Τοποθέτηση Αγαθαγγέλου εν μέσω αντιδράσεων-«Δεν θα πλήξω τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ»

Την ώρα που δέχεται αλλεπάλληλα πυρά, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, ο οποίος διορίστηκε ως μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βγαίνει μπροστά και αφού ευχαριστεί τον Νίκο Αναστασιάδη για τον διορισμό του, ξεκαθαρίζει πως δεν έχει πρόθεση να αλλοιώσει την φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Πέτρος Αγαθαγγέλου αναφέρει πως με την ευκαιρία της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 14ης Ιουλίου 2022, για το διορισμό του στο Δ.Σ. του ΟΑΥ, κατόπιν εισηγήσεως της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) θέλησε να υποδείξει κάποια σημεία.

«Καταρχήν ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Υγείας και το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου για την εμπιστοσύνη τους και τους διαβεβαιώ ότι πρόθεση μου είναι να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους για τη διαφύλαξη του ΓεΣΥ και να συμβάλω μέσα από το θεσμικό μου ρόλο, -εκπροσωπώντας το σύνολο της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου του 95% των ιατρών μελών του ΠΙΣ που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ-, ώστε τα όποια προβλήματα έχουν διαπιστωθεί στα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του συστήματος, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιέσεις για ανάκληση διορισμού Αγαθαγγέλου-Πιθανό νομικό ντόμινο

Ο κ. Αγαθαγγέλου, συνεχίζοντας, τόνισε πως «σε ουδεμία περίπτωση ούτε ως θεσμός ούτε εγώ προσωπικά, δεν θα επιτρέψουμε την όποια αλλοίωση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ αλλά μέσα από την εποικοδομητική και παραγωγική συμμετοχή στο ΔΣ στόχος είναι να προχωρούμε σε συνεχείς βελτιώσεις έτσι ώστε το ΓεΣΥ να παραμείνει ψηλά ως προτεραιότητα όλων. Διαβεβαιώ ότι θα καταβάλω το άπαν των δυνάμεων μου ώστε μέσα από την επιστημοσύνη, τις εμπειρίες και γνώσεις μου, να συμβάλω εποικοδομητικά και να προσδώσω εκείνη την επιστημονική ιατρική βάση που ως ΠΙΣ αναγκαία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία, την εξέλιξη και την προοπτική του ΓεΣΥ».

Ο πρόεδρος τους ΠΙΣ, στην δήλωσή του, υπογραμμίζει ότι «παρά τις όποιες τοποθετήσεις προ της ψήφισης της νομοθεσίας και οι οποίες στόχο είχαν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη βελτίωση του ΓεΣΥ, από τον χρόνο εφαρμογής του συστήματος μέχρι και σήμερα, έχω αποδείξει εμπράκτως ότι κύριο μέλημα μου είναι η διαφύλαξη και η βελτίωση του συστήματος υγείας. Έχω ανταποκριθεί άμεσα, καθοριστικά και εποικοδομητικά στο κάλεσμα τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και του ΟΑΥ σε πολλές περιπτώσεις όπου απαιτείτο η επιστημονική συμβολή και η εμπειρογνωμοσύνη της ιατρικής κοινότητας, τόσο σε σχέση με διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία του ΓεΣΥ αλλά και στη διάρκεια της πανδημίας».

Μάλιστα, ο κ. Αγαθαγγέλου εξέφρασε και την υπερηφάνεια του για τους ιατρούς της Κύπρου, καθότι, όπως ανέφερε «ιδιαίτερα στη διάρκεια της πανδημίας, επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο και ο καθένας και η κάθε μία από τη θέση τους, πρόσφεραν στην αντιμετώπιση και στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης με κύριο μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία της υγείας των πολιτών».

