Ο νέος κύκλος στην ΕΔΕΚ, η επιδίωξη των διαφωνούντων και η στάση Σιζόπουλου

Ένας νέος κύκλος που θεωρητικά θα μπορούσε να αποτελέσει και τον τελευταίο στα όσα αρνητικά συνέβησαν τους τελευταίους οκτώ μήνες στην ΕΔΕΚ, άνοιξε χθες με την ανοικτή πρόσκληση της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία της ΕΔΕΚ, η οποία ζήτησε την αποκατάσταση του μητρώου και τη σύγκληση νέου Παγκύπριου Συνεδρίου για να αναδειχθεί η ηγεσία του κόμματος.   

Σε αυτή την προσπάθεια η Ομάδα Πρωτοβουλίας ουσιαστικά επιχείρησε να στείλει το μήνυμα πως τίποτα δεν τελείωσε με το Παγκύπριο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου και πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την προσπάθεια τους για ανασυγκρότηση του κόμματος. Επιπλέον, έστειλε το μήνυμα πως πλέον η προσπάθεια θα επικεντρωθεί σε πολιτικό επίπεδο, αφήνοντας κατά μέρος τις δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε φάση εκδίκασης. 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης ακούστηκαν βαριές κουβέντες για τον πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων κατηγορήθηκε για αυταρχισμό και ψευδολογίες, ενώ τα μέλη που κατέχουν τις υψηλόβαθμες θέσεις, χαρακτηρίστηκαν ως de facto ηγεσία. Επίσης ο κ. Σιζόπουλος κατηγορήθηκε ανοικτά για νοθεία με τον τέως γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής να εξιστορεί τον τρόπο με τον οποίο ο Μαρίνος Σιζόπουλος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, μέσα σε δύο μήνες με αλλοίωση του μητρώου μελών επιχείρησε τον πλήρη έλεγχο των εκλογικών διαδικασιών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο αντίλογος των 607 στις δημόσιες δηλώσεις Σιζόπουλου-Πώς απαντούν στις δηλώσεις του

Το εγχείρημα τους ωστόσο, να υποχρεώσουν τον πρόεδρο του κόμματος να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποδεχθεί τα αιτήματα τους, δεν θα είναι καθόλου εύκολο, από τη στιγμή που ο πρώτος εκλέχθηκε πρόσφατα άνευ ανθυποψηφίου. Όμως η προσπάθεια είναι να πείσουν και να συστρατευθούν με μια κρίσιμη μάζα μελών του κόμματος, που δεν θα μπορεί να αφήσει αδιάφορη την ηγεσία. 

Το στοίχημα δηλαδή, δεν είναι άλλο από το να επιδείξουν οι διαφωνούντες εκείνη τη δυναμική, όχι μόνο σε όγκο αλλά κυρίως και σε ιστορικό βάθος στελεχών που θα αποδεικνύει αυτό που οι ίδιοι σημειώναν χθες. Ότι δηλαδή η πραγματική ΕΔΕΚ είναι αυτοί και όχι ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος όπως τον κατηγόρησαν, «περιφέρει τη σφραγίδα του κόμματος, συνδιαλλασσόμενος ενόψει των Προεδρικών», τονίζοντας παράλληλα την πενιχρή προσέλευση στο 14 Παγκύπριο Συνέδριο, όπου παρέστησαν ενενήντα άτομα την ώρα που στο κόμμα είναι εγγεγραμμένα περίπου επτά χιλιάδες μέλη. 

