Ν. Χρίστου: Μόνο ένα δημοκρατικό Συνέδριο μπορεί να εκτονώσει την κρίση στην ΕΔΕΚ

Μόνο ένα Δημοκρατικό Συνέδριο μπορεί να εκτονώσει την κατάσταση και να δημιουργήσει συνθήκες προοπτικής για την ΕΔΕΚ, τονίζει ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ που απέσυρε υπό διαμαρτυρία την υποψηφιότητα του, Νικόλας Χρίστου, ο οποίος υποδεικνύει πως η σημερινή ηγεσία δε νομιμοποιείται, ως εκ τούτου δεν αναγνωρίζεται από μια μεγάλη μερίδα στελεχών και απλών μελών του κόμματος.  

Την ίδια ώρα ο κ. Χρίστου, απαντά στα όσα ακούγονται από την ηγεσία της ΕΔΕΚ, πως ουδέποτε τέθηκε από οποιονδήποτε ζήτημα δημιουργίας άλλου Κόμματος.

Σε σχέση με τη συγκέντρωση των διαφωνούντων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, ο κ. Χρίστου σημειώνει πως σκοπός της είναι να στείλει όσο το δυνατό ισχυρότερα το μήνυμα, πως η μόνη διέξοδος για να βγει η ΕΔΕΚ από την κρίση, ειναι μέσω ενός δημοκρατικού Συνεδρίου. 

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη του Νικόλα Χρίστου στον REPORTER

*Υπάρχει προοπτική σήμερα για την ΕΔΕΚ; Τι θα μπορούσε να γεφυρώσει τις εσωτερικές διαφορές;

Το μόνο που μπορεί να εκτονώσει την κατάσταση και να δημιουργήσει συνθήκες προοπτικής, σήμερα για την ΕΔΕΚ, είναι η προκήρυξη και η διεξαγωγή ενός δημοκρατικού, Πολιτικού και Εκλογικού Συνεδρίου. Οτιδήποτε άλλο απλά διαιωνίζει την εσωστρέφεια και ενισχύει την αντιπαράθεση.

Η σημερινή ηγεσία δε νομιμοποιείται, ως εκ τούτου δεν αναγνωρίζεται από μια μεγάλη μερίδα στελεχών και απλών μελών του κόμματος. Ο τρόπος που λήφθηκαν οι αποφάσεις για ολοκλήρωση του Παγκυπρίου Συνεδρίου αλλά και ίδια η διαδικασία διεξαγωγής του, κατά τα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου, δε συνάδουν σε καμία περίπτωση με το δημοκρατικό πνεύμα, όπως ούτε με τις αρχές της καταστατικής νομιμότητας.

Εάν θυμάστε, μετά και την απόσυρση της υποψηφιότητας μου για την αντιπροεδρία του Κινήματος, είχα πει πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις δε θα επέλυαν κανένα απολύτως πρόβλημα, αντιθέτως θα εμβάθυναν την κρίση.

Τα βασικά επιχειρήματά του Προέδρου για να προχωρήσει, με διαδικασίες εξπρές, στην ολοκλήρωση του Συνεδρίου, ήταν το ότι έληγε η θητεία του σε επτά ημέρες και το ότι αν προκηρυσσόταν ένα Συνέδριο που θα γινόταν σε εύλογο χρόνο, υπήρχε το ενδεχόμενο να προσφύγουν κάποιοι στο δικαστήριο. Αυτά δεν είναι επιχειρήματα. Αυτό που έπρεπε να γίνει, και θα ήταν απόλυτα λογικό και σεβαστό, ήταν το να διοριστεί υπηρεσιακή ηγεσία για να οδηγήσει το Κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες στην ολοκλήρωση του Συνεδρίου και σε εκλογές, οι οποίες και αποτελούν μέρος του. Ένα Συνέδριο δεν είναι απλά η εκτέλεση μιας στείρας διαδικασίας διά της επιβολής, όποιες και να είναι οι συγκυρίες. Διανέμεται προσυνεδριακό υλικό, γίνονται προετοιμασίες, κατατίθεται έκθεση δράσης, εκφράζονται απόψεις, επιτυγχάνεται σύνθεση θέσεων κλπ, και ακολούθως οδηγείσαι σε εκλογές.  

*Ήσασταν από τα στελέχη που στήριξαν σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Πότε ήταν η στιγμή που διαφωνήσατε;

Ήταν μια συνάρτηση δεδομένων, δεν ήταν ένα μόνο ζήτημα ή περιστατικό. Τα κόμματα όπως κάθε κοινωνικό σύνολο είναι ζωντανοί οργανισμοί. Σίγουρα έβλεπα, εδώ και πολύ καιρό, πράγματα που δεν ταίριαζαν στις αρχές και στα ιδεώδη που θεωρώ ότι πρεσβεύει ή πρέπει να πρεσβεύει και να υπηρετεί η ΕΔΕΚ. Ήταν μια αλληλουχία γεγονότων και καταστάσεων συμπεριλαμβανομένων και ενδεχόμενων οικονομικών ατασθαλιών που είδαν και το φως της δημοσιότητας το περασμένο καλοκαίρι. Πράγματα, βέβαια, στα οποία μπορεί να μην είχε -σε όλα- άμεση προσωπική εμπλοκή ο Μαρίνος Σιζόπουλος, αλλά στενοί του συνεργάτες. Εντούτοις, το μεγαλύτερο κομμάτι της ευθύνης το φέρει πάντα αυτός που ηγείται, γιατί σίγουρα όλα αυτά κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελούν αποτελέσματα των δικών του επιλογών. Είχα προσπαθήσει, πολλές φορές, να παραθέσω με θετικό τρόπο στον Πρόεδρο κατ’ ιδίαν τις ανησυχίες μου, ακριβώς για να προλάβω καταστάσεις.

Πολλοί συναγωνιστές θα πουν πως στο παρελθόν συνέβαιναν ίσως και χειρότερα. Κακώς γίνονταν, λοιπόν, και κακώς γίνονταν ανεκτά. Αυτό σίγουρα κόστισε πολύ στην εξέλιξη του Κινήματος.

*Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για τα οικονομικά της ΕΔΕΚ. Έχετε εικόνα για το ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα;

Δεν έχω πλήρη εικόνα για το πως είναι σήμερα τα οικονομικά της ΕΔΕΚ, ούτε και είναι αρμοδιότητα μου. Πιθανόν να είναι και πολύ καλύτερα από ότι ήταν όταν τα παρέλαβε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, και έτσι θεωρώ πως είναι. Αυτό ωστόσο δεν είναι το Α και το Ω για ένα πολιτικό κόμμα. Η δημοκρατικότητα, η αξιοπιστία, η εξωστρέφεια, η σύνθεση, η προετοιμασία νέων στελεχών, είναι πολύ σημαντικότερα στοιχεία. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια πωλήθηκαν και ακίνητα, οπότε είναι λογικό να υπήρξε σημαντικά αυξημένη εισροή μετρητών προς όφελος της ΕΔΕΚ. Όπως και να έχει το Κόμμα δε λειτουργεί συλλογικά, ούτε στη βάση των καταστατικών του αρχών. Αυτή είναι η δική μου ανησυχία.

Για παράδειγμα, έγινε μια συμφωνία που αφορά στην πολυκατοικία Λυσσαρίδη, η οποία όμως δεν ήρθε στο Πολιτικό Γραφείο έγκαιρα για να διαμορφωθεί και ακολούθως να εγκριθεί. Ο Πρόεδρος έφερε το Πολιτικό Γραφείο προ τετελεσμένων.  Προσωπικά δε γνωρίζω εάν είναι καλή ή κακή η συμφωνία. Δεν την είδα για να έχω ολοκληρωμένη άποψη. Άκουσα αποσπασματικά κάποια στοιχεία που αφορούν σε αυτή από τον ίδιο τον Μαρίνο Σιζόπουλο, στη συνεδρία, τότε, του Π.Γ. Το ζήτημα όμως, επαναλαμβάνω, είναι το γεγονός ότι έφερε τα κομματικά όργανα προ τετελεσμένων, εδώ εντοπίζεται κυρίως το μεμπτό σημείο και αυτή είναι η πολιτική ουσία.

Επιπλέον, για όσα εμφαντικά λέγονται για διορισμό εσωτερικού ελεγκτή και διαφάνεια. Δε θα κρύψω το γεγονός πως ο ελεγκτής που διορίστηκε το 2016 ουδέποτε διενήργησε έλεγχο, ούτε στις διαδικασίες που ακολουθούνται, ούτε στα οικονομικά του Κινήματος, αφού ποτέ δεν καλέστηκε. Επίσης, ουδέποτε διορίστηκε πενταμελής Οικονομική Επιτροπή, όπως λέγεται και όπως κανονικά προβλέπεται.

