Ικανοποίηση Κυβέρνησης για το περιεχόμενο του ψηφίσματος των ΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το περιεχόμενο του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τόνισε ότι κρίνεται ως πολύ θετική η επαναβεβαίωση του ψηφίσματος 12-51 του 1999 το οποίο κάνει αναφορά σε ένα κράτος της Κύπρου με μια κυριαρχία μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομόφωνη υιοθέτηση ψηφίσματος ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το ΣΑ για έξι μήνες

Σημαντική είπε, είναι και η αναφορά στη βάση λύσης του Κυπριακού σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικές οι αναφορές στην Αμμόχωστο, στα σχετικά ψηφίσματα και την προεδρική δήλωση για την Αμμόχωστο.

Θετικό πρόσθεσε είναι ότι καλεί σε επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών.

Ερωτηθείς για το θέμα του διορισμού ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα στην Κύπρο, ο Μάριος Πελεκάνος είπε ότι αναμένεται ότι θα προχωρήσει ο διορισμός.

Σημείωσε επίσης, για την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για γραπτές εισηγήσεις ότι η πλευρά μας έχει καταθέσει πάρα πολλές φορές τις γραπτές της θέσεις οι οποίες εμπίπτουν στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Είναι, είπε, οι εισηγήσεις της άλλης πλευράς που προσκρούουν στα ψηφίσματα.

Ικανοποίηση από το ΥΠΕΞ

Την ικανοποίησή του για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), εξέφρασε την Παρασκευή από τη Λεμεσό ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Παράλληλα τόνισε ότι το ΥΠΕΞ θα συνεχίσει να στηρίζει και να περιφρουρεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας παράλληλα ότι εμμένουμε στη δική μας θέση όσον αφορά το θέμα του συρματοπλέγματος στην Νεκρή Ζώνη.

Στο περιθώριο του συνεδρίου των αποδήμων, ο κ. Κασουλίδης ρωτήθηκε κατά πόσο η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από το ψήφισμα, λέγοντας πως «είμαστε ικανοποιημένοι γιατί πολλά είχαν λεχθεί προηγουμένως σαν σχόλια όσον αφορά τις εκθέσεις του ΓΓ, ευρέως επικράτησε η άποψη ότι δεν γινόταν στις εκθέσεις αναφορά στη βάση λύσης του Κυπριακού, της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Όπως είπε, μελέτησε 20 εκθέσεις του παρελθόντος και «καμία δεν είχε αναφορά στην βάση της λύσης. Και δεν κατάλαβα γιατί αυτό το θέμα ανήχθη σε κύριο θέμα», διερωτήθηκε.

Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι η ικανοποίηση της Λευκωσίας οφείλεται στο γεγονός ότι στο ψήφισμα - εκεί που αποφασίζει το ΣΑ - «και γίνεται αναφορά, και επιβεβαιώνεται η βάση λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αφορούν την Αμμόχωστο, που αφορούν τις δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλεί σε αναστροφή των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί εις βάρος των νομίμων κατοίκων» με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Επίσης, το ψήφισμα «ασφαλώς εκφράζει τη λύπη του διότι δεν υπάρχουν συνομιλίες» και, όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, «προσθέτουμε και τη δική μας» λύπη. 

«Καταλαβαίνετε όλοι ότι δεν μπορούμε να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνοι μας, με κάποιον πρέπει να συζητούμε και η πλευρά που πρέπει να συζητούμε βάζει όρους και προϋποθέσεις οι οποίες αντίκεινται και στο μόλις εκδοθέν ψήφισμα» συμπλήρωσε.

«Για αυτούς όλους τους λόγους είμαστε ικανοποιημένοι», είπε, συμπληρώνοντας ότι «ασκείται κριτική όσον αφορά την Νεκρή Ζώνη. Εδώ γίνεται αναφορά από τις εκθέσεις ότι παραβιάζεται η Νεκρή Ζώνη λόγω των εμποδίων που έχουμε στήσει με την ελπίδα ότι θα ανακόψουμε τη λαθρομετανάστευση, όμως εμάς η δική μας εκδοχή όπως υπάρχει από το ‘74, δεν συμφωνεί με την εκδοχή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το πού βρίσκονται τα όρια της Νεκρής Ζώνης».

Και καταλαβαίνετε, συνέχισε, πόσο ευαίσθητοι είμαστε, μετά από τα όσα υπεστήκαμε από τη εισβολή ότι ούτε σπιθαμή γης δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε να αλλάξουμε από εκείνο που πιστεύουμε ότι είναι η γραμμή κατάπαυσης του πυρός και εν συνεχεία η ένθεν και ένθεν τοποθέτηση της Νεκρής Ζώνης.

Εμείς, ανέφερε, κάναμε το παν για να εξυπηρετήσουμε την ελεύθερη κίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κάναμε διαπραγματεύσεις εβδομάδων προτού το ΥΠΕΣ τελικά προχωρήσει για να βάλει αυτό που δεν είναι ούτε φράκτης, ούτε τείχος. «Είναι συρματοπλέγματα τα οποία δεν βρίσκονται σε μόνιμη κατασκευή και υπάρχουν είσοδοι σε διάφορα σημεία τα οποία μπορεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να χρησιμοποιεί για τις δικές τις περιπολίες» σημείωσε.

Τόνισε ότι εμείς θα περιφρουρήσουμε και θα στηρίξουμε την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και εξέφρασε την «μεγάλη καταδίκη μας για την απόπειρα που έγινε εντός της Νεκρής Ζώνης από κάποιους εγκληματίες που αν η Ειρηνευτική Δύναμη βοηθούσε περισσότερο την Αστυνομία, μπορούσε να είχε διαλευκάνει το ατύχημα αυτό».

Σε ερώτηση αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν είχε λόγο όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εκείνα που έλεγε στις διαπραγματεύσεις, τα λέει και τώρα. Απλώς και εμείς εκείνα που λέγαμε στις διαπραγματεύσεις, τα λέμε και τώρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΡΙΚ

Δειτε Επισης

Σε διαδικασία υλοποίησης τα μέτρα ασφαλείας στο Βασιλικό-Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου
Σφοδρή επίθεση συνδέσμου εισαγωγέων για ανακλήσεις οχημάτων-Τα βάζουν με Βαφεάδη και Βουλή
Ολονύχτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας
Δίκαιη έκρινε τη δίκη Σουρουλά και Ζαννέτου το ΕΔΑΔ
Δριμύ κατηγορώ του Χ. Ορφανίδη για Κυπριακό-«Αν συνέβαιναν επί Αναστασιάδη θα ήμασταν πάνω στα τραπέζια»
Συναντήθηκε με Στιούαρτ ο Ερχιουρμάν-Συζήτησαν για σημεία διέλευσης και πολυμερή συνάντηση
Πράσινο φως για εκεχειρία στο Λίβανο από το Ισραήλ-Πληροφορίες για το πλαίσιο της συμφωνίας
Η πρώτη αποτίμηση Κυριακίδου για τη θητεία της-«Αλλάξαμε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θέματα υγείας»
Ευρωβουλευτές ζητήσαν τη στήριξη της Ουκρανία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
Πήγε σχολείο και δεν επέστρεψε η 13χρονη που εξαφανίστηκε ξανά μέσα σε λίγες μέρες-Ερωτήματα για τους χειρισμούς