Με γεμάτη ατζέντα επιστρέφουν οι Επιτροπές της Βουλής-Τα κυριότερα θέματα

Νομοσχέδια, μεταρρυθμίσεις, προτάσεις νόμου, ολοήμερες συνεδριάσεις. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που δίνουν οι βουλευτές, όσον αφορά στο τι τους περιμένει με την επιστροφή τους στα έδρανα της Βουλής, μετά τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών, με τη δουλειά που τους περιμένει να είναι αρκετή.

Κάποιοι θέλουν να κλείσουν εκκρεμότητες που έχουν ανοιχτές εδώ και καιρό, άλλοι ξεκινούν τις συζητήσεις τους όντως tabula rasa, αφού κατάφεραν να κλείσουν όλα τα ανοιχτά κεφάλαια που είχαν ενώπιον τους. Νομοσχέδια που είχαν τεθεί λίγο πριν τη λήξη των εργασιών για το καλοκαίρι θα τεθούν στο τραπέζι, για να βρεθεί άμεσα λύση, προβλήματα που ταλανίζουν διάφορους τομείς θα συζητηθούν, με στόχο να βγει άσπρος καπνός που να ικανοποιεί όλους.

Υπάρχουν και οι Επιτροπές που έχουν θέσει στόχο να περάσουν μεταρρυθμίσεις, που είναι σημαντικές, ενώ άλλες Επιτροπές επαναφέρουν στο τραπέζι σημαντικά θέματα, που είχαν ψηφιστεί την προηγούμενη περίοδο, ωστόσο πρέπει να επαναξιολογηθούν.

Ο REPORTER επικοινώνησε με τους προέδρους των Επιτροπών της Βουλής, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν για τα κυριότερα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι, με τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Χάρης Γεωργιάδης (Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων)

Η Επιτροπή Εξωτερικών, σε αντίθεση με τις άλλες, σπάνια έχει νομοθετικό έργο συνεπώς αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία εκκρεμότητα. Άρα θα συνεχίσει το φθινόπωρο να εξετάζει ευρύτερα θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής που έχουν εγγραφεί και περιλαμβάνουν:

- Τουρκική εξωτερική πολιτική και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

- Ενεργειακή ασφάλεια ΕΕ και ο ενεργειακός ρόλος Κύπρου & Ανατολικής Μεσογείου

-  Ευρωπαϊκή Πράσινη Μετάβαση

- Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (Επιτροπή Οικονομικών και προϋπολογισμού)

Δεν έχουμε καμία εκκρεμότητα, που να αφορά στο ταμείο ανθεκτικότητας και ανάκαμψης. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, προς το παρόν είναι όλα τελειωμένα και δεν έχουμε κάτι από την Κυβέρνηση, κάτι που μας ικανοποιεί επειδή δουλέψαμε σκληρά με τα μέλη της Επιτροπής, για να τα ολοκληρώσουμε όλα μέχρι το καλοκαίρι και να μην αφήσουμε κάτι πίσω και να αφήσουμε τη χώρα σε εκκρεμότητα.

Τα σημαντικά θέματα που είναι σε εκκρεμότητα και θα μας απασχολήσουν είναι το συνταξιοδοτικό, το οποίο δεν είναι μακροχρόνια εκκρεμότητα της Επιτροπής, το νομοσχέδιο κατατέθηκε δέκα μέρες πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι. Θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα μας απασχολήσει, επειδή χρειάζεται ακόμη επεξεργασία και συζήτηση.

Το άλλο σημαντικό θέμα που επηρεάζει αρκετό κόσμο και ειδικά τα νέα ζευγάρια είναι το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία και τα κριτήρια που είμαστε αναγκασμένοι να διαφοροποιήσουμε, συνεπεία της ασυνέπειάς μας στην εφαρμογή αυτού του μέτρου τα προηγούμενα χρόνια.

