«Έφυγε από κοντά μας μια εξαίρετη υπουργός, μια άξια μητέρα, μια γυναίκα πρότυπο»

Πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη, το 1ο επιστημονικό συνέδριο του Κρατικού Αρχείου, με θέμα «Αρχεία στην Κύπρο. Οργάνωση – Προσδοκίες – Προοπτικές». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με ευκαιρία της Διεθνούς Εβδομάδας Αρχείων, που φέτος εορτάζεται μεταξύ της 6ης και 10ης Ιουνίου 2022 και αφιερώθηκε  στη μνήμη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Όλη η Κύπρος δίπλα στους οικείους της Ζέτας-Μαζικά συλλυπητήρια μηνύματα

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου από το ΓΤΠ, στόχος των εορτασμών, σε διεθνές επίπεδο, είναι η ανάδειξη της χρησιμότητας των αρχείων για την κοινωνία, τη χρηστή διακυβέρνηση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία και την αξία τους.

Το Κρατικό Αρχείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην προσπάθειά του για προβολή των αρχειακών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Κύπρο, τη γνωριμία του κοινού με τα αρχειακά τεκμήρια που διαφυλάσσονται σε αυτά και την καταγραφή των προοπτικών τους, στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, διοργάνωσε το επιστημονικό συνέδριο, προσκαλώντας τα σημαντικότερα ιδρύματα διαχείρισης αρχείων στην Κύπρο.

Τις εργασίες του Συνεδρίου κήρυξε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, η οποία εξήρε τη σημασία των αρχείων για τη χρηστή διοίκηση αλλά και την ιστορική έρευνα, τονίζοντας παράλληλα τη συμβολή του Κρατικού Αρχείου προς τον σκοπό αυτό.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των χρόνων της λειτουργίας του, το Κρατικό Αρχείο διέσωσε αρχεία πέραν των 17 χιλιομέτρων μήκους ραφιών, τόσο του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όσο και ιδιωτικά, τα οποία διαφυλάσσει, συντηρεί και ψηφιοποιεί.

Πρόσθεσε πως ο στόχος είναι να διατηρηθεί ο πλούτος που παρουσιάζει για την ιστορία της Κύπρου, αφού φυλάσσονται αρχεία από το 1893 μέχρι και σήμερα.

Το Κρατικό Αρχείο, είπε στη συνέχεια παρέχει σημαντικές υπηρεσίες στην Κυβέρνηση και στο ευρύ κοινό, εξυπηρετώντας πλέον και ηλεκτρονικά τους πολίτες.

Στα Εργαστήρια Συντήρησης και Φωτοαναπαραγωγής συντηρούνται, προληπτικά και ολικά, εκατοντάδες έγγραφα ετησίως, στην πλειονότητά τους σε άσχημη κατάσταση, ανέφερε περαιτέρω προσθέτοντας ότι τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται χάρτες, εικόνες, φωτογραφίες, επιστολές, αρχιτεκτονικά σχέδια, τα οποία αμέσως μετά ψηφιοποιούνται, για αποφυγή περαιτέρω φθοράς τους.

Η κ. Δράκου ανακοίνωσε ότι μετά από πρόταση του Υπουργείου της στο Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίθηκε η δωρεάν φωτογράφιση των αρχείων από τους ερευνητές στο Αναγνωστήριο, με δικά τους μέσα, κάτι που αποτελούσε διαχρονικό και επίμονο αίτημα των ερευνητών. Θα εφαρμοστεί αμέσως μόλις ετοιμαστούν οι σχετικοί κανονισμοί.

Αναφερόμενη στον χαμό της Υπουργού Εργασίας, η κ. Δράκου, είπε πως η αγαπημένη μας Ζέτα μετά από 3 εβδομάδες σκληρής και άνισης μάχης με το θάνατο, ξεκίνησε το ταξίδι της στο φως. Πρόσθεσε πως η Ζέτα ήταν για ολόκληρη την κοινωνία ένας άνθρωπος μετριοπαθής, εργατικός, αποφασιστικός, ευφυής και πρωτοπόρος.

