Ο φαύλος κύκλος στην ΕΔΕΚ και τα σενάρια περί έκπληξης Σιζόπουλου για Προεδρικές

Σε ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο είναι αδύνατο να ξεφύγει εάν δεν υπάρξουν γενναίες και τολμηρές αποφάσεις από τη σημερινή ηγεσία, έχει μπει η ΕΔΕΚ. Το μόνο σίγουρο είναι πως εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά και οι αντίπαλες πλευρές παραμείνουν σταθερές στις θέσεις τους, τότε το κόμμα των Σοσιαλιστών, όπως το γνωρίζαμε, θα ανήκει στο παρελθόν.  

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος από τη μια δείχνει αμετακίνητος και συνεχίζει να αποδίδει αλλότρια κίνητρα σε όσους εκφράζουν ανοικτά την διαφωνία τους μαζί του. Για κάποιους, σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο αυτά τα κίνητρα έχουν να κάνουν με τις θητείες τους που εκπνέουν. Αλλοι θεωρεί ότι τον πολεμούν διότι δεν κανονίστηκαν τα παιδιά τους, είτε ως υποψήφιοι, είτε σε άλλες θέσεις του δημοσίου, άλλοι διότι διαφωνούν με τη θέση της ΕΔΕΚ στο Κυπριακό, ενώ σε κάποιους άλλους αποδίδει οικονομικά κίνητρα. Κίνητρα πάντως που απορρίπτονται κατηγορηματικά από την άλλη πλευρά.  

Τα προβλήματα στην ΕΔΕΚ δεν είναι σημερινά. Και στο παρελθόν ακόμα και επί του φυσικού ηγέτης της παράταξης του Βάσου Λυσσαρίδη, κατά καιρούς εμφανίσθηκαν διάφορες τάσεις που ενέργησαν κατά τρόπον αντικομματικό. Η σημερινή εικόνα όμως που παρουσιάζει το κόμμα των Σοσιαλιστών, δεν έχει προηγούμενο. Το κόμμα ξεκάθαρα βρίσκεται στο μεταίχμιο της ιστορίας του, αφού τυχόν αποχώρηση των διαφωνούντων ουσιαστικά θα καθιστά την ΕΔΕΚ ένα κόμμα που θα απωλέσει, όχι μόνο τα μισά στελέχη του και μεγάλο αριθμό μελών, αλλά κι ένα κόμμα που θα απωλέσει μέρος της ιστορίας του, που γράφτηκε κι από μερικούς από τους ανθρώπους που σήμερα βρίσκονται απέναντι στον Μαρίνο Σιζόπουλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαριές κουβέντες κατά Σιζόπουλου από τους διαφωνούντες-«Ψέμα, θράσος, αλαζονεία»

Πλέον δεν έχει καμία σημασία να αναλωθεί κανείς στις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο πλευρών. Το θέμα του μητρώου αν και δεν εξαντλήθηκε, αφού ποτέ και κανένας εμπειρογνώμονας δεν έλεγξε αν τελικά αυτό παραποιήθηκε, είναι πλέον ξεπερασμένο από τα γεγονότα. Το ίδιο και το ζήτημα, πόσο αντικαταστατικά συμπεριφέρθηκε ο Μαρίνος Σιζόπουλος ή οι διαφωνούντες, κατά τη διάρκεια όλης αυτής της κρίσης που ξεκίνησε ουσιαστικά από το Φθινόπωρο του 2021.

Αυτά πλέον είναι ζητήματα που αφορούν μόνο τους πρωταγωνιστές και σε καμία περίπτωση δεν απασχολούν τον απλό ΕΔΕΚίτη, που βλέπει το κόμμα του να παραπαίει. Η μεγάλη εικόνα στην ΕΔΕΚ είναι άλλη. Η μεγάλη εικόνα δείχνει ένα κόμμα στα δύο. Έναν πρόεδρο που δεν διαθέτει την απαραίτητη νομιμοποίηση από μια μεγάλη μερίδα μελών, τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα να βρίσκεται απέναντι στον Πρόεδρο, τον Ευρωβουλευτή να έχει διαγραφεί με κατηγορίες που ποτέ δεν αποδείχθηκαν σε μια δίκη που έγινε στην απουσία του και με μια σημαντική μερίδα ιστορικών στελεχών να ζητά επανίδρυση του κόμματος.