Μέσα στα 3 πρώτα χρόνια εφαρμογής του ΓεΣΥ, συνεχίζει ο κ. Αγαθαγγέλου «και συνδυασμό με τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η πολιτεία σε υγειονομικό επίπεδο, έχει αναμφίβολα αναδειχθεί η αναγκαιότητα της εκπροσώπησης της ιατρικής κοινότητας, στο ανώτατο δυνατό θεσμικό επίπεδο, στο συμβούλιο του αρμοδίου φορέα εφαρμογής του ΓεΣΥ, που είναι ο ΟΑΥ».

Αναφερόμενος στην ΟΕΒ, υπέδειξε πως «η εισήγηση της εργοδοτικής πλευράς και η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελούν τιμή για μένα αλλά και για ολόκληρη την ιατρική κοινότητα και διαβεβαιώ ότι ουδεμία πρόθεση έχω ούτε να αλλοιώσω ούτε να πλήξω τη φιλοσοφία του συστήματος. Αναμένω ότι θα κριθώ από το έργο μου ως μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα πάνω κάτω με διορισμό Αγαθαγγέλου-Βάζει παραίτηση στο τραπέζι και ο Αντωνίου

Παραιτήθηκε ένα μέλος του ΔΣ, πρόθεση και του Προέδρου

Στο μεταξύ, ο διορισμός του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ έφερε σωρεία αντιδράσεων, ενώ από την Παρασκευή έχει ήδη καταγραφεί η πρώτη παραίτηση. Συγκεκριμένα, το μέλος του ΔΣ, Μελίνα Πύργου, είχε ανακοινώσει σε ανάρτησή της, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι υπέβαλε παραίτηση, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για διαπλοκή.

Σε δηλώσεις της στο κρατικό ραδιόφωνο, η κα. Πύργου υπέδειξε πως πίσω από τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, βλέπει σύγκρουση συμφερόντων. «Αν υπήρχε η πρόθεση του νομοθέτη να συμμετέχει ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου στο ΔΣ του ΟΑΥ θα αναφερόταν στο νόμο. Αυτό δεν αναφέρεται. Το Συμβούλιο είναι συγκεκριμένο, όπως το ορίζει ο νόμος. Αν υπήρχε πρόθεση να συμμετέχουν οι γιατροί, θα υπήρχε πρόνοια. Αυτό το πράγμα δεν υπάρχει».

Κληθείσα να αναφερθεί στο σχόλιό της, περί διαπλοκής δεν θέλησε να δώσει συνέχεια, ενώ υπέδειξε πως γιατροί είχαν κληθεί πολλές φορές να συμμετέχουν στον σχεδιασμό, πριν την έναρξη του ΓεΣΥ και δεν ήθελαν.

«Ειδικά ο κ. Αγαθαγγέλου ήταν πολέμιος του ΓεΣΥ. Δεν θεωρώ ότι όλοι οι γιατροί πρέπει να συμβληθούν αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρώ ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και γι’ αυτό υπέβαλα παραίτηση. Να δούμε και την έρευνα για τη διαφθορά και να σκεφτούμε τί μήνυμα θέλουμε να στείλουμε;», διερωτήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκ πρώτης όψεως ζήτημα συνταγματικότητας για τον διορισμό Αγαθαγγέλου στον ΟΑΥ

Συνεχίζοντας, η κα. Πύργου σημείωσε πως θεωρεί ότι είναι θέμα αρχής και γι’ αυτό παραιτήθηκε. «Δεν θεωρώ ότι κινδυνεύει το ΓεΣΥ. Πάντα θα υπάρχουν πολέμιοι, υπάρχουν πολλές γνώμες, ξέρουμε τις απόψεις. Κάποιοι είναι εναντίον με τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα, αλλά αυτό είναι το σύστημα, αυτός είναι ο νόμος και αυτόν υπερασπιζόμαστε».

