Πρότειναν σε πενήντα πρόσωπα να μπουν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και αρνήθηκαν

Με όχι και τους καλύτερους οιωνούς εξελίσσεται η εφαρμογή του Νόμου για τη Αρχή κατά της Διαφθοράς και του διορισμού του Επιτρόπου Διαφάνειας και των μελών της. Αυτό αποδείχθηκε χθες κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών Συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, ενώπιον της οποίας βρέθηκε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, για να παρουσιάσει τα ονόματα και τα βιογραφικά στοιχεία των δεκαπέντε προσώπων που θα προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον τελευταίο να έχει την ευχέρεια να επιλέξει πέντε εξ αυτών.  

Ο βασικός λόγος που εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας, ήταν το συμπέρασμα που κατέληξαν, κυρίως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, πως ανάμεσα στα πρόσωπα που προτείνονται βρίσκονται και κάποια που άμεσα ή έμμεσα είχαν σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Αν και μέχρι στιγμής αυτή η σχέση δεν αποκαλύφθηκε, αυτό που σημείωναν χθες κάποιοι κύκλοι, ουσιαστικά απαντώντας στους βουλευτές, είναι πως βρισκόμαστε στην Κύπρο, ο τόπος είναι μικρός και κάτι τέτοιο ενδεχομένως να ήταν αδύνατο να αποφευχθεί.

Το οξύμωρο ωστόσο ήταν το γεγονός πως ιδιαίτερα ΑΚΕΛ και Οικολόγοι επέκριναν κάποιες από τις επιλογές της Επιτροπής, εκφράζοντας τον προβληματισμό με τον τρόπο που λειτούργησε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Λησμονώντας ενδεχομένως πως τον ρόλο και τους όρους εντολής του, τους ενέκριναν ομόφωνα οι ίδιοι πριν από μόλις λίγους μήνες, επέκριναν την επιτροπή για την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων, όχι για τη θέση του Επιτρόπου Διαφάνειας, αλλά για τις υπόλοιπες θέσεις.

Τόσο ο Άριστος Δαμιανού όσο και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, έκαναν λόγο για διασύνδεση κάποιων προσώπων με οικονομικούς, επιχειρηματικούς, ακόμα και πολιτικούς κύκλους (σ.σ. για διασύνδεση με κόμματα μίλησε μόνο ο κ. Θεοπέμπτου). Πάντως κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκήθηκε στις επιλογές του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του, Γιώργος Αρέστη, υπέδειξε πως ένα από τα θέματα που πρόσεξε ιδιαίτερα, τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, ήταν να βεβαιωθούν πως τα πρόσωπα που ενέταξαν στον κατάλογο δεν είχαν ενεργό ανάμειξή στην κομματική ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρχισαν τα όργανα για τους δεκαπέντε αδιάφθορους-Αντιδρούν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι

Αρνήθηκαν πενήντα άτομα

Ο κύριος Αρέστη αποκάλυψε την ίδια ώρα ότι πέραν των πενήντα ατόμων βολιδοσκοπήθηκαν από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, διότι θεωρήθηκαν πως είναι άξιοι να βρίσκονται στην επιτροπή κατά της Διαφθοράς, ωστόσο αρνήθηκαν να αποστείλουν το βιογραφικό τους. Όπως εξήγησε ο κ. Αρέστη, το έργο της επιτροπής ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, τόσο λόγω του χρονικού περιορισμού των σαράντα ημέρων, εν μέσω εορτών του Πάσχα, όσο και λόγω της δυστοκίας αφενός να εντοπιστούν και αφετέρου να αποδεχθούν πρόσωπα που ικανοποιούσαν τις πρόνοιες της Νομοθεσίας.

Όπως εξήγησε, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο επιχείρησε με δύο τρόπος να εντοπίσει τους υποψηφίους. Ο πρώτος ήταν μέσα από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την πρώτη συνεδρία, όπου αφέθηκε να νοηθεί πως αρχίζει το έργο του το Συμβούλιο για την ετοιμασία του καταλόγου και κάποιοι έσπευσαν να στείλουν τα βιογραφικά τους. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Αρέστη, επειδή έπρεπε να εξευρεθούν άτομα όπως τους περιγράφει ο Νόμος, δηλαδή εγνωσμένου κύρους και ανώτατου ηθικού επιπέδου, βολιδοσκοπήθηκαν και άλλα πρόσωπο, ωστόσο το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο συνάντηση την απροθυμία τους.

