Κόντρα δίχως τέλος ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ-Λάδι στη φωτιά έριξε ο κατώτατος

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την αντιπολίτευση, με αφορμή αυτή τη φορά να είναι η απόφαση της Κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, με ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να ανταλλάζουν πυρά. Από τη μία γίνεται λόγος για αύξηση της ανεργίας επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ στο 16% και από την άλλη για νομιμοποίηση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με τη συγκεκριμένη απόφαση. 

Από πλευράς του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνει ότι η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα για χιλιάδες νέους και άλλους εργαζομένους που θα δουν τα εισοδήματα τους να αυξάνονται.

Στην ανακοίνωσή του τονίζεται ότι η θεσμοθέτηση του κατώτατου προστίθεται σε μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως η αύξηση της άδειας μητρότητας, η καθιέρωση της άδειας πατρότητας, η αύξηση των συντάξεων, η καθιέρωση της σύνταξης χηρείας στους άντρες, που αποδεικνύουν στην πράξη την κοινωνική ευαισθησία του Δημοκρατικού Συναγερμού και της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχίες ειδικών για κατώτατο και προειδοποιήσεις για στρεβλώσεις από επιχειρήσεις

«Σε σχέση με τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ, σημειώνουμε ότι η κ. Σωτηρούλλα Χαραλάμπους διετέλεσε και Υπουργός Εργασίας στην διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ. Σε εκείνα τα πέτρινα χρόνια, ούτε ως σκέψη μπορούσε να τεθεί η καθιέρωση του κατώτατου μισθού, με την ανεργία στο 16%.  Και είναι απορίας άξιο το ότι η ΠΕΟ αντιδρά σήμερα για τα 940 ευρώ, τη στιγμή που υπέγραφε συλλογικές συμβάσεις για 750 ευρώ για περισσότερες των 40 ωρών εργασίας».

Καταλήγοντας, το κυβερνών κόμμα υποδεικνύει ότι «ο κατώτατος μισθός είναι άλλη μια κατάκτηση για το κοινωνικό κράτος στον τόπο. Ένα καλό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας χιλιάδων συμπολιτών μας. Δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή».

Νωρίτερα, το ΑΚΕΛ σε δική του ανακοίνωση είχε αναφέρει ότι η χθεσινή απόφαση για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, κάθε άλλο παρά ως μεταρρύθμιση μπορεί να χαρακτηριστεί.

«Η κυβέρνηση με την απόφαση της αντί να ρυθμίζει, νομιμοποιεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Διαβρώνει τις συλλογικές συμβάσεις, αντί να τις θωρακίζει. Θεσμοθετεί τη φθηνή εργασία και αφήνει απροστάτευτους μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων - ιδιαίτερα νέων – που δεν απολαμβάνουν σήμερα αξιοπρεπείς μισθούς και στοιχειώδη δικαιώματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πρώτο μήνυμα Αναστασιάδη για τον κατώτατο-«Φόρος τιμής για την Ζέτα»

Προστίθεται πως «ούτε καν μια επιτήδεια ουδετερότητα δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν οι κυβερνώντες στα αιτήματα των εργαζομένων, παίρνοντας για άλλη μια φορά ξεκάθαρη θέση υπέρ των κακών εργοδοτικών πρακτικών. Θα χρυσώσουν άραγε το χάπι της ακρίβειας με αύξηση 16 ευρώ μετά από 11 ολόκληρα χρόνια;».

Το κόμμα της αντιπολίτευσης, καταλήγοντας, σημείωσε πως «οι προσδοκίες και τα αιτήματα των εργαζομένων δεν μπορούν να συναντηθούν με την παρούσα διακυβέρνηση, αλλά μόνο σε μια προοδευτική κυβέρνηση που θα θέτει τις ανάγκες τους στο προσκήνιο».

Αντίδραση για τον κατώτατο μισθό είχε και ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος σημείωσε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, φαίνεται επί της ουσίας να εκτροχιάζει τις εργασιακές σχέσεις και κατ’ επέκταση την κοινωνική συνοχή, καθώς περιέχει ρυθμίσεις που κινδυνεύουν να καταστήσουν τον κατώτατο μισθό “ανώτατο”. O θεσμός του κατώτατου δεν είναι μόνο μία απαραίτητη ασφαλιστική δικλείδα ενός κράτους πρόνοιας, είναι και βασική συνισταμένη της οικοδόμησης υγιών εργασιακών σχέσεων». 

Ο κ. Μαυρογιάννης πρόσθεσε ότι «επί της αρχής, η καθιέρωση κατώτατου μισθού μας βρίσκει σύμφωνους. Υπογραμμίζουμε, όμως, πως το χθεσινό διάταγμα αφήνει ασάφειες και περιθώρια για δημιουργία συνθηκών εκμετάλλευσης, ενώ εξαιρεί ευάλωτες ομάδες του εργατικού δυναμικού. Ταυτόχρονα, υπό τα σημερινά δεδομένα, το ύψος στο οποίο έχει καθοριστεί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες των εργαζομένων και των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι καθολικός και το ύψος του να διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης σε συνθήκες υγιούς απασχόλησης».

Παράλληλα, προσθέτει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, «θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι συλλογικές συμβάσεις υπερισχύουν και λειτουργούν προσθετικά, τόσο για υφιστάμενους όσο και για νεοεισερχόμενους εργαζόμενους. Ο κατώτατος μισθός είναι μέρος του βασικού και απαράκαμπτου κορμού των εργασιακών σχέσεων και δεν νοείται να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για μείωση απολαβών. Επιπλέον, ο κατώτατος μισθός πρέπει να συνδέεται με προκαθορισμένο αριθμό ωρών απασχόλησης, χωρίς εξαιρέσεις, περιθώρια εκμετάλλευσης και άλλες αποκοπές».

Ο κ. Μαυρογιάννης τονίζει ότι «σε μία εποχή που η ακρίβεια έχει γονατίσει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τη νέα γενιά και τη μεσαία τάξη, σε μία περίοδο όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται σε διψήφιο νούμερο και το κόστος ζωής συνεχώς ανεβαίνει, αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Η απασχόληση πρέπει να μπορεί να διασφαλίζει στον άνθρωπο ευπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ποιότητα ζωής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε στα 940 ευρώ ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός-Ποιοι εξαιρούνται

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Μαθητής άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου στο Νάσβιλ-Τουλάχιστον δύο τραυματίες
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Μεγάλη ποσότητα αδασμοαφορολόγητων καπνικών πίσω από κλουβιά πουλιών-Υπολογίζεται στις 200.000 ευρώ η αξία (pics)
Θέλει να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Τυχικός-Θα βρεθούν για να «διευθετηθεί η παρεξήγηση»
Απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις ο Τραμπ αν δεν βρεθεί «τώρα» συμφωνία για την Ουκρανία
Καταγγέλλουν επίθεση από κουκουλοφόρους Κούρδοι στη Λεμεσό-Έδωσαν βίντεο στη δημοσιότητα
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Τα λάβαρα της πάταξης της διαφθοράς δεν υψώνονται με λόγια...
Νομικά κενά στην πλατφόρμα για τις καταγγελίες απο κάμερες βλέπουν οι βουλευτές-Τα «έψαλλαν» στους καλεσμένους