Οι αλλαγές που θέλει στο ΓΕΣΥ ο Σιζόπουλος και οι πολιτικές προεκτάσεις

Ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, τίθεται σήμερα η πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος για να δικαιούνται οι γιατροί που βρίσκονται εκτός ΓΕΣΥ να συνταγογραφούν φάρμακα εντός του Συστήματος. Το όλο ζήτημα ξεσήκωσε τις τελευταίες ημέρες θύελλα αντιδράσεων, τόσο από τους οργανωμένους ασθενείς, όσο και από κόμματα αλλά και γιατρούς.  

H προσπάθεια του προέδρου της ΕΔΕΚ να επιφέρει αλλαγές στο ΓΕΣΥ, που σύμφωνα με τους πλέον αρμόδιους θα ανοίξει την κερκόπορτα για μετατροπή του ΓΕΣΥ από μονοασφαλιστικό σε πολυασφαλισιτκό, έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις και αγγίζει και το ζήτημα των Προεδρικών Εκλογών.

Είναι γνωστό πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος, λόγω και τις επαγγελματικής του ιδιότητας, είχε έντονες και πολύ συγκεκριμένες απόψεις για το ΓΕΣΥ. Μάλιστα όπως ο ίδιος επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, ήταν εξ εκείνων των πολιτικών που ανέλαβαν πρωτοβουλίες, για να υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση για εφαρμογή του. Ωστόσο αν και το σύστημα λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια, ο ίδιος ως γιατρός δεν εντάχθηκε σε αυτό, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν εις βάρος των ίδιων των ασθενών, αφού λόγω του φόρτου εργασίας, εξασκεί την ιατρική πολύ συγκεκριμένες ημέρες, συνεπώς εάν εντασσόταν στο ΓΕΣΥ, δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που θα δημιουργούνταν.

Πηγαίνοντας στο σήμερα, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του κόμματος και την εκλογή των νέων οργάνων της ΕΔΕΚ, εν μέσω αντιδράσεων, έντονης αμφισβήτησης και αποστροφής από την πλειοψηφία των μελών του κόμματος που δεν συμμετείχαν στις διεργασίες, ο κ. Σιζόπουλος επανέρχεται στο προσκήνιο, αυτή τη φορά για την πρόταση Νόμου που κατέθεσε το περασμένο Φθινόπωρο, για να μπορούν οι γιατροί εκτός ΓΕΣΥ να συνταγογραφούν εντός του συστήματος.

Η συζήτηση στην επιτροπή Υγείας, συνέπεσε με τις διεργασίες στα κόμματα του Ενδιάμεσου χώρου, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών. Τόσο οι πληροφορίες, όσο και οι εξελίξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως τουλάχιστον η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ σε πρώτη φάση προσανατολίζονται για να στηρίξουν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Εξάλλου σε μεγάλο βαθμό, όπως διαφάνηκε και από τη δημοσκόπηση του REPORTER την περασμένη Κυριακή, οι βάσεις τον κομμάτων στην συντριπτική τους πλειοψηφία, προκρίνουν τη στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακατεύει τα κόμματα ο Χριστοδουλίδης-Προβλήματα συσπείρωσης και παραδοξότητες

Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται, είναι πάνω σε ποια βάση, σε ποιο πρόγραμμα και σε ποιες Αρχές θα στηριχθεί μια τέτοια συνεργασία, από τη στιγμή που οι ελάχιστες θέσεις που κατέθεσε κατά τη διάρκεια της εξαγγελίας της υποψηφιότητας του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι πλήρως αντίθετες με τις θέσεις που εκφράζει η ΕΔΕΚ.

