Αλα ούνα, άλα ντούε, άλα τρε... Μετατρέπουν σε παζάρι τη Μεταρρύθμιση της ΤΑ

Κάθε δικαίωμα, έδωσαν Κυβέρνηση και κόμματα στους πολίτες, να αμφισβητούν τις προθέσεις τους, σε σχέση με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι τελευταίες εξελίξεις και η στάση των κομμάτων απέναντι στη Μεταρρύθμιση και ειδικά τα ζητήματα των συνενώσεων, δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης, στο συμπέρασμα, πως η πυξίδα των κομμάτων, είναι τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα και όχι η θετική έκβαση της Μεταρρύθμισης για το καλό του συνόλου του λαού.  

Παρά τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν, κανένα κόμμα δεν εξήγησε γιατί, αντί να αφαιρεί προσθέτει δήμους, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τα κομματικά του θέλω. Κανείς δεν εξήγησε γιατί ακόμα και το κυβερνών κόμμα, πρόσθεσε με τροπολογία την παραμονή του Δήμου Αραδίππου ως έχει, αντί να συνενωθεί με το δήμο της Λάρνακας, την ώρα που οι σχετικές μελέτες είναι ξεκάθαρες για τα οφέλη που θα είχε ένα τέτοιο σενάριο.

Πώς περιμένει η Κυβέρνηση τα υπόλοιπα κόμματα να συναινέσουν στους 17 δήμους, όταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ανεβάζει με αυτή του την τροπολογία τον αριθμό στους 18; Ακόμα κι αν απαντήσουν κάποιοι πως δεν τον ανεβάζει στους 18 γιατί προβλέπει αλλαγές στις υπόλοιπες συνενώσεις της επαρχίας Λάρνακας, είναι για να διερωτάται κανείς, ποια είναι αυτά τα τόσο μεγάλα και σημαντικά συμφέροντα, που ανάγκασαν την Πινδάρου να κάνει άνω κάτω τις συνενώσεις της Λάρνακας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την Τοπική της στην Αραδίππου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθόρισε κόκκινες γραμμές για Τ.Α. ο Νουρής-Στρέφει το βλέμμα στην Ολομέλεια

Ανάλογες είναι και οι ευθύνες της αντιπολίτευσης, αφού είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς, γιατί ακόμα επιμένουν στη δημιουργία τριών δήμων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, την ώρα που στη Λεμεσό  με τον πενταπλάσιο πληθυσμό θα υπάρχουν μόλις τέσσερις. Αλχημείες εξάλλου, ετοιμάζουν και στην Πάφο, αφού τα κόμματα χωρίς καμία λογική και παραβλέποντας κάθε αρχή της αναλογικότητας αλλά και την ίδια τη φιλοσοφία της Μεταρρύθμισης, προσανατολίζονται να αφήσουν εκτός της Μεταρρύθμισης, κρίσιμες πληθυσμιακές μάζες, όπως για παράδειγμα τους κατοίκους της Χλώρακας, για να ικανοποιήσουν τοπικούς άρχοντες της Πέγειας, που φοβούνται να χάσουν το πάνω χέρι σε περίπτωση συνένωσης.

Το πλέον επικίνδυνο στοιχείο όμως, είναι το γεγονός, πως ακόμα και αυτοί που με δυσκολία πείσθηκαν για τις συνενώσεις των δήμων τους, βλέποντας το πλιάτσικο των τελευταίων ημερών, όπου όποιος φωνάξει ή απειλήσει περισσότερο, ικανοποιούνται τα θέλω του, ετοιμάζουν με τη σειρά τους τις δικές τους παρεμβάσεις, προς τα κέντρα εξουσίας, για να πιέσουν και να υπενθυμίσουν πως θα ψηφίσουν κι αυτοί στις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές.

