Κοκκινίζει το θερμόμετρο σε ΑΟΖ-«Σύμβολο της βούλησης μας το Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Το Αμπντουλχαμίτ Χαν «είναι σύμβολο της βούλησής μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο», δήλωσε o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου χθες στην Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκλητικός ο Τσαβούσογλου-«Δεν τους επιτρέπουμε να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας»

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τουρκικός Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο κ. Έρντογαν πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο γεωτρύπανο, «το οποίο αποτελεί ένα από τα απτά παραδείγματα του ότι γινόμαστε μια χώρα με τον κορυφαίο στόλο υπεράκτιων γεωτρήσεων στον κόσμο», το έστειλαν στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας στις 9 Αυγούστου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα επισφραγίσει τη χαρά μας για τα 540 δισ. κ.μ φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα με άλλα καλά νέα».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε εξάλλου ότι στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει μια ζώνη ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή της.

Το πρακτορείο «Αναντολού» μεταδίδει, ότι μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών αξιωματικών και υπαξιωματικών που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Χωροφυλακής και Ακτοφυλακής ο κ. Έρντογαν αναφέρθηκε στο καθήκον που, όπως είπε, έχει η Τουρκία λόγω της οθωμανικού της παρελθόντος να προστατεύει πληθυσμούς που βρίσκονται υπό απειλή. «Εάν η φωτιά έχει πέσει στους γείτονές μας, δεν μπορούμε να κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρά μας και να λέμε, τι μας νοιάζει εμάς; Ως απόγονοι ενός προγόνου που διένειμε δικαιοσύνη στον κόσμο επί αιώνες, δεν μπορούμε να λέμε τι μας νοιάζει τι γίνεται με την Ιερουσαλήμ, τι γίνεται με την Παλαιστίνη, τι γίνεται με τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, το Τουρκεστάν», δήλωσε.

Αναφερόμενος στη γεωγραφική θέση της Τουρκίας ο Έρντογαν υποστήριξε ότι «κάθε γεγονός που λαμβάνει χώρα σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από την Ασία έως την Αφρική, από τον Καύκασο έως την Ευρώπη, μας επηρεάζει άμεσα: Οι εμφύλιες ταραχές στο Αφγανιστάν που διαρκούν 40 χρόνια, οι αδιάκοπες αδελφοκτόνες διαμάχες στη Λιβύη, οι ανεπίλυτες συγκρούσεις στην Υεμένη, οι διώξεις και οι επιθέσεις στη Συρία που διαρκούν 11 χρόνια, οι εντάσεις που άρχισαν να αναζωπυρώνονται και πάλι στα Βαλκάνια. Η χώρα που αισθάνεται τις αρνητικές επιπτώσεις της πείνας και της φτώχειας στην Αφρική που ευθύνεται για την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ζωών κάθε χρόνο, τις απόπειρες υποδαύλισης της εξέγερσης στον Καύκασο, και εν ολίγοις τις κρίσεις που προκύπτουν σε μια πολύ ευρεία περιοχή καθώς και στους γείτονές της, είναι αναμφίβολα η χώρα μας, η πατρίδα μας η Τουρκία».

Ο κ. Έρντογαν πρόσθεσε ακόμη ότι «ανεξάρτητα από το τι λέει ο καθένας, η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη της στις περιοχές αυτές λόγω της γεωγραφικής της θέσης, των πολιτιστικών και ανθρώπινων δεσμών της».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, επιχείρησε να δικαιολογήσει την επεμβατική πολιτική της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ. Επίσης, καταδίκασε τις επεμβάσεις ξένων δυνάμεων στην περιοχή και είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την πορεία της παρά τις αντιδράσεις.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Έρντογαν κατηγόρησε τον ξένο τύπο ότι μεροληπτεί εναντίον της Τουρκίας και υπέρ της Ελλάδας αναφερόμενος στην παρουσία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να αναπτύξει καλές και ειλικρινείς σχέσεις με κάθε χώρα λέγοντας ότι δεν έχει εχθρικές σχέσεις με καμία χώρα.