Στο μεταξύ, σκέψεις για να υποβάλει παραίτηση κάνει και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, ο οποίος μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, υπέδειξε πως έχει ακούσει όλες τις τοποθετήσεις που έγιναν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τονίζοντας πως σκέφτεται όλα αυτά που ακούστηκαν και από τους πρώην υπουργούς και από την κα. Πύργου. Κληθείς να σχολιάσει αν σκέφτεται την παραίτηση, ο κ. Αντωνίου υπέδειξε πως «υπάρχει μία απογοήτευση και θυμός. Σκέφτομαι τα πάντα και σίγουρα και την παραίτηση».

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως την Πέμπτη, όταν και ανακοινώθηκε ο διορισμός του κ. Αγαθαγγέλου, είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, για να ληφθούν κάποιες αποφάσεις και στη συνέχεια αποχώρησε, ζητώντας κάποιες μέρες για να σκεφτεί τι θα κάνει. Όπως υπέδειξε, υπάρχουν αρκετά σημεία που να δεικνύουν το θεσμικό ζήτημα με το συγκεκριμένο διορισμό, όπως για παράδειγμα ότι πρόκειται για γιατρό, που είναι και πρόεδρος του ΠΙΣ, εκτός του ΓεΣΥ και ένα άτομο που αντιπαρατάχθηκε του ΓεΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έλεγχο του ασυμβίβαστου Αγαθαγγέλου ζητά ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών

Νομικό ζήτημα πίσω από τον διορισμό του

Παράλληλα, διακεκριμένοι νομικοί βλέπουν ζήτημα πίσω από τον εν λόγω διορισμό, με τον Χρίστο Τριανταφυλλίδη να αναφέρει στον στον REPORTER ότι ο νόμος του ΓεΣΥ προνοεί ότι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας δεν μπορούν να συμμετέχουν στο Συμβούλιο του ΟΑΥ, αφού υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος. Ο κ. Τριανταφυλλίδης ξεκαθάρισε πως από τη στιγμή που ο Πέτρος Αγαθαγγέλου είναι γιατρός και από τη στιγμή που δεν μπορεί, με βάση τον νόμο, πάροχος υγείας να συμμετέχει, δεν έχει σχέση εάν εκπροσωπεί την ΟΕΒ.

Ο ΟΑΥ είναι όργανο δημοσίου δικαίου και εάν προσβληθεί εντός 75 ημερών μία απόφασή του ενώπιον Διοικητικού Δικαστηρίου, με λόγο ότι η απόφαση λήφθηκε από ένα όργανο η σύνθεση του οποίου πάσχει, το Δικαστήριο μπορεί να την ακυρώσει. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει, βέβαια, τη δυνατότητα να ανακαλέσει τον διορισμό, ώστε να μην φτάσει κάποιος στο σημείο να προσβάλει την απόφαση στο Δικαστήριο, καθώς ο χρόνος που παρήλθε από την απόφαση είναι πολύ μικρός και δεν δημιουργήθηκαν δικαιώματα με βάση την απόφαση. Ως εκ τούτου, το ίδιο όργανο που έλαβε την απόφαση, μπορεί μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα να την ανακαλέσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετασεισμοί από τον διορισμό Αγαθαγγέλου-Παραιτήθηκε πυροβολώντας μέλος του ΟΑΥ

Πέραν της νομικής διάστασης, πάντως, και ο γνωστός δικηγόρος βλέπει και τα ηθικά ζητήματα, που αναδείχθηκαν ευρέως μέσα από τις αντιδράσεις. «Ηθικά, κάποιον που είναι εκτός ΓεΣΥ –και είναι απόλυτο δικαίωμά του βεβαίως- δεν τον βάζεις να παίρνει αποφάσεις σε σχέση με ένα σύστημα στο οποίο δεν πιστεύει. Ο γιατρός Αγαθαγγέλου είναι εκτός ΓεΣΥ και έχει τους δικούς του λόγους. Τον βάζεις να παίρνει αποφάσεις για ένα σύστημα που δεν πιστεύει και έχει τους λόγους του να είναι εκτός;», διερωτήθηκε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά ασθενών σε Πρόεδρο και Υπ. Υγείας-«Το αποκορύφωμα σειράς αποφάσεων»

Ασπίδα προστασίας σε Αγαθαγγέλου από την ΟΕΒ

Πάντως, η ΟΕΒ, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε σήκωσε ασπίδα προστασίας στον Πέτρο Αγαθαγγέλου, απαντώντας στην κριτική που γίνεται για το διορισμό του στο Δ.Σ. του ΟΑΥ. 

