Σε τροχιά Προεδρικών με επιλογές η ΔΗΠΑ-Η πρόταση Καρογιάν και τα τρία σενάρια

Σε τροχιά Προεδρικών Εκλογών μπαίνει πλέον επίσημα και η Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου της, η παράταξη έχει πλέον και επισήμως ολοκληρωμένη ηγεσία, γεγονός που διευκολύνει την εμπλοκή της στις προεκλογικές ζυμώσεις. Εκκρεμεί, βεβαίως, η ανάδειξη των συλλογικών οργάνων του κόμματος, ωστόσο το νερό μπήκε στ’ αυλάκι και ενδεχομένως να είναι σε θέση να επικυρώσουν αποφάσεις μέχρι τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις.

Με την προσθήκη της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων στο όνομά της, η ΔΗΠΑ πλέον πορεύεται στον προεκλογικό διάλογο ως ένα ενιαίο σώμα, χτίζοντας πάνω στη δυναμική που ανέπτυξε το τελευταίο διάστημα. Στο τραπέζι, πέραν από το ποσοστό της φέρνει και μία σειρά έμπειρων στελεχών, που έχουν ξανακάνει πολλές φορές εκλογές από άλλο μετερίζι και γνωρίζουν πώς λειτουργούν τα πράγματα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα σε οποιοδήποτε επιτελείο.

Συνεχίζοντας στο τέμπο που ξεκίνησε κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Βουλής, ο Μάριος Καρογιάν εισηγήθηκε χθες όπως τα κόμματα αφήσουν πίσω τις δικές τους ατζέντες και επικεντρωθούν στο κοινό καλό, με τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπό έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής. Πρόκειται για μια πρόταση που δεν φαίνεται πως θα έχει κάποια τύχη, ωστόσο «αγοράζει» στην ΔΗΠΑ χρόνο, ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες διεργασίες και ταυτόχρονα θα μπορούσε δυνητικά να προσφέρει διέξοδο σε άλλα κόμματα, σε περίπτωση που βρεθούν ενώπιον αδιεξόδων.

Στην πραγματικότητα, έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, η ΔΗΠΑ φαίνεται να έχει ενώπιον της τρεις επιλογές, ως προς τον τρόπο που θα κινηθεί στις Προεδρικές εκλογές:

Πρώτον: Να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Αυτό το σενάριο είναι ιδιαίτερα αρεστό ανάμεσα σε μία μερίδα στελεχών της, καθώς, παρά το ρίσκο που ενέχει, θα μπορούσε δυνητικά να έχει και τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, ιδιαίτερα εάν είναι το μοναδικό κόμμα που θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του τέως ΥΠΕΞ στον α’ γύρο. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αποτελούσε δύσκολη εξίσωση σε προγραμματικό επίπεδο και η διείσδυση του κ. Χριστοδουλίδη στους ψηφοφόρους του Κέντρου είναι πλήρως συμβατή με την προσπάθεια της ΔΗΠΑ να παρουσιαστεί ως η αυθεντική δύναμή του. Ελλοχεύει, ωστόσο, ο κίνδυνος η δική της υποστήριξη να μην είναι αρκετή για να βρεθεί στον β’ γύρο ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δεύτερον: Να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Και για αυτό το σενάριο υπάρχουν υποστηρικτές εντός της παράταξης, καθώς είναι καλά γνωστό πως η ΔΗΠΑ διατηρεί σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο καλές σχέσεις και ανοιχτούς διαύλους τόσο με τον ΔΗΣΥ όσο και με το Προεδρικό. Πιθανή εκλογή του προέδρου του ΔΗΣΥ θα έφερνε την παράταξη στην εξουσία, παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία, και θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τη θέση της. Θα σήμαινε, ωστόσο, υποστήριξη της Δεξιάς και επικουρικό παρά πρωταγωνιστικό ρόλο και περισσότερες δυσκολίες σε προγραμματικό επίπεδο.  

Τρίτον: Να εμφανιστεί ως από μηχανής θεός, σε περίπτωση αποτυχίας των διαβουλεύσεων ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ, και να επιδιώξει κάποιου είδους συμπόρευση με το ΑΚΕΛ. Σε αυτό το σενάριο, θα μπορούσε ακόμη και ο Μάριος Καρογιάν να αποτελέσει δυνητικό υποψήφιο, αφού φαίνεται πως η βάση του ΑΚΕΛ δεν τον αντιμετωπίζει τόσο εχθρικά όσο άλλες επιλογές από τον χώρο του Κέντρου. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να βρουν μια κοινώς αποδεκτή υποψηφιότητα και να δημιουργήσουν ένα κεντροαριστερό μέτωπο ως αντίβαρο στον συνωστισμό δεξιών υποψηφίων. Το σενάριο αυτό δεν κερδίζει έδαφος στην παρούσα φάση αλλά βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην σφαίρα του υποθετικού και ενδεχομένως οι τάσεις να αλλάξουν όταν ξεκαθαρίσει το σκηνικό.

Η αυτόνομη κάθοδος φαντάζει μάλλον απομακρυσμένη και σε επίπεδο τακτικής δεν είναι η καλύτερη δυνατή κίνηση για ένα κόμμα που φαίνεται πως έχει πολύ περισσότερες επιλογές από τα περισσότερα. Ο χρόνος φαίνεται ότι είναι σύμμαχος για την παράταξη και όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα ξεκαθαρίσει και τις προθέσεις της.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Ζητά αμεροληψία στις εκθέσεις Γκουτέρες η Λευκωσία-«Αποδείξαμε το σεβασμό μας στην ειρηνευτική δύναμη»
Βλέπει διευρυμένη διάσκεψη εντός Μαρτίου ο Πρόεδρος-Κρατά κλειστά τα χαρτιά του για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ελλάδα
Δύο ταχυτήτων ΕΟΑ, συνεχίζονται τα προβλήματα με προϋπολογισμούς-Άνοιξε το χορό των αλλαγών το ΥΠΕΣ
«Σφράγισε με την πολιτική του πορεία μια ολόκληρη εποχή»-Το αντίο των κομμάτων στον Κώστα Σημίτη
Σ. Στεφάνου: Πρώτη προτεραιότητα η επίλυση Κυπριακού
Πληροφορίες για παράνομη επίσκεψη Χακάν Φιντάν στα κατεχόμενα
Το Κυπριακό, τα Ίμια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Ευρώ-Οι «σταθμοί» της οκταετίας Σημίτη
«Οδήγησαν με τον Κληρίδη την Κύπρο στο μεγαλύτερο επίτευγμα»-Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Κώστα Σημίτη
Η χρονιά που μεγάλωσε το διπλωματικό μας αποτύπωμα
Η ανάγνωση Προεδρικού για εκθέσεις ΟΗΕ-«Αναμένουμε να μην εξισώνονται αμυντικές ενέργειες με παραβιάσεις»