Οι έρευνες στην ΑΟΖ και η προετοιμασία της Άγκυρας για νέες πειρατικές ενέργειες

Νέες προκλήσεις που θα θερμάνουν για ακόμα ένα καλοκαίρι τα νερά της ανατολικής Μεσογείου προετοιμάζεται η Τουρκία, η οποία παρακολουθεί στενά και τις εργασίες που ξεκίνησαν οι νόμιμα αδειοδοτημένες εταιρείες από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.  

Υπενθυμίζεται πως στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει ήδη πραγματοποιηθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο δέκα και το κοίτασμα «Γλαύκος», με τα αποτελέσματα να αναμένονται το προσεχές διάστημα, ενώ η ExxonMobil θα συνεχίσει με νέα γεώτρηση, είτε εντός του οικοπέδου δέκα, είτε στο οικόπεδο πέντε που επίσης διαχειρίζεται.

Την ίδια ώρα για νέα γεώτρηση προετοιμάζεται και η κοινοπραξία ΕΝΙ-Total η οποία διαχειρίζεται επτά οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο οικόπεδο θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση, εκτός απροόπτου η κοινοπραξία θα ξεκινήσει από το οικόπεδο έξι, ενώ το γεωτρητικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί με δεύτερη γεώτρηση εντός του 2022.

Παράλληλα με το ερευνητικό πρόγραμμα που αναμένεται να απλωθεί τους επόμενους μήνες, αφενός για να καλύψει το κενό που άφησε πίσω της η πανδημία και αφετέρου για να μπορέσει να συνεισφέρει στην τεράστια ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τις γειτονικές χώρες, έτσι ώστε να διασφαλίσει πως τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, θα διοχετευθούν όσο πιο άμεσα γίνεται προς την Ε.Ε.

Ωστόσο, όπως και όλες τις προηγούμενες φορές που η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρούσε να εντοπίσει τον διαθέσιμο θαλάσσιο πλούτο που κρύβει η ΑΟΖ της, θα αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα. Και αυτή τη φορά η Τουρκία προετοιμάζεται έτσι ώστε εντός του καλοκαιριού να στείλει στην περιοχή μας το νέο γεωτρύπανο που αποκτήθηκε πρόσφατα και αυτή την περίοδο βρίσκεται στο λιμάνι της Τασούτσου, βόρεια της Κύπρου για να ετοιμασθεί.

Ήδη οι Τούρκοι αξιωματούχοι προανήγγειλαν ότι εντός Ιουλίου θα ξεκινήσουν γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν καθορίσει το σημείο. Πάντως δεν αποκλείεται πως πέραν των προκλήσεων με τις παράνομες έρευνες του γεωτρύπανου, η Τουρκία θα επιχειρήσει να εντείνει τις πειρατικές της ενέργειες μέσω του πολεμικού ναυτικού της. Άλλωστε και στο παρελθόν ουκ ολίγες φορές, επιχείρησε να προκαλέσει και να διακόψει, άλλες φορές με επιτυχία και άλλες όχι, το γεωτρητικό πρόγραμμα.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το οικόπεδο πέντε στο οποίο προγραμματίζει έρευνες η αμερικανική Exxon Mobil όσο και το οικόπεδο έξι στο οποίο επικεντρώνει τις προσπάθειες της η ΕΝΙ Total αποτελούν περιοχές τις οποίες διεκδικεί η Τουρκία, μέσω των παράλογων και εκτός πλαισίου του διεθνούς δικαίου αξιώσεων της στην περιοχή μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι γεωτρήσεις που έρχονται, τα σενάρια για τερματικό και η ρεαλιστική επιλογή

Τα σενάρια για LNG

Σε ένα άλλο επίπεδο, φαίνεται ότι πλέον μπαίνει στην εξίσωση και η σημαντική  ανακάλυψη εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος φυσικού αερίου, μεγέθους 8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε βάθος νερού 1769 μέτρων στην θάλασσα του Ισραήλ ανακοίνωσε η Energean. Η ανακάλυψη έγινε με την ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά» σε μια νέα περιοχή που η εταιρεία έχει ονομάσει «Περιοχή Ολύμπου».

Ήδη η εταιρεία που πέτυχε την ανακάλυψη, η οποία είναι ελλαδικών συμφερόντων ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην αξιολόγηση όλων των προοπτικών ανάπτυξης για την εμπορική αξιοποίηση, όπως περαιτέρω πωλήσεις φυσικού αερίου στην αγορά του Ισραήλ, ή εξαγωγές στην Αίγυπτο και άλλες περιφερειακές και ευρωπαϊκές αγορές μέσω αγωγών και LNG μέσω της Κύπρου ή/και της Αιγύπτου.

Η εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται και σε άλλα οικόπεδα του Ισραήλ πλέον προσανατολίζεται αφού έχει διασφαλίσει πως θα παρέχει τις ποσότητες που προβλέπονται στα συμβόλαια που υπέγραψε με τη χώρα, για χρήση εντός του Ισραήλ, πλέον είναι ελεύθερη να διαπραγματευτή τις επιπλέον ποσότητες και να τις διοχετεύσει, όπου επιθυμεί.

Μετά από αυτή την εξέλιξη πλέον ανοίγει ο δρόμος για την πρόταση που η Energean έχει ήδη καταθέσει στις πολιτικές ηγεσίες Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την τοποθέτηση πλατφόρμας FLNG για υγροποίηση και εξαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το πλάνο που παρουσιάστηκε, προϋποθέτει τη συνεργασία μεταξύ τριών εταιρειών, οι οποίες έχουν ήδη επιδείξει ενδιαφέρον και παράλληλα καλύπτει τις τρεις φάσης του έργου. Ειδικότερα, η Energean θα αναλάβει το κομμάτι της εξορύξεις από το κοίτασμα Αθηνά 1 στα ανοικτά του Ισραήλ, η VVTI η οποία ήδη δραστηριοποιείται στην περιοχή Βασιλικού στον τομέα της αποθήκευσης καυσίμων, θα αναλάβει τη δημιουργία του αγωγού από το κοίτασμα στο Βασιλικό και η εταιρεία Golar η οποία ειδικεύεται στις υποδομές υγροποιημένοι φυσικού αερίου και η οποία κατέχει πλωτές εγκαταστάσεις θα αναλάβει το κομμάτι τις επεξεργασίας που χρειάζεται, έτσι ώστε το φυσικό αέριο να διοχετεύεται στα πλοία που θα το μεταφέρουν προς την Ε.Ε. .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χρυσή ευκαιρία για την Κύπρο η απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο

Δειτε Επισης

Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο