Πυκνώνουν οι φωνές για παρακολουθήσεις στην Κύπρο-Ζητούν ανεξάρτητη έρευνα
13:42 - 10 Αυγούστου 2022
Πυκνώνουν οι αντιδράσεις σε σχέση με τις παρακολουθήσεις στην Κύπρο και την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, με τον πολιτικό κόσμο να επιμένει να ζητά απαντήσεις από την Νομική Υπηρεσία και την Κυβέρνηση, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της σε υποκλοπές δεδομένων από οποιοδήποτε πρόσωπο, ωστόσο το θέμα μεταφέρεται στις Βρυξέλλες, όπου θα τεθούν ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής τα δεδομένα προς εξέταση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στον κλοιό των Βρυξελλών-Πιέζει για να ανοίξουν στόματα για παρακολουθήσεις η ΕΕ
Το ΑΚΕΛ επανήλθε στο θέμα, λέγοντας πως η κυβέρνηση Συναγερμού αντιδρά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων όπως αντιδρούσε επί χρόνια στις διεθνείς καταγγελίες σε βάρος της Κύπρου για σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, λέγοντας πως «αντί να απαντά στην ουσία, επιχειρεί να επιβάλει σιωπητήριο. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν η κυβέρνηση ήταν αθώα, θα διέτασσε πρώτη από όλους διερεύνηση και πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης».
Σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς, διερωτάται «άραγε, όταν η εταιρία που με το λογισμικό της παρακολουθούνταν πολιτικοί και δημοσιογράφοι στην Ελλάδα έχει την έδρα της στην Κύπρο, η κυβέρνηση της Κύπρου δεν θεωρεί ότι έχει τίποτα να κάνει; Όταν ο ιδιοκτήτης αυτής της εταιρίας είναι και ιδιοκτήτης του μαύρου βαν, τον οποίο η κυπριακή Εισαγγελία αθώωσε προκαταβολικά, δεν συναισθάνονται πόσο εκτεθειμένη είναι η χώρα και οι τέως υπουργοί που προΐστανται της Εισαγγελίας;»
Παράλληλα, ο κ. Κουκουμά αναφέρει πως «η κυβέρνηση Συναγερμού οφείλει να απαντήσει γιατί η υπόθεση του μαύρου βαν έμεινε ουσιαστικά ανεξιχνίαστη και ατιμώρητη. Να απαντήσει για τον Ισραηλινό πράκτορα Ταλ Ντίλιαν και τη δράση των εταιριών του στη χώρα μας. Για τις σχέσεις των εταιριών του και άλλων Ισραηλινών πρώην πρακτόρων με την Αστυνομία, την ΚΥΠ αλλά και με πολιτικά πρόσωπα. Να διερευνήσει τη δράση της NSO Group –της εταιρίας που ανέπτυξε το διαβόητο λογισμικό Pegasus-, η οποία όπως επιβεβαιώνει η ίδια σε Έκθεση της (NSO Group Transparency and Responsibility Report, Ιούνης 2021) χρησιμοποιεί την Κύπρο για εξαγωγές των προϊόντων της αλλά και για ανάπτυξη συστημάτων και λογισμικών (δήλωση εκπροσώπου NSO ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το Pegasus, 21.06.2022).
Τέλος, αναφέρει πως «η κυβέρνηση Συναγερμού πρέπει να καταλάβει ότι η δράση κατασκοπευτικών δικτύων, οι μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών, οι υποκλοπές σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων συνιστούν πλήγμα για το κράτος δικαίου, την εθνική ασφάλεια, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας».
Καρφιά από Γεωργίου
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, επιμένει να ζητά απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα προς την υπουργό Δικαιοσύνης, διερωτώμενος γιατί η Κυβέρνηση υποβαθμίζει το θέμα.
