Η ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή, τα ρωσικά όπλα και οι λεπτές ισορροπίες

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα απευθυνθεί σήμερα, στις 6:00 το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρόκειται για μία τακτική που ο Ουκρανός Πρόεδρος ακολουθεί από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην χώρα του, έχοντας ήδη απευθυνθεί σε σειρά Κοινοβουλίων του πλανήτη.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο Ζελένσκι διασφαλίζει τη συζήτηση της κατάστασης στη χώρα του στα εσωτερικά άλλων κρατών και, κατ’ επέκταση, την τοποθετεί στην ημερήσια διάταξή τους. Σε αυτές τις ομιλίες, ο Ουκρανός Πρόεδρος συνηθίζει να καταγγέλλει τις ρωσικές ενέργειες, ενώ τις χρησιμοποιεί, επίσης, για να εξυψώσει το εθνικό φρόνημα των συμπατριωτών του, που βιώνουν τη μαύρη αλήθεια του πολέμου για περισσότερες από 40 μέρες.

Η διαδικτυακή ομιλία του στην κυπριακή Βουλή θα γίνει στη σκιά της φοβερής σφαγής στην πόλη Μπούτσα και την κόλαση που έζησαν οι κάτοικοί της, με δολοφονίες, βιασμούς και βασανισμούς. Κι ο Ουκρανός Πρόεδρος δεν συνηθίζει να μασά τα λόγια του και αναφέρεται σε αυτού του είδους τα γεγονότα. Ο Ζελένσκι έχει ήδη απευθυνθεί στη διεθνή κοινότητα, απαιτώντας την ανάληψη δράσεως, ενώ στην χώρα του προσπαθούν ακόμη να θάψουν τα πτώματα που άφησε στους δρόμους το βάρβαρο πέρασμα του ρωσικού στρατού.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας χρησιμοποιεί αυτές τις ομιλίες για να διατυπώσει τα αιτήματά του, απευθυνόμενος προς τους νομοθέτες των άλλων χωρών. Πρόκειται για αιτήματα που είτε αφορούν τα κράτη αυτά συγκεκριμένα είτε ευρύτερα τη διεθνή κοινότητα. Η Κύπρος, αν και μικρή σε εκτόπισμα, διαθέτει κάτι που θα ενδιέφερε το Κίεβο∙ ρωσικά οπλικά συστήματα. Ήδη έγινε κρούση από την αμερικανική πλευρά προς τη Λευκωσία για παραχώρηση αυτών των όπλων στην Ουκρανία μέσω των ΗΠΑ, προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Είναι, ωστόσο, κατανοητό πως η Κύπρος δεν μπορεί  να μειώσει την στρατιωτική της ικανότητα για να αυξήσει εκείνην της Ουκρανίας, και, ως εκ τούτου, θέτει ως όρο την αντικατάσταση των ρωσικών συστημάτων από αντίστοιχα αμερικανικά. Το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας έχει άλλωστε δώσει σχετικές διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να μειώσει καθ` οιονδήποτε τρόπο τις αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες μιας υπό κατοχή χώρας. Στην πραγματικότητα, όμως, η Λευκωσία θα καλωσόριζε τον αμερικάνικο εξοπλισμό, ενώ τα διάφορα εμπάργκο δημιουργούν εμπόδια στη συντήρηση του ρωσικού, γι’ αυτό και το ζήτημα θεωρείται πολύ λεπτό.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον κρίνεται, πάντως, το γεγονός πως, παρά τις δεκάδες τέτοιες ομιλίες που έχει κάνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ξένα Κοινοβούλια, αυτή είναι η πρώτη φορά που θα απευθυνθεί στο νομοθετικό Σώμα μίας άλλης ευρωπαϊκής χώρας που βιώνει τις επιπτώσεις μιας στρατιωτικής εισβολής, μέρος της παραμένει υπό κατοχή και έχει εκτοπισμένο πληθυσμό. Όμως η Ρωσία της Κύπρου είναι η Τουρκία, μία χώρα στην οποία ο Ουκρανός Πρόεδρος επενδύει αυτή τη στιγμή πολιτικά. Μόλις χθες δήλωνε σε τουρκικό κανάλι πως βασίζεται στην πλήρη υποστήριξη της Άγκυρας και εξέφραζε την εμπιστοσύνη του στην τουρκική ηγεσία.

Ο Ζελένκσι τείνει, σε αυτές τις ομιλίες, να αντλεί παραδείγματα από την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας στην οποία απευθύνεται, για να προωθήσει τις δικές του θέσεις. Το τείχος, όμως, για το οποίο μίλησε στους Γερμανούς, στην Κύπρο το διατηρεί ο τουρκικός στρατός, την ελευθερία για την οποία μίλησε στους Γάλλους, στην Κύπρο την καταπατά η Τουρκία. Και ο ίδιος δεν χάνει ευκαιρία να εξυψώνει την Άγκυρα.

Στο πρόσωπο του Ερντογάν το Κίεβο δεν βλέπει έναν εισβολέα, αλλά έναν αξιόπιστο διαμεσολαβητή, που προσφέρει με πολλούς τρόπους βοήθεια στη χώρα. Ο Ζελένκσι, μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να προσφέρει εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία, την στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι θύμα τους εδώ και δεκαετίες. Αποτελεί, συνεπώς, ερώτημα, πώς ο Ουκρανός Πρόεδρος θα επιχειρήσει να εξισορροπήσει ανάμεσα στην ιστορική και πολιτική αλήθεια στο νησί μας και στο μόνιμο καλόπιασμα της ηγεσίας της Τουρκίας.

Όποια οδό κι αν τελικά επιλέξει, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα απευθυνθεί σε ένα κράτος που παραμέρισε τα δικά του συμφέροντα υπέρ της συλλογικής δράσης έναντι της Ρωσίας, στη βάση θέσεων αρχών. Σε μια χώρα που, παρά το γεγονός πως είναι αντιμέτωπη με τεράστιες μεταναστευτικές ροές για το μέγεθός της, άνοιξε την αγκαλιά της και υποδέχεται Ουκρανούς πρόσφυγες. Σε έναν λαό που βλέπει στην Ουκρανία να καθρεφτίζεται το δικό του δράμα και που παραμένει βαθιά ευαισθητοποιημένος και πρόθυμος να ακούσει με προσοχή και συγκίνηση όλα όσα έχει να πει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη ευκαιρία ή παγίδα-Τα δεδομένα για το αίτημα των ΗΠΑ για ρωσικό οπλισμό

 

Δειτε Επισης

Ενοχλημένο το ΥΠΕΞ από τις ίσες αποστάσεις Γκουτέρες-Ζητά αντικειμενική καταγραφή της κατάστασης επί του εδάφους
Διακομματικό ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή καλεί τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Έκθεση Γκουτέρες για τις Καλές του Υπηρεσίες-«Συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης θα αποτελούσε μήνυμα πολιτικής βούλησης»
Συναντήσεις σε σε Βηρυτό και Δαμασκό της Σαλίνας Σιάμπου-«Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος»
Αντωνίου: Ο ΠτΔ θα συνεχίσει να προτάσσει θέμα αγνοουμένων στις επαφές με τ/κ ηγεσία και ΗΕ
Η Κύπρος ως γέφυρα, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και οι κόκκινες γραμμές για τα οδοφράγματα
Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο