Η μάχη της συσπείρωσης, η διείσδυση Χριστοδουλίδη και οι αυξομειώσεις
06:31 - 12 Οκτωβρίου 2022
Η μάχη της συσπείρωσης είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες των Προεδρικών Εκλογών, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής τους. Ιδιαίτερα για τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη, που αντλούν κυρίως από μία δεξαμενή ψηφοφόρων ο καθένας, τα ποσοστά συσπείρωσης του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ αντίστοιχα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την πορεία της υποψηφιότητάς τους και το διακύβευμα μεγάλο. Από την άλλη, τα υψηλά ποσοστά που καταγράφει στην πρόθεση ψήφου ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπορούν να ερμηνευθούν και ως απότοκο της ευρείας στήριξης που απολαμβάνει, καθώς φαίνεται να καταφέρνει αφενός να διεισδύει σε «εχθρικούς» χώρους και αφετέρου να έχει υψηλά ποσοστά συσπείρωσης στα κόμματα που τον υποστηρίζουν.
ΔΗΣΥ
Με βάση τα ποσοστά που καταγράφει η δημοσκόπηση Οκτωβρίου του REPORTER και της IMR, το μεγαλύτερο πρόβλημα διάσπασης συνεχίζει να καταγράφεται στον Δημοκρατικό Συναγερμό, καθώς η διαρροή προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι της τάξης του 38%. Είναι, μεν, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από εκείνην που κατέγραφε τον Ιούλιο, αλλά μόλις 4% χαμηλότερη από την συσπείρωση που πετυχαίνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου στο κόμμα του.
Παρά το γεγονός πως στον ΔΗΣΥ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για εξύψωση του κομματικού πατριωτισμού με στόχο την άνοδο της συσπείρωσης, ο πρόεδρος του κόμματος προς το παρόν καταφέρνει να συγκεντρώσει υποστήριξη μόνο από το 42% των ψηφοφόρων του κόμματός του και ως εκ τούτου δεν φαίνεται να ευνοείται από τον περιορισμό της διαρροής προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Δεδομένου ότι τα ποσοστά που φεύγουν προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τους πιο μικρούς υποψηφίους δεν θεωρούνται σημαντικές απώλειες, είναι κατανοητή η πολεμική που αναπτύσσει ο ΔΗΣΥ κατά του τέως Υπουργού του, αποσκοπώντας αφενός να ξανακερδίσει το μέρος της βάσης του που κινείται προς Χριστοδουλίδη και αφετέρου να πείσει τους αναποφάσιστους Συναγερμικούς να συνταχθούν με τον πρόεδρο του κόμματός τους.
ΑΚΕΛ
Η εικόνα που εκπέμπει το ΑΚΕΛ είναι καλύτερη από αυτήν του ΔΗΣΥ αλλά δεν κινείται στα ποσοστά που είχε στο παρελθόν τη δυνατότητα να πετυχαίνει. Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, βέβαια, όχι απλώς δεν ανήκει στην ηγεσία του αλλά δεν είναι καν κομματικό στέλεχος, ένα δεδομένο που αναπόφευκτα επηρεάζει και τη συσπείρωση του κόμματος.
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σημείωσε τον Οκτώβριο άνοδο στη συσπείρωση, με το 61% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ να προτίθενται να τον ψηφίσουν, ποσοστό που ήταν 57% τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι αυτή η δημοσκόπηση έτρεχε χρονικά και μετά την εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητάς του στην Πλατεία Ελευθερίας, άρα λαμβάνει υπόψη και την όποια δυναμική μπορεί να αναπτύχθηκε ως απότοκό της.
Το μεγαλύτερο αγκάθι για το ΑΚΕΛ παραμένει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τον οποίο υποστηρίζει το 22% των ψηφοφόρων του κόμματος. Αν και η διείσδυσή του στον χώρο της Αριστεράς δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στη Δεξιά, παραμένει πολύ αξιοσημείωτο το γεγονός πως ένας άνθρωπος που θήτευσε για εννέα χρόνια στο πλευρό του Νίκου Αναστασιάδη, υποστηρίζεται από δύο στους δέκα ΑΚΕΛικούς.
