Ψήφισαν comfort zone στο debate-«Σχιζοφρενικές» προτάσεις και θέματα αξιοπιστίας

Ξανά αντιμέτωποι στο στούντιο του ΡΙΚ βρέθηκαν λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις Προεδρικές Εκλογές οι Ανδρέας Μαυρογιάννης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου. Αξιοποιώντας τη χρονική συγκυρία και οι τρεις προσπάθησαν να στείλουν μηνύματα νίκης, επιχειρώντας να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι έχουν πλάνο για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αν και δεν έλειψαν οι προστριβές μεταξύ τους, η συζήτηση κύλησε στο μεγαλύτερο της μέρος σε ήρεμα πλαίσια, με έμφαση στις προτάσεις, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας.

Για άλλη μία φορά τέθηκε ενώπιον των υποψηφίων το ζήτημα της διαφθοράς, με τον κ. Χριστοδουλίδη να δηλώνει πως δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί το πρόβλημα. Ως λύσεις εισηγήθηκε την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, την αναβάθμιση του εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου, καθώς και του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επίσης αναφέρθηκε στην πρότασή του για θέσπιση ανεξάρτητου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και στελέχωσης της Αρχής κατά της Διαφθοράς. Χαρακτήρισε τη διαφθορά διαχρονικό και συστημικό πρόβλημα αλλά, όταν ερωτήθηκε εάν έπρεπε να υπάρξουν παραιτήσεις, παρέπεμψε στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ενώπιον της Δικαιοσύνης. «Αν αρχίσουμε να αμφισβητούμε τη Δικαιοσύνη, καταλαβαίνετε πού οδηγούμαστε», είπε. 

Η ίδια ερώτηση τέθηκε και στον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δήλωσε ότι οι πολιτογραφήσεις δημιούργησαν πρόβλημα λόγω του μη επαρκούς ελέγχου και παρόλο που πρόσφεραν στην οικονομία, κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν τη διαδικασία. Παρέπεμψε στα πορίσματα και τόνισε πως «και η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ είπαμε mea culpa, αναλάβαμε την ευθύνη». Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως η διαφθορά πρέπει να αντιμετωπιστεί με θεσμικό τρόπο. «Δεν θέλω να γίνω Πρόεδρος μιας ντροπιασμένης χώρας», σημείωσε, λέγοντας ότι αντιμετωπίζεται με συνταγματικό τρόπο και καθορισμό της σύγκρουσης συμφέροντος. Κανένας διορισμός να μην ισχύει χωρίς της έγκρισης της Βουλής, διαχωρισμός των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα και ανακριτικές εξουσίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς ήταν η συνταγή που πρότεινε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαυρογιάννης χαρακτήρισε κρίμα και ντροπή για ένα τόπο να κατρακυλά στους δείκτες διαφθοράς, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δικαιολογία να λέμε ότι είναι συστημικό ζήτημα. «Πρέπει να αναλογιστούμε τι είναι αυτό που πάει λάθος και απαιτούμε να υπάρξει λογοδοσία», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι από την πρώτη ημέρα θα επιδείξει μηδενική ανοχή και θα απαιτήσει λογοδοσία και απόδοση ευθυνών, μέχρι και δήμευση περιουσιακών στοιχείων. Ανέφερε, ακόμη, πως πρέπει να έχουμε ένα σύστημα χωρίς πελατειακές σχέσεις.

Η συζήτηση οδηγήθηκε και στο ζήτημα της χρηματοδότησης των προεκλογικών τους εκστρατειών, με τους τρεις υποψηφίους να τονίζουν ότι λειτούργησαν εντός του πλαισίου του νόμου και θα παραδώσουν όλα τα στοιχεία όπως προνοείται. Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε, μάλιστα, αναφορές σε λάσπη, λέγοντας ότι προσπαθούν να του φορτώσουν εξαρτήσεις.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε «είμαστε απόλυτα σαφείς και διαφανείς. Σεβόμαστε τις πρόνοιες της νομοθεσίας». Τόνισε πως δεν έχουμε καμία απολύτως εξάρτηση και απέδωσε τις εισφορές που δέχθηκε σε πίστη στην υποψηφιότητά του. Αναφορικά με το μισό εκατομμύριο που πήρε από το ΑΚΕΛ, δήλωσε πως, με πλήρη διαφάνεια, θεώρησε σωστό, όπως ήταν και η λογική της ενίσχυσης των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να συνεισφέρει. «Το θεωρώ απόλυτα ορθό. Εμείς δουλεύουμε πάντοτε στο φως», τόνισε.

«Βάλαμε συγκεκριμένους κανόνες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ: Να είναι ίσο ποσοστό από τη συνεισφορά του κόμματος, που είναι μέσω της κρατικής χορηγίας, και το άλλο 50% από ιδιωτικές ή εταιρικές εισφορές. Δεν δεχθήκαμε οποιαδήποτε εισφορά πάνω από 50,000 ευρώ για ευνόητους λόγους, πρόσθεσε. «Εμείς θεωρούμε ότι σε μια προεκλογική εκστρατεία 50,000 δεν δημιουργούν οποιαδήποτε εξάρτηση, γι’ αυτό και αρνηθήκαμε οποιαδήποτε εισφορά υπερέβαινε αυτό το ποσό, που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται στον νόμο», ανέφερε περαιτέρω, ενώ είπε πως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, μέχρι και το τελευταίο σεντ των δαπανών θα δοθεί. 

Από πλευράς του ο Νίκος Χριστοδουλίδης και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως έλαβε μεγάλο χρηματικό ποσό από συγκεκριμένη εταιρεία, εξήγησε πως πριν ανοίξει τον λογαριασμό του πήγαν στον Γενικό Ελεγκτή και τους εξήγησε τη νομοθεσία που ψήφισαν τα κόμματα. «Εμείς τηρούμε αυτό που προνοεί η νομοθεσία», υπογράμμισε. Επανέλαβε πως δεν πήρε κρατική χορηγία, ούτε από άτομα που απόκτησαν κυπριακή υπηκοότητα μέσα στο πλαίσιού ΚΕΠ.

«Λένε είμαι εξαρτώμενος από τους Ρώσους ολιγάρχες, τους Γερμανούς, τα κόμματα που με στηρίζουν, τον Αναστασιάδη. Δεν ξέρω πόση λάσπη θα πέσει», ανέφερε ενοχλημένος. Μετά τις εκλογές θα δημοσιοποιηθούν όλα, τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι στην εκστρατεία του όποιος ήθελε μπορούσε να συνεισφέρει από ένα ευρώ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης διερωτήθηκε αν ο κ. Μαυρογιάννης θα είναι εξαρτώμενος από το ΑΚΕΛ. «Έχει δίκαιο ο κ. Κολοκασίδης, γιατί να μην δοθεί η χορηγία και στους ανεξάρτητους; Δεν πρέπει να υπάρχουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι στις εκλογές;», διερωτήθηκε, με τον κ. Μαυρογιάννη να αναφέρει πως με βάση τον νόμο η χορηγία δίνεται στα κόμματα, περιλαμβανομένης και της συμμετοχής τους στις Προεδρικές Εκλογές. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν οι ανεξάρτητοι. Σημείωσε ότι ο ίδιος δεν φέρει καμία ένσταση, αλλά δεν εξαρτάται από αυτούς.

Αμφισβήτηση της πρότασης Αβέρωφ

Η πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου για την φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία συζητείται ευρέως το τελευταίο διάστημα, αποτέλεσε ένα από τα πεδία διαμάχης της τηλεμαχίας και το κυριότερο στο πλαίσιο της οικονομίας. Ο κ. Χριστοδουλίδης τον κατηγόρησε πως δεν είναι στοχευμένη. Είπε πως μια οικογένεια που παίρνει 50,000 έχει εξοικονόμηση 2,500 ευρώ. «Ποιον βοηθά αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε. Στις αμφιβολίες Χριστοδουλίδη πρόσθεσε και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, χαρακτηρίζοντας την «εντελώς πρόχειρη», καθώς μετατοπίζει τα έσοδα από την άμεση στην έμμεση φορολογία, που είναι κοινωνικά πιο άδικη. Σχολίασε, επίσης, πως πρώτη φορά ακούει να γίνεται λόγος για οροφή.

Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε πως ίσως οι συνυποψήφιοί του δεν πρόσεξαν ότι δεν αλλάζει το δικαίωμα κάποιου να χρησιμοποιήσει το σημερινό σύστημα και υπάρχει η επιλογή για ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει οικογένεια με παιδιά που, αν χρησιμοποιήσει το οικογενειακό εισόδημα δεν θα έχει φορολογικές ελαφρύνσεις. «Όσο για την έμμεση φορολογία, δεν θα φορολογήσω το οικογενειακό εισόδημα με ΦΠΑ», πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά την οροφή, είπε ότι βεβαίως και θα υπάρχει και απευθύνεται στη μεσαία τάξη, για την οποία υπάρχει ορισμός.

Σε ό,τι αφορά το σοβαρό πρόβλημα των εκποιήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως στόχος του είναι να μην ξεσπιτωθεί κανένας συμπατριώτης μας. Ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε σύσκεψη με τα κόμματα που τον υποστηρίζουν για να ληφθεί κοινή απόφαση και είπε πως είναι σε επαφή με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, που αποσκοπεί σε συμβιβαστικές προτάσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε με το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης και το Διοικητικό Δικαστήριο, είπε, προσθέτοντας πως πρέπει να αποφύγουμε τα νέα ΜΕΔ μετά από την αύξηση των επιτοκίων. Κάλεσε, παράλληλα, τις τράπεζες να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Στην τοποθέτηση Χριστοδουλίδη αντέδρασε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας ότι πριν από δύο μήνες τοποθετήθηκε ότι είναι εις βάρος της οικονομίας η αναστολή των εκποιήσεων. Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι αυτό που είπε είναι πως πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη λύση και δεν είναι υγιές αυτό το κάθε τρεις μήνες, που μεταθέτει το πρόβλημα.

«Θεωρούμε πρώτιστης σημασίας ένα δίκτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας», ανέφερε από πλευράς του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, κάνοντας επίσης λόγο για δυνατότητα υιοθέτησης προσωρινών ένδικων μέτρων για αναστολή πλειστηριασμού. Δήλωσε και από πλευράς του πως ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να μην αναγκάζονται άνθρωποι να ξεσπιτώνονται.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως δεν λύνει από μόνο του το πρόβλημα το πάγωμα, καθώς αυξάνει την υποχρέωση του δανειολήπτη και βαραίνει τους εγγυητές. Ο τόκος, πρόσθεσε, τρέχει μέρα νύχτα και αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με κοινωνική στόχευση. Σημείωσε ότι το πρόγραμμα που αναμένεται να εγκριθεί από την ΕΕ, καλύπτει ακριβώς την στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

Μιλώντας για την οικονομία ευρύτερα, ο κ. Νεοφύτου διατύπωσε τη θέση πως η Κύπρος είναι ο ιδανικός τόπος για το Silicon Valley της Ευρώπης και το ιατρικό κέντρο της Μέσης Ανατολής αλλά επεσήμανε πως χωρίς εμπιστοσύνη από επενδυτές και οίκους αξιολόγησης δεν μπορείς να πετύχεις. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για ανάγκη διεύρυνσης της οικονομικής βάσης, ενίσχυση των εποπτικών αρχών, ενώ έδωσε έμφαση στον πρωτογενή τομέα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αμυντική βιομηχανία. Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μίλησε και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, όπως επίσης για την έρευνα και την καινοτομία. Τόνισε πως φάρος πρέπει να γίνει το υγιές επιχειρείν και η Κύπρος με εξωστρέφεια.

Ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ ανέφερε πως θα είναι πάρα πολύ αυστηροί με τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, λέγοντας πως αποτελούν προϋπόθεση για να γίνει πράξη η οικονομική πολιτική. Ο κ. Νεοφύτου μας λέει για τον τρόπο που βρήκαμε να βάλουμε χρήμα στην αγορά και ταυτόχρονα έχουμε την ΕΚΤ που ανεβάζει τα επιτόκια. «Βρίσκω κάπως σχιζοφρενικά αυτά τα πράγματα», είπε. Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως δεν παίζεις με την οικονομία και έκανε λόγο για αχαλίνωτη παροχολογία. Ο ίδιος, είπε, δεν ανακοινώνει τίποτα που δεν μπορεί οικονομικά να εφαρμοστεί.

Απαντώντας, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε ικανοποίηση που είναι κοινή γραμμή η δημοσιονομική πειθαρχία. Πρόσθεσε πως η άμεση φορολογία είναι μόλις 5,8% του συνόλου των κρατικών εσόδων και τα μεγάλα έσοδα του κράτους προέρχονται από έμμεσες φορολογίες. «Το θεωρώ κοινωνική μου ευθύνη να στηρίξω το νοικοκυριό και δεν είναι σχιζοφρενικό να αυξήσω το διαθέσιμο εισόδημα στην κυπριακή μεσαία οικογένεια», υπογράμμισε.

Οι λύσεις για το μεταναστευτικό

Στο μέτωπο του μεταναστευτικού, ιδιαίτερα έντονος εμφανίστηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου λέγοντας ότι πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο αυστηροί. Η χώρα πρέπει να μην είναι ελκυστικός προορισμός, τόνισε. Εξήγησε ότι έχουμε διεθνείς υποχρεώσεις, βάσει των οποίων δικαιούται ένας αιτητής ασύλου να παίρνει κάποιο επίδομα. «Δεν μου απαγορεύουν να συνδέσω το επίδομα με την υποχρέωση του αιτητή να παράγει στην οικονομία. Δικαιούται 500 ευρώ; Να δουλέψει για 500 ευρώ», είπε. Να βρει εργοδότη και το κράτος να επιδοτήσει την εργασία του. «Ούτε ένα ευρώ χωρίς να ανταποδίδει στην οικονομία», υπογράμμισε. Έκανε επίσης λόγο για αυστηρότερη επιτήρηση της πράσινης γραμμής και διμερείς συμφωνίες επαναπατρισμού. Ο κ. Νεοφύτου προειδοποίησε, δε, πως αν το 1974 μας πήραν τη μισή μας πατρίδα με τα τανκς, κινδυνεύουμε, χωρίς λύση του Κυπριακού, να μας πάρουν την υπόλοιπη περπατώντας από την πράσινη γραμμή. Έθεσε ως ορίζοντα επίλυσης του μεταναστευτικού το 2025.

Ο κ. Χριστοδουλίδης συμφώνησε πως πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε ελκυστικός προορισμός. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διψήφιος αριθμός υπηρεσιών του κράτους που ασχολούνται με το μεταναστευτικό, επεσήμανε, και επανέλαβε πως έχει έτοιμο το νομοσχέδιο ώστε όλες να έρθουν κάτω από το Υφυπουργείο Μετανάστευσης. Πρέπει να είμαστε γρήγοροι στις διαδικασίες, τόνισε, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία αυτών που έρχονται δεν ξέρουν καν πού είναι η Κύπρος στον χάρτη και έρχονται επειδή οι διαδικασίες μας είναι χρονοβόρες και η επιδοματική μας πολιτική γενναιόδωρη. Έθεσε ως δικό του χρονικό ορίζοντα τον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αφού εξέφρασε σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις του κράτους και τόνισε πως ως άνθρωποι που υποφέραμε από πολέμους πρέπει να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε με τη σειρά του πως πρέπει να σταματήσει η ροή. Το 95% δεν είναι δικαιούχοι, σημείωσε, αναφέροντας πως πρέπει να ξεχωρίζουμε τους πρόδηλα δικαιούχους. Χρειάζεται, πρόσθεσε, πολιτική συστηματικού επαναπατρισμού και να γνωρίζουν πως όταν πας στην Κύπρο φεύγεις πολύ γρήγορα. «Δεν πιστεύω ότι είναι με φράκτες που μπορούμε να σταματήσουμε τις ροές», είπε, εκφράζοντας απορίες για το πώς θα ενεργούν οι 300 που θα αναλάβουν την επιτήρηση της πράσινης γραμμής.

Περί αξιοπιστίας

Στη συζήτηση για το Κυπριακό επαναλήφθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι γνωστές θέσεις. Ωστόσο στο πλαίσιό της ήταν που ξεδιπλώθηκε η μεγαλύτερη αντιπαράθεση του debate, καθώς ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε επανειλημμένως ζήτημα αξιοπιστίας, με τα βέλη να στοχεύουν προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη και δευτερευόντως τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Όπως υποστήριξε ο κ. Νεοφύτου, την 1η του Μάρτη η διεθνής κοινότητα θα μετρήσει και θα ζυγίσει έναν από τους τρεις και θα μετρήσει και τι πρεσβεύουν οι δυνάμεις που τον υποστηρίζουν. Και από την αξιοπιστία θα εξαρτηθεί αν θα έχουμε μια νέα πρωτοβουλία. Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο κ. Μαυρογιάννης είχε αναφέρει πως με δική μας αξιοπιστία και επιμονή στη βάση της λύσης και στις συγκλίσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές να έχουμε μια νέα ευκαιρία.

