Οι νέοι τριγμοί, τα ερωτήματα για ασυμβίβαστο και οι συγκυρίες για Αντωνίου

Οργιώδες παρασκήνιο και απανωτές εξελίξεις. Αυτό είναι το σκηνικό που παρατηρείται στον τομέα της υγείας, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες, καθώς η επιστολή που έχει αποστείλει ο πρόεδρος του ΟΑΥ και ουσιαστικά θέτει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας την παραίτησή του, έχει προκαλέσει νέους τριγμούς, αλλά και καίρια ερωτήματα, για τους χειρισμούς των διάφορων αρμοδίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ντόμινο εξελίξεων-Έθεσε στη διάθεση του Προέδρου την παραίτηση του ο Αντωνίου

Όλα ξεκίνησαν με την επιστολή που απέστειλε το ΚΕΒΕ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με την οποία αποσυρόταν η εισήγηση του Πέτρου Αγαθαγγέλου, στην οποία γινόταν αναφορά περί ασυμβίβαστου του προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Κάτι που προκάλεσε νέο πονοκέφαλο προς τους αρμοδίους, αλλά και απορίες σε όσους δεν ασχολούνταν με το θέμα.

Από τη μία πλευρά, οι αρμόδιοι καλούνταν να απαντήσουν στις εν λόγω αναφορές, κάτι που δεν έγινε. Αντίθετα, τηρήθηκε μία ποντιοπιλατική στάση, με τους κυβερνώντες να νίπτουν τα χείρας τους και να καλούν την Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου να... βγάλει το φίδι από την τρύπα, ζητώντας της τοποθέτηση για το θέμα του ασυμβίβαστου, μέσω ελέγχου που κλήθηκε να διενεργήσει. Την πόρτα, βέβαια σε αυτούς, άνοιξε η ίδια η Κυβέρνηση, με το διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, κάτι που οδήγησε τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών να ζητήσει τη βοήθειά της, για το ασυμβίβαστο στη συγκεκριμένη περίπτωση. 

Και εδώ έρχεται το πρώτο ερώτημα. Εδώ και χρόνια ο Θωμάς Αντωνίου βρίσκεται στη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΟΑΥ. Μάλιστα, έχει διοριστεί δύο φορές με καθολική αποδοχή από τη Βουλή των αντιπροσώπων. Για ποιο λόγο γίνονται τώρα οι εν λόγω έρευνες; Τόσο η Ελεγκτική Υπηρεσία, με την οποία ο ΟΑΥ βρίσκεται σε σύγκρουση, όσο και Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου θα μπορούσαν να παρέμβουν προ πολλού, για να διερευνήσουν κατά πόσο υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκινά διερεύνηση για το ενδεχόμενο ασυμβίβαστου Αντωνίου και μελών του ΔΣ ΟΑΥ

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο άνοιξε όταν έκλεισε ένα άλλο, εξίσου σημαντικό και θορυβώδες κεφάλαιο. Αυτό με το διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ. Μία απόφαση που έθεσε τον Θωμά Αντωνίου απέναντι στην Κυβέρνηση, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη του ΔΣ του ΟΑΥ είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους με τη συγκεκριμένη κίνηση. Και τα αίτια δεν ήταν επί προσωπικού, όπως είχαν διαμηνύσει, αλλά από ηθικής πλευράς, καθώς ο κ. Αγαθαγγέλου ήταν ένας από τους πολέμιους του ΓεΣΥ πριν αυτό τεθεί σε εφαρμογή.

Σε μία δεύτερη ανάγνωση, θα μπορούσε κάποιος να βρει ένα κρυμμένο μήνυμα πίσω από τις ενέργειες αυτές, τη δεδομένη στιγμή, το οποίο δεν είναι και τόσο κρυφό. Η χρονική περίοδος που έχουν ξεκινήσει οι έρευνες δεν είναι καθόλου τυχαία. Μάλιστα, πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του Θωμά Αντωνίου, θεωρούν ότι πρόκειται για εκδικητική ενέργεια, για την στάση που είχε κρατήσει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ στην απόφαση για διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου. Το ερώτημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι θα βρει κάποιος το θάρρος να βγει μπροστά και να αντικρούσει τις συγκεκριμένες θέσεις ή θα συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο;

Πάντως, από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναμένει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά και την τοποθέτηση της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση. Μάλιστα, διαμήνυσε ότι δεν έχει ικανοποιηθεί με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, τονίζοντας ότι τόσα χρόνια υπήρξε σταθερότητα στο ΔΣ του ΟΑΥ. Μία σταθερότητα, που ωστόσο, που το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο διατάραξε, με την απόφαση για το διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επικύρωσε την παύση του Αγαθαγγέλου το Υπουργικό μετά τις έντονες αντιδράσεις

Πληροφορίες από καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρουν πως ο κ. Αντωνίου, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η παραίτησή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι έτοιμος να αποχωρήσει, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει τι θα συμβεί σε αντίθετη περίπτωση. 

Κενές θέσεις και πολιτικές φωτιές 

Στο μεταξύ, με την παύση του διορισμού του προέδρου του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ, παραμένει κενή η θέση που επρόκειτο να καλυφθεί. Έτσι, οι δύο θέσεις, τις οποίες κάλυπταν οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ παραμένουν μέχρι και σήμερα κενές, ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην εργοδοτική οργάνωση, αφού θα πρέπει να υποβάλει νέες προτάσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτό που είχε ξεκαθαριστεί από την πλευρά του ΚΕΒΕ είναι ότι τα ονόματα που θα κατατεθούν δεν θα προέρχονται από το χώρο της ιατρικής κοινότητας, ώστε να μην προκληθεί η ίδια κατάσταση όπως με τον κ. Αγαθαγγέλου.

Την ίδια ώρα, κενή παραμένει και πρόσφατα κενωθείσα θέση της Μελίνας Πύργου, η οποία υπέβαλε την παραίτησή μετά την ανακοίνωση του διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου, αφού θεωρούσε ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων. Η κα. Πύργου ήταν εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο ΔΣ του ΟΑΥ και τη θέση της καλείται να πληρώσει το άτομο που θα επιλέξει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξετάζει τα περί ασυμβίβαστου του Θωμά Αντωνίου η Ελεγκτική Υπηρεσία

Η παρέμβαση του κ. Αντωνίου στην ουσία ρίχνει το μπαλάκι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει όχι κατά πόσον ο πρόεδρος ή οποιοδήποτε άλλο μέλος του Δ.Σ. έχουν ζήτημα ασυμβίβαστου αλλά πώς θα μπει πολιτικά επίλογος στην κρίση που μαίνεται γύρω από τη δημόσια υγεία εδώ και εβδομάδες. Το ΓεΣΥ, άλλωστε, είναι μια κοινωνική κατάκτηση, η οποία αποτελεί υστεροφημία για τον Νίκο Αναστασιάδη και, όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος του ΟΑΥ, συνεχίζουν να την πολεμούν θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες.

Θα πρέπει, συνεπώς, να εξευρεθεί τρόπος η κρίση να εκτονωθεί, ώστε να επιστρέψει η ομαλότητα στο ΓεΣΥ και να αφεθεί το σύστημα να λειτουργήσει χωρίς συνεχή χτυπήματα. Αποτελεί ερώτημα αν η Κυβέρνηση θεωρεί πως θα συνέβαλλε σε αυτό να μείνει ακέφαλος ο ΟΑΥ, λίγους μήνες πριν από τη λήξη της τρέχουσας θητείας και ενόσω συνεχίζουν να εκκρεμούν οι υπόλοιποι διορισμοί. Ο ίδιος ο Πρόεδρος, όπως συνάγεται από την ανακοίνωση του Μάριου Πελεκάνου, φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη, καθώς αναγνωρίζει την σταθερότητα που υπήρχε μέχρι σήμερα, ενώ αν θεωρούσε προφανή λύση την παραίτηση Αντωνίου (και ενδεχομένως κι άλλων μελών του Δ.Σ. που θα τον ακολουθούσαν) θα την έκανε αποδεκτή από την πρώτη στιγμή.

Η πραγματικότητα είναι πως ο ΟΑΥ έχει αρκετά ανοιχτά μέτωπα και ζητούμενο είναι να εξευρεθούν οι απαραίτητες λύσεις, χωρίς να δημιουργούνται συνεχώς νέα προβλήματα. Στόχος του Προέδρου, τον οποίο επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, είναι, άλλωστε, να προστατέψει το μεγάλο αυτό επίτευγμα της διακυβέρνησής του. Οι ενέργειες των τελευταίων μηνών, ωστόσο, σε διάφορα επίπεδα, στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα και δημιουργούν νέα πεδία σύγκρουσης, με αποτέλεσμα οι αντιπαραθέσεις να αναζωπυρώνονται. Και αυτή είναι μια φωτιά που το Προεδρικό θα ήθελε να σβήσει μια καλή.

Δειτε Επισης

Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό