Περί ηθικής το μέγα ζήτημα με Αγαθαγγέλου… Πόλεμος για τον πολέμιο του ΓεΣΥ
06:40 - 18 Ιουλίου 2022
Πολλά τα ερωτήματα που εγείρονται σε σχέση με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, τον πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρο Αγαθαγγέλου, με το βασικότερο να αποτελεί, τι ήταν αυτό που μεσολάβησε ώστε να αλλάξει τη θέση του ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τρεις μήνες προηγουμένως, ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν την είσοδο ανθρώπων που ήσαν ενάντια στο ΓεΣΥ, να διαμηνύει πως «δεν πρόκειται δημιουργήσει συνθήκες πατροκτονίας (σ.σ εννοούσε παιδοκτονίας)».
Εντούτοις, ο Πρόεδρος, παρά το γεγονός πως όφειλε να γνωρίζει τη θύελλα αντιδράσεων που θα ξεσήκωνε με την απόφαση του, διόρισε εν τέλει στο ΔΣ του ΟΑΥ τον Πέτρο Αγαθαγγέλου, αναιρώντας από τη μια τη θέση που είχε εκφράσει και από την άλλη, προκαλώντας τεράστιους τριγμούς, αφού κάποιοι παρομοιάζουν τον διορισμό Αγαθαγγέλου ως τον λύκου που έβαλαν για να φυλάει τα πρόβατα. Και αυτό διότι, πέραν των θέσεων που εξέφραζε στο παρελθόν, όπου εμφανιζόταν ως ένας από τους πολέμιους του ΓεΣΥ, πρόκειται για διορισμό ενός προσώπου που θα λειτουργεί υπό το μανδύα, τόσο του γιατρού και του Προέδρου του ΠΙΣ, όσο και του μέλους του ΔΣ ΟΑΥ. Για παράδειγμα, εάν στο τραπέζι τεθεί το ζήτημα των αμοιβών των γιατρών, τότε ο Πέτρος Αγαθαγγέλου θα διαπραγματεύεται από τη μια τα συμφέροντα των γιατρών και από την άλλη αυτά του ΟΑΥ, κάτι που εκτός από παράλογο, δημιουργεί συνθήκες σύγκρουση συμφέροντος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιέσεις για ανάκληση διορισμού Αγαθαγγέλου-Πιθανό νομικό ντόμινο
Αυτός εξάλλου είναι και ο κυριότερος λόγος που αντιδρούν οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι δείχνουν την σύγκρουση συμφερόντων, ενώ την ίδια ώρα εξαπολύουν πυρά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης, ενδεχομένως να μην υπολόγισε το μέγεθος του προβλήματος, θεωρώντας πως πρόκειται για άλλο ένα διορισμό, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί ελαφρυντικό, δεδομένου πως ο ίδιος κατέστησε σαφές σε πάρα πολλές περιπτώσεις, πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί την αλλοίωση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, με την οποία όμως, σύμφωνα με τα όσα δήλωνε δημόσια, διαφωνεί ο Πέτρος Αγαθαγγέλου.
Ο υπουργός Υγείας, φέρεται ως το πρόσωπο που κίνησε τα νήματα και μάλιστα πληροφορίες τον θέλουν να κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό την πρόταση του για διορισμό του Αγαθαγγέλου, για την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε γνώση λίγο πριν την συνεδρία, ώστε να μην διαρρεύσει και να προκληθούν αντιδράσεις που θα έβαζαν μπλόκο, όπως δηλαδή έγινε και πριν από μερικούς μήνες.
Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, υπεραμυνόμενος της απόφασης της Κυβέρνησης, επικαλέστηκε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία δεν προκύπτει οποιοδήποτε νομικό ζήτημα, με άλλους νομικούς όμως, να εκφράζουν εντελώς διαφορετική άποψη, τονίζοντας πως ο νόμος του ΓεΣΥ αναφέρει ρητά πως οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας δεν μπορούν να συμμετέχουν στο Συμβούλιο του ΟΑΥ, γιατί υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος.
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, παραδεχόμενος πως ο διορισμός του Αγαθαγγέλου ήταν δική του εισήγηση, εμφανίστηκε έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη σε οποιαδήποτε πιθανά προβλήματα προκύψουν, υποβαθμίζοντας τις αντιδράσεις από το σύνολο των εμπλεκομένων, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για να χαμηλώσουν οι τόνοι, προφανώς χωρίς να δίνει σημασία στις συνέπειες που προκύπτουν από τον διορισμό ενός γιατρού και μάλιστα του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ.
Ωστόσο, τα αλυσιδωτά προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση, φαίνεται να έρχονται σε δεύτερη μοίρα για τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, μπροστά στην επιθυμία του για διορισμό Αγαθαγγέλου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, οι τόνοι, όχι μόνο να μην χαμηλώνουν, αλλά φαίνεται πως έρχεται ντόμινο εξελίξεων, αφού μετά την παραίτηση της εκπροσώπου της Κυβέρνησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, Μελίνας Πύργου, η οποία έφυγε πυροβολώντας και αφήνοντας αιχμές για διαπλοκή, στο τραπέζι βρίσκεται και η παραίτηση του προέδρου, Θωμά Αντωνίου, ο οποίος, σε περίπτωση που δεν ανακληθεί η απόφαση της Κυβέρνησης, τότε οδεύει και ο ίδιος προς την πόρτα εξόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του Θωμά Αντωνίου, φαίνεται να μελετούν αντίδραση και άλλα μέλη του ΔΣ του ΟΑΥ, τα οποία επίσης κάνουν σκέψεις για παραίτηση ή ακόμη και για αποχή από τις συνεδρίες στην παρουσία Αγαθαγγέλου, κάτι που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.
Την ίδια ώρα, παραμένει και το ερώτημα ποιο είναι το πρόσωπο που αναμένεται να διαδεχθεί την Μελίνα Πύργου, με κάποιους να αναφέρουν πως στο τραπέζι του υπουργού Υγείας βρίσκεται το όνομα γιατρού που είναι εκτός ΓεΣΥ και προωθείτο και παλαιότερα για το ΔΣ του ΟΑΥ, ενώ πρόκειται για άλλο ένα πρόσωπο που θεωρείται από τους εμπλεκόμενους κόκκινο πανί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ντόμινο οι αντιδράσεις για Αγαθαγγέλου-Άλλα έλεγε το 2019, άλλα τώρα για ΓεΣΥ
Νομικό και ηθικό ζήτημα
Εκτός του νομικού θέματος που προκύπτει, με τις απόψεις να διίστανται και δικηγόρους να τονίζουν πως η οποιαδήποτε γνωμάτευση δεν συνεπάγεται με νόμο, ο οποίος αναφέρει πως δεν μπορεί να βρίσκεται στο ΔΣ του ΟΑΥ «πρόσωπο το οποίο είναι παροχέας υπηρεσιών φροντίδας υγείας ή έχει οποιοδήποτε συμφέρον, σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας», μεγάλο ζήτημα αποτελεί και το ηθικό κομμάτι.