Σημείωσε επίσης ότι η απώλεια είναι μεγάλη για τον τόπο, αφού η Ζέτα για 9 αδιάκοπα χρόνια πρόσφερε με ανιδιοτέλεια τις υπηρεσίες της στον τόπο και στον κάθε πολίτη χωριστά.

"Έφυγε από κοντά μας μια εξαίρετη υπουργός, μια άξια μητέρα, μια γυναίκα πρότυπο", συνέχισε εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Έφορος Κρατικού Αρχείο Χρίστος Κυριακίδης, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, παρουσίασε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Κρατικό Αρχείο στη διάσωση, διαφύλαξη και διάθεση στο κοινό των αρχείων που παράγει, ως επί το πλείστο, ο δημόσιος τομέας, τις προσδοκίες για την ανάπτυξή του και τις προοπτικές που εμφανίζονται στο νέο περιβάλλον που τα ηλεκτρονικά αρχεία επιβάλλουν.

Για τη συμβολή των Οργανισμών τους στη διάσωση των αντίστοιχων αρχείων τους μίλησαν ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Αλίκη Στυλιανού, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κυπριανός Λούης, για το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου και ο Επιστημονικός Διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου – Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, Μίμης Σοφοκλέους.

Ειδικότερα η η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), είπε ότι το ΓΤΠ διαχειρίζεται δύο πολύ σημαντικά αρχεία: Το Αρχείο Τύπου και το Φωτογραφικό Αρχείο.

Πρόσθεσε πως το Αρχείο Τύπου διαθέτει αυτή τη στιγμή 1.291 τίτλους εφημερίδων και περιοδικών στην ελληνική, την τουρκική και άλλες γλώσσες και αποτελεί την πλουσιότερη συλλογή εφημερίδων και περιοδικών που έχουν εκδοθεί στην Κύπρο από το 1878 μέχρι σήμερα και τη μόνη που μπορεί να καλύψει σφαιρικά τις ανάγκες της ερευνητικής κοινότητας της χώρας.

Το Φωτογραφικό Αρχείο ανάγεται στο 1950 και περιλαμβάνει υλικό από τις καθημερινές καλύψεις των φωτογράφων του ΓΤΠ, καθώς και ιδιωτικές συλλογές που έχουν δωριστεί ή αγοραστεί από το ΓΤΠ, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά εμπεριστατωμένη απεικόνιση της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της Κύπρου, περιλαμβανομένων κρίσιμων πτυχών της σύγχρονης ιστορίας. 

Στη δεύτερη συνεδρία παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για ιδιωτικά αρχεία που λειτουργούν στην Κύπρο και το εξωτερικό. Ο Αρχειοφύλακας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Κωνσταντίνος Θεοδότου μίλησε για το Αρχείο των αοιδίμων Αρχιεπισκόπων Κύπρου, ο Ερευνητής στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, Κωστής Κοκκινόφτας για τα σχετικά με την Κύπρο έγγραφα του Αρχείου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Πέτρος Παπαπολυβίου, για το αρχείο που φυλάσσεται στο ίδρυμα, και, τέλος, ο Έφορος Συλλογών Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, για το Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι το σημαντικότερο συμπέρασμα που εξήχθηκε είναι ότι οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα αρχειακά ιδρύματα είναι κοινές, και η συνεργασία όλων των φορέων μεταξύ τους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπισή τους.

Προστίθεται ότι αποτελεί και επιδίωξη και του Κρατικού Αρχείου η θεσμοθέτηση του συνεδρίου σε ετήσια βάση.

Πηγή: KYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Κάθετος ο Πρόεδρος και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση -«Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις»
Η συζήτηση για το Κυπριακό υπενθυμίζει την ανάγκη λύσης-Παρούσα και η ΕΕ
Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες
Με δέσμη δέκα δράσεων ο προϋπολογισμός ΥΠΕΣ-Έμφαση στη στεγαστική και προσφυγική πολιτική
Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο
Με τρίπτυχο εξήγγειλε υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Σωτήρης Φλουρέντζος
Την Τετάρτη η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας
Συνεχής η αξιολόγηση της μεταρρύθμισης της ΤΑ από την Κυβέρνηση
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Άνοιξε τον χορό των υποψηφιοτήτων για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Καρούσος