Καταγγέλλει Τουρκία ο ΥΠΕΞ-Οι κοινές προσπάθειες προσκρούουν στη μη εφαρμογή κυρώσεων
21:04 - 11 Απριλίου 2022
Τη σημασία της καθολικής εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία υπογράμμισε στην παρέμβασή του, κατά την συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στη στάση της Τουρκίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στο γεγονός πως τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν «προχώρησαν στην επιβολή σκληρών κυρώσεων παρά το κόστος που θα υποστούν και τα ίδια», φέρνοντας ως παράδειγμα στην περίπτωση της Κύπρου τις επιπτώσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι υπηρεσίες. Η ικανότητα της ΕΕ να ασκήσει πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο, περνά μέσα από την διατήρηση της ενότητας που επέδειξαν οι 27 στην λήψη σημαντικών αποφάσεων όπως η υιοθέτηση των μέχρι σήμερα κυρώσεων.
Δυστυχώς, συνέχισε, οι κοινές προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ προσκρούουν στη μη εφαρμογή των κυρώσεων από χώρες εταίρους της ΕΕ, γεγονός που όπως επεσήμανε μειώνει την αποτελεσματικότητά τους και «επιτρέπει στις χώρες αυτές να επωφελούνται από τα δεινά του ουκρανικού λαού, παρά το γεγονός ότι διακηρύσσουν ότι στέκονται στο πλευρό τους», παραπέμποντας συγκεκριμένα στη στάση της Τουρκίας.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν επίσης γεύμα εργασίας με την ΥΠΕΞ της Νορβηγίας Άνικεν Χούιτφελντ και την ΥΠΕΞ της Ισλανδίας Θόρντις Κολμπρούν Γκίλφαντότιρ με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την αντίδραση της ΕΕ.
Στην ενότητα των τρεχουσών υποθέσεων, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης αποδέσμευσης των κονδυλίων χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ προς την Παλαιστίνη.
Η Κύπρος, αξίζει να σημειωθεί, είναι μια από τις 15 χώρες που συνυπογράφουν επιστολή για το ζήτημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico. Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε σύμφωνα με το δημοσίευμα από την Ιρλανδία, αφορά την αποδέσμευση των κονδυλίων παρά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί με αφορμή αναφορές στα σχολικά βιβλία της Παλαιστινιακής Αρχής που θεωρήθηκαν αντισημιτικές. Συνυπογράφουν, εκτός από την Κύπρο, και το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Ισπανία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Φινλανδία.
Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη της Κύπρου για τη σύγκληση Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ στο αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις με τη χώρα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΥΠΕΞ, ο κ. Κασουλίδης είχε στο περιθώριο του Συμβουλίου διμερείς συναντήσεις με τον νέο ΥΠΕΞ της Μάλτας Ίαν Μποργκ και με την ΥΠΕΞ της Εσθονίας Εύα - Μαρία Λίμετς.
Συμμετείχε επίσης σε άτυπο πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο ΥΠΕΞ των Κάτω Χωρών Γούπκε Χούκστρα με προσκεκλημένο τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν.
Την Τρίτη ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, κατά το οποίο μεταξύ άλλων θα συνεχιστεί η συζήτηση για το κράτος δικαίου και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ενώ οι αρμόδιοι Υπουργοί θα προβούν σε ανταλλαγή απόψεων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Πηγή: ΚΥΠΕ