Ο κίνδυνος να αλλάξει ρότα το τουρκικό γεωτρύπανο-Σε επιφυλακή Κύπρος και Ελλάδα

Σταθερή στον σχεδιασμό της εμφανίζεται η Τουρκία σε σχέση με την πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ένα βήμα τη φορά. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φροντίζει να διατηρήσει την εμπρηστική ρητορική του, ενώ στο πεδίο των ερευνών προτίμησε να εμφανιστεί προς το παρόν «συγκρατημένος» «διαβάζοντας» τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και επιμένοντας στο πρόγραμμα ισχυροποίησης της πολιτικής του μέσα από τον ρόλο που θέλει να παίξει ως διαμεσολαβητής, δεν εμφανίζεται πρόθυμος να ρισκάρει – προς το παρόν – με ένα σενάριο υψηλής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμα και αν η Άγκυρα στο πεδίο των γεωτρήσεων επέλεξε να εγκαταστήσει για γεωτρήσεις το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, προκαλώντας και την αντίδραση «σκληρών» της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως ο Τζιχάντ Γιαϊτζί, λόγω της συγκυρίας, ο μακροπρόθεσμος στόχος της παρά την προσωρινή αναδίπλωση παραμένει να κάνει τις κινήσεις εκείνες που θα «σφραγίσουν» τις μαξιμαλιστικές βλέψεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Με τις γεωτρήσεις να αναδεικνύονται σε ένα όπλο με διπλή δύναμη για τον Ερντογάν, ο οποίος το Σάββατο υποστήριξε ότι αυτές και τα ευρήματα στα οποία θα καταλήξουν θα ενισχύσουν την τουρκική οικονομία.

«Μετατρέψαμε τη χώρα μας στη σημαντικότερη ενεργειακή γέφυρα με έργα αγωγών. Πραγματοποιούμε έρευνες και γεωτρήσεις με δικά μας πλοία. Από τη στιγμή που θα εξάγουμε φυσικό αέριο, αυτή η χώρα θα είναι εντελώς διαφορετική» τόνισε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.

Ρητορική προκλήσεων

Η Άγκυρα υπογραμμίζει ότι το τέταρτο και πλέον σύγχρονο τουρκικό γεωτρύπανο μόλις ξεκίνησε το ταξίδι του και στο πρόγραμμά του είναι και άλλοι στόχοι στην Ανατολική Μεσόγειο, για να προσθέσουν αξιωματούχοι, όπως ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ότι η Τουρκία δεν έστειλε το σκάφος στις «λεγόμενες αμφισβητούμενες περιοχές».

Στο ίδιο πνεύμα και ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επέμεινε στη ρητορική των προκλήσεων υπογραμμίζοντας ότι «ελπίζουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα γίνει μια θάλασσα φιλίας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και μπορούμε να το κάνουμε και αυτό».

Αναφερόμενος δε στη Μικρασιατική Καταστροφή και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από το 1922 είπε ότι η «μεγάλη νίκη», όπως την αποκαλεί η Τουρκία, «τερμάτισε την άθλια απόπειρα εισβολής και τις θηριωδίες στην Ελλάδα πριν από έναν αιώνα», επέμεινε στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και επανέλαβε ότι η Αθήνα δεν πρέπει να επιδιώκει νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση.

Η στάση της Αθήνας

Η Αθήνα παρακολουθεί τις εργασίες του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» με τις Ένοπλες Δυνάμεις να παραμένουν σε ετοιμότητα, καθώς δεν λείπουν και τα σενάρια περί αλλαγής στόχου για το γεωτρύπανο ενδεχομένως και πριν από τη λήξη της navtex, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Μία τέτοια κίνηση και εφόσον αποφασιστεί το πλοίο να κινηθεί σε «αμφισβητούμενες περιοχές» θα σημαίνει πρόθεση κλιμάκωσης της έντασης.

Στην Κύπρο αναμένεται άλλωστε να είναι το επόμενο βήμα του τουρκικού γεωτρύπανου, ενδεχομένως μετά τον Οκτώβριο και σε περίπτωση που ο Ερντογάν με ορίζοντα και τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ θελήσει να ανεβάσει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα σενάρια υπολογίζουν δε ότι το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» θα κινηθεί στη δεύτερη φάση των ερευνών του στα «οικόπεδα» 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα έχει στη διάθεσή της δεδομένα ότι στην εν λόγω περιοχή υπάρχουν κοιτάσματα.

Χθες, δύο ζεύγη τουρκικών F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από την Κίναρο και πάνω από την Κανδελιούσσα με τα τουρκικά αεροσκάφη να αναγνωρίζονται και να αναχαιτίζονται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Το αφήγημα της τρομοκρατίας

Την ίδια στιγμή η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις και υπό το αφήγημα της «τρομοκρατίας», συντηρώντας στα ΜΜΕ το ζήτημα της δομής προσφύγων του Λαυρίου, το οποίο εφημερίδες όπως η «Yeni Akit» χαρακτηρίζουν «στρατόπεδο» φιλοξενίας τρομοκρατών του DHKP-C, του PKK και της FETÖ, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει ανοίξει έναν χώρο για τους τρομοκράτες που θα χρησιμοποιήσουν εναντίον των Τούρκων».

Το ενδεχόμενο η Αγκυρα να ενεργοποιήσει το σενάριο της τρομοκρατίας για να ανεβάσει την ένταση με την Ελλάδα, μακριά από την πολιτική των γεωτρήσεων, που μπορεί πολύ εύκολα να της γυρίσει μπούμερανγκ, επίσης εξετάζεται από τα επιτελεία του Πενταγώνου, αλλά και από τους διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, με πηγές να υπογραμμίζουν ότι είναι ένα από αυτά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ατύχημα. Και για αυτό χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και κυρίως διατήρηση της ψυχραιμίας σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή: in.gr 

Δειτε Επισης

Έκτακτη Σύνοδος ΝΑΤΟ και Ουκρανίας στις Βρυξέλλες-Ο νέος υπερηχητικός πύραυλος της Ρωσίας το θέμα
Πιο πάνω από τα κανονικά η βροχόπτωση για το μήνα Νοέμβριο
Σε εμπρησμό οφείλεται η πυρκαγιά σε όχημα που οδήγησε σε εκκένωση πολυκατοικίας στη Λευκωσία
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ καρέ ένοπλη ληστεία σε βενζινάδικο στην Ελλάδα-Σημάδεψε και έσπρωξε βίαια τον υπάλληλο
Στον «αναπνευστήρα» τα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω της απεργίας-Γραφείο επιχειρήσεων στο Υπουργείο Υγείας
Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα στην Πάφο για διαρρήξεις και κλοπές-Εντόπισαν στην κατοχή τους κλοπιμαία
Πυρκαγιά προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτι στην Πάφο
Δέσμευση Κύπρου στη ΓΣ ΟΗΕ για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών
Ξέσπασε πυρκαγιά σε μικρές αποθήκες στη Λευκωσία
Νέο βίντεο με το Boeing της DHL να πέφτει με τη μύτη κοντά στο Βίλνιους