Στην ανακοίνωση, η ΟΕΒ αναφέρει ότι στηρίζει και επικροτεί τον διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο του Δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ως ενός από τους τρεις εκπροσώπους των εργοδοτών, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

«Η ΟΕΒ πιστεύει ότι η τεχνογνωσία, η εμπειρία και η αφοσίωση του Δρ Αγαθαγγέλου στην ιατρική επιστήμη και στην εξυπηρέτηση του Κύπριου ασθενή, θα προσδώσουν στον ΟΑΥ πρόσθετες δυνατότητες για προώθηση του σκοπού και υλοποίηση των στόχων που ο Νόμος έχει αναθέσει στον Οργανισμό», σημειώνει ο οργανισμός.

Επισημαίνει πως, «ο Δρ. Αγαθαγγέλου όπως και η ΟΕΒ, είναι δεσμευμένοι από τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας, προσηλωμένοι και συστρατευμένοι στην κοινή προσπάθεια όλων των κοινωνικών φορέων, των πολιτικών δυνάμεων και της Κυβέρνησης για επιτυχία του ΓΕΣΥ».

Υποδεικνύει ακόμα ότι «η ΟΕΒ έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι, ανεξάρτητα από τις εισηγήσεις που προωθούσε πριν την ψήφιση του Νόμου, από την ώρα που ο Νομοθέτης έκανε την επιλογή του, είναι ταγμένη στην προστασία του ΓΕΣΥ με την υφιστάμενη αρχιτεκτονική με διττό στόχο: Την εξασφάλιση για τον Κύπριο ασθενή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και για τον Κύπριο φορολογούμενο ενός ΓΕΣΥ εύρωστου οικονομικά, χωρίς καταχρήσεις ή άλλες απειλές».

Όπως αναφέρει, «οι αντιδράσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον διορισμό του Δρ. Αγαθαγγέλου, αδικούν την ΟΕΒ, αδικούν την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έδωσε στον τόπο το ΓΕΣΥ μετά από 60 χρόνια ανεξάρτητης Κρατικής ύπαρξης, αδικούν και τον ιατρικό κόσμο ο οποίος μόλις τον Ιούνιο του 2021 εξέλεξε εκ νέου ως Πρόεδρο του ΠΙΣ τον Δρ. Αγαθαγγέλου». 

Το κυριότερο όμως, συνεχίζει «είναι ότι οι αντιδράσεις αδικούν αυτό τούτο το ΓΕΣΥ, το οποίο έχει αγκαλιαστεί τόσο ισχυρά από τους πολίτες, τους εισφορείς, τους πάροχους και τους δικαιούχους, που τίποτε δεν μπορεί να το απειλήσει πέρα από τις ατέλειες και τις ελλείψεις του που δίνουν έδαφος για καταχρήσεις».

Τονίζει εξάλλου πως «ως εκ των πιο πάνω η ΟΕΒ καλεί όλους όσους καλόπιστα ασκούν κριτική στον συγκεκριμένο διορισμό, να χαμηλώσουν τους τόνους και να σεβαστούν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έτσι ώστε σε κλίμα ηρεμίας και σύμπνοιας να μπορέσει το ΔΣ του ΟΑΥ να επιτελέσει την αποστολή του».

Καταλήγοντας, λέει πως «η στάση, συμπεριφορά και τοποθετήσεις όλων των κατά καιρούς εκπροσώπων της ΟΕΒ στο ΔΣ του ΟΑΥ, δεν έδωσε ποτέ το ελάχιστο δικαίωμα σε οποιονδήποτε να ισχυριστεί ότι η Οργάνωση μας προσπαθεί να πλήξει το συγκεκριμένο ΓΕΣΥ».

