«Έδωσε πέντε χιλιάδες σε οικογένεια, στήριξε νεαρό που κοιμόταν σε κατάστημα»
06:38 - 08 Ιουνίου 2022
O άνθρωπος που έβρισκε λύσεις, όταν άλλοι δεν μπορούσαν. Ο άνθρωπος που σκεφτόταν τον συνάνθρωπο του και όχι το προσωπικό του συμφέρον. Ο άνθρωπος που γύριζε την πλάτη στη γραφειοκρατία για να στηρίξει όσους είχαν ανάγκη το κράτος πρόνοιας. Αυτός ο άνθρωπος ήταν η Ζέτα Αιμιλιανίδου. Έτσι την περιγράφουν όσοι είχαν την τιμή να συνεργαστούν μαζί της.
Ακούραστη, δυναμική, μα κυρίως ουσιαστική. Λειτουργούσε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να επιδιώκει προσωπικό όφελος. Στόχος ήταν να κερδίσει μάχες και όχι πολιτικούς πόντους. Εξάλλου δεν ήταν ποτέ τέτοιος ο στόχος της.
Ο θάνατός της, έφερε στην επιφάνεια πολλές ενέργειες της, στα εννιά χρόνια που βρισκόταν στο πηδάλιο του υπουργείου Εργασίας και για τα οποία είτε προσέφερε, είτε είχε καταλυτική συνεισφορά, ώστε να επιτευχθούν διάφοροι στόχοι και να παρασχεθεί βοήθεια σε συνανθρώπους μας που το είχαν ανάγκη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το αντίο του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη στη Ζέτα-Μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις
«Δεν ενδιαφερόταν για την προσωπική της καταξίωση»
Η Ζέτα, δεν ήταν μόνο ο άνθρωπος που βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη σε οικονομικά θέματα, αλλά είχε πολλές άλλες ευαισθησίες, όπως ήταν οι κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά. Ήταν ο άσος στο μανίκι της Κυβέρνησης, πίσω από την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής, για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Ήταν ακόμα η εμπνεύστρια του Συμβουλίου «Φωνή».
Μιλώντας στον REPORTER, η πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου, εξήγησε ότι η Ζέτα ήταν η υπεύθυνη υπουργός στη διυπουργική που συστάθηκε για την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής, οπότε ήταν εκείνη πίσω από αυτά τα έργα που έγιναν, όπως το Σπίτι του Παιδιού, την Εθνική Στρατηγική και κατόπιν το Συμβούλιο “Φωνή”. Ήταν η ίδια που έσπρωξε να γίνουν σε χρόνο ρεκόρ και όχι μόνο έσπρωξε, αλλά έβρισκε τις λύσεις εκεί και όπου προέκυπταν προβλήματα, είτε γραφειοκρατικά, είτε διαδικασιών. Πίστεψε σε αυτό το πράγμα η Ζέτα και επειδή εμπιστευόταν πάντα τους συνεργάτες της, μας έσπρωχνε να παρουσιάζουμε αυτά τα νέα προγράμματα και τις νέες ιδέες. Έτσι κατάφερνε να βρίσκει τις λύσεις και να υλοποιούνται σε χρόνο ρεκόρ».
Το Συμβούλιο «Φωνή», υπέδειξε πως «ήταν δική της έμπνευση και επέμενε να δημιουργηθεί το Συμβούλιο και μάλιστα με νομοθεσία, ώστε να είναι καταγεγραμμένος ο ρόλος του και η σημασία του. Η ίδια η Ζέτα, το παρουσίασε αυτό στην επιτροπή Λανζαρότι. Τους προσκάλεσε και ήρθαν στην Κύπρο το 2018 και είπαν ότι ήταν το πρώτο στο είδος του, στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τώρα προωθείται ως καλή πρακτική στις υπόλοιπες χώρες. Γιατί δεν έγιναν όλα αυτά τόσες δεκαετίες; Τα προβλήματα με τη βία κατά των γυναικών και κατά των παιδιών υπήρχαν πάντοτε. Ο λόγος που έγιναν τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια ήταν γιατί υπήρχε μια Ζέτα πίσω που στήριζε, έβαζε πλάτες και έσπρωχνε, για να υλοποιούνται αυτά τα έργα».
Το Συμβούλιο, τίμησε τη Ζέτα στις 18 Νοεμβρίου 2021, παγκόσμια ημέρα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών. «Παρότι τότε είπα ότι χωρίς εκείνη δεν θα γίνονταν όλα αυτά τα πράγματα, η ίδια βγήκε και πήρε το λόγο, αναφέροντας ότι όλα αυτά έγιναν ελέω των υπόλοιπων ανθρώπων που παρίσταντο στην εκδήλωση. Η ίδια, δεν ενδιαφερόταν για την προσωπική της καταξίωση, ήθελε να βγαίνουν μπροστά οι συνεργάτες της, ήθελε να φαίνεται το έργο άλλων, ακόμα κι αν δεν φαινόταν η ίδια, διότι το μόνο που πραγματικά την ενδιέφερε ήταν να γίνεται το έργο. Προσωπικά, χωρίς τη Ζέτα δίπλα μου να με σπρώχνει και να με καθοδηγεί, δεν θα καταφέρναμε τίποτα απ’ αυτά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η διαφορά ήταν ότι νοιαζόταν, πρόλαβε περισσότερα προβλήματα, απ’ όσα επέλυσε»
Ο άνθρωπος πίσω από τη στήριξη γυναικών που βιάστηκαν το ‘74
Τα κακοποιημένα παιδιά και οι κακοποιημένες γυναίκες, ήταν εκείνο που ενοχλούσε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο, τη Ζέτα Αιμιλιανίδου. Στο άκουσμα τέτοιων υποθέσεων, συγκινείτο και ήθελε πάντα να βρίσκει άμεσες λύσεις.
Η πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, ενόσω ήταν αναπληρώτρια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, συνεργάστηκε με την Ζέτα Αιμιλιανίδου, για να προσφερθεί βοήθεια σε γυναίκες που έπεσαν θύματα βιασμού, το 1974.
«Ένα θέμα το οποίο συχνά το λέω και το επαναλαμβάνω, ήταν η στάση που τήρησε η υπουργός, σε σχέση με τις προσπάθειες που είχα ξεκινήσει να κάνω για τις γυναίκες που είχαν βιαστεί το 1974 και με ποιους τρόπους μπορούσαμε να τους στηρίξουμε.
Είχα ζητήσει συνάντηση με την υπουργό, αλλά δεν είχα ανταπόκριση, τηλεφωνούσαμε, επίσης καμία ανταπόκριση. Τελικά, σε κάποια στιγμή μιλούσα στο ραδιόφωνο και έλεγα ότι ζήτησα συνάντηση από την υπουργό για να την ενημερώσω για τις προσπάθειες που κάνω, αλλά και την ανάγκη, έστω μετά από τόσα χρόνια, να στηρίξουμε τις γυναίκες που είχαν βιαστεί και ότι δεν ανταποκρινόταν για να διευθετηθεί συνάντηση».
Φαίνεται, ανέφερε η κ. Κουκουμά, ότι εκείνη τη στιγμή τη συζήτηση άκουσε ο σύζυγός της υπουργού, ο οποίος την ενημέρωσε και αμέσως είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.
«Δεν γνώριζε ότι ζήτησα συνάντηση, φαίνεται ότι δεν την ενημέρωσαν οι συνεργάτες της. Διευθετήθηκε άμεσα η συνάντηση, μιλήσαμε εξηγηθήκαμε, ενώ μίλησε και η ίδια με την πρώτη γυναίκα που με είχε προσεγγίσει και μου περιέγραψε την κατάσταση και ήταν συγκλονισμένη από τα όσα είχε ακούσει. Στην πορεία ζητήθηκε απ’ αυτές τις γυναίκες να προσκομίζουν πιστοποιητικά που να βεβαιώνουν τι έχουν περάσει. Πήγα και τη συνάντησα της εξήγησα και συμφώνησε ότι είναι απαράδεκτο να ζητάμε πιστοποιητικά για τους βιασμούς. Τελικά μέσα από μια συνεννόηση, καθιερώσαμε μια διαδικασία όπου γυναίκες που τολμούν να μιλήσουν, μπορούμε να τις καθοδηγήσουμε, με κάποια στοιχεία, για να τύχουν της στήριξης. Ο ρόλος της να υπερβεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ήταν καθοριστικός. Διαφορετικά θα ήμασταν ακόμα εκεί να ακούμε τις γυναίκες που μίλησαν και δεν θα μπορούσαμε να τις στηρίξουμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το άγνωστο περιστατικό ανάμεσα σε Χάρη, Ζέτα και Μητσόπουλο-«Έμεινε κυρία μέχρι τέλους»
«Άμεση και αποτελεσματική»
Πέραν όλων των υπόλοιπων ενεργειών της και της συνεισφοράς της, η υπουργός είχε ιδιαίτερες ευαισθησίες και για τους κρατούμενους των Κεντρικών Φυλακών, τους οποίους στήριζε εκεί και όπου την είχαν ανάγκη. Η Διευθύντρια των Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, περιέγραψε τις σχέσεις τους, ως άριστες και τη συνεργασία τους άψογη.