*Τα προβλήματα που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο κατά τη διεξαγωγή των Επαρχιακών Συνδιασκέψεων ήταν λόγω των διαφωνιών που προέκυψαν για το μητρώο μελών και την πιθανή αλλοίωση του;

Όπως προανέφερα ήταν και είναι μια αλληλουχία γεγονότων, ζητημάτων και δεδομένων. Το μητρώο μελών ήταν, ίσως, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για αρκετούς ή και η αφορμή. Είναι και άλλα πολλά, και αλληλένδετα. Και το θέμα της διαγραφής του ευρωβουλευτή, και οι ηγεμονικές συμπεριφορές κάποιων, και οι τακτικισμοί, και η μη ορθή λειτουργία των οργάνων, και ο τρόπος λήψεως αποφάσεων, και η εξουσίες που δόθηκαν σε άτομα δίχως θεσμικό ρόλο κ.α. Άλλο είναι να επικαλούμαστε τη δημοκρατία και τη διαφάνεια μέσω αφηγημάτων και άλλο είναι να την κάνουμε πράξη και βίωμα. Άλλο είναι να γινόμαστε παράδειγμα προς μίμηση και άλλο προς αποφυγή. Προφανώς, το μητρώο μελών είναι βασικό κομμάτι της αντιπαλότητας, και γι’ αυτό ακριβώς ο ίδιος ο πρόεδρος έπρεπε να είχε πάρει την πρωτοβουλία για να επιλύσει το θέμα εξ αρχής.

*Ποια πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας η επόμενη ημέρα της ΕΔΕΚ;

Καταρχήν για να υπάρξει επόμενη ημέρα για την ΕΔΕΚ πρέπει πρώτα να γίνει η αρχή με ένα δημοκρατικό, Πολιτικό και Εκλογικό Συνέδριο. Η εκλογική διαδικασία επιβάλλεται να γίνει στη βάση ενός κοινός αποδεκτού μητρώου, και στην προκειμένη στη βάση του μητρώου του 2017 συμπεριλαμβανομένων και όσων εγγράφησαν νομίμως σε αυτό σε μεταγενέστερο στάδιο, στο οποίο όλοι συμφωνούμε. Όποια ηγεσία και όποια όργανα εκλεγούν θα είναι απολύτως σεβαστά.

Αυτό που προσωπικά με στενοχωρεί, αγαπητέ Μιχάλη, όπως άλλωστε και πολλούς άλλους συναγωνιστές, είναι ότι η ΕΔΕΚ ως ιδεολογική και πολιτική έκφραση έχει πολλά να δώσει στον τόπο. Έχει πολύ αξιόλογους ανθρώπους. Δυστυχώς, σήμερα δεν είναι σε θέση να εμπνεύσει, ιδιαίτερα τους νέους. Πόσω μάλλον να ελκύσει κοντά της νέα στελέχη και να δημιουργήσει θετικές προοπτικές για το μέλλον. Οφείλουμε όλοι να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε, οφείλουμε να βάλουμε στην άκρη ευτελή συμφέροντα και ματαιοδοξίες, να αναγνωρίσουμε την κατάσταση και να τη διορθώσουμε άμεσα. Όχι για τον κομματικό πατριωτισμό που μερικοί αρέσκονται να επικαλούνται, αλλά πάνω απ’ όλα για τον τόπο.

*Ένα από τα επιχειρήματα, πάντως, που χρησιμοποιεί έναντι των διαφωνούντων ο Μαρίνος Σιζόπουλος, είναι πως επιδιώκεται αλλαγή της θέσης του Κόμματος στο Κυπριακό, που είναι κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ή ακόμα και η δημιουργία άλλου Κόμματος. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Καταρχήν το σύνολο των διαφωνούντων, όπως τους ονομάζεται, είναι μία σύνθεση τάσεων με κοινό πρόσημο. Είναι απολύτως φυσιολογικό και θεμιτό εντός των τάσεων αυτών να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα. Ωστόσο, ουδέποτε τέθηκε από οποιονδήποτε ζήτημα δημιουργίας άλλου Κόμματος, το διαμηνύω ξεκάθαρα προς όλους. Ούτε καν εν είδει αστείου. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, το σύνολο των διαφωνούντων ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία -που είμαι σε θέση να γνωρίζω-, τάσσεται απερίφραστα εναντίον της ΔΔΟ.  