«Σημειώνω την ταύτιση των δύο ανθυποψηφίων μου ότι δεν έχουμε αξιοπιστία στο Κυπριακό σήμερα. Προσωπικά διαφωνώ», σχολίασε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Η διεθνής κοινότητα θα ζυγίσει τον νέο Πρόεδρο, θα αξιολογήσει τι πρεσβεύει και τι κουβαλά μαζί του, δεν θα μετρήσει αυτόν που έχει ήδη φύγει, επανέλαβε ο κ. Νεοφύτου. Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε τα αξιώματα από τα οποία υπηρέτησε και είπε πως συμφωνεί με την γραμμή που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Νεοφύτου επανήλθε, λέγοντας πως θα διερωτηθούν τι πρεσβεύει, τι κόμματα τον υποστηρίζουν, αν είναι υπέρ της ΔΔΟ, αν είναι του σωστού περιεχομένου, εναντίον της ΔΔΟ, υπέρ του ενιαίου κράτους. Αυτά θα αξιολογήσουν, τόνισε, όχι ποιος ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος του απερχόμενου Προέδρου. Όλους αυτούς που ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, είχε πει πως θα μπορούσε να συνεργαστεί και επειδή δεν εξασφάλισε την στήριξή τους ασκεί κριτική, υποστήριξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ευχαρίστησε τον κ. Νεοφύτου «που με περιγράφει για την αξιοπιστία μου». Τότε ήταν που ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έστρεψε τα πυρά του εναντίον του, λέγοντας ότι θα μετρηθεί η αξιοπιστία και αυτού που ουδέποτε ψήφισε ναι σε οποιοδήποτε σχέδιο, που υποστηρίζεται από το κόμμα που όταν καλέστηκε από την ιστορία για την υπέρβαση για τον τόπο του ψήφισε όχι για να τσιμεντώσει το ναι και όταν δεν είχε πρόβλημα να στηρίζει τις πολιτικές Παπαδόπουλου, Χριστόφια και Αναστασιάδη που πόρρω απείχαν, ως μέλος διαπραγματευτικών ομάδων. Επανέφερε, δε, θέση που είχε εκφράσει σε προηγούμενη τηλεμαχία, λέγοντας πως η αξιοπιστία δεν είναι ισοδύναμο της προσαρμοστικότητας.

Στον κ. Νεοφύτου απάντησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης λέγοντας ότι συμφωνούν και οι τρεις πως η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελέσει λύση και είναι λανθασμένο να αφήνονται σκιές για την αξιοπιστία της ε/κ πλευράς, όταν έχουμε απέναντι μας τους κυρίους Τατάρ και Ερντογάν. «Δεν είναι μεταξύ μας η διαπραγμάτευση», επανέλαβε. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτήθηκε ποιος διαφωνεί ότι δεν είναι μεταξύ μας που θα διαπραγματευτούμε. «Αλλά προτού πείσουμε τους άλλους να μας στηρίξουν, πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας», είπε, λέγοντας πως θα ήταν καλό να συμφωνήσουν τα κόμματα που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη τι είδους λύση θέλουν. Τότε ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως αυτά τα κόμματα έχουν στηρίξει και τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο δεύτερος γύρος

Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι ερωτήθηκαν τι θα πράξουν σε περίπτωση που δεν θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, παρόλο που όλοι θεωρούν ότι θα είναι οι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης και αναφέρθηκαν στα θετικά μηνύματα που εισπράττουν από τον κόσμο.

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως εμπιστεύεται την κρίση των ψηφοφόρων, τους οποίους θεωρεί ώριμους. «Έχω την τιμή και την περηφάνεια να με στηρίζει το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς», είπε, λέγοντας πως ότι αυτό που εκείνος θα πει είναι πώς πρέπει να αξιολογηθούν οι επιλογές. «Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές. Δεν είναι κάτι που με έχει προβληματίσει. Αν βρεθούμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προσωπικά ως μονάδα θα τοποθετηθώ», ήταν η απάντηση του κ. Χριστοδουλίδη. Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως με ταπεινοφροσύνη επαναλαμβάνει πως κατεβήκαμε στις εκλογές για να τις κερδίσουμε. Πρόσθεσε πως έχουμε κόμμα με θεσμούς και διαδικασίες, με τον κ. Χριστοδουλίδη να σχολιάζει πως η απόφαση θα ληφθεί από το κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