Έδωσε συνέχεια στη διαμάχη με τον Ελεγκτή ο ΔΗΣΥ-«Στερούνται βάσης οι ισχυρισμοί»

Τη δική του θέση αναφορικά με το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία και την εφαρμογή του στις περιπτώσεις του προγράμματος Πολιτογραφήσεων έδωσε ο ΔΗΣΥ, σε μία ανακοίνωση έξι σημείων, που απαντά, ουσιαστικά, στις πρωινές δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του στον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος, Χάρη Γεωργιάδη, παρόλο που δεν τον κατονομάζει. 

Ακολουθώντας το μοτίβο της Κυβέρνησης, αναφέρεται στις σχετικές νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή, υποστηρίζοντας ότι τα γεγονότα που παραθέτει «επιβεβαιώνουν ότι οι ισχυρισμοί για λανθασμένη εφαρμογή της νομοθεσίας από τις φορολογικές αρχές της Δημοκρατίας ή για προώθηση λανθασμένων νομοθετικών ρυθμίσεων από την παρούσα κυβέρνηση ή τον Δημοκρατικό Συναγερμό στερούνται της όποιας βάσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση Οδυσσέα σε Χάρη-«Ηθελημένα ή από άγνοια διαστρεβλώνει τον Νόμο»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα:

1. Μέχρι το 2011 το κράτος εφάρμοζε πολιτική χορηγίας σε δικαιούχους έναντι της καταβολής ΦΠΑ για αγορά ή ανέγερση κατοικίας μέσω μιας αρκετά χρονοβόρου και γραφειοκρατικής διαδικασίας.

 2. Στις 26.8.2011 η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σχεδόν ομόφωνα πρόταση νόμου που καθιέρωνε την επιβολή χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5% για τα πρώτα 200 τ.μ. προς αντικατάσταση του σχεδίου χορηγίας, το οποίο καταργήθηκε. Βασική προϋπόθεση της νομοθεσίας του 2011 ήταν ότι δικαιούχοι ήταν μόνο πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν μόνιμα εγκατεστημένοι στη Δημοκρατία. Στις 22.9.2011 η Βουλή καθόρισε επίσης ως μέγιστο εμβαδό επιλέξιμης κατοικίας τα 275 τ.μ. αντί των 300 τμ που είχαν αρχικά ψηφιστεί.

3. Στις 15.3.2012 η κυβέρνηση Χριστόφια κατέθεσε κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή σε Νόμο με βάση τον οποίο δικαιούχοι θα μπορούσαν να ήταν πλέον και πολίτες κάθε άλλου κράτους ενώ παράλληλα διαγράφηκε η προϋπόθεση να είναι ο αιτητής μόνιμα εγκατεστημένος στην Δημοκρατία. Το παράθυρο δηλαδή για επιβολή μειωμένου ΦΠΑ για ξένους, μη-μόνιμους κατοίκους Κύπρου άνοιξε με πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης.

4. Ερμηνευτική εγκύκλιος που ακολούθησε στις 12.6.2012 - και πάλι επί προηγούμενης κυβέρνησης – επιβεβαίωνε πράγματι ότι «οι διατάξεις του Νόμου καλύπτουν πρόσωπα που διαμένουν στη Δημοκρατία για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα» άρα χωρίς προϋπόθεση μόνιμης ή ελάχιστης παραμονής και «χρησιμοποιούν την κατοικία ως κύριο ή μόνιμο χώρο διαμονής ενόσω βρίσκονται στη Δημοκρατία».

5. Υποδεικνύεται ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης έφερε την υπογραφή του Γενικού Εισαγγελέα γεγονός που επιβεβαιώνει ότι - κατά την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας - αυτό ήταν συμβατό τόσο με το Σύνταγμα όσο και με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

6. Η αφαίρεση του μέγιστου εμβαδού επιλέξιμης κατοικίας που έγινε με απόφαση της Βουλής το 2016 πολύ μικρή επίπτωση είχε στις περιπτώσεις κατοικιών που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτογραφήσεων επειδή το 90% αυτών ήταν εμβαδού μικρότερου των 275 τμ και συνεπώς απολάμβαναν ούτως ή άλλως τον μειωμένο συντελεστή με βάση τον Νόμο του 2012.

«Τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν ότι οι ισχυρισμοί για λανθασμένη εφαρμογή της νομοθεσίας από τις φορολογικές αρχές της Δημοκρατίας ή για προώθηση λανθασμένων νομοθετικών ρυθμίσεων από την παρούσα κυβέρνηση ή τον Δημοκρατικό Συναγερμό στερούνται της όποιας βάσης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε κατηγορήσει τον Χάρη Γεωργιάδη ότι είτε ηθελημένα, είτε από άγνοια, διαστρεβλώνει τις πρόνοιες της νομοθεσίας, σε σχέση με το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ πρώτης κατοικίας. Ακολούθως, προέβη σε ανάλυση, παρουσιάζοντας και σχετικό πίνακα με τη νομοθεσία.

 

 

Δειτε Επισης

Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες