Η ομερτά της Κυβέρνησης για παρακολουθήσεις και τα καρφιά για Σαββίδη-Αγγελίδη

Απαντήσεις για το τι συμβαίνει στην Κύπρο, σε σχέση με τις παράνομες παρακολουθήσεις, ζητούν μια σειρά από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα, στη σκιά των όσων έχουν αποκαλυφθεί στην Ελλάδα, με την απόπειρα παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κύπρος και παρακολουθήσεις: Η παραδοχή, η σιωπή και τι έλεγαν τα Wikileaks

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ ζητά όπως σπάσει η ομερτά για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις. «Η δημόσια ζωή στην Ελλάδα συνταράσσεται από τις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, οδηγώντας σε παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.  

Η κυβέρνηση Συναγερμού, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, «δεν συγκινείται από το γεγονός ότι όλα βοούν ότι η Κύπρος συνδέεται με την υπόθεση αυτή. Όλα δείχνουν να καταλήγουν και πάλι στους πρωταγωνιστές της υπόθεσης του διαβόητου κατασκοπευτικού μαύρου βαν, τη δράση του οποίου κατήγγειλε το ΑΚΕΛ το 2019. Η εταιρία που δημιούργησε το λογισμικό των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα έχει ιδρυτή τον πρώην Ισραηλινό κατάσκοπο Ταλ Ντίλιαν, βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση του μαύρου βαν».

Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ υπενθυμίζει ότι, «η κυβέρνηση Συναγερμού, όχι μόνο δεν έδειξε στοιχειώδη ευθιξία για να παραιτηθεί κανείς, αλλά πρωτοστάτησε στο κουκούλωμά της υπόθεσης του μαύρου βαν που κυκλοφορούσε ανεξέλεγκτα μέσα στους δρόμους της χώρας παγιδεύοντας τηλέφωνα σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Ποτέ δεν απάντησε για τους πραγματικούς δεσμούς της Αστυνομίας και της ΚΥΠ με τις εταιρίες των Ισραηλινών κατασκόπων, Άβνι και Ντίλιαν. Ποτέ δεν απάντησε για το πώς βρέθηκε στην Κύπρο ο εξοπλισμός του κατασκοπευτικού βαν και τη σχέση του με τα παγκόσμια κατασκοπευτικά δίκτυα».

Μάλιστα εξαπολύει επίθεση και κατά της Νομικής Υπηρεσίας, αφού όπως σημειώνει, «ούτε η Εισαγγελία έδωσε ποτέ εξηγήσεις για την απόφαση της να απαλλάξει τον Ταλ Ντίλιαν και όλα τα άλλα πρόσωπα από τις κατηγορίες, κλείνοντας την υπόθεση με ένα αστείο πρόστιμο 76 χιλιάδων ευρώ στην εταιρία. Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι ποτέ δεν απαντήθηκε η σκανδαλώδης σύγκρουση συμφέροντος που προκύπτει από το γεγονός ότι  Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας που ανέλαβε το χειρισμό των ποινικών υποθέσεων συνδεόταν επαγγελματικά με τους ύποπτους πρωταγωνιστές».

«Η σημερινή σιωπή της κυβέρνησης και του Συναγερμού είναι εκκωφαντική. Το ΑΚΕΛ διαμηνύει ξανά ότι η ομερτά γύρω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πρέπει να σπάσει και η προκλητική ατιμωρησία πρέπει να τερματιστεί. Ο κυπριακός λαός δεν θέλει να είναι η χώρα μας ξέφραγο αμπέλι για δράση διεθνών κατασκοπευτικών δικτύων και παράνομων μηχανισμών μαζικών υποκλοπών και παρακολουθήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Ζητά απαντήσεις η Αλεξάνδρα Ατταλίδου

Στο μεταξύ όπως αναφέρει σε ανάρτηση της η βουλευτίνα των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση στις 8/9/2021 για το θέμα των παρακολουθήσεων, ενώ κατέθεσε και άλλες δύο ερωτήσεις στις 29 Ιουλίου, στη βάση των νέων στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις οποίες αναμένεται απαντήσεις.

Σε ότι αφορά τις πρώτες ερωτήσεις και τις απαντήσεις που έλαβε, ξεχωρίζει η απάντηση για τη σχέση της Κύπρου με την εταιρεία NSO και το σύστημα παρακολούθησης Pegasus. Σε απάντηση της στις 10 Ιουνίου η Στέφη Δράκου σημειώνει πως της διαβιβάζει την απάντηση του Αρχηγού της Αστυνομίας πως για την υπόθεση του Τιλ Ντίλιαν:

(1) Η Εταιρεία NSO δεν αποτέλεσε αντικείμενο διερεύνησης στα πλαίσια της συγκεκριμένης υπόθεσης.

