Τα debates του ΡΙΚ, o προβληματισμός στα επιτελεία και η αντίδραση των ιδιωτικών

Η ιδιαιτερότητα των φετινών εκλογών με τη συνύπαρξη πολλών αξιόλογων υποψηφιοτήτων που λαμβάνουν και από τις δημοσκοπήσεις μη αμελητέα ποσοστά, πέραν του πλουραλισμού επιλογών που προσφέρει στους ψηφοφόρους, δημιουργεί και ζητήματα σε σχέση με την προβολή τους από τους τηλεοπτικά κανάλια.

Σε αυτό το πλαίσιο λήφθηκαν κάποιες πρωτοβουλίες τον περασμένο μήνα, έτσι ώστε να γίνει εφικτό, να υπάρξει μια μίνιμουμ συνεννόηση για τον τρόπο με τον οποίο θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν debates μεταξύ των υποψηφίων, έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια αντικειμενική άποψη για το ποιου το όνομα θα σταυρώσουν στις εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου.

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, ήταν να πέσει στο τραπέζι η πρόταση του ΡΙΚ, για να πραγματοποιηθούν πέντε debates τον Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή τριών ή τεσσάρων εκ των υποψηφίων κάθε φορά. Η πρόταση του ΡΙΚ, δεν ήταν προϊόν κοινής απόφασης των επιτελείων των υποψηφίων και του ΡΙΚ, αλλά μονομερής απόφαση του κρατικού καναλιού, το οποίο μάλιστα έχει κοινοποιήσει στα επιτελεία την πρόθεση του, εάν κάποιος από τους υποψηφίους, δεν συμμετάσχει στην προκαθορισμένη εκπομπή, που ορίστηκε, τότε η θέση του θα παραμείνει κενή και δεν θα αναπληρώνεται.

Τα πέντε debates που θα διοργανωθούν στα πλαίσια της εκπομπής «Προκλήσεις», με τον Ανδρέα Κημήτρη, κάθε Πέμπτη τον Σεπτέμβριο, είναι το μόνο σίγουρο και δεδομένο αυτή τη στιγμή μεταξύ των συμμετεχόντων. Αν και υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, σε σχέση με το πρόγραμμα που πρότεινε το ΡΙΚ, είτε για λίγες εμφανίσεις υποψηφίων, είτε για πάρα πολλές κάποιων άλλων, δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τον προγραμματισμό που έκανε το ΡΙΚ, οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συμμετέχουν σε τέσσερα από τα πέντε debates, ο Χρίστος Χρίστου σε δύο, και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, Αχιλλέας Δημητριάδης, Γιώργος Κολοκασίδης, Μάριος Ηλιάδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, σε ένα.

Παρά τον αρχικό προβληματισμό και παρά το γεγονός, ότι σε κάποια επιτελεία δεν άρεσε ο προγραμματισμός του ΡΙΚ, δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή σε αυτόν, πέραν από κάποιες αλλαγές που προτάθηκαν από κάποια επιτελεία και εναπόκειται στο ΡΙΚ να τις υλοποιήσει.

Από εκεί και πέρα όμως, τα επιτελεία συνεχίζουν τη διαβούλευση για το τι μέλει γενέσθαι μετά από τα πέντε debates του Σεπτεμβρίου από το ΡΙΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, έγιναν επαφές και με τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία δεν έκρυψαν την έντονη δυσφορία τους για τον τρόπο με τον οποίο το ΡΙΚ έσπευσε, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, να προτείνει και να ανακοινώσει τη διεξαγωγή των debates του Σεπτεμβρίου, αφήνοντάς τα εκτός της εξίσωσης.

Ένα από τα σενάρια που συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες στην παρούσα φάση, είναι η διεξαγωγή δύο ή τριών debates με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων από το Φθινόπωρο και μέχρι τις εκλογές, τα οποία θα προβάλλονται σε ταυτόχρονη προβολή από τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια Παγκύπριας Εμβέλειας, Άλφα, Αντένα, Ομέγα και Σίγμα.

Ήδη τα επιτελεία έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με κάποια από τα κανάλια και στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες ιδέες που αυτή την περίοδο τυγχάνουν επεξεργασίας, δεδομένου και του σημαντικού χρονικού περιθωρίου που υπάρχει. Βέβαια από εκεί και πέρα το κάθε κανάλι ξεχωριστά, κάνει τον δικό του προγραμματισμό για το θέμα των Προεδρικών Εκλογών, όπου από το Φθινόπωρο και μέχρι τις εκλογές, θα καλύψουν τις Προεδρικές Εκλογές, με ειδικές πολιτικές εκπομπές λόγου με φιλοξενούμενους υποψηφίους και εκπροσώπους των επιτελείων τους.

Από την πλευρά τους τα επιτελεία των υποψηφίων, ανέπτυξαν ένα σημαντικό και αξιοσημείωτο επίπεδο συνεννόησης, που τους δίνει το δικαίωμα να παρουσιάζονται με ενιαίες προτάσεις που έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται να γίνει αντιπρόταση στο ΡΙΚ, έτσι ώστε να υπάρξουν μεταβολές στα πέντε debates του Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου μια πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι και τυγχάνει διαβούλευσης από τα επιτελεία, είναι αυτή του ανεξάρτητου υποψηφίου Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, ο οποίος με την ιδιότητα του ως Γενικός Διευθυντής της Hellas Sat, κατέθεσε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση.

Η πρόταση του κ. Πρωτοπαπά προβλέπει τη διεξαγωγή debates σε κάποιο δημόσιο χώρο και όχι στούντιο, μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα τον χώρο της δημοσιογραφικής εστίας, στα οποία να συμμετέχουν όλοι οι υποψήφιοι καθώς επίσης και δημοσιογράφοι από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Μάλιστα ο κ. Πρωτοπαπάς, λόγω της σχέσεις του με τη Hellas Sat, προσφέρει δωρεάν τον εξοπλισμό ενός συνεργείου εξωτερικών μεταδόσεων με 5-8 κάμερες αλλά και δωρεάν δορυφορικά κυκλώματα για τη ζωντανή ελεύθερη μετάδοση των συζητήσεων μέσω των δορυφόρων της Hellas Sat ώστε να είναι δυνατή η ελεύθερη διακαναλική τηλεοπτική λήψη σε ποιότητα high definition. Τέλος προσφέρει την τεχνολογία για τη μετάδοση των συζητήσεων ζωντανά μέσω Facebook και YouTube.

Η πρόταση Πρωτοπαπά, όπως και άλλες διάφορες προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι μεταξύ των επιτελείων, τυγχάνουν αυτή την περίοδο επεξεργασίας από τα επιτελεία, τα οποία αναμένεται να επανέλθουν για να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να λάβουν οριστικές αποφάσεις για το πως θα πορευθούν.  

Δειτε Επισης

Βέβαιη η Ραουνά για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με Δανία στο Τρίο Προεδρίας
Ομόφωνη έγκριση από Βουλή τροποποίησης του Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Έκκληση Ερχιουρμάν σε ηγέτες για συνδυασμό προτάσεων για τα οδοφράγματα
Πακέτο 50 κειμένων αναμένεται ενώπιον Επιτροπής Εσωτερικών για εκλογικές διαδικασίες
Προστασία συνόρων και μετανάστευση στη συνάντηση Ιωαννίδη και Γκιουλέκα
Λ Φουρλάς: Το Kυπριακό να συμπεριληφθεί στην ατζέντα συνομιλιών της Ύπατης Εκπροσώπου στην Τουρκία
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Λευκωσίας ο Λετυμπιώτης-«Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα»
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα των Αμερικανών για την βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πάλμας
Παρακολουθεί τις δραστηριότητες της ΚΔ στο οικόπεδο πέντε το Τουρκικό ΥΠΑΜ-«Εκτός δικαιοδοσίας της Άγκυρας»