«Έδινε λύσεις σε όλα τα ζητήματα αποτελεσματικά και πάνω απ’ όλα αθόρυβα. Είναι πολλά τα παραδείγματα. Είχε ως επίκεντρο τον άνθρωπο, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ο στόχος μας ήταν κοινός, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους.
Εκείνο που μου έμεινε στο μυαλό είναι ότι ήταν άμεση και αποτελεσματική στο να βοηθά τους ανθρώπους, μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ξεπερνούσε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες άμεσα».
«Μια οικογένεια ήταν χωρίς ρεύμα και νερό, έδωσε 5 χιλιάδες ευρώ»
Αρκετά περιστατικά, κατά τα οποία η υπουργός Εργασίας δήλωσε το παρόν της για να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετώπιζαν φοβερά προβλήματα, βίωσε η δημιουργός του «Αγκαλιάζω με αγάπη», Μαρία Αντωνίου, η οποία είχε πολλές φορές επικοινωνία με την Ζέτα Αιμιλιανίδου, μετά τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων οικογενειών ή ακόμα και ατόμων που είναι μονήρη, αλλά χρειάζονταν στήριξη.
«Ήταν πάνω απ’ όλα άνθρωπος. Πολλές φορές αν κάποιοι έλεγαν για τα επιδόματα ότι δεν εξυπηρετήθηκαν, δεν σημαίνει ότι έφερε την ευθύνη η υπουργός, είναι το σύστημα που νοσούσε. Εμείς σε μια περίπτωση, είχαμε ένα σπίτι-παράγκα που έμενε μια οικογένεια στον Άγιο Ανδρέα και η οποία για πέντε χρόνια δεν είχε ρεύμα και νερό. Μπήκε μέσα το “Αγκαλιάζω με αγάπη” και προχώρησε με ανακαίνιση. Τότε, βγήκαμε σε ενημερωτική εκπομπή και παρενέβη η Ζέτα, δίνοντας πέντε χιλιάδες ευρώ. Αγοράστηκαν όλα τα αναγκαία για την επίπλωση του σπιτιού. Μέχρι και laptop για το νερό αγόρασε για το παιδί της οικογένειας.
Υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις που επικοινωνούσε μαζί μας, για να βοηθήσει. Είχαμε μια άλλη περίπτωση με ένα νεαρό στο Αρεδιού, ο οποίος διέμενε σε κατάστημα, χωρίς πάτωμα και λοιπά και τον βοήθησε στην ανακαίνιση του σπιτιού. Το βράδυ της Δευτέρας, με πήρε αυτός ο νεαρός και έκλεγε. Μου είπε χάσαμε τη Ζέτα, δεν θα ξεχάσω πόσο με βοήθησε», ήταν τα λόγια της κ. Αντωνίου για την υπουργό.
Ποτέ δεν θα ξεχάσει τη στήριξη που έλαβαν και πολλά άλλα άτομα, στα οποία η υπουργός Εργασίας, στάθηκε δίπλα τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Έφυγε από κοντά μας μια εξαίρετη υπουργός, μια άξια μητέρα, μια γυναίκα πρότυπο»
- Την Τετάρτη στην Κύπρο η σορός της Ζέτας-Tην Παρασκευή θα τελεστεί η κηδεία
- «Να έχεις έγνοια τον κόσμο...»-Τα λόγια της Ζέτας που κράτησε η Αναστασία Ανθούση
- Μια αχτίδα φωτός στον σκούρο κόσμο της πολιτικής-Η Ζέτα φεύγει γεμάτη αγάπη