Ανησυχίες ειδικών για κατώτατο και προειδοποιήσεις για στρεβλώσεις από επιχειρήσεις

Έπρεπε να εφαρμοστεί εθνικός κατώτατος μισθός και είναι δίκαιο αυτό που έχει αποφασιστεί, τονίζει στο ΚΥΠΕ ο Οικονομολόγος Μάριος Χρίστου, ενώ ο Οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης τονίζει πως δεν πρέπει να φοβόμαστε πολύ τον κατώτατο μισθό, τον οποίο πρέπει να δούμε σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χρίστου εξέφρασε ανησυχία να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε στρεβλώσεις από επιχειρήσεις που ενδεχομένως θα προχωρήσουν σε προσλήψεις στην βάση των ωρών εργασίας ή μίσθωση υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Οικονομολόγος Μάριος Χρίστου αφού τόνισε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού «έπρεπε να γίνει», είπε ότι έχουν και οι δύο πλευρές δίκιο, τόσο οι εργοδοτικές οργανώσεις όσο και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Κατά κάποιο τρόπο περίπου είναι δίκαιο αυτό που έχει αποφασισθεί -  θα μπορούσε να είναι πιο ψηλό - αλλά θα πιεστεί η επιχείρηση που είχε πιο χαμηλά αμειβόμενους να ανεβάσει το μισθολόγιο προς τα πάνω», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι αυτή η εξέλιξη «πιέζει και τους χαμηλά αμειβόμενους που θα μείνουν σε ένα επίπεδο καθώς οι επιχειρήσεις θα επικαλούνται ότι αυτό το επίπεδο του μισθού που πλέον πρέπει να πληρώνει».

«Θεωρώ ότι ο κατώτατος μισθός που αποφασίστηκε δεν απέχει πολύ ή είναι κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, συγκρινόμενος πάντοτε με το τί είναι ο μέσος μισθός της Κύπρου», πρόσθεσε.  

Ο κ. Χρίστου εξήγησε ότι «ο κατώτατος μισθός είναι κάτι που θα ωφελήσει τους πολύ χαμηλά αμειβόμενους και θα τους διασφαλίσει ένα επίπεδο καλύτερης διαβίωσης και από την άλλη έρχεται σε μια περίοδο που υπάρχει υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος δεν αφορά την αύξηση της ζήτησης αλλά την αύξηση του κόστους παραγωγής είτε υπηρεσιών είτε αγαθών, όπως για παράδειγμα το κόστος ενέργειας.

«Επομένως, η επιχείρηση επιβαρύνεται με αυτό το κόστος και θα επιβαρυνθεί τώρα να καταβάλει σε αυτούς που ήταν πιο χαμηλά αμειβόμενοι τον κατώτατο μισθό», υπογράμμισε.

Ανησυχία για στρεβλώσεις

Ο κ. Χρίστου εξέφρασε ανησυχία να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε στρεβλώσεις με την έννοια να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις να εργοδοτούν κόσμο με τις ώρες εργασίας (ωρομίσθιους) και πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν γνωρίζει πως μπορεί να γίνει η ρύθμιση με την φόρμουλα η οποία έχει υπολογιστεί ή «ακόμη χειρότερα με την μίσθωση αγορά υπηρεσιών».

Δηλαδή, όπως εξήγησε, «αντί μια επιχείρηση να σε εργοδοτεί, να αγοράζει υπηρεσίες, ανέφερε και πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση όλο το κόστος των εισφορών του εργοδότη και του εργοδοτούμενου βαρύνουν τον εργοδοτούμενο» καθώς η επιχείρηση δεν σε προσλαμβάνει ως υπάλληλο της αλλά ως υπεργολάβο.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα από τις συντεχνίες για να μην έρθει άλλη στρέβλωση στην αγορά.

Να κοιτάζουμε τα μακροοικονομικά στοιχεία του κατώτατου μισθού

Ο Οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το βρίσκει παράξενο που κοιτάζουμε τον κατώτατο μισθό «σαν μικροοικονομικό φαινόμενο και ξεχνούμε λίγο τα μακροοικονομικά στοιχεία του κατώτατου μισθού που είναι ότι στον βαθμό που αυτοί που θα πάρουν τον κατώτατο μισθό θα αρχίσουν να ξοδεύουν, κάτι που μπορεί να έχει θετική επίδραση πάνω στην οικονομική δραστηριότητα».

«Δεν είναι μόνο θέμα ανακατανομής από την εταιρεία που έχει τους χαμηλόμισθους ή ότι θα χάσει η εταιρεία από τα κέρδη της ή την ανταγωνιστικότητα της, αλλά (με τον κατώτατο μισθό) έχει και μια επιπλέον ένεση η οικονομία, αγοραστικής δύναμης, την οποία παίρνουν οι χαμηλόμισθοι», πρόσθεσε.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε πολύ με τον κατώτατο μισθό, ενώ επικαλούμενος τελευταίες διεθνείς μελέτες, ανέφερε ότι «ο κατώτατος μισθός όταν ορίστηκε δεν είχε τόσες αρνητικές επιδράσεις, όπως θα μας φαινόταν, εκ πρώτης όψεως, κοιτάζοντας το στο μικροοικονομικό επίπεδο».

«Στην μακροοικονομία, αυτοί που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό τον ξοδεύουν και δημιουργούν έξτρα αγοραστική δύναμη», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»