Στο μεταξύ, o Yπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση της ιταλικής ΕΝΙ για το κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, είπε ότι βρίσκεται εκτός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να εισέλθει κανείς στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. «Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν πλοία 9 φορές μέσα σε ένα χρόνο. Δεν το επιτρέψαμε αυτό με τα μέτρα που πήραμε. Ένα ιταλικό πλοίο μας ζήτησε άδεια για επιστημονική έρευνα. Θα συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα, αλλά η άδεια πρέπει να ληφθεί από εμάς». Τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, πρόσθεσε, είναι σαφή και η Τουρκία ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σενάρια για το κοίτασμα φυσικού αερίου-«Ρεαλιστική η εξαγωγή το 2026-2027»

Αναφερόμενος στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας Ισραήλ ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι επίκειται ο διορισμός διπλωματών στο Τέλ Αβίβ και διαβεβαίωσε ότι η βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα κάνε παραχωρήσεις στο θέμα των Παλαιστινίων. Υποστήριξε δε ότι η εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων θα έχει αντίκτυπο στην υπεράσπιση της τουρκικής πολιτικής στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Απαντώντας στην ερώτηση αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική των ψεμάτων. «Γνωρίζουμε την ανειλικρινή πολιτική της Ελλάδας. Πρέπει να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο». Ισχυρίστηκε δε ότι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης βρίσκονται υπό διωγμό. Συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Θα πρέπει να σκεφτούν τι θα κερδίσουν αν συνεργαστούν και τι θα χάσουν αν δεν συνεργαστούν. Όσο η Ελλάδα διατηρεί αυτή τη στάση, δεν υπάρχει λόγος αποκλιμάκωσης. Δεν υπάρχει ειλικρίνεια». Πριν από τις συναντήσεις μας λένε ότι είμαστε φίλοι, και στη συνέχεια μιλούν κατά της Τουρκίας. Πρέπει να είναι λίγο ειλικρινείς, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Ρεαλιστική η εξαγωγή αερίου το 2026-27»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, κληθείσα να σχολιάσει την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, ανέφερε ότι η ανακάλυψη αυτή έρχεται στο ευρύτερο «κάδρο ανακαλύψεων» που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). «Πρόκειται για την τρίτη ανακάλυψη για την οποία υπάρχει ένδειξη ποσοτήτων» σημείωσε μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μεγάλη αξία και τα σημαντικά οφέλη που προκαλεί η νέα ανακάλυψη στην ΑΟΖ

Όπως εξήγησε η ίδια παραπέμποντας στον σχετικό χάρτη παρακάτω, πρόκειται για το τεμάχιο με τον αριθμό 6, ενώ δίπλα του, αυτό με τον αριθμό 7, είναι επίσης υπό τη διαχείριση της ίδιας κοινοπραξίας εταιρειών και εντοπίζεται, φαίνεται να υπάρχει κάποια προοπτική και θα γίνουν μελέτες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για το τι μπορεί να γίνει από πλευράς νέων γεωτρήσεων.

Αναφορικά με το πότε θα γίνει γνωστό αν μπορεί να εξαχθεί το φυσικό αέριο, σημείωσε ότι ήδη θεωρείται εκμεταλλεύσιμη η ποσότητα που έχει εξευρεθεί. Η κ. Πηλείδου γνωστοποίησε ότι υπάρχει ελπίδα και με δεύτερη γεώτρηση, με την οποία θεωρείται ότι μπορούν να προστεθούν και επιπρόσθετες ποσότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακούφιση στη Λευκωσία, φωνές στην Άγκυρα-Γιατί χαμήλωσε τους τόνους ο Ερντογάν

Ανέφερε δε ότι στην παρούσα φάση επεξεργάζονται τέσσερα σενάρια μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο. «Η πιο ρεαλιστική χρονική περίοδο για εξαγωγή φυσικού αερίου είναι το 2026-2027. Από εκεί και πέρα αν ευθυγραμμιστούν διάφορες κοινοπραξίες και αν βρεθούν οι κατάλληλες συνέργειες μπορεί να ακολουθήσει και πιο σύντομα η αξοποίηση επιπρόσθετων κοιτασμάτων» τόνισε η κ. Πηλείδου.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΕΡΤ

Δειτε Επισης

Κάθετος ο Πρόεδρος και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση -«Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις»
Η συζήτηση για το Κυπριακό υπενθυμίζει την ανάγκη λύσης-Παρούσα και η ΕΕ
Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο
Με τρίπτυχο εξήγγειλε υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Σωτήρης Φλουρέντζος
Την Τετάρτη η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας
Συνεχής η αξιολόγηση της μεταρρύθμισης της ΤΑ από την Κυβέρνηση
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Καρούσος