Τύμπου για να σωθεί το Βαρώσι και κινητικότητα μετά τα μέσα του 2023

Το χειρότερο σενάριο, φαίνεται να είναι αυτό που επιβεβαιώνεται τελικά, σε σχέση με τις εξελίξεις το Κυπριακό και την κινητικότητα που κάποιοι θεωρούσαν δεδομένο ότι θα παρατηρείτο αυτή την περίοδο, μετά και από το ξεκαθάρισμα του σκηνικού στο ψευδοκράτος και τη διεξαγωγή των παράνομων εκλογών.   

Ακόμα και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους συνάντησε στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών, φαίνεται να υιοθετούν την άποψη πως οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Κύπρο και Τουρκία, απομακρύνουν το ενδεχόμενο για να υπάρξει οποιασδήποτε μορφής κινητικότητα στο Κυπριακό. Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο του 2023, είναι προγραμματισμένες οι Προεδρικές Εκλογές στην Κύπρο, ενώ το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, είναι προγραμματισμένες οι Προεδρικές Εκλογές στην Τουρκία. 

Την παραδοχή των Αμερικανών, απεκάλυψε σε δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος μετέφερε την εκτίμηση του Αμερικανού ομολόγου του, πως δύσκολα θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό τους επόμενους μήνες και πως σε αυτό το πλαίσιο δύσκολα θα αναμένεται και ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου. Αυτή η εξέλιξη, με την πλήρη νηνεμία, σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως φέρει και αποχωρήσεις, όπως αυτή του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος αναλόγως των εξελίξεων, ίσως να παραιτηθεί από την εκ των πραγμάτων άνευ αντικειμένου θέση του διαπραγματευτή. Εξάλλου τόσο οι εκτιμήσεις των Αμερικανών, που μεταφέρθηκαν στον υπουργό Εξωτερικών όσο και οι προθέσεις των Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι ευοίωνες σε σχέση με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου.

Σε αυτό το πλαίσιο η Λευκωσία στρέφει την προσοχή της στον μεγάλο στόχο της διάσωσης της Αμμοχώστου. Έχει γίνει πλέον ξεκάθαρος και ορατός ο κίνδυνος το αδιέξοδο να εδραιώσει τα τετελεσμένα και να ανοίξει την όρεξη των Τούρκων για ακόμα μεγαλύτερα ανοίγματα. Αυτό επιδιώκει να το πετύχει, μέσω της άσκησης πίεσης και ισχυρής επιχειρηματολογίας που εδράζεται στην αποδόμηση του τουρκικού αφηγήματος. 

Το τουρκικό αφήγημα είναι πως, μέχρι σήμερα όλες τις αποτυχημένες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ακολούθησε η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων από τη μια και από την άλλη η διατήρηση της διεθνούς νομιμότητας από τους Ελληνοκυπρίους, που απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που τους παρέχονται, την ώρα που στα κατεχόμενα επικρατεί η οικονομική δυσπραγία, η φτώχεια και η ανέχεια. 

Με το χαρτί του ανοίγματος του αεροδρομίου της Τύμβου, η Λευκωσία επιδιώκει να αφαιρέσει το επιχείρημα της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, αφού πλέον θα μπορούν να συναλλάσσονται με τον έξω κόσμο. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να λησμονεί πως αυτή η πρόταση εμπεριέχει και κινδύνους και ενδεχομένως να είναι ένα βήμα για την ικανοποίηση των Τούρκων που επιμένουν για τη διπλή κυριαρχία. 

Αναλύοντας στο κρατικό ραδιόφωνο τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Ιωάννης Κασουλίδης εξήγησε πως η πλευρά μας θα συνεχίσει να υποβάλλει προτάσεις, «όπου υπάρχει αυτί να μας ακούσει», κατά την έκφραση του. Και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, εξήγησε ο κ. Κασουλίδης, λέχθηκε από πάρα πολλούς υπουργούς πως ήρθε η ώρα να σώσουμε την Αμμόχωστο.

«Η πρόταση του Προέδρου είναι αυτό το τουρκικό αφήγημα που θέλει να καταρρίψει. Διότι η παράδοση του αεροδρομίου της Τύμβου, δεν θα είναι μια κίνηση αλλαγής ενός κομματιού, όπως και στην περίπτωση που θα παραδοθεί η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Θα είναι κάτι περισσότερο γιατί θα σημάνει το τέλος της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε ο υπουργός. 

Σε σχέση με τους κινδύνους που προκύπτουν και ειδικά αυτό της αποδοχής της κυριαρχίας του ψευδοκράτους, ο Ιωάννης Κασουλίδης, εξέφρασε την άποψη πως, «κάθε κίνηση έχει και κόστος έχει και όφελος πρέπει κάποιος να ζυγίζει προσεκτικά αν το όφελος υπερτερεί του κόστους. Ο κίνδυνος είναι αυτός που θα ισχυριστεί η Τουρκική πλευρά, που θα μιλά για κράτος και κυριαρχία. Το όφελος υπερτερεί κατά παρασάγγας αυτού του κόστους», είπε

Πάντως σε σχέση με τον ρόλο που θα έχουν οι ξένοι σε αυτή την πρωτοβουλία Αναστασιάδη, ο υπουργός Εξωτερικών, είπε πως, ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε το Λονδίνο, ούτε η Ουάσιγκτον θα σώσουν την Αμμόχωστο, παρά μόνο εμείς, με την βοήθεια των ξένων. 

Δειτε Επισης

Απαντά στο Politico για τα περί δούρειου ίππου του Musk o Φειδίας-«Πώς μπορεί να είμαι και να μην το ξέρω;»
Ο λόγος στη Βουλή για το δικαίωμα ψήφου στα 17-Οι αλλαγές που θα φέρει στο πολιτικό σκηνικό
«Hayir» στα πάντα από τον Τατάρ-Η ατζέντα για αναγνώριση και τα εσωτερικά του κίνητρα
Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17