Ντόμινο οι αντιδράσεις για Αγαθαγγέλου-Άλλα έλεγε το 2019, άλλα τώρα για ΓεΣΥ

Δεν λέει να κοπάσει η θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε ο διορισμός του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), που αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο διορισμός Αγαθαγγέλου ξεσήκωσε τεράστιες αντιδράσεις, από φορείς, οργανώσεις ασθενών και προσωπικότητες, που είχαν εργαστεί για την εφαρμογή του συστήματος στην Κύπρο, την ώρα που η Κυβέρνηση επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιέσεις για ανάκληση διορισμού Αγαθαγγέλου-Πιθανό νομικό ντόμινο

Η Κυβέρνηση κατηγορείται ότι έμεινε εκτεθειμένη έναντι των δεσμεύσεών της, καθότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διαμηνύσει στο παρελθόν, ότι δεν θα γίνει πατροκτόνος (σ.σ. εννοούσε παιδοκτόνος) του ΓεΣΥ, όμως ο διορισμός Αγαθαγγέλου, ερμηνεύεται ως αναδίπλωση και αλλαγή στρατοπέδου.

Αυτή η κίνηση έθεσε άπαντες σε θέσεις μάχης. Οι πρώην υπουργοί Υγείας που εργάστηκαν για την ψήφιση και εφαρμογή του ΓεΣΥ, Γιώργος Παμπορίδης και Κωνσταντίνος Ιωάννου, βγήκαν στην επίθεση, κατακρίνοντας την απόφαση του Υπουργικού. Την ίδια ώρα ο ΟΑΥ και οι οργανώσεις των ασθενών πήραν θέση και δήλωσαν από την πρώτη στιγμή την αντίθεση τους, χαρακτηρίζοντας τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου ως πισωγύρισμα στην προσπάθεια, αφού υπήρξε για χρόνια πολέμιος του συστήματος, ενώ υπήρξε και η παραίτηση της Μελίνας Πύργου από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ. Η παραίτηση της κας. Πύργου αποτελεί, σύμφωνα με την ίδια διαμαρτυρία για τον διορισμό ενός ανθρώπου που πολέμησε το ΓεΣΥ και αντιπροσωπεύει τους γιατρούς - κυρίως αυτούς εκτός του συστήματος. 

Στο μεταξύ, τον έντονο προβληματισμό του και τη σκέψη για να παραιτηθεί, εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου.

Ο Πρόεδρος, θέλοντας να απαντήσει στις σφοδρές επικρίσεις και να διασκεδάσει τις ανησυχίες για τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου, επανέλαβε ότι δεν θα ανεχθεί από τον οποιονδήποτε έστω και να αποπειραθεί να αλλοιώσει τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, ούτε βεβαίως να αμφισβητεί τις προθέσεις του», ωστόσο παρά την παρέμβασή του, οι έντονες αντιδράσεις όχι μόνο δεν κόπασαν, αλλά συνεχίστηκαν σε πολύ υψηλές εντάσεις.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ακολουθώντας τη γραμμή του Προέδρου Αναστασιάδη, για να πέσουν οι τόνοι, ανέλαβε την ευθύνη σε περίπτωση που προκύψουν οποιαδήποτε προβλήματα και είπε χαρακτηριστικά ότι «γίνεται πολλής ντόρος για το τίποτα», ενώ διερωτήθηκε «πώς ένα άτομο, μέχρι αρχές Νοεμβρίου, θα μπορέσει να δημιουργήσει τόσα πολλά προβλήματα σε αυτό το σύστημα;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει μπροστά ο Υπ. Υγείας για Αγαθαγγέλου-«Αναλαμβάνω την ευθύνη»

Ριπή αναρτήσεων και ανακοινώσεις διαχωρισμού στρατοπέδων

Ακολούθησε μια ριπή από ανακοινώσεις και αναρτήσεις, κάποιες από τις οποίες τάσσονταν υπέρ και κάποιες κατά του διορισμού του Πέτρου Αγαθαγγέλου. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, οι οποίες ναι μεν χαιρετίζουν τον διορισμό, ωστόσο διαφωνούν ως προς το ποιον θα εκπροσωπεί ο κ. Αγαθαγγέλου, στον ΟΑΥ.

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΕΒ σημειώνει ότι η στάση, η συμπεριφορά και οι τοποθετήσεις όλων των κατά καιρούς εκπροσώπων της ΟΕΒ στο ΔΣ του ΟΑΥ, δεν έδωσε ποτέ το ελάχιστο δικαίωμα σε οποιονδήποτε να ισχυριστεί ότι η Οργάνωση μας προσπαθεί να πλήξει το συγκεκριμένο ΓΕΣΥ».

Από την πλευρά του, το ΚΕΒΕ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΟΕΒ, υπέδειξε ότι «ο Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, εκπροσωπεί στον ΟΑΥ το ΚΕΒΕ και μόνο το ΚΕΒΕ ως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και καλεί την ΟΕΒ να ανατρέξει σε αυτή».

Η διαφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων, έφερε την αντίδραση του προέδρου της ΟΣΑΚ, Μάριου Κουλούμα, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε, «τελικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ ποιον θα εκπροσωπεί στο ΔΣ του ΟΑΥ; Μας έχουν συγχύσει! Τους ιδιώτες γιατρούς βλ. ΕΝΙΚ που είναι εκτός ΓεΣΥ; Το 93% των γιατρών που είναι εντός του ΓεΣΥ; Την ΟΕΒ; Ή το ΚΕΒΕ; Εισηγούμαι να συνέλθετε να αποφασίσετε και να μας ενημερώσετε κι εμάς».

Το συγκεκριμένο Tweet, αναδημοσιεύθηκε από τον τέως υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος έδειξε να συμφωνεί με την ανάρτηση του κ. Κουλούμα, με τον οποίο φαίνεται να υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης.

Η πρώτη αντίδραση Αγαθαγγέλου και η σύγκριση δηλώσεων

Ο ίδιος ο Πέτρος Αγαθαγγέλου, αποφάσισε το Σάββατο να τοποθετηθεί για πρώτη φορά επί του θέματος και σε ανακοίνωσή του, έστειλε πάντως το μήνυμα ότι δεν θα αλλοιώσει την φιλοσοφία του Γενικού Συστήματος Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τοποθέτηση Αγαθαγγέλου εν μέσω αντιδράσεων-«Δεν θα πλήξω τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ»

Η αντίδραση του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, δεν έμεινε ασχολίαστη, αφού ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, σε ανάρτησή του στο Twitter, σύγκρινε κάποια από τα λόγια που χρησιμοποίησε στην ανακοίνωσή του, μετά τον διορισμό του, ο Πέτρος Αγαθαγγέλου, με κάποια άλλα που είχε πει τον Ιανουάριο του 2019, πολύ μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ

Σε ανάρτησή του, ο κ. Λαμπριανίδης έγραψε, «με ανακρίβειες προσπαθεί ο πρόεδρος του ΠΙΣ και νέο μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΥ να υποβαθμίσει τη δράση του εναντίον του ΓεΣΥ και του ΟΑΥ, δεν πρόλαβε να μπει στο Δ.Σ. του ΟΑΥ και προσπαθεί να παραπλανήσει».

Το συγκεκριμένο tweet, έγινε αναδημοσίευση από τον πρώην υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, ο οποίος σε σχόλιο του, ανέφερε, «για να μην μας περνούν για μαννούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα πάνω κάτω με διορισμό Αγαθαγγέλου-Βάζει παραίτηση στο τραπέζι και ο Αντωνίου

Σύσκεψη τη Δευτέρα στη Βουλή

Στο μεταξύ, για το θέμα, αλλά και γενικότερα για θέματα υγείας, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα σύσκεψη στη Βουλή. Έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Υγείας και βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ευθύμιου Δίπλαρου, συγκλήθηκε σύσκεψη στην οποία θα παραστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Σκοπός της σύσκεψης είναι να υπάρξει αλληλοενημέρωση και αλληλοκατανόηση, σε ένα κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας, για να διαπιστώσουν όλοι οι φορείς πώς επιλύονται διάφορα  ζητήματα εξ αφορμής διαφόρων θεμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανέφερε σε δηλώσεις το ο κ. Δίπλαρος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας απηύθυνε έκκληση προς όλους να χαμηλώσουν τους τόνους «και να αντιληφθούν όλοι ότι το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει και θα μείνει», σημειώνοντας ότι «τυχόν αλλαγές που θα γίνουν είναι προς την κατεύθυνση να διορθωθούν στρεβλώσεις, παραλήψεις και κάποια λάθη τα οποία έγιναν στην πορεία».

Υπενθυμίζεται ότι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, με ανάρτησή του, τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσε ότι «με την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, επικοινώνησα πριν από λίγο με την πρόεδρο της επιτροπής ασυμβίβαστου κ. Ηλιάνα Νικολάου και της ζήτησα να εξετάσει αν ο διορισμός του κ. Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ συγκρούεται με τις  πρόνοιες της Νομοθεσίας ΓεΣΥ.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έλεγχο του ασυμβίβαστου Αγαθαγγέλου ζητά ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών

«Ο Νόμος και οι ηθικές αρχές δεν είναι θέμα αριθμών και χρόνου. Απλά ΔΕΝ  παραβιάζονται»

Tην ίδια ώρα, τα όσα ανέφερε τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο υπουργός Υγείας, έγιναν αντικείμενο σχολιασμού από τον νομικό Κρις Τριανταφυλλίδη, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε κληθεί από τον REPORTER, να τοποθετηθεί για το κατά πόσον υπάρχει νομικό ζήτημα πίσω από τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης, σε ανάρτησή του έγραψε, «δικαιολογίες/επιχειρήματα όπως:

-1 άνθρωπος μέσα σε 13 άλλους τι ζημιά μπορεί να κάνει (ΠτΔ)

-1 άνθρωπος τη ζημιά μπορεί να κάνει μέσα σε λίγους μήνες( Υπ Υγείας) προσβάλουν τη κοινή λογική.

Ο Νόμος και οι ηθικές αρχές δεν είναι θέμα αριθμών και χρόνου. Απλά ΔΕΝ παραβιάζονται».

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις του, ο γνωστός νομικός ξεκαθάρισε πως ο νόμος του ΓεΣΥ προνοεί ότι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας δεν μπορούν να συμμετέχουν στο Συμβούλιο του ΟΑΥ, αφού υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος και τόνισε πως από τη στιγμή που ο Πέτρος Αγαθαγγέλου είναι γιατρός και από τη στιγμή που δεν μπορεί, με βάση τον νόμο, πάροχος υγείας να συμμετέχει, δεν έχει σχέση εάν εκπροσωπεί την ΟΕΒ.

«Ο ΟΑΥ είναι όργανο δημοσίου δικαίου και εάν προσβληθεί εντός 75 ημερών μία απόφασή του ενώπιον Διοικητικού Δικαστηρίου, με λόγο ότι η απόφαση λήφθηκε από ένα όργανο η σύνθεση του οποίου πάσχει, το Δικαστήριο μπορεί να την ακυρώσει. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει, βέβαια, τη δυνατότητα να ανακαλέσει τον διορισμό, ώστε να μην φτάσει κάποιος στο σημείο να προσβάλει την απόφαση στο Δικαστήριο, καθώς ο χρόνος που παρήλθε από την απόφαση είναι πολύ μικρός και δεν δημιουργήθηκαν δικαιώματα με βάση την απόφαση. Ως εκ τούτου, το ίδιο όργανο που έλαβε την απόφαση, μπορεί μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα να την ανακαλέσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετασεισμοί από τον διορισμό Αγαθαγγέλου-Παραιτήθηκε πυροβολώντας μέλος του ΟΑΥ

Δειτε Επισης

Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους