Οι φωνές για τις παρακολουθήσεις, η στάση της Κυβέρνησης και ο προεκλογικός
06:30 - 19 Αυγούστου 2022
Πληθαίνουν οι πολιτικές φωνές για εις βάθος διερεύνηση του ζητήματος των παρακολουθήσεων, με το θέμα να προσλαμβάνει και έντονη προεκλογική χροιά, σε μία περίοδο που οι υποψήφιοι ακονίζουν μαχαίρια, εισερχόμενοι στο προτελευταίο στάδιο του προεκλογικού.
Το θέμα αυτό, άλλωστε, προσφέρει ένα ευρύτατο πεδίο για πολιτική αντιπαράθεση, καθώς εμπερικλείει ζητήματα νομικής φύσεως, ηθικής αποδοχής, διαφάνειας αλλά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα για άσκηση κριτικής στους προηγούμενους κυβερνητικούς χειρισμούς και στις αποφάσεις που έλαβαν κρατικοί αξιωματούχοι, ενώ, με την κατάλληλη αξιοποίηση, μπορεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος με τις προτάσεις για τη διαφθορά και το κράτος δικαίου, οι οποίες αποτελούν βασικό προεκλογικό πυλώνα για πολλούς υποψηφίους και τομείς στους οποίους διαχρονικά η Κύπρος χρειάζεται βελτίωση.
Η θέση της Κυβέρνησης είναι πως επιχειρείται μια λαϊκίστικη διασύνδεση άσχετων μεταξύ τους υποθέσεων, η οποία συνοδεύεται από διαβεβαιώσεις ότι ουδέποτε επιτράπηκε ή έγινε ανεκτή κατά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη η παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφων, ΜΜΕ και νομοταγών πολιτών. Δεν φαίνεται, όμως, να ήταν επαρκώς πειστική, αφενός γιατί οι πολιτικοί εντοπίζουν διασυνδέσεις μεταξύ της υπόθεσης παρακολουθήσεων στην Ελλάδα και της υπόθεσης του κατασκοπευτικού βαν στην Κύπρο και αφετέρου επειδή συνεχίζουν να αιωρούνται τα ερωτήματα που προέκυψαν από την επιστολή Δράκου, η οποία ζητούσε την ενεργοποίηση δυνατοτήτων συστήματος που θα παρακολουθούσε αδιακρίτως νομοταγείς πολίτες πέριξ των Κεντρικών Φυλακών.
Αν και της πολεμικής για το ζήτημα ηγείται ξεκάθαρα το ΑΚΕΛ, οι παρεμβάσεις είναι συνεχείς, ακριβώς επειδή κόμματα και υποψήφιοι βρήκαν την ευκαιρία να παρουσιάζονται ως προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της νομιμότητας και να διαχωρίζουν τη δική τους στάση από αυτήν της κυβερνητικής πλευράς.
Τελευταίος ανέβηκε στο άρμα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά από ευθεία πρόκληση του ΑΚΕΛ, που τον καλούσε να τοποθετηθεί για μία υπόθεση που αφορά την Κυβέρνηση στην οποία υπηρετούσε τόσα χρόνια. Αν και επέλεξε να διατηρήσει πιο ήπιους τόνους, ανέφερε πως με αφορμή τις εξελίξεις σε σχέση με τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα θεωρεί «νομική και ηθική υποχρέωση της πολιτείας να διερευνήσει τυχόν διασύνδεση της Κύπρου με την υπόθεση, ώστε να εξαλείψει, εφόσον δεν υπάρχει διασύνδεση, οποιαδήποτε αμφιβολία σε σχέση με τη χώρα μας». Υπέδειξε, επίσης, πως η Κύπρος οφείλει να συνδράμει εποικοδομητικά στις έρευνες των ευρωπαϊκών θεσμών, της Ελλάδας και άλλων.
Η παρέμβαση Χριστοδουλίδη θεωρείται αξιοσημείωτη, λόγω της ιδιόμορφης ταλάντευσής του μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς στοχεύει σε ψηφοφόρους προερχόμενους και από τις δύο δεξαμενές. Γι’ αυτό τον λόγο συχνά επιλέγει να μην τοποθετείται σε ζητήματα επικαιρότητας, που τον αναγκάζουν να λάβει θέση που μπορεί να ερμηνευθεί ως εχθρική προς την Κυβέρνηση από την πλευρά του ΔΗΣΥ. Παρά το προσεκτικό λεκτικό, που δεν συνιστά ευθεία αμφισβήτηση, συντάχθηκε με την πλευρά που ζητά διερεύνηση του ζητήματος και δεν θεωρεί το θέμα λήξαν.
Είχαν προηγηθεί αρκετές παρεμβάσεις από άλλους υποψηφίους, κόμματα και πολιτικά πρόσωπα, που ζητούσαν είτε μέσω ξεκάθαρων απαντήσεων είτε με την πραγματοποίηση ερευνών διαφόρων μορφών να δοθούν απαντήσεις από κυβερνητικής πλευράς για όλες τις πτυχές του ζητήματος. Το ΑΚΕΛ, μάλιστα, ζητά απαντήσεις και από τον ΔΗΣΥ και τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ρωτώντας αν «θα σιωπούν για πολύ καιρό ακόμα για τις υπηρεσίες που αγόρασαν από τους Ισραηλινούς κατασκόπους;».
Δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, ενδείξεις πως η Κυβέρνηση προτίθεται να πραγματοποιήσει κάποιου είδους έρευνα για το θέμα, παρά τη συχνότητα που αποφασίζεται η διεξαγωγή τους το τελευταίο διάστημα, καθώς φαίνεται να θεωρεί ικανοποιητικές τις απαντήσεις που έδωσε, εξού και δεν αναλώνεται να απαντά καθημερινά στις ανακοινώσεις. Παρομοίως, το κυβερνών κόμμα και το επιτελείο Νεοφύτου δεν φαίνεται να ευνοούν τις τοποθετήσεις για το ζήτημα. Εκδηλώνονται, όμως, αντιδράσεις και από τον χώρο του ΔΗΣΥ, όπως για παράδειγμα αυτή του μέλους του Πολιτικού Γραφείου Κρις Τριανταφυλλίδη, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες ζητούσε από τον Γενικό Εισαγγελέα να καταθέσει εκ νέου την ποινική υπόθεση κατά του Ισραηλινου Ταλ Ντιλιαν, η δίωξη του οποίου αναστάλθηκε. Ο γνωστός νομικός επανήλθε, κάνοντας λόγο για «τέλεια συσκότιση» σε ό,τι αφορά την επιστολή της Υπουργού Δικαιοσύνης. «Εδώ ισχύει το ‘κρύψε να περάσουμε’ αλλά το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ‘δύσκολα θα περάσουν όσο και να σκύψουν’», πρόσθεσε.
Το ζήτημα όχι μόνο δεν φαίνεται να ξεφουσκώνει, όπως ενδεχομένως να ήλπιζε πως θα συμβεί το κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά να λαμβάνει τη δική του θέση στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις. Και όσο εμπεδώνεται, τόσο θα επανέρχεται, καθώς σε προεκλογικές περιόδους τα επιτελεία δεν αφήνουν να ξεχαστεί οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί πολιτικά χρήσιμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Ζητά έρευνα για παρακολουθήσεις και ο Χριστοδουλίδης-«Υποχρέωση της πολιτείας»
- Ερευνητική για τις παρακολουθήσεις ζητά ο Κολοκασίδης-Αιχμές από Τριανταφυλλίδη
- Νέα επίθεση ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση για παρακολουθήσεις-«Θεσμική εκτροπή»
- Νέος γύρος αντιδράσεων για παρακολουθήσεις και Αγγελίδη-Ζητούν απαντήσεις
- Βγαίνει μπροστά η Κυβέρνηση-«Ουδέποτε παρακολουθήθηκε πολιτικός ή δημοσιογράφοι»