Οι μεγάλες προκλήσεις Αναστασιάδη για το 2022-Οι τρεις πυλώνες στόχευσης

Τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το 2022 η Κύπρος, απαρίθμησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε άρθρο του στο οικονομικό περιοδικό «Νόμισμα» και οι οποίες εστιάζονται σε τρεις πυλώνες. Πανδημία, Κυπριακό και Μεταρρυθμίσεις για την «Κύπρο του Αύριο».

Στο άρθρο του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται αρχικά στην πανδημία, η οποία επηρέασε τα τελευταία δύο χρόνια την Κύπρο, όπως και ολόκληρο τον κόσμο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε πολύ καλά την όλη κατάσταση, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, τόνισε πως «όλες οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και κατά το 2021 προσέκρουσαν στην τουρκική αδιαλλαξία, ωστόσο έστειλε μήνυμα ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειές του για εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, πολλές από τις οποίες θα προσφέρουν στα ταμεία του κράτους χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αυτούσιο το άρθρο του Προέδρου της Δημοκρατίας

Κάθε νέα χρονιά ανοίγει ένα νέο παράθυρο ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον. Το 2022 το οποίο ανέτειλε πριν από μερικές μέρες βρήκε την πατρίδα μας αντιμέτωπη με μια νέα έξαρση της πανδημίας.

Τα τελευταία δυο χρόνια ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κορωνοϊό ο οποίος προκάλεσε βαρύτατες συνέπειες τόσο στη ζωή και την υγεία των ανθρώπων όσο και στην οικονομική επιβίωση και ευημερία τους.

Η χώρα μας δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, συντεταγμένα και με τη βοήθεια και τις θυσίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, κατόρθωσε να κατατάσσεται μεταξύ των κρατών που διακρίθηκαν τόσο στην επιτυχή αντιμετώπιση της ασθένειας όσο και στη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων από τα εξ ανάγκης περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν.

Παρά το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση, επηρέασε όλο το φάσμα της οικονομίας, οδηγώντας σε απότομη μείωση της παραγωγής και σε σημαντική μείωση της συνολικής ζήτησης, η Κυβέρνηση κατάφερε πολύ έγκαιρα να διαχειριστεί με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία.

Προσφέρθηκαν γενναιόδωρα πακέτα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας πλήρως και όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία στήριξης.

Παράλληλα ενισχύθηκε ο τομέας της υγείας ώστε να μπορεί, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, να ανταποκριθεί στις υγειονομικές ανάγκες που δημιουργηθήκαν.

Το ΓΕΣΥ, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέχει τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης σε όλους τους πολίτες και δικαιούχους του συστήματος.

Ταυτόχρονα, υιοθετήθηκαν μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, αποτρέποντας σε σημαντικό βαθμό κύμα χρεοκοπίας επιχειρήσεων.

Επαναλαμβάνοντας την ευγνωμοσύνη μου προς τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής οι οποίοι αγωνίζονται νυχθημερόν για να παράσχουν θεραπεία και να στηρίξουν με θάρρος και δύναμη όσους των συμπολιτών μας το έχουν ανάγκη, θέλω να τονίσω ότι χάριν στον εμβολιασμό θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη ζωή μας.

Καλώ όλους για άλλη μια φορά να εμπιστευθούν την επιστήμη και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρονται, ώστε το συντομότερο η πανδημία να αποτελέσει παρελθόν και η καθημερινότητα μας να επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Η πανδημία και η αντιμετώπιση της μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στις προτεραιότητες μας, ωστόσο σε καμία στιγμή δεν φεύγει από το μυαλό μας το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, την τουρκική κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όλες οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και κατά το 2021 προσέκρουσαν στην τουρκική αδιαλλαξία η οποία επιμένει να θέτει απαράδεκτες θέσεις και να προβαίνει τόσο επί του εδάφους όσο και στη θάλασσα, σε ενέργειες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοηθούν στην προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου, αντίθετα διευρύνουν το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι διαχρονικοί στόχοι της Τουρκίας δεν είναι άλλοι από την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και η δημιουργία ενός πλήρως ελεγχόμενου, τουρκοκυπριακού ούτω καλούμενου κρατιδίου.

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση αυτούσιων των πρακτικών των Ηνωμένων Εθνών για όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017, αλλά και η επιβεβαίωση τους από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κατά την ομιλία του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 13 Δεκεμβρίου 2021, όχι μόνο διαψεύδουν τα περί αντιθέτου αφηγήματα διαφόρων, αλλά αποδεικνύουν με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο που οφείλοντο τα κατά καιρούς αδιέξοδα στις πολύχρονες διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού.

Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας παραμένοντας προσηλωμένοι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Επιδίωξη μας παραμένει η εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα και τις όποιες εγγυήσεις από τρίτες χώρες.

Το 2022, ορθώς χαρακτηρίστηκε, ως η χρονιά των μεταρρυθμίσεων.

Η υλοποίηση του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο» αποτελεί το μεγάλο στόχο της Κυβέρνησης για το 2022. Μέσω των μεταρρυθμίσεων θα διευκολυνθεί η ζωή των πολιτών η οποία θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Η Κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σχεδιάζει την επόμενη μέρα δημιουργώντας ένα μέλλον καλύτερο για τις επόμενες γενιές. Μέσω του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο», μπορεί να αντληθεί μέχρι το 2026 ποσό 4,4 δις Ευρώ.

Επιπρόσθετα το Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο» αναμένεται να προσθέσει επιπλέον ποσοστό ύψους 7% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία πέραν των 11 χιλιάδων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Ο εκσυγχρονισμός του δικαστικού συστήματος, της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η περαιτέρω προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η θεσμοθέτηση μίας σειράς νομοθεσιών που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότερη πάταξη της διαφθοράς είναι μόνο μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο».

Με την ομόθυμη στήριξη και των πολιτικών δυνάμεων μπορούν να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί η Κύπρος μας, ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος.

Αντιμετωπίζοντας τα πράγματα με αισιοδοξία, ακολουθώντας ορθολογιστική οικονομική πολιτική και εφαρμόζοντας συνετή υλοποίηση του Σχεδίου «Κύπρος - Το Αύριο», η κυπριακή οικονομία θα είναι σε θέση να πετύχει και να διατηρήσει την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στους υψηλούς ρυθμούς που υπήρχαν προ πανδημίας.

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