Πυρά κομμάτων στην Κυβέρνηση μετά τη γερμανική καταγγελία για το χαλούμι χωρίς ΠΟΠ

Πυρά στην Κυβέρνηση, με αφορμή τη γερμανική καταγγελία αναφορικά με πώληση χαλουμιού χωρίς την σφραγίδα ΠΟΠ, εξαπέλυσαν τα κόμματα. 

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Κίνημα Οικολόγων ζητούν εξηγήσεις από την Κυβέρνηση για τους ελέγχους που γίνονται στο ποσοστό αγοράς του χαλουμιού.

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ τονίζει ότι «η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη θέτει σε κίνδυνο την εμπορία του χαλουμιού».

Σε γραπτή δήλωση του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκη Γαβριήλ, αναφέρει ότι «οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για καταγγελίες εναντίον της Κύπρου για μη εφαρμογή του κανονισμού ΠΟΠ για το χαλούμι είναι πάρα πολύ ανησυχητικές. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη - Συναγερμού προκειμένου να κάνει πλάτες σε συγκεκριμένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, προφασίζεται διάφορες δικαιολογίες και αποφεύγει να εφαρμόσει όσα έχουν εγκριθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χαλούμι ΠΟΠ».

Προσθέτοντας πως «η άρνηση της εδώ και σχεδόν ένα χρόνο να εφαρμόσει τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό και η απροθυμία της να συγκρουστεί με τα πιο πάνω μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την εμπορία του χαλουμιού και θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχία κατοχύρωσης του προϊόντος ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».

Παράλληλα, σημειώνει πως «μετά την ψεσινή συγκέντρωση των αγροτικών οργανώσεων και των αιγοπροβατοτρόφων στην οποία ομόφωνα απέρριψαν για πολλοστή φορά τις απαράδεκτες προτάσεις της κυβέρνησης, επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να τερματίσει τις επικίνδυνες ακροβασίες στο θέμα του χαλουμιού και να εφαρμόσει πιστά τις εθνικές νομοθεσίες και όλα όσα έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον».

«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν»

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση του το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει ότι η ανοχή της Κυβέρνησης για τη μη διεξαγωγή ελέγχων για το χαλούμι και την παραβίαση των κανονισμών για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), προφανώς σε μια προσπάθεια εξυπηρέτησης συμφερόντων, οδηγούν δυστυχώς σε ένα νέο διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου.

«Ως αποτέλεσμα, οι γερμανικές αρχές προχώρησαν σε καταγγελία για απάτη σε ότι αφορά το χαλούμι στο αρμόδιο ευρωπαϊκό δίκτυο. Είναι φανερό ότι οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης, θέτουν εν κινδύνω την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ που πέτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία», αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

Το ΔΗΚΟ αναμένει να ακούσει από τις αρμόδιες αρχές, «πόσο ποσοστό του χαλουμιού που πωλείται σήμερα στην αγορά, πληροί τις σχετικές προδιαγραφές του ΠΟΠ, ως επίσης, αναμένουμε να ακούσουμε, τι είδους έλεγχοι γίνονται και σε ποιο ποσοστό της αγοράς του χαλουμιού, έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι πιθανές παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν, εάν η κυβέρνηση, προστατεύει το πιο σημαντικό παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου, ή, εάν προστατεύει συμφέροντα».

«Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση της Κυβέρνησης»

«Μέχρι και την Γερμανία έφθασε η φήμη μας όσον αφορά την καθυστέρηση της εφαρμογής του κανονισμού Προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) για το χαλούμι. Οι γερμανικές αρχές κατήγγειλαν την Κύπρο στην κομισιόν για απάτη στον τομέα των τροφίμων και του τυριού», αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του «η ανοχή της Κυβέρνησης για το θέμα δεν έχει όρια – έχουν περάσει 8 μήνες από την 1η Οκτωβρίου 2021, που δεν επιτρέπεται η διάθεση χαλουμιού στην αγορά εάν αυτό δεν πληροί τις προδιαγραφές ΠΟΠ – αλλά η απουσία σοβαρών ελέγχων, άφησε το πεδίο ελεύθερο για ασυδοσία στην παρασκευή του χαλουμιού».

Παράλληλα, τονίζει ότι ως Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών θεωρεί αδικαιολόγητη την καθυστέρηση της Κυβέρνησης στην εφαρμογή του κανονισμού.

«Οι ανύπαρκτοι έλεγχοι οδηγούν την Κύπρο να βρίσκεται για ακόμη μια φορά ενώπιον της Ευρώπης – για θέματα παρατυπίας και απάτης. Η εφαρμογή του Κανονισμού για ΠΟΠ για το χαλούμι αποτελεί τη δίκαιη επιλογή για να υπάρχουν τα μέγιστα οφέλη τόσο για τους κτηνοτρόφους όσο και για τους καταναλωτές», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής ανέφερε πως «η Κυβέρνηση ανέμενε μια τέτοια εξέλιξη, είπε  αναφερόμενος στην καταγγελία των γερμανικών αρχών προσθέτοντας ότι πρώτη η Κυπριακή Δημοκρατία είχε εντοπίσει το πρόβλημα.

Ο Κώστας Καδής είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα η αγορά στην νέα κατάσταση πραγμάτων είχε σειρά επαφών με τους εμπλεκόμενους.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη, πρόσθεσε, οι εμπλεκόμενοι φορείς ζήτησαν πίστωση χρόνου μέχρι την Παρασκευή ώστε να συζητήσουν μεταξύ τους διαδικαστικά θέματα για την πρόταση του Προέδρου.

Το πρώτο σημείο της κυβερνητικής πρότασης, είπε, αφορά την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας και την απόσυρση όλων των δικαστικών διαδικασιών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να ενημερώσει εντός δέκα ημερών τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση τι μέτρα θα λάβει γνωρίζοντας αυτή την παρανομία. Η Κύπρος, είπε ο υπουργός Γεωργίας, θα εφαρμόσει τη νομοθεσία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαφωνίες για το χαλούμι, αισιόδοξος ο Καδής για εφαρμογή της νομοθεσίας

Δειτε Επισης

Παρουσιάστηκε το βιβλίο για τους αγώνες της Ελένης Φωκά-Δεσμεύτηκε ενίσχυση στήριξης των εγκλωβισμένων ο ΠτΔ
Συνάντηση Τατάρ με ηγέτες πολιτικών κομμάτων ενόψει Νέας Υόρκης
Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Κύπρος για πρώτη φορά-«Εξαιρετικό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας»
Για τα επιδόματα τα περισσότερα παράπονα στην Επ. Διοικήσεως-Ενδείξεις εκφοβισμού στις Φυλακές
Τις προκλήσεις από μεταναστευτικές ροές θα θέσει στο Συμβούλιο ΕΕ ο Ν. Ιωαννίδης
Συνεχίζεται η κρίση στα κατεχόμενα-Θέλει να αποφύγει τις «εκλογές» ο Τατάρ
Τεράστια περηφάνια εκφράζει ο Πρόεδρος για το Νόμπελ του Ντέμη Χασάμπη
Δεν αναφερόταν στην φωτογραφία του 2019 ο Κρις-Ανήρτησε το story του Φειδία
Τρομάζουν οι προειδοποιήσεις στην Φλόριντα-«Γράψτε το όνομά σας με μαρκαδόρο για να σας ταυτοποιήσουμε»
Επιμένει στην πολιτική «δύο κρατών» ο Τατάρ στην αντίστροφη μέτρηση για τριμερή