Άριστος Δαμιανού (Επιτροπή Εσωτερικών)

Το πρώτο θέμα που θα εξετάσουμε αφορά στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα στο φθινόπωρο θα χρειαστεί να εξετάσουμε ξανά κάποιες αναθεωρημένες πρόνοιες της μεταρρύθμισης αυτής.

Το δεύτερο θέμα που θα μας απασχολήσει αφορά στις Προεδρικές Εκλογές του 2022, αφού είναι ότι πιθανό να προκύψουν κάποια ζητήματα, που θα χρειαστούν κάποιες μικρές προσαρμογές. Ίσως κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με τις ημερομηνίες.

Επίσης έχουμε ένα πακέτο νομοθεσιών που αφορούν την λειτουργία των κέντρων αναψυχής, σε σχέση με την ηχορύπανση και έχουμε και τον λεγόμενο επενδυτικό νόμο, που αφορά στα κριτήρια των μεγάλων αναπτύξεων. Αυτά είναι πράγματα που έχουμε μπροστά μας και τρέχουν και θα γίνουν μέσα στο πρώτο δίμηνο που θα επανέλθουμε και έχουμε και πτυχές του μεταναστευτικού και την ολοκλήρωση μίας μελέτης που έγινε, όσον αφορά στις πυρκαγιές και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μαρίνος Σιζόπουλος (Επιτροπή Άμυνας)

Η Επιτροπή Άμυνας δεν έχει καμία εκκρεμότητα. Αυτό που αναμένουμε είναι από το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Οικονομικών να διαβουλευτούν και να μας φέρουν τις τελικές τους προτάσεις πάνω σε δύο θέματα. Το ένα είναι το θέμα της μισθολογικής αναβάθμισης των μονίμων υπαξιωματικών, που είναι πλέον τριετής φοίτησης και όχι διετής. Το δεύτερο αφορά τα θέματα του φιλοδωρήματος και της σύνταξης των Συμβασιούχων Υπαξιωματικών. Το γεγονός ότι το Υπουργείο Άμυνας θέλει να αφυπηρετούν στα 57 και να μην τους δίνει τη δυνατότητα να πηγαίνουν μέχρι τα 60-63, δημιουργεί προβλήματα σε κάποιους από αυτούς, με οικονομικές επιπτώσεις, που αφορά στο εφάπαξ φιλοδώρημα και τη σύνταξή τους. Έχουν αναλάβει την ευθύνη και την πρωτοβουλία τα δύο Υπουργεία, να διαβουλευτούν μεταξύ τους και να μας φέρουν την πρόταση, για να μπορούν οι ΣΥΠ να αφυπηρετούν στα 57 και να μην έχουν μείωση του φιλοδωρήματος και της σύνταξής τους.

Παύλος Μυλωνάς (Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού)

Το θέμα που θα μας απασχολήσει είναι αυτό των συνοδών. Δεν είναι εκκρεμότητα, επειδή εμείς ολοκληρώσαμε τη διαδικασία, είχαμε επαφή και με τον υπουργό και συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα και αναμένουμε την πρωτοβουλία του. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα με την ειδική εκπαίδευση και των συνοδών, δεν θα συζητήσουμε κάτι άλλο.

Μαρίνος Μουσιούττας (Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων)

Μέσα στην χρονιά που πέρασε είχαμε δει το νομοσχέδιο για τη φωτοεπισήμανση, που είχε εγκριθεί, όμως μετά την έγκρισή του και σε συζήτηση που έγινε ως αυτεπάγγελτο θέμα στην Επιτροπή, αποδείχτηκε ότι υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν και είχε δεσμευτεί το Υπουργείο να κάνει διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους και να επανέλθει. Εφόσον πλησιάζαμε στις διακοπές και δεν είχε επανέλθει, δόθηκε το χρονικό περιθώριο μέχρι την επανέναρξη των εργασιών της Επιτροπής, αρχές Σεπτεμβρίου, να έρθει το θέμα με τις διαβουλεύσεις που έγιναν.

Θα γινόταν μία πλατφόρμα, στην οποία θα καταγράφονται όσοι ενοικιάζουν αυτοκίνητα, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο που παρατηρείται με τους ξένους και τους τουρίστες, που ενώ έχουν παραβιάσεις, δεν πληρώνουν και μένουν τα εξώδικα στους ιδιοκτήτες.

Το δεύτερο θέμα που θα μελετήσουμε είναι για το νομοσχέδιο που αφορά στο θέμα της μαθητικής άδειας οδήγησης και το οποίο περιέχεται και το θέμα του εξοπλισμού των μοτοσικλετιστών. Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις και πάλι χρειαζόταν να γίνουν διαβουλεύσεις. Στην τελευταία συνεδρία, στις 7 Ιουλίου, δώσαμε δύο μήνες περίοδο στο Υπουργείο Μεταφορών για να κάνει διαβουλεύσεις, κάτι για το οποίο είχαν παραπονεθεί οι εμπλεκόμενοι φορείς. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί στις πρώτες συνεδρίες της Επιτροπής τον Σεπτέμβριο, αφού μας στείλουν το αποτέλεσμα της διαβούλευσης, όπως τους είχαμε πει, για να το μελετήσουμε.

Κυριάκος Χατζηγιάννης (Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού)

Το πρώτο θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι είναι το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι θέμα που έχουμε υποχρέωση να είναι ψηφισμένο το συντομότερο. Πρέπει να γίνουν συνεδριάσεις για το συγκεκριμένο. Στις 30 Αυγούστου θα έχουμε ολοήμερη συνεδρίαση, στις 6 Σεπτεμβρίου θα έχουμε συνεδρίαση και ενδεχομένως να έχουμε και στις 23 Σεπτεμβρίου. Είναι το πιο περίπλοκο θέμα που υπάρχει και θα οδηγηθεί στην πρώτη Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Γιαννάκης Γαβριήλ (Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων)

Τα πρώτα δύο θέματα που θα συζητήσουμε είναι η ακρίβεια στον πρωτογενή τομέα και θα λάβουμε ενημέρωση από τον υπουργό Γεωργίας για το χαλλούμι και τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει. Υπάρχουν και νομοθετικά θέματα, που αφορούν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, αλλά τα κύρια θέματα είναι αυτά.

Ανδρέας Καυκαλιάς (Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων)

Πολλά τα ανοιχτά ζητήματα που έχουμε μπροστά μας. Ως βασική εκκρεμότητα, χωρίς να το αναδεικνύω στο πιο σημαντικό θέμα, είναι ο εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού και επίσης είναι τα ζητήματα που αφορούν στη νομοθεσία για την τηλεργασία που πρέπει να προχωρήσει. Έχουμε τα θέματα που ανοίξαμε και συζητήσαμε και τα έχουμε προγραμματισμένα για το Σεπτέμβριο και αφορούν στην επαγγελματική πρακτική άσκηση των νέων και την κατάρτιση ενός πλαισίου οφελημάτων, ώστε να ευθυγραμμισμένο με ανάλογα ευρωπαϊκά ψηφίσματα.

Επίσης, έχουμε προς συζήτηση και τον εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών περί στεγών και ηλικιωμένων, θα έχουμε και τη συζήτηση του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας περί αναδοχής. Είμαστε έτοιμοι ως Επιτροπή για το νομοσχέδιο για παραχώρηση της πληρωμένης γονικής άδειας και παρά το γεγονός ότι είχαμε μία πληροφόρηση ότι θα ήταν έτοιμο πριν το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι και κάναμε ένα σχεδιασμό να το δούμε κατά προτεραιότητα, δεν ήρθε ακόμη. Θα έρθει το Σεπτέμβριο και θα το βάλουμε για συζήτηση στις πρώτες συνεδρίες.

