Η επιμονή Σιζόπουλου να αλλάξει το ΓΕΣΥ και τα ερωτήματα για την Επιτροπή Υγείας
14:55 - 18 Μαΐου 2022
Τουλάχιστον για τέταρτη φορά, με τις τρεις προηγούμενες να είχαν ανεπιτυχή κατάληξη, επανήλθε ο Μαρίνος Σιζόπουλος με την πρόταση του, ώστε να μπορούν γιατροί εκτός ΓΕΣΥ, να συνταγογραφούν εντός του συστήματος. Η πρόταση αυτή χαρακτηρίζεται και από τους οργανωμένους ασθενείς αλλά και από τον ίδιο τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ως μια προσωπική εμμονή του προέδρου της ΕΔΕΚ, για να τροποποιηθεί ο Νόμος, ο οποίος θα επιφέρει προσωπικό όφελος και στον ίδιο. Κι αυτό διότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος ως γιατρός δεν εντάχθηκε στο ΓΕΣΥ.
Οι οργανωμένοι ασθενείς χαρακτηρίζουν την πρόταση του προέδρου της ΕΔΕΚ, ο οποίος με κάθε ευκαιρία επιχειρεί να αποδομήσει, όλο το σύστημα που αφορά το ΓΕΣΥ, ως βόμβα στα θεμέλια του, ενώ ξεκαθάρισαν πως για τους ίδιους αποτελεί κόκκινη γραμμή. Εξίσου δυναμική ήταν και οι αντίδραση των δύο πρώην υπουργών υγείας, του Κωνσταντίνου Ιωάννου και του Γιώργου Παμπορίδη, οι οποίοι με αναρτήσεις τους, έδειξαν την αντίθεση τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει ο Σιζόπουλος, πυρά από παντού-«Διέλυσε την ΕΔΕΚ, θα διστάσει στο ΓΕΣΥ;»
Αυτό που σημειώνουν, τόσο οι οργανωμένοι ασθενείς, όσο και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, είναι πως ουσιαστικά μια τέτοια πρόταση εάν περάσει από τη Βουλή, τότε αυτόματα θα ανοίξει την κερκοπορτα, για να έρθουν ακόμη μεγαλύτερες δομικές αλλαγές, που θα αλλάζουν μια και καλή την φιλοσοφία του Συστήματος καθώς επίσης σε μεταγενέστερο στάδιο, θα μετατρέπουν το μονοασφαλιστικό σε πολυασφαλιστικό.
Πάντως, σύμφωνα και με τα όσα αναφέρονται από τα κόμματα, δεν αναμένεται πως η εν λόγω πρόταση Σιζόπουλου θα τύχει της οποιασδήποτε στήριξης και μάλλον μετά τη σημερινή συζήτηση θα λήξει χωρίς να υπάρχει η όποια πιθανότητα για να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Εξάλλου, διαφωνίες με την εν λόγω πρόταση, δεν έχουν μόνο οι βουλευτές των άλλων κομμάτων, αλλά και κάποιοι εκ των βουλευτών της ΕΔΕΚ.
Είναι άξιο απορίας πάντως, γιατί το όλο θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα αυτή τη χρονική περίοδο, την ώρα που στον τομέα της υγείας υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης και τα οποία σχετίζονται, τόσο με τον ΟΑΥ όσο και με τον ΟΚΥπΥ. Το ερώτημα που τίθεται αφορά και την επιτροπή Υγείας της Βουλής, η οποία στην αυριανή της συνεδρία θα αναλωθεί σε μια συζήτηση για την πρόταση Νόμου του Μαρίνου Σιζόπουλου, η οποία είναι έτσι κι αλλιώς καταδικασμένη να αποτύχει, όπως απέτυχε και όλες τις προηγούμενες φορές που τέθηκε.
Εξάλλου την τελευταία φορά που τέθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα, τον Νοέμβριο του 2021, ο τότε υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είχε απαντήσει με πέντε σημεία στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ για τους λόγους που η πρόταση του δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Δείτε τα πέντε σημεία:
- Αδυναμία εποπτείας της συνταγογράφησης των ιατρών εκτός Συστήματος και μη επιβολή οποιωνδήποτε μέτρων για παραβίαση της συνταγογράφησης πρωτοκόλλων εφόσον δεν θα έχουν καμιά συμβατική σχέση με τον Οργανισμό. Θα υπάρξει υπερσυνταγογράφηση χωρίς εποπτικό έλεγχο με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά του ΓεΣΥ
- Κατακερματισμό παροχής υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με έμμεση δημιουργία παράλληλων συστημάτων, με απρόβλεπτο κίνδυνο την ανεξέλεγκτη επιβάρυνση της δαπάνης στα φάρμακα.
- Δημιουργία προηγούμενου με κίνδυνο απαίτησης των Ιατρών εκτός ΓεΣΥ να μπορούν να γράφουν αναλύσεις και ακτινοδιαγνωστικά και να παραπέμπουν σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλους παροχείς, με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στις συνολικές δαπάνες Υγείας αλλά και στο βασικό σχεδιασμό του ΓεΣΥ.
- Αδυναμία συνολικής εκτίμησης του Ιατρικού Ιστορικού του Ασθενή, αφού οι μη συμβεβλημένοι ιατροί με το ΓεΣΥ δεν έχουν πρόσβαση στο μηχανογραφικό του ΟΑΥ.
- Υιοθέτηση της πρότασης υπονομεύει και επηρεάζει την φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του Συστήματος, ευνοώντας μια συγκεκριμένη μερίδα του ιατρικού κόσμου και δει, μερίδας ειδικών ιατρών του Ιδιωτικού Τομέα, οι οποίοι έχουν επιλέξει να μείνουν εκτός ΓΕΣΥ».
Οι ευθύνες του ΟΑΥ
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί και να αναγνωριστεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της Υγείας, ότι ο Οργανσιμός Ασφάλισης Υγείας, αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα, τα οποια όμως παραμένουν ανεπίλυτα εδώ και καιρό. Μεταξύ αυτών είναι το θέμα των καταχρήσεων, το θέμα της αμοιβής των προσωπικών ιατρών αλλά και το ζήτημα πο προέκυψε με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα των συμβάσεων.
Αυτά τα προβλήματα, για τα οποίοα δόθηκε μια περίοδος χάριτος για να επιλυθούν από τον ΟΑΥ, είναι που δίνουν και το δικαίωμα σε όλους όσους προωθούν ανάλογες με του Μαρίνου Σιζόπουλου προτάσεις, να φωνάζουν και να δημιουργούν θόρυβο με στόχο να αλλάξουν τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ και να προωθήσουν τα σχέδια τους και να το μετατρέψουν από μονοασφαλιστικό σε πολυασφαλιστικό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέλαβε την αποφασιστικότητά του για ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ ο Πρόεδρος