*Ένα άλλο επιχείρημα που χρησιμοποιείται από τη σημερινή ηγεσία, έχει να κάνει με τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές. Οι διαφωνούντες προωθείται συγκεκριμένο υποψήφιο;

Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Όπως διαμορφώνεται το προεκλογικό αλλά και το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, προσωπικά, με ενδιαφέρει η ΕΔΕΚ, το σοσιαλιστικό κίνημα της Κύπρου, να σταθεί στα πόδια της και να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα αντιπολίτευσης. Υπάρχει τεράστιο κενό αντιπολίτευσης στον τόπο. Υπάρχουν συμπολίτες μας με προοδευτική ελεύθερη σκέψη, άνθρωποι δημοκρατικοί κάθε ηλικίας, άνθρωποι με αγάπη προς το συνάνθρωπο και την πατρίδα, ανήσυχα πνεύματα που απέχουν από το πολιτικό γίγνεσθαι με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού, δικαίως, δεν τους εκφράζει κανένας πολιτικός χώρος. Αυτούς τους συμπολίτες μας μπορεί και πρέπει η ΕΔΕΚ να τους εκπροσωπήσει. Εάν ήταν διαφορετικές οι συνθήκες, το ιδανικό για την ΕΔΕΚ θα ήταν να διεκδικήσει τις Προεδρικές με δικό της υποψήφιο. Όχι όμως υπό τις παρούσες συνθήκες, κατά την άποψη μου.

*Την ερχόμενη Κυριακή 26 του μήνα προγραμματίζεται από την Πρωτοβουλία για ένα Δημοκρατικό Συνέδριο της ΕΔΕΚ μια συγκέντρωση στη Λευκωσία. Ποιος είναι ο σκοπός της;

Η προσπάθεια που λαμβάνει χώρα είναι να γίνει, με ειλικρινείς και καθαρές προθέσεις, μία συγκέντρωση μελών του Κόμματος, από όλες τις επαρχίες, με σκοπό να σταλεί όσο το δυνατό ισχυρότερα το μήνυμα πως η μόνη διέξοδος για να βγούμε από την κρίση που μας ταλανίζει και να προχωρήσουμε μπροστά, είναι η διεξαγωγή ενός Δημοκρατικού Συνεδρίου. Μέσω αυτής της οδού πιστεύω πως θα τερματιστούν και οι όποιες νομικές διαμάχες υπάρχουν σήμερα. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, για όσους επικαλούνται ότι θέλουν να διασφαλίσουν το καλώς νοούμενο συμφέρον της ΕΔΕΚ, μη εξαιρουμένου, βεβαίως, και του πρώτου τη τάξει.

Θα ήμασταν κατώτεροι των περιστάσεων αν παραμέναμε απαθείς και αν δεν διεκδικούσαμε τα απολύτως αυτονόητα.

Δειτε Επισης

ΑΠΕ, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις στο Σχέδιο Δράσης 2025 του Υπ. Ενέργειας
Νέα παράνοια Τατάρ-«Η Ελλάδα παίζει παιχνίδια για να διακόψει τους δεσμούς μας με την Τουρκία»
Παραπονιούνται στους ξένους επειδή η ΚΔ εφαρμόζει το νόμο για τους σφετεριστές-Συνεχείς συσκέψεις στα κατεχόμενα
Διμερείς σχέσεις συζήτησαν Κόμπος - Πρέσβεις χωρών Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου
Καταδικάζει την έξαρση ρατσιστικών περιστατικών η Λοττίδου-«Θίγουν θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες»
Έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη συλλογική σύμβαση στον ΟΚΥπΥ
Απορρίφθηκαν οι προδικαστικές ενστάσεις του Αϊκούτ-Απαντά στις κατηγορίες στις 22 Νοεμβρίου
Εκτός πλαισίου κινήθηκε και στην Αθήνα ο Φιντάν-Σε επανέναρξη των συνομιλιών ευελπιστεί ο Γεραπετρίτης
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο χτύπημα ακραίων φαινομένων στην Ισπανία-Παρασύρθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα
Πέντε τραυματίες και δεκάδες συλλήψεις από το ξύλο στους οπαδούς της Μακάμπι-Εξετάζεται περιστατικό ομηρίας