Καταρχάς θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ο Πέτρος Αγαθαγγέλου, ως πρόεδρος του ΠΙΣ, είχε πει «όχι» στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, ενώ καλούσε τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στο προτεινόμενο σχέδιο. Μάλιστα, είχε στείλει και σχετικό μήνυμα, το οποίο έλεγε:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, το μήνυμα στους ΟΑΥδες (πτδ,ΥΥ,ΟΑΥ) απο τον ΠΙΣ είναι ξεκάθαρο-εάν δεν συμφωνηθούν όλα τα αιτήματα μας όπως περιλαμβάνονται στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ. Η προσπάθεια τους ήταν ακόμη εάν επικοινωνιακό τέχνασμα εις βάρος της νοημοσύνης κ αξιοπρέπεια μας. Ως πρόεδρος του θεσμού τόνισα στους ιθύνοντες ότι θα τιμήσω τη εντολή που έχει δοθεί και η σημερινή μου δήλωση ότι επί προσωπικού επιπέδου ως καρδιολόγος δεν θα συμμετάσχω αλλά και ως θεσμός μετά από την ουσιαστική απόρριψη των βασικών πτυχών του ψηφίσομε δεν θα συστήσω την συμμετοχή των μελών μας στο ΓΕΣΥ.Σ’ ένα σύστημα που το μόνο που διασφαλίζει είναι η προδιαγεγραμμένη εξαθλίωση , η υπαλληλοποίηση κ η κοινωνική απαξίωση του ιατρού επιστήμονα. Η θρασύτητα των σχόλιων του ΟΑΥ κ του ΠτΔ θα πρέπει να ενδυναμώσει τη συσπείρωση μας και την ενότητα μας. ΟΧΙ λοιπόν στον εμπαιγμό και παγίδευση των γιατρών. Ας δώσουμε το ηχηρό μήνυμα της επιστημονικής μας αξιοπρέπειας- Παραμένουμε εκτός για ποιοτική υγειά στους ασθενείς και αξιοπρέπεια στο γιατρό. Σύντομα θα επανέλθω και σας ευχαριστώ για τη εμπιστοσύνη. Πάντα πρόθυμος και περήφανος να προστατεύσω τη ιατρική οικογένεια».
Επίσης, σε ένα άλλο από τα… πολεμικά ανακοινωθέντα του, για το οποίο είχε επικριθεί και επανήλθε στην μνήμη όσων εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους στο διορισμό του Αγαθαγγέλου, έλεγε: «Οι γιατροί δεν εκβιάζονται και δεν χειραγωγούνται. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα υπάρξουν κι άλλες απόπειρες να καμφθεί το ηθικό μας από τα γνωστά κέντρα. Κάθε προσπάθεια, όμως, διάσπασης της ενιαίας μας φωνής είναι καταδικασμένη. Δύσκολα μπορώ να φανταστώ γιατρό, που σέβεται την ιστορία του, πρόθυμο να αναλάβει ρόλο αποστάτη, συντασσόμενος δημόσια με την άλλη πλευρά σε περίοδο διαπραγμάτευσης, υπονομεύοντας την προσπάθεια των συναδέλφων του να περιφρουρήσουν τον κόπο και την αξιοπρέπειά τους. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανήθικο».
Όπως προκύπτει, ο Πέτρος Αγαθαγγέλου είναι ένα πρόσωπο που πολέμησε όσο κανείς άλλος το ΓεΣΥ, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης, που έδωσε σε όλους πρόσβαση στην υγεία.
Ο διορισμός του έρχεται να προκαλέσει τρικυμίες και να βάλει στο τραπέζι ηθικά ζητήματα, αφού ο υπουργός Υγείας και η Κυβέρνηση που άναψε το πράσινο φως στην πρόταση του, αποφάσισε να βάλει σε θέση κλειδί ένα πρόσωπο, τα κίνητρα του οποίου πάντα θα αμφισβητούνται, αφενός λόγω της μάχης που έδωσε κατά του ΓεΣΥ και αφετέρου λόγω των προσωπικών του συμφερόντων ως γιατρού.