Yπεραμύνονται του διορισμού ΕΝΙΚ και Πνευμονολογική Εταιρεία

Του διορισμού του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, υπεραμύνεται η Ένωση Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) και η Πνευμονολογική Εταιρεία.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΝΙΚ αναφέρει ότι, είναι «εκτός λογικής να πιστεύει κάποιος ότι με την παρουσία ενός ατόμου που έχει θεσμικό ρόλο (εκλεγμένος πρόεδρος του ΠΙΣ, που εκπροσωπεί όλους τους γιατρούς της Κύπρου) στο ΔΣ του ΟΑΥ, κινδυνεύει το ΓεΣΥ».

Αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είναι εκτός ΓεΣΥ και δεν λαμβάνει καμιά αμοιβή από τον ΟΑΥ, οπότε και δεν υπάρχει καμιά σύγκρουση συμφέροντος» με τη συμμετοχή του στο ΔΣ. Προσθέτει, ακόμα, ότι με τις γνώσεις του ως γιατρός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των καταχρήσεων και των πολλών προβλημάτων στον ΟΑΥ.

Η ΕΝΙΚ σημειώνει, επίσης, «ότι το να διαφωνεί κάποιος με τον τρόπο εφαρμογής του συστήματος, δε σημαίνει ότι είναι πολέμιος του συστήματος», ενώ πολέμιους του ΓεΣΥ ονομάζει όσους "συγκαλύπτουν καταχρήσεις και παρανομίες". Περαιτέρω, καταλογίζει ευθύνες σε προηγούμενους υπουργούς Υγείας, μεταξύ άλλων,  για τη μη αυτονόμηση των νοσοκομείων και σημειώνει ότι «σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο προηγούμενος Υπουργός υπέγραψε μνημόνιο που είναι παράνομο».

«Από τη στιγμή που όλοι οι πολίτες είναι δικαιούχοι του συστήματος, θέλουν διαφάνεια και σε ένα συμβούλιο που διαχειρίζεται 1,4 δισ. τον χρόνο μπορεί να συμμετέχει όποιος έχει θεσμικό ρόλο, αλλά και γνώση του αντικειμένου», συνεχίζει η ΕΝΙΚ και προσθέτει, "εκτός εάν το ΔΣ του ΟΑΥ είναι μια κλειστή λέσχη που δεν δέχεται καμία παρέμβαση και έλεγχο ούτε από Γενικό Εισαγγελέα ή Γενικό Ελεγκτή ή οποιονδήποτε άλλο έχει θεσμικά, λόγο και άποψη".

Από την πλευρά της, η Πνευμονολογική Εταιρεία εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή της για τον διορισμό του Προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει την εισήγηση της ΟΕΒ, θα συμβάλει τα μέγιστα και εποικοδομητικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εκ μέρους του αρμόδιου φορέα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ με τρόπο που να λαμβάνονται υπόψιν καίρια επιστημονικά κριτήρια που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία ενός συστήματος υγείας.

«Θεωρούμε επίσης σημαντικό να προχωρήσει, παράλληλα, η θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ», καταλήγει η ανακοίνωση

Δειτε Επισης

Οι Τούρκοι κάνουν χάρτες για ΑΟΖ με τη Συρία λες και η Κύπρος δεν υπάρχει
Απαντά για τη συμφωνία Τουρκίας-Συρίας το Προεδρικό-«Θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο»
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, είμαστε σε επικοινωνία με την Κύπρο»
Πληροφορίες ότι η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας
Χρονιά αλλαγών για ΤΑ το 2025-Καθορίζονται καθήκοντα αντιδημάρχων, ανοίγει ζήτημα χορηγιών σε δήμους
Η αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ, τα πάθη με ελαφρύ ύπνο και η καθυστέρηση στις εκλογές
Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»