Το DNA των ΔΗΚΟϊκών, το ζητούμενο των ΑΚΕΛικών και η περίπτωση της Χριστιάνας

Με καλές πιθανότητες για να βρεθεί η χρυσή τομή και να εξευρεθεί κοινό έδαφος, στην προσπάθεια για συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ενόψει των Προεδρικών του 2023, μπαίνει στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ το όνομα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, η οποία διάγει τη δεύτερη κοινοβουλευτική της θητεία.

Το όνομα της κας. Ερωτοκρίτου κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στα πολιτικά στέκια της Λευκωσίας, και φαίνεται ότι τελικά αποτελεί τον άσσο στο μανίκι του Νικόλα Παπαδόπουλου, με τον οποίο θα επιδιώξει να πείσει τον Στέφανο Στεφάνου, ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για να εκπροσωπήσει την υπό εκκόλαψη συνεργασίας τους στις Προεδρικές Εκλογές. Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αποτελεί μια προσωπικότητα, που έχει επιδείξει δείγματα γραφής στο κοινοβούλιο και χαίρει της εκτίμησης των συναδέλφων της, ειδικά το τελευταίο διάστημα που προεδρεύει και μιας εκ των πιο απαιτητικών επιτροπών, αυτής των Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζει στην εξίσωση της συνεργασίας με ΑΚΕΛ τη Χριστιάνα ο Νικόλας

Τι προσφέρει όμως η περίπτωση της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στον Νικόλα Παπαδόπουλο; Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, από την ημέρα που ξεκίνησε η πρόωρη προεδρολογία, έστειλε δύο βασικά μηνύματα, σε σχέση με τις επιλογές του κόμματός του. Το πρώτο ήταν πως θα πρέπει να επέλθει αλλαγή διακυβέρνησης και το δεύτερο πως το ΔΗΚΟ θα πρέπει να είναι στην εξουσία το 2023. Σε ότι αφορά το πρώτο, ήταν κάτι αναμενόμενο, ειδικά από τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια ο Νικόλας Παπαδόπουλος πρωτοστάτησε σε μια ιδιαίτερα έντονη κριτική κατά της Κυβέρνησης, ειδικά για το σκάνδαλο των Χρυσών Διαβατηρίων και τα ζητήματα διαφθοράς.

Θα ήταν δύσκολο και σε μεγάλο βαθμό θα ακύρωνε και την αντιπολιτευτική πολιτική των τελευταίων χρόνων, η οποιαδήποτε προσπάθεια του Νικόλα Παπαδόπουλου, να δικαιολογήσει αλλαγή των θέσεων του και να επιδιώξει συνεργασία με το κυβερνών κόμμα. Σε ότι αφορά το δεύτερο βασικό μήνυμα που έστειλε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι δηλαδή το κόμμα θα είναι συγκυβέρνηση στο 2023, αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει, ενδεχομένως με την υπαρξιακή ανάγκη που συνοδεύει σε όλες τις δεκαετίες το κόμμα, να κατέχει θέσεις εξουσίες.

Καλώς ή κακώς από τα 46 χρόνια ιστορίας που κουβαλά, το ΔΗΚΟ κυβέρνησε ή συγκυβέρνησε τουλάχιστον τα μισά, περισσότερα από κάθε άλλο κόμμα, με αποτέλεσμα αυτό να περάσει στο DNA του. Σήμερα λοιπόν, τόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος, όσο και τα μέλη και στελέχη του κόμματος, κατανοούν αυτή την ανάγκη για να «επανέλθει η τάξη», με την ανάληψη της εξουσίας. Μπροστά σε αυτό το φάσμα ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θα επιδιώξει να οδηγήσει το κόμμα, σε μια επιλογή που θα διασφαλίζει παράλληλα όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες και εσωκομματικές έριδες. Μια τέτοια επιλογή είναι η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Κι αυτό την ώρα που έχει ήδη διατυπωθεί και δημόσια η προειδοποίηση από μια ομάδα στελεχών, που εμφανίζονται ιδιαίτερα ευαίσθητα στα εθνικά θέματα, πως εάν το πρόσωπο που επιλεχθεί προέρχεται από το ΑΚΕΛ, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται η δεδομένη η στήριξη του, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό και το ενδεχόμενο να αποστασιοποιηθούν από το κόμμα. Αντίστοιχα, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν φωνές κι από άλλη ομάδα στελεχών, πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μπει στο τραπέζι η επιλογή στήριξης, είτε του κυβερνώντος κόμματος, είτε των δορυφόρων του, όπως χαρακτηρίσθηκε η ενδεχόμενη υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. 

Στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί και επιφυλακτική στάση που διατηρούν μια σειρά από στελέχη του ΑΚΕΛ, αλλά και μια μερίδα της βάσης του κόμματος, απέναντι σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου. Εξ αρχής στο ΑΚΕΛ, ακόμα και επί ηγεσίας του Άντρου Κυπριανού, είχε υποδειχθεί πως στον διάλογο με το ΔΗΚΟ, θα πρέπει να εξαιρεθούν τα ονόματα των δύο ηγετών. Αν και αυτό δεν συνέβη, τουλάχιστον επίσημα, το λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε από το καθοδηγητικό όργανο του ΑΚΕΛ, δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για συζήτηση, πάνω στο όνομα του προέδρου του ΔΗΚΟ. 

Με αυτά τα δεδομένα, σήμερα, παραμονές της νέας συνάντησης των ηγεσιών των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, το όνομα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, μοιάζει να είναι ιδανικό υπό τις περιστάσεις, από τη στιγμή μάλιστα που η ίδια διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με στελέχη του ΑΚΕΛ εντός της Βουλής, με τα οποία μάλιστα έχει μια αγαστή συνεργασία. 

Βέβαια αυτό που σημειώνουν κομματικοί κύκλοι, είναι πως μεταξύ της εξεύρεσης του υποψηφίου, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής του πλαισίου της υποψηφιότητας και του καταρτισμού ενός κοινού και ολοκληρωμένου προγράμματος διακυβέρνησης, υπάρχει μια τεράστια απόσταση που πρέπει να διανυθεί, για να βρεθούν ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ σε ακτίνα συμφωνίας. Μιας συμφωνίας πάντως που την ίδια ώρα δεν μπορεί να αποκλείει την ΕΔΕΚ, αλλά και τους Οικολόγους που σε πρώτη φάση μοιάζουν ως οι πιο φιλικά προσκείμενοι πολιτικοί σχηματισμοί που θα μπορούσαν να δώσουν περαιτέρω δυναμική στην επιχείρηση «αλλαγή» που σφυρηλατείται από την αντιπολίτευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