Σε δηλώσεις του στο Ράδιο Πρώτο, έκανε λόγο ότι κάποια πολιτικά κόμματα διατηρούν σχέσεις με ισραηλινούς πράκτορες και την NSO, την γνωστή εταιρεία που έχει παράξει το Pegasus, ενώ όπως είπε, η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, που ασχολείται με το Pegasus, «από την αρχή γίνονταν αναφορές και για την Κύπρο και για την ύπαρξη εταιρειών και την δυνατότητά τους να εξάγουν τέτοιου είδους λογισμικά. Λογισμικά τα οποία μπορούν ανά πάσα στιγμή να μπορούν να σε ακούν να σε βλέπουν, να έχουν πρόσβαση στα μηνύματα σου ακόμα και αν ο υπολογιστής σου είναι κλειστός».
Την ίδια ώρα, ο Γεωργίου αναφέρθηκε και στην υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, αφήνοντας σκιές γύρω από την Εισαγγελία, λέγοντας πως «πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη διότι δύο από αυτούς που αθώωσαν το κ. Ντίλιαν υπήρξαν Υπουργοί της προηγούμενης Κυβέρνησης. Απαλλάχθηκε ουσιαστικά ο κ. Ντίλιαν από όλες τις κατηγορίες και συνεχίζει να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Κύπρο μέσα από την ύπαρξη και λειτουργία της εταιρείας του. Είναι γνωστό ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας διατηρούσε πολύ καλή σχέση και επαγγελματική με τον κ. Ντίλιαν. Και τώρα δεν μιλάει κανείς. Ο κ. Ντίλιαν με τον γνωστό μαύρο βαν, μια υπόθεση που κουκουλώθηκε, έχουν σχέση οι εταιρείες του με την ΚΥΠ και την Αστυνομία; Γιατί όλα αυτά δεν διερευνώνται και αντίθετα τα πετάνε στον κάλαθο ο κ. Πελεκάνος και λέει ότι δεν μας αφορούν».
Ζητούν απαντήσεις οι Οικολόγοι
Εξηγήσεις ζητά και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, το οποίο αναφέρει πως η πολύκροτη υπόθεση με τον Τάλ Ντίλιαν – που εν τέλει αθωώθηκε με αναστολή ποινικής δίωξης για το κατασκοπευτικό βαν φαίνεται να απασχολεί ξανά την Κύπρο αλλά και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα που αφορούν εταιρείες λογισμικών παρακολούθησης.
Όπως αναφέρει, «π Ταλ Ντίλιαν συνδέεται άμεσα με την υπόθεση, καθώς η εταιρεία του με έδρα την Κύπρο – έχει το λογισμικό με το οποίο διεξάγονταν οι παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και ενεργών πολιτών στην Ελλάδα», προσθέτοντας πως «ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις και να προχωρήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας για τη σύνδεση του σκανδάλου με την Ελλάδα και τις εταιρείες παρακολούθησης. Η σοβαρότητα της εν λόγω υπόθεσης δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός. Η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών προχώρησε εκ νέου, σε κατάθεση δύο ερωτήσεων στις 29 Ιουλίου προς τους αρμόδιους Υπουργούς, για το θέμα των παρακολουθήσεων και αναμένουμε απαντήσεις».
Παράλληλα, αναφέρεται πως «ευθύνες έχουν και τα πολιτικά κόμματα που, για λόγους που μόνο τα ίδια γνωρίζουν, αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα του κατασκοπευτικού βαν από το 2019 στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως και των άλλων επιχειρήσεων κατασκοπευτικού χαρακτήρα ή συλλογής πληροφοριών (όπως ονομάζονται) στη Κύπρο. Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δεν πρόκειται να αφήσουμε το θέμα έτσι. Θα επιμένουμε στην διερεύνηση του θέματος και στο ξεσκέπασμα των υπευθύνων».