Έχουμε και το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση, για το γεγονός ότι άτομα που θεμελιώνουν θέματα για τη σύνταξη στο 63 έτος της ηλικίας τους και επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται, αν ασθενήσουν ή χάσουν τη δουλειά τους, δεν δικαιούνται ούτε ανεργιακό ούτε επίδομα ασθενείας. Έχει κατατεθεί νέο νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση για καταβολή επιδόματος ασθενείας σε όσους συμπληρώνουν το 63ο έτος της ηλικίας τους και θεμελιώνουν τη σύνταξη, είναι μία προτεραιότητα για το Σεπτέμβριο. Υπάρχει και ένα νομοσχέδιο για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Νίκος Τορναρίτης (Επιτροπή Νομικών)

Το πρώτο θέμα που θα τεθεί προς συζήτηση είναι η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου. Είναι ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό. Αναμέναμε να σταλεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο. Είχε σταλεί στη Νομική Υπηρεσία, έχει επιστρέψει στο Υπουργείο και μέσα του Σεπτέμβρη θα σταλεί στην Επιτροπή, για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση. Είναι με διαφορά το σημαντικότερο θέμα που εκκρεμεί αυτή τη στιγμή. Αν καταφέρουμε την μεταρρύθμιση αυτή, θα είναι κάτι το πολύ σπουδαίο.

Ευθύμιος Δίπλαρος (Επιτροπή Υγείας)

Δεν έχουμε εκκρεμότητες από πλευράς νομοσχεδίων, δεν υπάρχει κάτι που να εκκρεμεί ενώπιον μας. Σίγουρα θα ξεκινήσει η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για τους διατροφολόγους/διαιτολόγους. Αναμένουμε να έρθει και το θέμα με τις Πανεπιστημιακές Κλινικές και το νομοσχέδιο με τις μονάδες αποκατάστασης. Εμείς περιμένουμε από τα Υπουργεία να έρθουν στην Επιτροπή.

Ζαχαρίας Κουλίας (Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών)

Εμείς αξιολογούμε, σε συνεννόηση με τον Ελεγκτή, ποιο είναι το πιο σημαντικό θέμα. Το πιο κρίσιμο για μας είναι το ΓεΣΥ, που δεχόμαστε πολλές καταγγελίες. Θα δούμε και τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή και θα αποφασίσουμε ποιο είναι το πιο σημαντικό.

Νίκος Κέττηρος (Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων, Παθόντων)

Μόλις επιστρέψουμε, το πρώτο θέμα που θα έχουμε είναι τα νομοσχέδια για το 0,4% για την απώλεια χρήσης. Έχουμε τελειώσει η Επιτροπή για την κατ’ άρθρο συζήτηση, έμειναν κάποιες απαντήσεις από τη Νομική Υπηρεσία και ελπίζω να έρθουν για να μπορέσουμε να το προωθήσουμε για ψήφιση. Είναι σημαντικές οι απαντήσεις και είναι προτεραιότητα αυτό το θέμα.

Το δεύτερο θέμα που έχουμε να εξετάσουμε είναι αυτό με τις καθυστερήσεις στην Υπηρεσία Μέριμνας και την εξέταση αιτήσεων. Ψάχνουμε να βρούμε τρόπο συνταγματικό να τους επιβάλουμε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να ελέγχουν τις αιτήσεις.

Το τρίτο θέμα είναι η διαχείριση των τουρκοκυπριακό περιουσιών. Υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών να φέρει κριτήρια και τα έχει βάλει στο συρτάρι. Θέλουμε τα κριτήρια, τα οποία να είναι μετρήσιμα, για να γίνεται δίκαιη κατανομή των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Επείγει το συγκεκριμένο θέμα.