Ειδικότερα, χρήζουν αναφοράς τουλάχιστον δύο σημεία, όπου οι θέσεις των δύο, είναι οι πλέον αποκλίνουσες. Σε ότι αφορά το ΓΕΣΥ, αποτέλεσε ίσως και το μοναδικό θέμα στο οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πέραν από τις γενικές αναφορές, εισήλθε στην ουσία και ξεκαθάρισε ποια είναι η θέση του. Αυτό ενδεχομένως να το έπραξε, όχι για να αναδείξει τις διαφορές του με την ΕΔΕΚ, αλλά για να διαχωρίσει τη θέση του από τη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού, αφού δεν είναι μυστικό πως αρχικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε διατυπώσει θέσεις υπέρ του πολυασφαλιστικού, την οποία όμως αναθεώρησε μπροστά στην ανάγκη για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της εξαγγελίας της υποψηφιότητας του, είπε, «στηρίζω ξεκάθαρα το ΓΕΣΥ, την περαιτέρω αναβάθμισή του, με την ενίσχυση των νοσοκομείων και των τμημάτων πρώτων βοηθειών και την ίση και εύκολη πρόσβαση σε θεραπείες και φάρμακα». Μια θέση που συμβαδίζει απολύτως με την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία, τονίζει την ανάγκη για να προχωρήσει το όλο εγχείρημα του ΓΕΣΥ στο επόμενο βήμα, με αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες και με επίλυση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται ούτε κατά ένα γιώτα η όλη φιλοσοφία του. Θέση που δεν συμβαδίζει βέβαια με τις επίσημες θέσεις που εκφράζονται από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο. Απόδειξη τούτου αποτελεί, άλλωστε η σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής που θα εξετάσει την πρόταση Νόμου που κατέθεσε για αλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επιμονή Σιζόπουλου να αλλάξει το ΓΕΣΥ και τα ερωτήματα για την Επιτροπή Υγείας

Ανάλογο είναι το ζήτημα και του Κυπριακού. Το Εθνικό μας πρόβλημα ήταν το δεύτερο στο οποίο επέλεξε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια της εξαγγελίας της υποψηφιότητας δήλωσε πως, «έχουμε χρέος να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ουσιαστική αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας, του εδάφους της, του λαού της και των θεσμών της σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό και δημοκρατικό ομοσπονδιακό Κράτος, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια όλων των Κυπρίων θα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων».

Μόλις χθες η ΕΔΕΚ, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, στην οποία έθετε το ερώτημα, «εάν η ΔΔΟ όπως επιχειρείται να εφαρμοστεί, με διαχωρισμό πληθυσμού, ανταλλαγή περιουσιών και με κατηγοριοποίηση των πολιτών σε διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο». Την ίδια ώρα επαναλάμβανε τη θέση πως για την ΕΔΕΚ η λύση του κυπριακού επιβάλλεται να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή στη βάση της ΔΔΟ. Εξάλλου η απόρριψη της ΔΔΟ αποτελεί και συνεδριακή απόφαση του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών. 

Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι, στη βάση ποιων θέσεων θα καταφέρουν να βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας η ΕΔΕΚ, με τις θέσεις έτσι όπως εκφράζονται από την ηγεσία, τόσο για το ΓΕΣΥ όσο και για το Κυπριακό, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος έτσι κι αλλιώς, αυτή τη στιγμή απολαμβάνει μιας αξιοσημείωτης και σημαντικής αποδοχής από τη βάση του κόμματος, πριν καν διαβουλευθεί με τον πρόεδρο του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει ο Σιζόπουλος, πυρά από παντού-«Διέλυσε την ΕΔΕΚ, θα διστάσει στο ΓΕΣΥ;»

Δειτε Επισης

Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Πήραν πίσω τις θέσεις τους οι Βοηθοί Αρχηγοί, ανέβηκε σκαλοπάτι και ο Μαυρόχαννας
Υπερασπίζεται τον συμβασιούχο αστυνομικό ο ΣΑΚ-«δεν ήταν στα καθήκοντα του η φύλαξη κρατουμένου»
Ύψωσαν ελληνικές σημαίες και τους συνέλαβαν οι Τούρκοι στην Αγιά Σοφιά-Χειροπέδες σε Κύπριους και Ελλαδίτες
Νέα απάτη με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις-Παριστάνουν λειτουργούς της Revolut
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Το μεταναστευτικό σημαντικότερο θέμα για Κύπριους σε σχέση με μέσο όρο ΕΕ
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
Συνελήφθη σε υπό ανέγερση πολυκατοικία ο δραπέτης-Most Wanted στη Σουηδία για απάτη εκατομμυρίων