(2) Δεν έχει τεθεί ενώπιον της ανακριτικής ομάδας οποιοδήποτε αίτημα ή αναφορά από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τις έρευνες για την εν λόγω υπόθεση.

(3)  Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε μαρτυρία που να καταδεικνύει ότι οι ύποπτοι στην συγκεκριμένη υπόθεση προέβαιναν σε κατασκοπεία μέσω του λογισμικού PEGASUS ή οποιουδήποτε άλλου λογισμικού.

(4)  Δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία που να συνδέει το συγκεκριμένο βαν με την υπόθεση PEGASUS.

(5)  Το ανακριτικό έργο έχει ολοκληρωθεί και στις 15/11/2021 η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου με την επόμενη δικάσιμο ορισμένη για τις 30/11/2021.

(6)   Επιπρόσθετα, στις 12/11/2021 το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο στην κατηγορούμενη εταιρεία, ύψους €925.000.

Τα ερωτήματα του Κρις Τριανταφυλλίδη 

Εξάλλου ιδιαίτερα έντονος και δεικτικός είναι σε ανάρτηση του στο twitter ο έγκριτος νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ζητά εξηγήσεις για το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του Ντίλιαν για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. 

«Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη συνδέεται με Κύπρο, το βαν και τον ιδιοκτήτη της ένοχης (με απόφαση Κυπριακού Δικαστηρίου που της επέβαλε πρόστιμο) Εταιρείας, Ντίλιας. Ο Γενικός Εισαγγελέας απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του. Γιατί; Για να μην πει ποιος του είπε ποιους να παρακολουθεί εδώ;», υποδεικνύει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Συνέντευξη Τύπου Παπαδάκη

Στο μεταξύ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος συνδέεται πολιτικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, αφού αμφότεροι είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκάλεσε δημοσιογραφική διάσκεψη για αύριο Τρίτη με θέμα το σκάνδαλο για τα λογισμικά συστήματα παρακολούθησης και τις υποθέσεις κατασκοπείας. Η Δημοσιογραφική Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτικό Γραφείο του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, στη Λευκωσία.

«Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων θα ανοίξει»

Εξάλλου, κάθαρση και λογοδοσία για τις παράνομες παρακολουθήσεις, ζητά από την πλευρά του και ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης. «Στην Ελλάδα το σκάνδαλο με τις παράνομες παρακολουθήσεις υποχρέωσε δύο ανώτατα κυβερνητικά στελέχη σε παραίτηση. Στην Κύπρο, παρόμοιο σκάνδαλο κουκουλώθηκε και ουδείς παραιτήθηκε. Έτσι και αλλιώς στην Κύπρο το κομματικό κατεστημένο τα ξεπλένει όλα».

Και προσθέτει: «Κανείς δεν παραιτήθηκε για το κούρεμα καταθέσεων, την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος, τη διάλυση του Συνεργατισμού, τον εξαερισμό πολλών δις των φορολογούμενων, την υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων που εξευτέλισε την Κύπρο διεθνώς και πολλά άλλα σκάνδαλα. Είτε το θέλουν κάποιοι όμως, είτε όχι, το σκάνδαλο με τις παράνομες παρακολουθήσεις στην Κύπρο φαίνεται πως θα ανοίξει ξανά».

«Είτε θα υποχρεωθεί να το ανοίξει η κυβέρνηση, είτε θα μας υποχρεώσουν τρίτοι. Και τότε δεν θα αρκεστούμε απλά να ζητούμε παραιτήσεις. Αλλά, πλήρη κάθαρση και λογοδοσία ενώπιον της Δικαιοσύνης όποιοι και αν εμπλέκονται, όσο ψηλά και αν βρίσκονται», καταλήγει ο κ. Κολοκασίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ κάνει λόγο για «μαζική νοθεία» στη Φιλαδέλφεια
Προβάδισμα στην Χάρις δείχνει το πρώτο exit poll-Η εικόνα στα swing states
Εχασε την εμπιστοσύνη του προς τον Γκάλαντ ο Νετανιάχου
Υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει τα νέα παιδιά στον χώρο των τεχνών-Δημιουργείται Επιτροπή Σοφών
Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Τι θα σήμαινε μια προεδρία Τραμπ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την πορεία των πολέμων
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό
Καρατόμησε τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ ο Νετανιάχου
«Τρίτη εισβολή»-Εκατοντάδες διαμερίσματα θα ανεγερθούν στο κατεχόμενο Λευκόνοικο