Πώς μπορεί κάποιος που ήταν στην αντίπερα όχθη και δεν πίστευε στο ΓεΣΥ, να λειτουργεί πλέον υπέρ του ΓεΣΥ; Ποια η απόδειξη πως θα εργαστεί για το καλό του ΓεΣΥ και όχι για την καταστροφή του; Μπορεί να εργαστεί υπέρ του ΓεΣΥ ένας γιατρός που δεν έχει καν ενταχθεί στο ΓεΣΥ; Ποιος μπορεί να δεσμευτεί (σ.σ έχασε και η λέξη την έννοια της) πως δεν θα προωθήσει συμφέροντα των γιατρών εκτός ΓεΣΥ με οποιοδήποτε τρόπο; Πώς μπορεί να διαπραγματεύεται και ως πάροχος και ως αγοραστής υπηρεσιών; Πώς μπορεί να συμμετέχει σε λήψη αποφάσεων όταν επηρεάζονται τα δικά του συμφέροντα ως γιατρός;
Ερωτήματα τα οποία καλείται να απαντήσει η Κυβέρνηση και ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο γήπεδο του οποίου βρίσκεται η μπάλα για πιθανή ανάκληση της απόφασης του. Σε διαφορετική περίπτωση ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει μπροστά ο Υπ. Υγείας για Αγαθαγγέλου-«Αναλαμβάνω την ευθύνη»
Συσκέψεις επί συσκέψεων
Εν μέσω αντιδράσεων, στην Βουλή πραγματοποιείται συνεδρίαση, την οποία είχε συγκαλέσει πριν από περίπου μια εβδομάδα ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, προτού διοριστεί ως μέλος του ΟΑΥ ο Πέτρος Αγαθαγγέλου.
Στη συνεδρία θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας, ο ΟΑΥ, ο ΠΙΣ, ΟκΥπΥ, Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, ΟΣΑΚ, Επίτροπος Εποπτείας ΓεΣΥ, καθώς επίσης η ΠΑΣΥΚΙ και η ΠΑΣΥΝΟ.
Στόχος της σύσκεψης είναι να τεθούν όλα τα φλέγοντα θέματα που σχετίζονται με το ΓεΣΥ, ωστόσο το πιο πιθανό είναι η συζήτηση να περιστραφεί γύρω από το θέμα του διορισμού, αφού κατά πάσα πιθανότητα το παρόν του στη συνεδρία θα δώσει και ο κ. Αγαθαγγέλου εκ μέρους του ΠΙΣ.
Παράλληλά, το απόγευμα, θα ακολουθήσει δεύτερη σύσκεψη την οποία συγκαλεί «Κοινωνική Συμμαχία για το ΓεΣΥ», στην οποία συμμετέχουν περίπου δεκαπέντε οργανώσεις και συντεχνίες, που διαφωνούν με τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου και οι οποίες θα συζητήσουν το θέμα, ώστε να αποφασιστούν τα μέτρα που θα ληφθούν, ως αντίδραση.
Όπως ανέφερε στον REPORTER αρμόδια πηγή, ένα απ’ αυτά είναι τα τεθεί θέμα αποχώρησης όσων Οργανώσεων εντάσσονται στην ΟΕΒ, ωστόσο ανέφερε χαρακτηριστικά πως αυτό είναι από τα πιο ανώδυνα που ενδεχομένως να αποφασιστούν, δίνοντας και το στίγμα για τις αποφάσεις, οι οποίες προβλέπεται να είναι σκληρές και να δημιουργήσουν νέο ντόμινο εξελίξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες από τις προτάσεις που θα τεθούν επί τάπητος στη σύσκεψη της Κοινωνικής Συμμαχίας, είναι να υποβληθούν παραιτήσεις από όσους είναι μέλη του ΔΣ του ΟΑΥ, να τηρείται αποχή από τις συνεδριάσεις ή ακόμα να οργανωθούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.
Όπως διαμήνυσαν στον REPORTER, ο ξεκάθαρος και μοναδικός στόχος των μέτρων που θα ληφθούν, θα είναι η ανάκληση του διορισμού του Πέτρου Αγαθαγγέλου, τον οποίο θεωρούν Persona non grata για οργανώσεις και συνδέσμους της Κοινωνικής Συμμαχίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετασεισμοί από τον διορισμό Αγαθαγγέλου-Παραιτήθηκε πυροβολώντας μέλος του ΟΑΥ