Δυναμική στο όλο εγχείρημα δίνει, πάντως, και η συμπόρευση με τους 607 και των δύο βουλευτών του κόμματος, Κωστή Ευσταθίου και Ηλία Μυριάνθους. Αμφότεροι δεν παρέστησαν στη χθεσινή διάσκεψη, αλλά έστειλαν κοινό χαιρετισμό, στον οποίο εκφράζουν τη συμπαράσταση τους και ζητούν κι αυτοί με τη σειρά τους, την ανάγκη ώστε να προκηρυχθεί Συνέδριο το συντομότερο δυνατό στη βάση ενός κοινά αποδεκτού μητρώου μακριά από αντιπαλότητες και αυθαιρεσίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναλαμβάνουν δράση, ζητούν Συνέδριο ΕΔΕΚίτες-Μαζί τους Ευσταθίου και Μυριάνθους

Αυτή η κίνηση των δύο βουλευτών, αναμένεται να προκαλέσει νέους τριγμούς εντός του κόμματος, αφού όσο κι αν η ηγεσία θέλει να υποβαθμίσει τις ενέργειες των διαφωνούντων, δεν μπορεί να κάνει πως δεν βλέπει πως η μισή κοινοβουλευτική ομάδα, αμφισβητεί πλήρως τον πρόεδρο του κόμματος. Το θέμα αναμένεται να τεθεί και ενώπιον των οργάνων της ΕΔΕΚ. Το καίριο θέμα όμως παραμένει και δεν είναι άλλο από την επίλυση των διαφορών, έτσι ώστε η ΕΔΕΚ να καταφέρει να παρουσιάσει ένα αρραγές μέτωπο, τόσο στα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια σφαίρα όσο και στο καυτό θέμα των Προεδρικών.

Πάντως αυτό που τονίσθηκε από τους διαφωνούντες, είναι πως η κίνηση τους να βγουν μπροστά και να αμφισβητήσουν τη σημερινή ηγεσία, δεν έχει ιδεολογικό υπόβαθρο, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ετερόκλητες ομάδες μελών και στελεχών που σήμερα έχουν ως αφετηρία της δράσης τους, την αποκατάσταση του μητρώου και τη διεξαγωγή δημοκρατικού Συνεδρίου. 

Είναι κάτι και που οι ίδιοι σημείωσαν χθες. Όπως δήλωσε ο Γιάννης Πιερίδης, «μαζί με πολλά άλλα ιστορικά στελέχη και ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές μιας μαζικής συγκέντρωσης μελών και φίλων της ΕΔΕΚ σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα». Το στοίχημα είναι αυτή η συγκέντρωση η οποία βρίσκεται στα σκαριά, να αποκτήσει τέτοια δυναμική που θα πείσει ακόμα και τον πιο δύσπιστο ΕΔΕΚίτη πως η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί. 

Παράλληλα όμως μηνύματα στέλνονται και εκτός της ΕΔΕΚ. Εν μέσω των διαβουλεύσεων, ειδικά στα κόμματα του κέντρου για τις επιλογές τους ενόψει Προεδρικών, αναμφίβολα δυσχεραίνεται η διαπραγματευτική θέση του Μαρίνου Σιζόπουλου, αφού πλέον κι επίσημα δεν εκπροσωπεί τους δύο βουλευτές τους, που κατά γενική ομολογία διαθέτουν σημαντική επιρροή στη βάση του κόμματος, όπως και όλα εκείνα τα μέλη και στελέχη που διαφώνησαν.

Το επόμενο επεισόδιο αναμένεται να παιχθεί όταν οι διαφωνούντες ανακοινώσουν την μαζική συγκέντρωση που εξήγγειλαν. Αφενός η επιτυχία εκείνης της συγκέντρωσης και αφετέρου ο τρόπος με τον οποίο ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα επιλέξει να διαχειριστεί την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται, θα καθορίσει και το μέλλον του κόμματος, όχι μόνο ενόψει των Προεδρικών, αλλά και ευρύτερα τη θέση της στον πολιτικό χάρτη της Κύπρου. 

Πάντως από πλευράς ηγεσίας της ΕΔΕΚ, υπήρξε ψες βράδυ η πρώτη αντίδραση, αφού το όλο θέμα συζητήθηκε στο Πολιτικό Γραφείο. Συγκεκριμένα το Πολιτικό Γραφείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία, όπως αναφέρει, δίνει μια τελευταία ευκαιρία στους διαφωνούντες και τους καλεί να προσέλθουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους στα συλλογικά όργανα του Κόμματος, στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού και συναινετικού διαλόγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