Με αυτά τα δεδομένα ενώπιον του, ο ηγέτης αυτής της παράταξης, δηλώνει πως όλα αυτά, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και αποσκοπούν στο να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του κόμματος και να αποδυναμώσουν τον όποιο ρόλο το κόμμα θα μπορούσε να διαδραματίσει στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Έναν ρόλο ο οποίος έτσι κι αλλιώς θα είναι υποβαθμισμένος, αφενός γιατί σήμερα η επίσημη ΕΔΕΚ δεν εκπροσωπεί τα ούτως ή άλλως μειωμένα ποσοστά που έλαβε στις πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, όπου για πρώτη φορά απώλεσε την τέταρτη θέση, και αφετέρου διότι η αξιοπιστία του κόμματος δεν υπονομεύθηκε την περασμένη Κυριακή με τη συγκέντρωση των διαφωνούντων, αλλά εδώ και καιρό με τις αποφάσεις που λήφθηκαν από τον Οκτώβριο του 2021 και εντεύθεν, οδηγώντας μέλη και στελέχη του κόμματος που διαχρονικά στήριζαν τον κ. Σιζόπουλο, απέναντι του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έριξαν καρφιά κατά Σιζόπουλου, ζήτησαν δημοκρατικό Συνέδριο οι ΕΔΕΚίτες (video)

Οι Προεδρικές Εκλογές είναι και το ζήτημα που φαίνεται να καίει περισσότερο ακόμα και από τον εμφύλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, τη σημερινή ηγεσία. Θα περίμενε κανείς ανάληψη πρωτοβουλιών για να στηθεί ένας δίαυλος συνεννόησης που θα διάνοιγε γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Αντ΄ αυτού ο Μαρίνος Σιζόπουλος συνεχίζει να επιτίθεται στους διαφωνούντες και οι διαφωνούντες στον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ότι είναι υψίστης σημασίας για την ΕΔΕΚ οι Προεδρικές και όχι η εσωκομματική κρίση, αποδεικνύεται και από άλλα γεγονότα. Το πρώτο είναι η παρέλευση πολύ μικρού διαστήματος, μόλις σαράντα ημερών, για τη δεύτερη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής. Ενώ παραδοσιακά η Κεντρική Επιτροπή συνερχόταν σχεδόν ανά τρίμηνο, αυτή τη φορά κρίθηκε αναγκαίο να συνέλθει στα μέσα Ιουνίου, μετά τη συνεδρίαση του Μαΐου, για να εξετάσει τα δεδομένα ενόψει των Προεδρικών. Εκεί λήφθηκαν και οι αποφάσεις για τη σύγκληση Επαρχιακών Συνδιασκέψεων και ακολούθως τη σύγκληση Παγκύπριου Συνεδρίου δια αντιπροσώπων, όπου στις 13 Ιουλίου θα ληφθεί η απόφαση για το ποιον θα στηρίξει το κόμμα. Κι όλα αυτά την ώρα που οι διαφωνούντες επιμένουν να ζητούν ένα Συνέδριο για εκλογή νέας ηγεσίας.

Πάντως σε σχέση με τις Προεδρικές, το ενδιαφέρον είναι να διαφανεί τελικά ποια θα είναι η απόφαση του κόμματος. Κι αυτό διότι αν και πολλοί θεωρούν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τελικά η ΕΔΕΚ θα ακολουθήσει το ΔΗΚΟ και θα στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, κάποιοι από το στρατόπεδο των διαφωνούντων επιμένουν, πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος, έχει στο μυαλό του και ένα άλλο σενάριο που ακόμη βρίσκεται υπό επεξεργασία και έχει ως στόχο να μη στηρίξει κανέναν από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους στον πρώτο γύρο, δίνοντας του το δικαίωμα να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν τίθεται θέμα υποστήριξης Αβέρωφ Νεοφύτου από την ΕΔΕΚ στις Προεδρικές

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος συναντά σήμερα τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Η συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα είναι η δεύτερη. Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρώτη συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατά τη διάρκεια των δηλώσεων εμφανίστηκε κάπως προβληματισμένος, ενώ άφησε να νοηθεί πως ενδεχομένως οι δικές του απόψεις να είναι διαφορετικές με αυτές της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Μετά τη συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου την περασμένη Δευτέρα, οι δύο άνδρες παραδέχθηκαν πως δεν μπορεί να υπάρξει στήριξη της ΕΔΕΚ προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, πάντως, να σημειώνει πως αναφέρεται στην πρώτη Κυριακή των Προεδρικών Εκλογών.

Εξάλλου, κατά καιρούς αφέθηκε να νοηθεί από την ηγεσία της ΕΔΕΚ, πως πέραν από την περίπτωση Χριστοδουλίδη, το θέμα της αυτόνομης καθόδου δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι και μάλιστα ευνοείται και από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Μάλιστα κάποιοι προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω συνδέουν μια πιθανή απόφαση για τις Προεδρικές, εκτός Νίκου Χριστοδουλίδη, με περιπτώσεις στη Βουλή που πρόσφατα το κυβερνών κόμμα, στήριξε νομοθετικές προσπάθειες του προέδρου της ΕΔΕΚ.

Την ίδια ώρα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στελέχη που ανήκουν στην ομάδα των διαφωνούντων, επικοινώνησαν με τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη και του μετέφεραν το μήνυμα πως η στήριξη της υποψηφιότητας του από τον Μαρίνο Σιζόπουλο, στην παρούσα συγκυρία, ενδεχομένως να έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη και το επιτελείο του αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απέρριψε ενδεχόμενο νέου Συνεδρίου, κατήγγειλε φραξιονιστικές τακτικές ο Σιζόπουλος

Δειτε Επισης

Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.