Κόμματα Κέντρου
Άνετα κινείται στους χώρους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ ο Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς απολαμβάνει ευρείας στήριξης από τους ψηφοφόρους των κομμάτων που τον υποστηρίζουν. Αυτή είναι μία εικόνα που χτίζεται εδώ και μήνες, άλλωστε, και φαίνεται να επηρέασε και τις επίσημες αποφάσεις των πολιτικών δυνάμεων.
Η συσπείρωση του ΔΗΚΟ αγγίζει το 73% και είναι κατά 10% υψηλότερη από τη δημοσκόπηση του Ιουλίου. Το ίδιο υψηλή είναι και στην περίπτωση της ΕΔΕΚ. Πρόκειται για ποσοστό που συνιστά μεγάλη αύξηση από την προηγούμενη φορά, όπου ναι μεν ο κ. Χριστοδουλίδης προηγείτο ανάμεσα στους ψηφοφόρους της, αλλά το ποσοστό υποστήριξης που κατέγραφε ήταν 47%. Αυτό το άλμα μπορεί να θεωρηθεί αποτέλεσμα της επίσημης απόφασης της ΕΔΕΚ να συμπορευθεί με τον κ. Χριστοδουλίδη.
Με τόσο ψηλές συσπειρώσεις, οι απώλειες προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι μονοψήφιες, αν και στην περίπτωση του ΔΗΚΟ είναι λίγο πιο ψηλές, με 7% στον κ. Νεοφύτου και 8% στον κ. Μαυρογιάννη, έναντι 3% και 5% στην ΕΔΕΚ.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΗΠΑ, η οποία αναμένεται επίσης ν’ ανέβει σύντομα στο άρμα του τέως ΥΠΕΞ, καταγράφει υποστήριξη προς το πρόσωπό του σε ποσοστό 45%, ενώ 21% διοχετεύεται προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου και 5% προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Σημειώνεται ότι ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ έχουν μικρή στατιστική βάση.
ΕΛΑΜ
Χαμηλά κινείται η συσπείρωση του ΕΛΑΜ. Εκεί που ο πρόεδρος του κόμματος, Χρίστος Χρίστου, κατέγραφε τον Ιούλιο 39%, σήμερα υποστηρίζεται από το 37% της κομματικής του βάσης. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως το ΕΛΑΜ, ως κόμμα που αντλεί ψήφο διαμαρτυρίας, δεν έχει τόσο σταθερή εκλογική βάση όσο κάποια άλλα κόμματα, καθώς αυτοί οι ψηφοφόροι συχνά επιλέγουν είτε να επιστρέψουν στις πολιτικές δυνάμεις που παραδοσιακά υποστήριζαν είτε να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους προς άλλη κατεύθυνση.
Τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχουν διείσδυση στην εκλογική βάση του ΕΛΑΜ, ωστόσο αυτή του κ. Χριστοδουλίδη είναι σαφέστατα μεγαλύτερη, καθώς το 35% που καταγράφει ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κόμματος, είναι μόλις δύο μονάδες πιο χαμηλό από το ποσοστό συσπείρωσης του κ. Χριστου. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταγράφει 13% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 3%.
Η ταυτότητα της έρευνας
H δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την IMR για λογαριασμό του REPORTER, μεταξύ των ημερομηνιών 26 Σεπτεμβρίου και 9 Οκτωβρίου 2022, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Σε αυτή συμμετείχαν χίλια άτομα άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου, σε όλες τις επαρχίες με 50% άνδρες και 50% γυναίκες. Η κάλυψη της έρευνας ήταν Παγκύπρια σε αστικές και αγροτικές περιοχές ενώ η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Το στατιστικό σφάλμα ανέρχεται σε +/- 3,1.