός και χαίρει εκτίμησης στη βάση της παράταξης, μέρος της οποίας τον προτίμησε από τον πρώτο γύρο. Ταυτόχρονα, αποτελούσε τον νούμερο ένα στόχο της πολεμικής του ΔΗΣΥ, εναντίον του εξαπολύθηκε μια τεράστια προσπάθεια αποδόμησης και κατηγορείτο ευθαρσώς πως υπονόμευε το κόμμα και αποσκοπούσε στη διάσπασή του. Αυτά θα πρέπει να παραμεριστούν, οι πληγές να επουλωθούν σε χρόνο ντετέ και όλη αυτό το μένος που συστηματικά καλλιεργείτο να μετατραπεί σε συμπάθεια, χωρίς η προσέγγιση να φαίνεται υποκριτική και απόλυτα καιροσκοπική.

Η άλλη επιλογή είναι βεβαίως η ιστορική υπέρβαση της υποστήριξης του υποψηφίου του ΑΚΕΛ. Ενδεχομένως η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη να βοηθά στη διατήρηση των τύπων, αλλά γίνεται κατανοητό πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε πολύ αδύναμα θεμέλια, καθώς με εξαίρεση την προσέγγισή τους στο Κυπριακό, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ πέρασαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια να αντιπολιτεύονται σφόδρα ο ένας τον άλλο. Τις δύο πλευρές χωρίζουν ιδεολογικοί ωκεανοί, ενώ σε όρους ποδοσφαιρικούς θεωρούνται «αιώνιοι αντίπαλοι» και δεν είναι καθόλου σίγουρο πως οι «οπαδοί» θα ακολουθήσουν και δεν θα γιουχαΐσουν μία ιστορική απόφαση μεταξύ των ηγεσιών.

Υπάρχει, βεβαίως, ως τρίτη επιλογή, η κατά βούληση ψήφος. Θα ήταν πολύ αδόκιμο για μία παράταξη που κυβερνούσε τον τόπο την τελευταία δεκαετία, ξαφνικά να μην έχει άποψη για τη διακυβέρνησή του. Ωστόσο, ενδεχομένως να τύχει εξέτασης ως δυνητική λύση, εάν διαπιστωθεί ότι υποβόσκει τεράστια σύγκρουση και διογκώνονται οι διχαστικές τάσεις στο κόμμα.  

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το ζήτημα θα λυθεί θεσμικά και τη Δευτέρα θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο για μια πρώτη συζήτηση. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο Ανώτατου Συμβουλίου. Ήδη κάποια στελέχη ξεκίνησαν δημόσια να εκδηλώνονται υπέρ της κατεύθυνσης είτε του Νίκου Χριστοδουλίδη είτε του Ανδρέα Μαυρογιάννη κι αυτό από μόνο του λέει πολλά για το κλίμα που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες. Στην Πινδάρου ακροβατούν πάνω σε τεντωμένο σχοινί και άλλη μια στραβοτιμονιά θα μπορούσε να οδηγήσει το καράβι στον βυθό. Και η αναγνώριση αυτού του κινδύνου είναι ενδεχομένως το μόνο πράγμα που ενώνει όλους τους Συναγερμικούς.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα
«Ατυχείς και διχαστικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις συμβούλου Ερντογάν για Ουστέλ ο Τατάρ
Εισηγείται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Σερντάρ Ντενκτάς