Τα σκάνδαλα διαφθοράς, η εμπλοκή πολιτικών και οι αλά καρτ αντιδράσεις

Σε μια περίοδο που θεωρητικά το πολιτικό σύστημα επιχειρεί να ανακάμψει μετά από τα απανωτά σκάνδαλα με εμπλοκή βουλευτών και αξιωματούχων κομμάτων, η υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας που εμπλέκει τον Μαρίνο Σιζόπουλο σε υπόθεση πολιτογράφησης Ιρακινού επιχειρηματία, μέσω από κτηματική εταιρεία που ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ήταν μέτοχος, ρίχνει αλάτι στις πληγές αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.   

Μόνο και μόνο η οδηγία του τέως Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος μελέτησε τα στοιχεία της υπόθεσης και ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Σιζόπουλου, από μόνη της θα έπρεπε να κινητοποίηση άπαντες, ειδικά όσους εντός των κομμάτων κατά το δοκούν ευαγγελίζονται πάταξη της διαφθοράς. 

Χωρίς κανένας να λέει ότι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είναι ένοχος, προτού η υπόθεση οδηγηθεί και εκδικαστεί ενώπιον Δικαστηρίου, θα ήταν τουλάχιστον πιο έντιμο, τόσο από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ο οποίος επιμένει πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση αφού μεταβίβασε τις μετοχές του στις κόρες του, όσο και από το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας, να ζητηθεί η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε να σβήσουν οι σκιές που δημιουργούν, τόσο τα δημοσιεύματα όσο και τα έγγραφα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο με τις υπογραφές του κ. Σιζόπουλου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ερωτήματα για την άρση ασυλίας Σιζόπουλου-Έδωσε οδηγίες ο πρώην, «όχι» από νυν

Στην κυπριακή νοοτροπία, όμως, πέρασε στο dna μας η κυπριακή παροιμία, «απόν φορτώνει πόσσω σου, τάνα του να φορτώσει». Δεν εξηγείται αλλιώς η στάση που σήμερα ολόκληρο το πολιτικό σύστημα αλλά και μερίδα του Τύπου τηρεί έναντι της συγκεκριμένης υπόθεσης.

-Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος με κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει πως στο σκάνδαλο του Al Jazeera εμπλεκόταν βουλευτής του ΑΚΕΛ, δεν έκρινε αναγκαίο να ζητήσει διαλεύκανση και αυτής της υπόθεσης. 

-Το ΑΚΕΛ που καταγγέλλει τη παρούσα κυβέρνηση από το πρωί ως το βράδυ κυβέρνηση της διαφθοράς και βγήκε στα κάγκελα για την υπόθεση του Γιάννη Γιαννάκη, δεν έκρινε αναγκαίο να ζητήσει διαλεύκανση και αυτής της υπόθεσης. Παρά το γεγονός ότι είναι το μοναδικό κόμμα που εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, περιορίστηκε στις ευθύνες που ενδεχομένως να έχει η σημερινή ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, που αρχειοθέτησε την υπόθεση πριν από δύο χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλεί Εισαγγελέα να δώσει εξηγήσεις για τους χειρισμούς της υπόθεσης Σιζόπουλου το ΑΚΕΛ

-Το ΔΗΚΟ που κόντεψε να αφήσει τη χώρα χωρίς προϋπολογισμό, καταγγέλλοντας τη σημερινή κυβέρνηση ως την πιο διεφθαρμένη που υπήρξε ποτέ, δεν έκρινε αναγκαίο να ζητήσει διαλεύκανση και αυτής της υπόθεσης. 

-Τα μικρότερα κόμματα το ίδιο. Ειδικά οι Οικολόγοι που πρωτοστατούν σε καταγγελίες, δηλώσεις και διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς, δεν έκριναν αναγκαίο να ζητήσουν διαλεύκανση και αυτής της υπόθεσης. 

-Οι υποψήφιοι των Προεδρικών Εκλογών το ίδιο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο επικρατέστερος για να επιλεχθεί από τα όργανα της ΕΔΕΚ ως ο εκλεκτός τους και ο οποίος οραματίζεται μια Κύπρο χωρίς φαινόμενα διαφθοράς, δεν έκρινε αναγκαίο να ζητήσει διαλεύκανση της υπόθεσης. 

-Ακόμα και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, Αχιλλέας Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και Μάριος Ηλιάδης, που στα προγράμματά τους δίνουν εξέχουσα σημασία στην πάταξη της διαφθοράς, ούτε αυτή έκριναν πως πρέπει να ζητήσουν διαλεύκανση της υπόθεσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκιές για κουκούλωμα υπόθεσης κατά Σιζόπουλου-«Είναι τόσο γερές οι πλάτες του;»

Η μοναδική ανακοίνωση από επιτελείο που εκδόθηκε από την περασμένη Κυριακή όταν το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας, ήταν το επιτελείο του Γιώργου Κολοκασίδη το οποίο μάλιστα έθεσε μια σειρά από ερωτήματα, ενώ έριξε και το γάντι στους υπόλοιπους υποψηφίους να τοποθετηθούν. Πράγμα βέβαια που μέχρι σήμερα δεν έγινε από κανένα. 

Γιατί όμως, από τη στιγμή που πρόκειται για ένα κόμμα και τον αρχηγό του, τα υπόλοιπα κόμματα και οι υποψήφιοι δεν επιχειρούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να ζητήσουν τη διερεύνηση της υπόθεσης; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ποικίλει απαντήσεων. Ωστόσο σε γενικές γραμμές, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως αυτό σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει διότι αφενός βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου και αφετέρου επειδή η ΕΔΕΚ δεν έχει κάνει ακόμη τις επιλογές της για τις Προεδρικές. 

Χαρακτηριστική για το θέμα είναι και η ανάρτηση του τέως υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει πως η ομερτά των υπολοίπων θα είναι συμμετοχή σε συγκάλυψη, ενώ στέλνει το μήνυμα στους Αβέρωφ Νεοφύτου, Στέφανο Στεφάνου, Νικόλα Παπαδόπουλο, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη, να τοποθετηθούν ξεκάθαρα, «για τον φίλο Μαρίνο», όπως λέει χαρακτηριστικά. Επιπλέον ζητά άμεση δράση από τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη. 

Αξίζει σε αυτό το σημείο να επαναληφθεί κάτι. Κανείς δεν αφαιρεί από τον Μαρίνο Σιζόπουλο και οποιονδήποτε άλλο εμπλέκεται στην υπόθεση το τεκμήριο της αθωότητας. Αυτό που έχει σημασία στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πως πρόκειται για μια υπόθεση που εμπλέκει αρχηγό κόμματος σε μια υπόθεση απάτης, τα στοιχεία της οποίας κρίθηκαν από τον τέως Γενικός Εισαγγελέα ως ικανά για να άρουν την ασυλία του. Ξαφνικά αυτή η υπόθεση μπήκε στο συρτάρι και δύο χρόνια μετά που ξανανοίγει μετά από δημοσιεύματα, κοιτάει από την άλλη και σφυρά αδιάφορα. 

Αυτό όμως που δεν κατανόησαν τα κόμματα, είναι πως οι πολίτες πια έχουν στη διάθεση τους όλα εκείνα τα μέσα για να καθορίσουν η ίδια την ατζέντα της πολιτικής. Οι καιροί που τα κόμματα καθοδηγούσαν την επικαιρότητα και καθόριζαν τι θα συζητηθεί και τι θα μπει κάτι από το χαλί πέρασαν ανεπιστρεπτί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένουν Εισαγγελέα, προαναγγέλλουν εξελίξεις για την ασυλία του Σιζόπουλου

Δειτε Επισης

Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος