Άδεια της Βουλής για στρατιωτική επέμβαση σε όποια χώρα θέλει, ζήτησε ο Ερντογάν

Εξουσιοδότηση από την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για στρατιωτική επέμβαση σε όποια χώρα και σε όποιο χρόνο επιλέξει, σύμφωνα με το Nordic Monitor.  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο Λεβέντ Κενέζ, με αφορμή αίτημα έγκρισης για παράταση της παρουσίας των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, για 18 επιπλέον μήνες, ο Τούρκος πρόεδρος ζητάει να παίρνει ο ίδιος απόφαση για στρατιωτική επέμβαση, αόριστα για «χώρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Hχηρό μήνυμα Κομισιόν σε Άγκυρα-«Σταματήστε τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας»

Όπως επισημαίνει το Nordic Monitor: «Η χρήση της λέξης “χώρες” αντί για “Λιβύη” στην οποία θα σταλούν στρατεύματα επιτρέπει στον Ερντογάν να στείλει στρατό σε όποιον προορισμό κρίνει απαραίτητο, με το σκεπτικό της προστασίας των συμφερόντων της Τουρκίας.

Για παράδειγμα, ο Ερντογάν, στο πλαίσιο της νέας απόφασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, μπορεί να αναλάβει δράση κατά άλλης χώρας ισχυριζόμενος πως: «υπάρχει παραβίαση στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλάσσιων Συνόρων Τουρκίας-Λιβύης που υπογράφηκε το 2019″. Πρόκειται για θαλάσσια συμφωνία -που δεν αναγνωρίζεται από καμία μεσογειακή χώρα- καθορισμού κοινής υφαλοκρηπίδας Τουρκίας – Λιβύης και ΑΟΖ». 

Σύμφωνα με το ίδιο Μέσο, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να μπει σύντομα στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου, καθώς το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν και ο ακροδεξιός εταίρος του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), έχουν την πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα.

Το τουρκικό κοινοβούλιο είχε εξουσιοδοτήσει αρχικά την κυβέρνηση να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη στις 2 Ιανουαρίου 2020 και παρέτεινε την πρόταση στις 2 Ιανουαρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή Αναστασιάδη για Τσαβούσογλου-«Ο σφετερισμός γι΄αυτους είναι 2-3 κρεβατάκια»

Η στάση της αντιπολίτευσης

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταψηφίσει το προηγούμενο διάστημα την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ πρέπει να αναπτυχθεί στη Λιβύη και ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή.

Το δεξιό αντιπολιτευόμενο Κόμμα İYİ καταψήφισε επίσης, υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή σε έναν αραβικό εμφύλιο πόλεμο, όπως στη Συρία, δεν θα ωφελούσε την Τουρκία.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ήταν επίσης κατά της πρότασης.

Αναφορικά με την Ελλάδα, το Nordic Monitor υπογραμμίζει ότι: «Ο Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα είχε στρατιωτικοποιήσει ορισμένα νησιά στο Αιγαίο σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παρέμβει και ότι δεν αστειεύεται.

Οι πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι πριν από τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευτεί τη δημιουργία ενός κύματος νεοεθνικισμού στο εσωτερικό και ότι μια διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία τέθηκε στην ημερήσια διάταξη από τον Ερντογάν τον περασμένο μήνα επίσης για τον σκοπό αυτό».

Πηγή: in

Δειτε Επισης

Κάλυψαν την τρύπα με τα προσωπικά δεδομένα, έμειναν άλλα κενά για τη βία και παρενόχληση στην εργασία
Κόλλησαν οι διαδικασίες για αφαίρεση του συρματοπλέγματος στην Πράσινη Γραμμή
Συνεδρία Υπουργού Γεωργίας με αγροτικές οργανώσεις-Επί τάπητος ανομβρία και επιδότηση γεωργών
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη
Η εύθραυστη εκεχειρία στο Λίβανο και τα τρωτά της σημεία-Πώς η εκλογή Τραμπ επηρέασε την απόφαση των πλευρών
Η καθυστερημένη συγγνώμη της μαθήτριας για το ψέμα που οδήγησε στον αποκεφαλισμό του καθηγητή Πατί
Παρέμβαση στην Ελευθεροτυπία λόγω έξωθεν παρεμβάσεων στην ΕΑΚ κατήγγειλαν βουλευτές και δημοσιογράφοι
Στεφάνου: Λιασή και Ακανσόι έκαναν την τραγωδία μάχη κατά του εθνικισμού
Πυρά Παμπορίδη για τα τεκταινόμενα στην Υγεία-«Το γινάτι βγάζει μάτι»
Θα εφεσιβάλει τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ το Ισραήλ