Όλα του γάμου δύσκολα…Τα απόνερα των βουλευτικών και ο Γολγοθάς Στέφανου-Νικόλα

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αλλά και αντιφατικό, είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται ενόψει της σημερινής, πρώτης επίσημης συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, όπου οι δύο θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν ενόψει των Προεδρικών Εκλογών.

Η συνάντηση των δύο, προγραμματίστηκε για τις 10 και 30 το πρωί, με αμφότερους να προσέρχονται έχοντας κατά νου, αφενός τα προσωπικά τους θέλω, αλλά και τις εκτιμήσεις τους για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει μια τέτοια συνεργασία, αλλά και τα συμπεράσματα, ο μεν Στέφανος Στεφάνου από τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη βάση του κόμματος, αλλά και τις κατευθύνσεις που έδωσε η Κεντρική Επιτροπή, ο δε Νικόλας Παπαδόπουλος, τα συμπεράσματα του πρόσφατου Συνεδρίου και του διαλόγου που προηγήθηκε με τη βάση.  

Αναμφίβολα, η σχέση των δύο κομμάτων τον τελευταίο ένα χρόνο πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Πέρυσι τέτοιο καιρό, βρίσκονταν στο στάδιο της τελικής επίθεσης κατά της Κυβέρνησης, με επίκεντρο της πολιτικής τους τη διαφθορά και τα όσα είχαν προηγηθεί σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Αν ρωτούσες τον Φεβρουάριο του 2021, στελέχη των δύο κομμάτων, πόσες πιθανότητες θα έδιναν για μια επικείμενη συνεργασία στις Προεδρικές, σίγουρα όλοι θα έδιναν μεγαλύτερο ποσοστό, από αυτό που δίνεται σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα είπαν τηλεφωνικά Νικόλας και Στέφανος-Κλειδώνει τη Δευτέρα το ραντεβού

Οι βουλευτικές εκλογές έβαλαν σε μια μεγάλη δοκιμασία ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Οι προβλέψεις για αύξηση των ποσοστών τους, λόγω και του θορύβου που προηγήθηκε για τα διαβατήρια, δημιούργησαν προσδοκίες που τελικά δεν επαληθεύτηκαν. Αντίθετα διαφάνηκε πως μια μερίδα, ακόμα κι από τη βάση των δύο κομμάτων,  γύρισαν την πλάτη στην ολοκληρωτική επίθεση εναντίον της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, που έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε να κινδυνέψει η χώρα να μείνει χωρίς προϋπολογισμό.

Η κορυφή του παγόβουνου, όμως, δεν ήταν άλλη από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Βουλής. Εκεί τα δύο κόμματα, με το γυαλί πια, να είναι ραγισμένο, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν ούτε στα πιο απλά, επιτρέποντας με τη στάση τους η υποψήφια του ΔΗΣΥ, να κάνει περίπατο και να εκλεγεί από τον δεύτερο γύρο. Αν τα δύο κόμματα απλά συνεννοούνταν για να στηρίξουν ένα πρόσωπο στο δεύτερο γύρο, θα οδηγούσαν την διαδικασία στον τρίτο γύρο, πριν από τον οποίο θα είχαν τη δυνατότητα για κάποιου είδους διαβούλευσης, ωστόσο επέλεξαν να μην το πράξουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απαλλαγή από τον ΔΗΣΥ και ο προεκλογικός από θέση αντιπολίτευσης

Ακολούθησε η αλλαγή ηγεσίας στο ΑΚΕΛ, το οποίο μπορεί να γύρισε νέα σελίδα, δεν άλλαξε όμως κεφάλαιο, αφού ποσώς δεν διαφέρουν οι πολιτικές θέσεις που εκφράζει ο Στέφανος Στεφάνου, σε σχέση με τις θέσεις του Άντρου Κυπριανού. Σήμερα οι  δύο ηγεσίες, καλούνται να ξανακολλήσουν τα κομμάτια του σπασμένου γυαλιού, και να επιτύχουν μια εκλογική συνεργασία, που αναμφίβολα θα δημιουργεί προοπτικές.

Το σκηνικό έτσι όπως διαμορφώνεται δίνει την εικόνα, πως το ΔΗΚΟ από τη στιγμή που δεν κλείνει την πόρτα για συνεργασίες και με άλλους χώρους, παρά το γεγονός ότι έχει δηλωθεί πως δίνεται προτεραιότητα στη συνεργασία με το ΑΚΕΛ, πάει σε αυτό τον πρώτο γύρο επαφών, με την πρόταση για κάθοδο στις εκλογές, με υποψήφιο τον Νικόλα Παπαδόπουλου. Λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο «εκβιαστικά», αφού γνωρίζει πως αυτός που καίγεται περισσότερο για μια τέτοια συνεργασία είναι ο Στέφανος Στεφάνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, κύκλοι εκτός ΔΗΚΟ, υποδείκνυαν τις τελευταίες ημέρες, πως σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε και η διαρροή για τη συνάντηση του Νικόλα Παπαδόπουλου με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Η δημοσιοποίηση της εν λόγω συνάντησης, αύξησε την πίεση στο ΑΚΕΛ, στο οποίο στάλθηκε το μήνυμα πως υπάρχουν και άλλες επιλογές αφού το ΔΗΚΟ συνομιλεί με την ίδια ευκολία, με την αριστερά, τη δεξιά και τις συνιστώσες της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεδιπλώνει τον προεκλογικό του ο Αβέρωφ-Στήνει επιτελεία και οργώνει την Κύπρο

Το πιο αντιφατικό, ωστόσο, που χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών στα δύο κόμματα, ενόψει και της έναρξης του διαλόγου, είναι το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν κρούσματα διαφωνιών, που ενδεχομένως να καταδεικνύει και το χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων. Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα, τα όσα συνέβησαν στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, όπου ανέβηκαν οι τόνοι και υπήρξαν έντονες διαφωνίες μεταξύ του Ζαχαρία Κουλία από το ΔΗΚΟ και του Γιώργου Λουκαϊδή από το ΑΚΕΛ.

Πέραν της ουσίας της συζήτησης για το ΓΕΣΥ, που ήταν και ο λόγος της κόντρας μεταξύ των δύο, η εικόνα που δίνεται προς τα έξω, είναι πώς, όταν σε ένα από τα πιο βασικά ζητήματα, που θεωρητικά θα έπρεπε όλοι οι βουλευτές, με μια κοινή φωνή να γίνουν ασπίδα για να το διαφυλάξουν, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και αποτελούν τον πυρήνα των διαφωνιών, θέλουν κιόλας να συγκυβερνήσουν.

Αν προστεθεί στην εξίσωση και το πραγματικό χάσμα που χωρίζει τα δύο κόμματα στο Κυπριακό, τότε πολύ εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος τη μεγάλη δυσκολία που έχουν ενώπιον τους Παπαδόπουλος και Στεφάνου για να βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας. Για να συμπληρωθεί η πλήρης εικόνα, αναμένονται και τα αποτελέσματα στις αρχές του επόμενου μήνα, από τη ψήφιση της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου το ΔΗΚΟ έχει τον ρόλο του ρυθμιστή και μένει να διαφανεί εάν θα στηρίξει τους 20 Δήμους που ευνοεί το ΑΚΕΛ, ή θα υιοθετήσει την κυβερνητική πρόταση για 17. Ή εάν θα επιμείνει στα τοπικά δημοψηφίσματα, που αποτελεί θέση αρχής του ΑΚΕΛ, ή θα αποδεχθεί τη διεξαγωγή Παγκύπριου, ή τη μη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χτυπά την πόρτα των άλλων κομμάτων το ΔΗΚΟ για τις Προεδρικές

Ακόμα κι αν όλα τα πιο πάνω συμφωνηθούν με τον πιο επίσημο τρόπο, το μεγαλύτερο στοίχημα ήταν και παραμένει, ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα κληθεί να βγει μπροστά για να ενώσει, να εμπνεύσει και να πείσει τις βάσεις των δύο κομμάτων για να το στηρίξουν. Στο ΔΗΚΟ δεν το κρύβουν πως θα ήθελαν αυτό το πρόσωπο να είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Από την άλλη, ούτε στο ΑΚΕΛ το κρύβουν πως δεν θα ήθελαν αυτό το πρόσωπο να είναι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Επιπλέον στο ΔΗΚΟ γνωρίζουν πολύ καλά πως οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που ανήκει στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς κι αν είναι υποψήφιος, πολύ δύσκολα θα κρατήσει το κόμμα ενωμένο, αφού ήδη υπάρχουν περιπτώσεις στελεχών, ακόμα και βουλευτών, που έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν ευνοούν τη σύμπραξη με το ΑΚΕΛ με εκτός του ΔΗΚΟ υποψήφιο. Το ίδιο πρόβλημα, όμως, αντιμετωπίζει και το ΑΚΕΛ με υποψήφιο προερχόμενο από το ΔΗΚΟ και ειδικά με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Συμπερασματικά, Στέφανος Στεφάνου και Νικόλας Παπαδόπουλος, έχουν μπροστά τους ένα βουνό να ανέβουν. Μέσα από τις επικείμενες διαβουλεύσεις, μένει να αποφασίσουν εάν θα το διαβούν χέρι χέρι στηριζόμενος ο ένας στις πλάτες του άλλου, ή χωριστά.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βλέπει θετικά βήματα από τις δύο πλευρές για το Κυπριακό ο Γκουτέρες-Εκφράζει ανησυχία για τα Βαρώσια
Μοιράζει τις ευθύνες και καλεί τις δύο πλευρές να σταματήσουν παραβιάσεις στη Νεκρή Ζώνη ο Γκουτέρες
Ριζικές αλλαγές και μια πιο ευρωπαϊκή Κύπρο οραματίζεται ο Χρίστος Κληρίδης-Οι σκέψεις για τις εκλογές
Αρχίζει η θητεία της Κύπρου ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Μακροπρόθεσμο το «Αμάλθεια»-Συστηματοποιείται η επόμενη φάση εφαρμογής με το δρομολόγιο Κύπρος-Ashdod-Γάζα
Πήγε στην Μία Μηλιά ο Τατάρ και επανέλαβε τα ίδια για τα οδοφράγματα
Ξεκάθαρη η Κυβέρνηση για τουρκο-συριακή ΑΟΖ-«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο»
Ακόμη να ενημερώσει επίσημα ο Τατάρ για ημερομηνίες-«Εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμη και αύριο»
Αυξήσεις συντάξεων ενέκρινε το Υπουργικό-Συζητήθηκαν αλλαγές στο ενοίκιο έναντι δόσης και θέσπιση μητρώου καλλιτεχνών
Το πάθημα του 2024 και τα κριτήρια για ανασχηματισμό το 2025