Επιμένει σε «δικαιώματα» του ΕΒΚΑΦ στο Βαρώσι ο λεγόμενος «υπεξ»-Απειλεί για φυσικό αέριο

Τον ισχυρισμό ότι στο Βαρώσι, εκτός από τους Ελληνοκύπριους και ξένους ιδιοκτήτες, «δικαιώματα» έχει και το ΕΒΚΑΦ προβάλλει ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούογλου, σε συνέντευξη στο τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Ανατολού». Ο κ. Ερτουγρούογλου ισχυρίζεται επίσης, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κοινό έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών. 

Για το Βαρώσι, ο «υπεξ» επέκρινε την ΕΕ για τη στάση που τηρεί στο όλο ζήτημα και είπε ότι «το άνοιγμα του Βαρωσιού θα συνεχιστεί, ωστόσο πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο εγχείρημα». Στο Βαρώσι, υποστήριξε, «στο οποίο εκτός από τους Ε/κ και τους αλλοδαπούς έχει δικαιώματα και το ΕΒΚΑΦ,  το σημαντικό είναι να επιτραπεί στους πρώην κατόχους δικαιωμάτων να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους υπό τ/κ διοίκηση. Αυτή τη στιγμή έχει ανοίξει το 3,5 τοις εκατό του Βαρωσιού, στο οποίο αξιολογούνται οι δημόσιοι χώροι χωρίς να υπάρχει παρέμβαση σε οποιαδήποτε προσωπική περιουσία». 

Ο κ. Ερτουγρούλογλου για το Κυπριακό υποστήριξε ότι «μετά την αποτυχημένη ολοκλήρωση της διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, η τουρκική πλευρά άνοιξε μια νέα σελίδα και επικεντρώθηκε στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων κρατών στο νησί και στο ισότιμο διεθνώς καθεστώς». Πρόσθεσε ότι, «ξεκινήσαμε λέγοντας ότι εάν πρόκειται να υπάρξουν νέες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, αυτό μπορεί να γίνει υπό τους όρους των δύο κυρίαρχων ίσων κρατών και των ισότιμων διεθνών καθεστώτων και ότι δεν τίθεται ζήτημα υπαναχώρησης από αυτήν την στρατηγική».

 Τα Ηνωμένα Έθνη εν τω μεταξύ, πρόσθεσε, «επιχειρούν να διαπιστώσουν κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος (για την έναρξη των διαπραγματεύσεων). Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Μπορώ εύκολα να υποστηρίξω ότι όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα προκύψει κοινό έδαφος». 

Στη συνέχεια των δηλώσεων του για το Κυπριακό επέκρινε τη διεθνή κοινότητα ότι παραγνωρίζει τις θέσεις της τ/κ πλευράς. Πρόβαλε περαιτέρω τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο, «υπάρχουν δύο λαοί, κράτη, πολιτεύματα και κυριαρχίες». Δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις εφόσον μόνο η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζεται ως Κυπριακή Δημοκρατία και οι Τουρκοκύπριοι ως κοινότητα αυτού του «αποκαλούμενου κράτους», είπε.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε, επίσης, ότι δεν βλέπει την απουσία διαπραγματεύσεων ως μειονέκτημα. «Υπάρχει μόνο ένας λόγος για την απουσία διαπραγματεύσεων. Το γεγονός ότι τα δύο κυρίαρχα ίσα κράτη που υπάρχουν στο νησί και το ισότιμο διεθνές καθεστώς τους δεν έχουν εγκριθεί από τον δυτικό κόσμο. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Το ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις δεν σημαίνει ότι είμαστε χαμένοι, τελειωμένη υπόθεση και ότι καταστραφήκαμε», υποστήριξε. «Η μόνη μας επιλογή στη ζωή δεν είναι η συνεργασία με τους Ε/κ. Προσβλέπουμε στο μέλλον με ελπίδα, καθώς το πιο σημαντικό κράτος στον κόσμο για εμάς, η Τουρκία είναι μαζί μας», ανέφερε. 

Οι ισχυρισμοί για το ενεργειακό και τις περιφερειακές ισορροπίες 

Ο κ. Ερτουγρούλογλου αναφέρθηκε στη συνέντευξή του και στα θέματα ενέργειας για να δηλώσει ότι «κάθε βήμα που πραγματοποιούν οι Ε/κ (στην Ανατολική Μεσόγειο) θα απαντηθεί. «Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι και αβοήθητοι. Η Ανατολική Μεσόγειος που οραματίζονται οι Ε/κ δεν θα δημιουργηθεί χάρη στις πρωτοβουλίες της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Το οικόπεδο στο οποίο εισέρχονται τώρα δεν είναι ένα οικόπεδο στο οποίο τίθενται υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της μητέρας πατρίδας μας, αλλά τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού», ισχυρίστηκε.

«Τα βήματα των Ε/κ δεν θα μείνουν αναπάντητα. Κάθε πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Γαλάζια Πατρίδα, που αγνοεί τον τουρκοκυπριακό λαό και αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν θα πετύχει. Υπάρχει μόνο μια λογική λύση για το πρόβλημα. Και αυτή είναι η ορθολογική αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συναντώνται και μοιράζονται τους φυσικούς πόρους με δίκαιο τρόπο. Οι προτάσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κατατεθεί εδώ και χρόνια», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Ερτουγρούλογλου χαιρέτισε την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που είναι σοβαρά κακομαθημένη, πίσω από την οποία κρύβονται οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Ποιος είναι ο σκοπός της αύξησης των αμερικανικών στρατιωτικών επενδύσεων και βάσεων στην Ελλάδα, διερωτήθηκε.; «Η Ρωσία? Όχι. Λοιπόν, ποιο είναι το νόημα αυτών των κινήσεων; Η Τουρκία δεν είναι μια αβοήθητη χώρα, αλλά μια χώρα με την αποφασιστικότητα και τη δύναμη να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει», είπε, τέλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με αναφορές στο Κυπριακό η ακρόαση της υποψήφιας επιτρόπου για τη διεύρυνση Μάρτα Κος
Επίθεση «υπεξ» σε Μπορέλ για τις αναφορές για τη Σύνοδο του Κιργιστάν-Κατηγορεί την Ε.Ε. για το Κυπριακό
Εγκρίθηκε ο απολογισμός 2023 με προειδοποιήσεις Κουλία για χρέος και έξοδα φιλοξενίας Ουκρανών
Τα θέλει όλα δικά του ο Τατάρ-Συζητά συνεργασία για ενέργεια και νερό αλλά επιμένει στα δύο κράτη
Σχολίασαν τον καφέ Χριστοδουλίδη και Ερντογάν τα τουρκικά ΜΜΕ-«Δεν πνέει κρύος αέρας πριν την πολυμερή»
Η λύση πρέπει να είναι εντός του συμφωνημένου πλαισίου διεμήνυσε κατ’ επανάληψη ο ΠτΔ στον Ερντογάν
Απάντησε για την πρόσληψη της αδελφής και του δασκάλου του ο Φειδίας-«Πληρώνονται από τα δικά μου λεφτά»
Στο 6% οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο-Περιορισμένες οι δυνατότητες για φιλοξενία περισσότερων το μήνυμα ΠτΔ
Υπό το βλέμμα των Τούρκων οι εξελίξεις για παροχή αρμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία-«Παρακολουθούμε στενά»
Συνεχίζουν τα περί δύο κρατών οι Τούρκοι-«Η ομοσπονδία δεν αποτελεί λύση»