Ζητά έρευνα για παρακολουθήσεις και ο Χριστοδουλίδης-«Υποχρέωση της πολιτείας»
13:40 - 18 Αυγούστου 2022
Διερεύνηση του ζητήματος των παρακολουθήσεων ζητά και ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως είναι «νομική και ηθική υποχρέωση της πολιτείας να διερευνήσει τυχόν διασύνδεση της Κύπρου με την υπόθεση, ώστε να εξαλείψει, εφόσον δεν υπάρχει διασύνδεση, οποιαδήποτε αμφιβολία σε σχέση με τη χώρα μας». Ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος οφείλει να συνδράμει σε οποιαδήποτε έρευνα πραγματοποιείται για το ζήτημα από ευρωπαϊκούς θεσμούς, την Ελλάδα ή άλλο κράτος.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υποψήφιου Γιώργου Κολοκασίδη, ο οποίος ζήτησε τον διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής με διευρυμένες ανακριτικές αρμοδιότητες, η οποία θα κληθεί να εξετάσει όλες τις πτυχές του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και να διερευνήσει ενδελεχώς κατά πόσον γίνονταν παράνομες παρακολουθήσεις τα προηγούμενα χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ερευνητική για τις παρακολουθήσεις ζητά ο Κολοκασίδης-Αιχμές από Τριανταφυλλίδη
Ο κ. Χριστοδουλίδης, σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «θεωρεί νομική και ηθική υποχρέωση της πολιτείας να διερευνήσει τυχόν διασύνδεση της Κύπρου με την υπόθεση, ώστε να εξαλείψει, εφόσον δεν υπάρχει διασύνδεση, οποιαδήποτε αμφιβολία σε σχέση με τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, η Κύπρος, οφείλει να συνδράμει εποικοδομητικά σε οποιαδήποτε έρευνα ενδέχεται να διενεργήσουν ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ελλάδα ή και αλλού».
Το επιτελείο του τονίζει, παράλληλα, ότι «η πολιτική πορεία και συμπεριφορά του Νίκου Χριστοδουλίδη αποδεικνύουν την προσήλωση του στην ανάγκη διαφύλαξης και σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως αυτό της ιδιωτικής ζωής και του κράτους δικαίου. Η έμπρακτη προσήλωση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η απόρριψη μη δημοκρατικών πρακτικών του παρελθόντος αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση όλων όσοι συμμετέχουν στη δημόσια ζωή του τόπου και κατέχουν ή διεκδικούν αξιώματα».
Την ίδια ώρα αναφέρει πως στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του, «η κρατική ασφάλεια και η ασφάλεια των πολιτών οφείλουν να συμβαδίζουν με την διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όπως κατοχυρώνονται και από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα λάμψει»
Στη δική του ανακοίνωση, ο κ. Κολοκασίδης ανέφερε πως «τα στοιχεία που καθημερινά αποκαλύπτονται για το διεθνές σκάνδαλο των υποκλοπών στο οποίο εμπλέκεται η Κύπρος, θα έπρεπε να ξυπνήσουν επιτέλους τους κυβερνώντες. Είτε εμπλέκονται κρατικοί αξιωματούχοι, είτε κόμματα, είτε οποιοσδήποτε άλλος, είναι προς το δημόσιο συμφέρον να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης». Υπέδειξε ότι η διαβεβαίωση ότι δεν γίνονταν στην Κύπρο παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων κάθε άλλο είναι παρά καθησυχαστική. Και όσο υπάρχει αυτή η σκιά, τόσο παραμένει υπό αίρεση η Δημοκρατία μας.
«Για το σκοπό αυτό, προτείνω όπως διοριστεί ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή με διευρυμένες ανακριτικές αρμοδιότητες, η οποία θα κληθεί να εξετάσει όλες τις κυπριακές πτυχές του σκανδάλου και να εξετάσει ενδελεχώς κατά πόσο γίνονταν παράνομες παρακολουθήσεις τα προηγούμενα 10 ή και περισσότερα χρόνια. Προτείνω όπως στην επιτροπή συμμετάσχουν πρόσωπα ακεραίου χαρακτήρος, τα οποία να χαίρουν της εμπιστοσύνης του πολιτικού κόσμου αλλά και των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας (λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας εξ αυτών θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου σε λίγους μήνες)», δήλωσε ο κ. Κολοκασίδης.
Εξέφρασε, ταυτόχρονα, την ετοιμότητά του, να προτείνει συγκεκριμένα ονόματα τα οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην ερευνητική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Περιττό να σημειώσω ότι σε μια τέτοια επιτροπή δεν μπορούν να συμμετάσχουν πρόσωπα ή αξιωματούχοι οι οποίοι με τον άλφα ή βήτα τρόπο έχουν εμπλοκή στο σκάνδαλο», πρόσθεσε. «Εάν η κυβέρνηση φοβάται και έχει κάτι να κρύψει, οφείλει ξέρει ότι αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα λάμψει», τόνισε ο υποψήφιος.
«Εν πάσει περιπτώσει το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό που δίδω προσωπική ανάληψη να προχωρήσω στη σύσταση τέτοιας ερευνητικής επιτροπής και στην απονομή ευθυνών όταν και αν εκλεγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας», κατέληξε ο Γιώργος Κολοκασίδης.
«Κρύψε να περάσουμε»
Την ίδια στιγμή, σοβαρές αιχμές κατά της Κυβέρνησης και του τρόπου που προσεγγίζει το ζήτημα άφησε, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, και ο νομικός και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Κρις Τριανταφυλλίδης. Επεσήμανε ότι η επιστολή της Υπουργού (σ.σ. Δικαιοσύνης) που έδινε οδηγίες/εισηγείται παρακολουθήσεις τηλεφώνων «εξαφανίστηκε» από την επικαιρότητα, χαρακτηρίζοντας το «τέλεια συσκότιση». «Εδώ ισχύει το ‘κρύψε να περάσουμε’ αλλά το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ‘δύσκολα θα περάσουν όσο και να σκύψουν’».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα επίθεση ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση για παρακολουθήσεις-«Θεσμική εκτροπή»