Η κίνηση Αβέρωφ, τα ανεφάρμοστα μέτρα και το μεταναστευτικό στη δίνη Προεδρικών

Με την προεκλογική να έχει μπει ήδη στα βαθιά, ο Αβέρωφ Νεοφύτου με μια κίνηση ματ βρέθηκε στην Κεντρική Αφρική και συγκεκριμένα στη Δημοκρατία του Κονγκό για επαφές με κρατικούς αξιωματούχους. Η κίνηση αυτή, η οποία στον βαθμό που μπορούσε έφερε τα αποτελέσματα που ανέμενε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν έτυχε και της καλύτερης αντιμετώπισης από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για μια σειρά από λόγους. Ο ίδιος πάντως κατάφερε να αποδείξει για άλλη μια φορά εμπράκτως αυτό που με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι είναι ο άνθρωπος των πράξεων και της παραγωγής πολιτικής και όχι ο υποψήφιος των υποσχέσεων, σε ένα θέμα μάλιστα που είναι στις πρώτες θέσεις της ατζέντας των Προεδρικών.

Εξετάζοντας κανείς το πρόβλημα του μεταναστευτικού από απόσταση, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως όλες τις πολιτικές δυνάμεις, διαπιστώνουν και συμφωνούν, ότι η Κύπρος δέχεται ανεξέλεγκτες ροές που φθάνουν από την Τουρκία, μέσω κατεχομένων, λειτουργώντας ως μοχλός πίεσης από πλευράς του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργιάζουν οι διακινητές στα κατεχόμενα-Τους στέλνουν στην ΚΔ για 150 ευρώ

Αποτελεί παραδεκτό από όλους, πως έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να αναχαιτιστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο, τα οποία περιέγραψε πολλάκις ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, που επέμενε στο τρίπτυχο πρόσληψης συμβασιούχων αστυνομικών, εγκατάστασης καμερών και φυσικών εμποδίων, που εφόσον λειτουργήσουν ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα επιτύχει να περιορίσει το πρόβλημα.

Ένα από τα μέτρα που πέρασαν από την Ολομέλεια της Βουλής, κατά πλειοψηφία και αφορά την πρόσληψη συμβασιούχων αστυνομικών, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που επιδείχθηκαν από τη Βουλή για να ψηφιστεί το συντομότερο, ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί, ασχέτως ότι πέρασαν ήδη δύο μήνες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί καν οι θέσεις για προσλήψεις.

Μάλιστα, σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις που τέθηκαν στα αρμόδια τμήματα για το πότε θα γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία, ο ένας παρέπεμπε στον άλλο, χωρίς να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις. Επίσης, το σύστημα τοποθέτησης καμερών, που είχε ανακοινωθεί την περσινή χρονιά, για να υλοποιηθεί σε βάθος τριετίας, ακόμη δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, παρότι οι διαβεβαιώσεις που έδωσαν προσφάτως αρμόδιοι στον REPORTER, είναι πως όλα θα κυλήσουν βάσει προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά στην τοποθέτηση φυσικών εμποδίων, συνεχίζονται κανονικά, προκαλώντας συνεχώς νέες αντιδράσεις τόσο σε κατοίκους, όσο και σε πολιτικά κόμματα, τα οποία επικρίνουν την Κυβέρνηση για τις ενέργειές της.

Εύκολα λοιπόν, μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι το τρίπτυχο που θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση, χρειάζεται ακόμα χρόνο για να υλοποιηθεί και να φανούν αποτελέσματα, την ίδια ώρα που οι μεταναστευτικές ροές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έφθασαν σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας οποιαδήποτε άλλη χρονιά, από τα τέλη Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι μεταναστευτικές ροές-Σε εφαρμογή master plan για Πουρνάρα

Η αστραπιαία κίνηση Αβέρωφ

Κάπου εδώ, μπαίνει στην εξίσωση η κίνηση του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, να μεταβεί στο Κογκό, για να έχει επαφές με αξιωματούχους της χώρας, ώστε να εξευρεθούν λύσεις για το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που όντως έχει τη σημασία της τη δεδομένη στιγμή, υπό το πρίσμα ότι άλλα μέτρα που έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί ή να βρίσκονται σε διαδικασία εφαρμογής, δεν έχουν επιτευχθεί. Η επιλογή του Κονγκό, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η ιδανική επιλογή τη δεδομένη στιγμή, αφού με βάση στοιχεία που εξασφάλισε ο REPORTER, είναι η πρώτη χώρα σε αιτήσεις ασύλου για το 2022, οι οποίες μέχρι τα τέλη Ιουλίου έφθασαν στους 2283.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, αναμένεται να επισκεφθεί επίσης και το Καμερούν, χώρα που βρίσκεται ψηλά στον σχετικό πίνακα, με 634 αιτήσεις. Ως εκ τούτου, η απόφαση του Αβέρωφ Νεοφύτου να επιλέξει τις δύο συγκεκριμένες χώρες, μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά αντίθετα βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

Η ενέργειά του κ. Νεοφύτου, απέφερε μάλιστα καρπούς, όπως ανακοίνωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε από άλλες πολιτικές δυνάμεις, υπέδειξε πως υπάρχει περιθώριο για συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία θα ολοκληρωθεί από την Κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών.

Από την άλλη, το ταξίδι του Αβέρωφ Νεοφύτου στο Κονγκό προκάλεσε αντιδράσεις με κάποιους να θέτουν μια σειρά από ερωτήματα για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας επίσκεψης από πρόεδρο κόμματος, από τη στιγμή που θεσμικά δεν κατέχει κανένα ρόλο, την ίδια ώρα που δεικτικά σημειώνουν πως τέτοιες ενέργειες ενδεχομένως να έπρεπε να γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τουλάχιστον τον υπουργό Εσωτερικών.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω θα μπορούσε να διερωτηθεί κάποιος, αφού ήταν τόσο εύκολο να επιλυθεί το πρόβλημα, γιατί δεν έγινε κάποια ενέργεια από την ίδια την Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια ή αν έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γιατί δεν είχε το αποτέλεσμα που έφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Πάντως, όποιες κι αν είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από το ταξίδι του Αβέρωφ Νεοφύτου στο Κονγκό, παραμένει επιτακτική ανάγκη, η ενεργοποίηση τόσο της Κυβέρνησης όσο και των κομμάτων, αλλά και των υπόλοιπων υποψηφίων, για να υλοποιηθεί το τρίπτυχο που εξαγγέλθηκε για την άμβλυνση των τεράστιων μεταναστευτικών ροών για φυσικά εμπόδια-αστυνόμευση και κάμερες. 

Σφυροκόπημα από κόμματα και υποψήφιους Προέδρους

Η κίνηση Αβέρωφ και το κατά πόσον πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα ή μια ενέργεια ουσίας, θα κριθεί από τους πολίτες και φυσικά από το αποτέλεσμα, εάν και εφόσον καταλήξουν τα δύο μέρη σε οριστική συμφωνία.

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα πάντως, είδαν την ενέργειά του ως ευκαιρία για να εξαπολύσουν τα πυρά τους προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, με το ΑΚΕΛ να του ασκεί κριτική ότι το ζήτημα χρειάζεται ολοκληρωμένη διαχείριση και τον ΔΗΣΥ να απαντά ότι η πολιτική τους στο μεταναστευτικού είναι ανύπαρκτη.

Με τη σειρά του το ΕΛΑΜ κατηγόρησε τον πρόεδρος του ΔΗΣΥ για λαϊκισμό και διερωτήθηκε όλοι έγιναν «ακραίοι και ρατσιστές ή μήπως το ΕΛΑΜ είχε δίκαιο;».

Από την άλλη, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, καταθέτοντας τις εισηγήσεις του για άμβλυνση του μεταναστευτικού προβλήματος, χαρακτήρισε επικοινωνιακό σόου την στάση του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Επίσης, ο υποψήφιος για την Προεδρία, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, διερωτήθηκε σε δική του ανακοίνωση, «εάν έχει αντικαταστήσει τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή;»

Πάντως, ο ΔΗΣΥ επιμένει πως υπάρχουν δύο ειδών πολιτικοί, αυτοί των διαπιστώσεων και αυτοί των πρωτοβουλιών, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να ανήκει στην δεύτερη κατηγορία.

Το κατά πόσον θα πετύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα, τόσο πρακτικά όσο και επικοινωνιακά, αναμένεται να διαφανεί σε βάθος χρόνου, σε συνάρτηση με την πρόσληψη των 300 αστυνομικών και την τοποθέτηση καμερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιστρέφει τα πυρά σε ΑΚΕΛ ο ΔΗΣΥ-«Η πολιτική τους στο μεταναστευτικό είναι ανύπαρκτη»

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