Η πρώτη κατηγορία όσων αρνήθηκαν να ενταχθούν στον κατάλογο, ήταν νεότεροι οι οποίοι εργάζονται και δεν θα ήθελαν να εγκαταλείψουν την καριέρα και την εργασία τους για να διοριστούν για μια περίοδο έξι χρόνων, μετά το τέλος της οποίας δεν θα ήξεραν τι να κάνουν. Η δεύτεροι κατηγορία, ήταν κάποιο συνταξιούχοι που το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θεώρησε πως πληρούν τις πρόνοιες του Νόμου και που δεν θα χρειαζόταν να εγκαταλείψουν την εργασία τους, οι οποίοι ωστόσο δεν επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν την ησυχία και την ηρεμία τους. Η τρίτη κατηγορία όσων αρνήθηκαν, ήταν επίσης συνταξιούχοι που για λόγους γοήτρου, δεν επιθυμούσαν να εκτεθούν σε έναν κατάλογο δεκαπέντε ατόμων, από τον οποίο δεν θα επιλέγοντο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδοχή Οδυσσέα για καθυστέρηση τριών μηνών στο ΚΕΠ-Οι τεράστιες δυσκολίες

Το επόμενο στάδιο

Σήμερα ολοκληρώνεται πλήρως ο σκοπός του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου με την παράδοση του καταλόγου των 15 ατόμων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Αρέστη θα παραδώσει τον εν λόγω κατάλογο στον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έχει την εξουσία να επιλέξει εξ αυτών τους πέντε που θα αποτελούν το πρώτο συμβούλιο της Αρχής κατά της Διαφθοράς. Επί της ουσίας, πρόκειται για δύο καταλόγους. Ο ένας περιλαμβάνει τρία ονόματα που προορίζονται για τη θέση του Επιτρόπου Διαφάνειας, και ο δεύτερος με 12 ονόματα, εκ των οποίων ο Νίκος Αναστασιάδης θα κληθεί να επιλέξει έναν νομομαθή εκ των τριών, έναν λογιστή-ελεγκτή, επίσης εκ των τριών και δύο εκ των έξι για τις υπόλοιπες θέσεις.

Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο, που αφορά ειδικά τη Βουλή, είναι να παραμείνει εμπιστευτικός ο κατάλογος των δεκαπέντε προσώπων που προτάθηκαν, μέχρι ο Νίκος Αναστασιάδης να επιλέξει τους πέντε που θα διοριστούν. Εάν δεν γίνει κατορθωτό ο κατάλογος να παραμείνει εμπιστευτικός, τότε θα έχει αποτύχει το όλο εγχείρημα, αφού πρώτον, θα ξεκινήσει η άσκηση πιέσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ποιους πέντε θα επιλέξει και δεύτερο θα αφήσει εκτεθειμένα τα πρόσωπα που αποδέχθηκαν να συμπεριληφθούν στη λίστα και δεν θα επιλεγούν από τον Πρόεδρο.

 Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή κατά της Διαφθοράς θα έχει ως αρμοδιότητα την ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών και ενεργειών για τη διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων των υπηρεσιών του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης πράξεων διαφθοράς στα πρότυπα σύγχρονων αντιλήψεων και των συστάσεων της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO). Επί της ουσίας η Αρχή θα έχει λόγο, θα ακούει θα επιθεωρεί, θα ερωτά θα επικρίνει ή θα αποδοκιμάζει και επιδοκιμάζει τη δίωξη της διαφθοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Crash test για Αρχή κατά της Διαφθοράς-Σήμερα Βουλή, αύριο Προεδρικό η λίστα

Δειτε Επισης

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών οι προϋπολογισμοί των ΥΠΕΣ, Υφ. Μετανάστευσης και Ναυτιλίας
Τα αιώνια προβλήματα, η διαχρονική αδιαφορία και τα μερίδια ευθύνης
Ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΣ για οικονομική αυτονομία των δήμων-«Η κρατική χορηγία προβλέπει παραχώρηση 117 εκ.»
Συντονισμένες προσπάθειες Κυβέρνησης για ρήξη αδιεξόδου στο Κυπριακό-«Μοναδικός στόχος βιώσιμη λύση»
Κ. Λετυμπιώτης: Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό
Β. Πάλμας: Υπενθύμιση του χρέους μας οι ηρωικές πράξεις των πεσόντων
Πλήρως ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τη διπλή αναβάθμιση-«Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία μας»
Ο Elon Musk θέλει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου
«Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη η στεγαστική πολιτική, δίνει λύσεις σε βασικά κεφάλαια»
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»