Εάν επιβεβαιωθούν κάποιες από τις προθέσεις των κομμάτων που ακούστηκαν στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, τότε η Μεταρρύθμιση κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα κακόγουστο αχταρμά, χωρίς λογική, χωρίς αρχή και χωρίς μέση και τέλος. Κι αυτό διότι, δεν είναι έχει καμία λογική να σκέφτεσαι να συνενώσεις τον Στρόβολο, ίσως τον μεγαλύτερο πληθυσμιακά δήμο της Κύπρου με τη Λευκωσία, αλλά την ίδια ώρα να διστάζεις για να ενώσεις την Αραδίππου με τη Λάρνακα, ή τη Δερύνεια με το Παραλίμνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πνίγεται στον... βούρκο των Προεδρικών η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αυτό ωστόσο που σήμερα δεν αντιλαμβάνονται οι βουλευτές και οι κομματάρχες, είναι πως αυτά που σπείρουν, θα τα θερίσουν σε λίγο καιρό, όταν οι Δήμοι θα είναι οικονομικά μη βιώσιμοι και θα ζητούν από το κράτος, να τους σώσει. Είναι άδικο για τους υπόλοιπους πολίτες που ζουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, για το γινάτι και το απωθημένο μερικών λίγων, να απαντούν στο «δήμαρχε», να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της Μεταρρύθμισης.

Μάλιστα τα κομματικά γραφεία επινόησαν το τελευταίο διάστημα και την κασέτα πως δεν έχει μεγάλη σημασία εάν τελικά οι δήμοι είναι 17, 18, 20 ή 21. Στηρίζουν αυτό το επιχείρημα στο γεγονός ότι σίγουρα η οικονομική επιφάνεια των δήμων, θα είναι καλύτερη από τη σημερινή. Δεν αναφέρουν όμως τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες και γενικότερα τη δυναμική που θα μπορούσαν να αναπτύξουν αν ο αριθμός τους, συμβάδιζε με τις μελέτες και παρέμειναν στους 13 ή τους 14. Εξάλλου αυτή ήταν και η αρχική πρόταση της Κυβέρνησης, η οποία έχει κι αυτή τις δικές της ευθύνες διότι με την αναδίπλωση της, από τους 14 στους 17, άνοιξε την όρεξη στα κόμματα που πιέζουν για 20 ή ακόμα και για 21 δήμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κλείδωσαν ούτε σήμερα οι συνενώσεις-Οι τάσεις και το επικρατέστερο σενάριο

Και είναι να διερωτάται, με ποια λογική κάποιοι σκέφτονται ακόμα και τους 21 δήμους από τη στιγμή που σήμερα έχουμε 30 σε ολόκληρη την Κύπρο, εκ των οποίων οι τέσσερις πέντε δεν μετρούν ζωή πάνω από δέκα χρόνια ζωής. Συνεπώς εάν το καλοσκεφτεί κάποιος, ετοιμαζόμαστε για μια Μεταρρύθμιση, μόνο και μόνο για να μειώσουμε τους δήμους κατά τρεις ή τέσσερις και να διαιωνίσουμε τα τεράστια προβλήματα που στο τέλος της ημέρας τα επωμιζόταν ο απλός πολίτης, αφού εάν σήμερα οι πλείστοι από τους 30 δήμους ακόμα υπάρχουν, είναι γιατί απορροφούν τεράστια χρηματικά ποσά από την Κυβέρνηση, ως κρατική βοήθεια για να μην πτωχεύσουν.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις 10 Δεκεμβρίου, όπου η επιτροπή Εσωτερικών σε ακόμα μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, θα κληθεί να καταλήξει στη μορφή που θα έχουν τα τρία Νομοσχέδια που θα αποστείλει στην Ολομέλεια για να εγκριθούν στις 24 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε, το μπραντ ντε φερ μεταξύ των τοπικών κομματαρχών, αναμένεται να χοντρύνει ακόμη περισσότερο, αφού κάποιοι δεν είπαν την τελευταία τους λέξη και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, με στόχο να ικανοποιήσουν τον τοπικισμό και τις φιλοδοξίες τους, δίνοντας την ίδια ώρα υποσχέσεις στα κεντρικά του εκάστοτε κόμματος, ενόψει των Προεδρικών εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτικά αλισβερίσια και πιέσεις αλλάζουν τα φώτα στη Μεταρρύθμιση

Δειτε Επισης

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»