Πλήττουν τη Δημοκρατία
«H υπόθεση του λογισμικού παρακολούθησης που συγκλονίζει ήδη την Ελλάδα, φαίνεται να παίρνει διαστάσεις που αφορούν και τη χώρα μας. Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία δηλώνουμε ξεκάθαρα πως οποιεσδήποτε ενδεχόμενες υποκλοπές εναντίων πολιτικών, δημοσιογράφων ή και πολιτών, αλλά και η γενικότερη δράση κατασκοπευτικών δικτύων, εκτός από τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως πλήττουν τη Δημοκρατία αλλά και το κράτος Δικαίου στη χώρα μας», τονίζει σε ανακοίνωση η παράταξη.
Προσθέτει πως επιβάλλεται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση να πέσει άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση, ώστε να μην μείνει η παραμικρή σκιά ή κατηγορία πάνω από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Οι καιροί είναι κρίσιμοι και πονηροί, το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα μας είναι μια νέα δυσφήμιση», κατέληξε η ΔΗΠΑ.
«Να λάμψει η αλήθεια»
Ο νομικός και μέλος του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ, Κρις Τριανταφυλλίδης σε ανάρτηση του στο twitter, αναφέρει πως θα πρέπει να λάμψει η αλήθεια και να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν.
Όπως έγραψε, «οι παρακολουθήσεις των πολιτών (παραβίαση Συνταγματικού δικαιώματος) είναι πολύ σοβαρό θέμα Δεν «σηκώνει» Κομματική εκμετάλλευση/λαϊκισμό Ο Γεν. Εισαγγελέας να καταχωρήσει εκ νέου την ποινική υπόθεση κατά του Dilian (η αναστολή ποινικής δίωξης δεν είναι αθώωση) Να λάμψει η αλήθεια».
Οι παρακολουθήσεις των πολιτών (παραβίαση Συνταγματικού δικαιώματος) είναι πολύ σοβαρό θέμα
— Christos Triantafyllides (@TriantaCY) August 10, 2022
Δεν «σηκώνει» Κομματική εκμετάλλευση/λαϊκισμό
Ο Γεν.Εισαγγελέας να καταχωρήσει εκ νέου την ποινική υπόθεση κατά του Dilian (η αναστολή ποινικής δίωξης δεν είναι αθώωση)
Να λάμψει η αλήθεια
«Ποιος στην κυβέρνηση ασκεί έλεγχο;»
Ο υποψήφιος Πρόεδρος και νομικός, Αχιλλέας Δημητριάδης, σε ανακοίνωση του θέτει διάφορα ερωτήματα ως προς την κατοχή λογισμικών για παρακολουθήσεις, ενώ αναφέρεται στην υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, λέγοντας πως η αναστολή διώξεων καταδεικνύει αδυναμία των θεσμών να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους.
Όπως αναφέρει, «στην Ελλάδα οι αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων έχουν εγείρει πολλά ερωτηματικά. Οι παρακολουθήσεις αφορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη, που διετέλεσε Ευρωβουλευτής και οι προεκτάσεις της υπόθεσης, θα συζητηθούν τώρα στην Βουλή των Ελλήνων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εταιρεία που προμήθευσε το λογισμικό παρακολούθησης είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο και έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη στο παρελθόν.
Τα ερωτήματα τα οποία προβληματίζουν τους πολίτες και για τα οποία το κράτος έχει ευθύνη να τοποθετηθεί είναι:
Πρώτον, ποιος χειρίζεται το θέμα στην Κύπρο σε σχέση με την ανάμιξη της κυπριακής αυτής εταιρείας. Πώς λειτουργεί και τί υπηρεσίες προσφέρει;
Δεύτερον, ποιοι και πώς μπορούν να χρησιμοποιούν τέτοια λογισμικά; Υπάρχει σχετική νομοθεσία και ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες για τους πολίτες;»
Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει πως «σε διάφορα περιστατικά στο παρελθόν έγιναν καταγγελίες για παρακολουθήσεις. Πρωταρχικό παράδειγμα αποτελεί η περιβόητη υπόθεση του «μαύρου βαν», όπου δεν επιβλήθηκαν ποινές σε φυσικά πρόσωπα, μετά την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για αναστολή της ποινικής δίωξης αυτών των προσώπων. Η υπόθεση αυτή καταδεικνύει την αδυναμία των θεσμών να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους. Αυτή η ατιμωρησία εκτρέφει την διάβρωση του κράτους δικαίου».
Επίσης, τονίζει πως η θέση του είναι κατηγορηματική, αναφέροντας πως «ο σεβασμός στα ατομικά δικαιώματα κάθε πολίτη δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Ή τα σεβόμαστε, ή έχουμε ένα κράτος που τα παραβιάζει. Η Κύπρος χρειάζεται ένα Τίμιο Κράτος που ο πολίτης να το εμπιστεύεται και να λειτουργεί με διαφάνεια. Η θέσπιση νομοθεσίας που να καθορίζει ένα αυστηρό και αναλογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο το κράτος μπορεί να λειτουργεί για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, αλλά ταυτόχρονα να σέβεται την ιδιωτική ζωή του πολίτη, είναι απαραίτητη. Όπου η αρχή αυτή παραβιάζεται, η νομοθεσία οφείλει να παρέχει αποτελεσματική θεραπεία στους επηρεαζόμενους και να προβλέπει την τιμωρία των υπευθύνων, για να αποτραπούν επαναλήψεις.Μαζί μπορούμε να ανοικοδομήσουμε το Τίμιο Κράτος, να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και να στήσουμε μια πολιτεία που υπηρετεί τον κάθε πολίτη με ισονομία, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και διαφάνεια».
«Καθαρές απαντήσεις για τις υποκλοπές»
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος για την Προεδρεία, Γιώργος Κολοκασίδης, σε ανακοίνωση του αναφέρει πως «το σκάνδαλο με τις παράνομες παρακολουθήσεις αφορά άμεσα και την Κύπρο. Η ιστορία θυμίζει κάτι από χρυσά διαβατήρια και φαίνεται ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν πήρε το μάθημα της».
Αντί λοιπόν, όπως αναφέρει, να στρουθοκαμηλίζει και να υποβαθμίζει επί σκοπού ένα τόσο σοβαρό θέμα, η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα:
- Έχει ή όχι στην κατοχή της λογισμικό που επιτρέπει τις μαζικές υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών πολιτών; Αν ναι, πότε και υπό ποιες συνθήκες το χρησιμοποίησε (εξαιρουμένων ασφαλώς των λόγων εθνικού συμφέροντος);
- Πότε και πως σκοπεύει η κυβέρνηση να διερευνήσει τη σαφή διασύνδεση της Κύπρου με την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
- Ποιοι λόγοι δημοσίου συμφέροντος συνέτρεχαν ώστε ο Γενικός Εισαγγελέας να αποσύρει τις καταγγελίες για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν;
Παράλληλα, ο κ. Κολοκασίδης αναφέρει πως «οι καταγγελίες του βουλευτή Κωστή Ευσταθίου και του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, όπως και άλλα ερωτήματα που αφορούν χρήση τέτοιων μηχανισμών από κόμματα, θα πρέπει να τύχουν ανεξάρτητης ποινικής έρευνας, η οποία να καλύπτει τους πάντες. Από το Προεδρικό μέχρι τα Υπουργεία και από την Εισαγγελία μέχρι τις ιδιωτικές εταιρείες που εμπλέκονται. Η σωστή διερεύνηση είναι η απαρχή του ξεριζωμού της διαφθοράς, η οποία έχει δεσπόζουσα θέση στην Κύπρο. Τρόποι υπάρχουν (δείτε εδώ θέσεις μου), θέληση όμως; Ο κόσμος απαιτεί όπως όλοι όσοι εμπλέκονται, όποιες θέσεις κι αν κατέχουν, να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Καμιά ανοχή πλέον!»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με… επανάληψη των δηλώσεων της απαντά στο Γεωργίου η Δράκου για παρακολουθήσεις