Το τέταρτο θέμα είναι οι ανελκυστήρες στις προσφυγικές πολυκατοικίες. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, διαφορετικά θα προχωρήσουμε με άλλους τρόπους. Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που γίνεται.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου (Επιτροπή Περιβάλλοντος)

Το πρώτο θέμα που θα συζητήσουμε θα αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις. Αυτό το θέμα εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό και είναι πολύ καυτό. Σε θέμα ποσοτήτων, ο υπ’ αριθμός ένα αποβλήτων που παράγει μία κοινωνία είναι τα οικιακά απόβλητα και ο υπ’ αριθμό δύο που παράγει μία κοινωνία είναι από τις κατεδαφίσεις. Μιλούμε για μεγάλες ποσότητες αποβλήτων και έχουμε πρόβλημα με τη διαχείρισή τους. Κάναμε ένα νομοσχέδιο, είχαμε έντονες διαφωνίες, πράγματα και συζητήσεις και νομίζω ότι στην πρώτη συνεδρίαση θα κλείσουμε με συμφωνία από όλες τις πλευρές.

Δημήτρης Δημητρίου (Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως)

Μία εκκρεμότητα είναι το Πόθεν Έσχες, δεδομένου ότι θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα από το Υφυπουργείο Καινοτομίας, για να κατατεθούν οι δηλώσεις και θα μπορούμε έτσι να προχωρήσουμε με την ψήφιση της τροποποιημένης πρότασης νόμου. Είναι ένα θέμα που εκκρεμεί. Λέγαμε ότι είναι προτεραιότητα, αλλά για να το κάνουμε σωστά, θέλαμε να είναι ψηφιοποιημένο και έπρεπε να είμαστε σε συνεννόηση με το Υφυπουργείο, για να γίνει η ψηφιοποίηση αυτής της δήλωσης. Τα πάντα εστιάζονται γύρω από τη ψηφιοποίηση.

Λίνος Παπαγιάννης (Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος)

Εμείς δεν είμαστε κανονική επιτροπή, είμαστε Ad Hoc και δεν έχουμε κανονικούς όρους εντολής. Δεν μας επιτρέπουν να εξετάζουμε προτάσεις νόμου ή νομοσχέδια και την ατζέντα την καθορίζουμε δύο εβδομάδες πριν την Επιτροπή. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάναμε κάποιες επισκέψεις, άτυπα ως Επιτροπή και με την πρώτη ευκαιρία, το θέμα που θα εξετάσουμε είναι αυτό που συζητούσαμε, για την διαχείριση του μεταναστευτικού και τα κονδύλια. Έχουμε εκκρεμότητες με την απογραφή του πληθυσμού, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουμε και το θέμα της υπογεννητικότητας που ακόμη περιμένουμε τις απαντήσεις από την Κυβέρνηση.

*Σημειώνεται ότι επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία ωστόσο νοσούσε με κορωνοϊό και δεν κατέστη δυνατό να μας μιλήσει.

Δειτε Επισης

Ευελπιστεί σε θετικό αποτέλεσμα στο δείπνο της Νέας Υόρκης ο ΠτΔ
Μελέτη της απόφασης του ΕΔΑΔ για αιτητές ασύλου ζήτησε ο ΠτΔ-«Γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά»
Άρον άρον επιστρέφει στα κατεχόμενα ο Τατάρ λόγω της κρίσης στη «βουλή»
Δεν κατάφεραν να αναδείξουν «πρόεδρο της βουλής»-Πρόωρες «εκλογές» ζητά η αντιπολίτευση στα κατεχόμενα
Με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις η Ε/κ πλευρά στη συνάντηση Νέας Υόρκης
Μόνο δύο χώρες υπέβαλαν αίτημα για επαναπατρισμό των πολιτών τους μέσω «ΕΣΤΙΑ»-Κυλούν ομαλά οι διαδικασίες
Η διαχείριση του μεταναστευτικού θωράκισε την Κύπρο από ανεξέλεγκτες ροές και έδωσε προβάδισμα στην σκακιέρα
Άκουσε ιδέες για σπάσιμο του αδιεξόδου, αποβλέπει σε θετικό αποτέλεσμα ο Πρόεδρος
«Μανιφέστο» για το Κυπριακό θα καταθέσει στη «βουλή» ο Αρικλί πριν τη ΝΥ
Δεν υπήρξε πίεση για συνέχιση διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε ισχυρίστηκε ο Τατάρ