Ξεψαχνίζει την υπόθεση της 19χρονης η Βουλή-Ζητά απαντήσεις και πρωτόκολλα
06:11 - 05 Φεβρουαρίου 2022
Πολύ θορυβημένοι είναι και οι βουλευτές μετά τα όσα απαράδεκτα αποκαλύφθηκαν για την υπόθεση της Βρετανίδας μέσα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Γι’ αυτό και το θέμα αναμένεται να τεθεί το συντομότερο δυνατόν προς εξέταση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να συζητηθεί διεξοδικά, να δοθούν απαντήσεις και να προωθηθούν οι αλλαγές που, εκ των πραγμάτων, χρειάζονται, ώστε να μπορούν τα θύματα έμφυλης βίας να τυγχάνουν αξιοπρεπούς χειρισμού και να μέσα από τις σωστές διαδικασίες να αποδίδεται δικαιοσύνη.
Το θέμα δεν έχει ακόμη εγγραφεί στην ατζέντα της Επιτροπής, ωστόσο αναμένεται ότι η εγγραφή του θα γίνει από κοινού από βουλευτές διαφόρων κομμάτων και θα προωθηθεί η συζήτηση ως κατεπείγουσα. Θα κινείται στη λογική της διασφάλισης των δικαιωμάτων κάθε θύματος έμφυλης βίας να έχει πρόσβαση στη δικαιοσύνη με δίκαιο τρόπο.
Στο πλαίσιο της συζήτησης αναμένεται στο μικροσκόπιο να μπει ο ρόλος όλων των υπηρεσιών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στη διαχείριση ατόμων που καταγγέλλουν διάφορες μορφές έμφυλης βίας εις βάρος τους, όπως είναι η Αστυνομία, η Νομική Υπηρεσία, τα νοσοκομεία κ.α.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η απόφαση κόλαφος για 19χρονη-Στήνει στον τοίχο Αστυνομία και Δικαστή
Υπάρχουν πρωτόκολλα;
Όπως εξήγησε στον REPORTER η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η υπόθεση της Βρετανίδας ανέδειξε μία σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία πρέπει να τεθούν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ένα από αυτά είναι γιατί δεν έγινε εις βάθος διερεύνηση εάν έγινε βιασμός, με τις σχετικές αποδείξεις, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, καθώς για οποιονδήποτε λόγο, όπως οι απειλές, οι μαρτυρίες μπορεί να αλλάζουν. Επίσης, όπως επισήμανε, τίθεται και θέμα κατά πόσον είχαν την εξειδικευμένη εκπαίδευση οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση, όπως επίσης και κατά πόσον διερεύνησαν όλες τις πιθανές της διαστάσεις, όπως πχ να ήταν θύμα trafficking.
Άλλο ένα ζήτημα που προβληματίζει πολύ τα μέλη της Επιτροπής είναι αυτό του βίντεο, καθώς, ενώ οι Αρχές επέλεξαν να διώξουν την γυναίκα για δημόσια βλάβη, επέλεξαν να μην διώξουν αυτούς που παράνομα κυκλοφόρησαν αυτό το βίντεο. «Γιατί δεν έκαναν τίποτα; Γιατί δεν το διερεύνησαν; Δέχτηκαν από κάπου πιέσεις; Ήταν ζήτημα αμέλειας ή πλημμέλειας», διερωτήθηκε η κ. Ατταλίδου.
Στο επίκεντρο θα τεθούν και οι χειρισμοί σε σχέση με τη δίκη της γυναίκας. Υπάρχει, δηλαδή, πρωτόκολλο για τέτοιες περιπτώσεις; Ήταν σωστό να πηγαινοέρχεται μια νεαρή κοπέλα από άλλη χώρα, στην κατάσταση που ήταν, με καλυμμένο το πρόσωπο στο Δικαστήριο κατ’ επανάληψη;
Όπως ανέφερε η κ. Ατταλίδου, θα πρέπει να συζητηθεί και το ζήτημα του ιατρικού πρωτοκόλλου. Ποιος εξετάζει, δηλαδή, τα θύματα βιασμού ή άλλων μορφών έμφυλης βίας, με ποιο τρόπο και με ποια πρωτόκολλα; Έχουν όλοι οι λειτουργοί υγείας, σε όλα τα νοσοκομεία, σχετική εκπαίδευση;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς η Αστυνομία έβαλε αυτογκόλ στην υπόθεση της 19χρονης εκθέτοντας την Κύπρο
Η προβληματική κουλτούρα
Από την πλευρά της η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν, η οποία έχει μακρά επαγγελματική εμπειρία στον χειρισμό ευαίσθητων υποθέσεων, καθώς ήταν αστυνομικός και επί χρόνια επικεφαλής του γραφείου καταπολέμησης εμπορίας προσώπων, μιλώντας στον REPORTER έθιξε ιδιαίτερα το ζήτημα της κουλτούρας που επικρατεί στην Αστυνομία και το πώς επηρεάζει τον χειρισμό αυτών των υποθέσεων.
Όπως εξήγησε, στην κοινωνία μας υπάρχουν πατριαρχικά κατάλοιπα, τα οποία επεκτείνονται και στην Αστυνομία και επηρεάζουν τον τρόπο που χειρίζονται υποθέσεις έμφυλης βίας. Εξαιτίας αυτής της κουλτούρας, συχνά τα μέλη της Δύναμης αντιμετωπίζουν τα θύματα με καχυποψία, θεωρώντας ότι η γυναίκα με κάποιο τρόπο προκάλεσε την βία που έχει υποστεί. Η κ. Σούπερμαν έθεσε το ερώτημα κατά πόσον εξετάστηκε το ενδεχόμενο να διερευνηθεί βιασμός έστω και από ένα άτομο εναντίον της γυναίκας ή κατά πόσον διερευνήθηκε το ενδεχόμενο να έδωσε συναίνεση, την οποία στην πορεία απέσυρε, που και πάλι συνιστά βιασμό.
«Δεν είδαν τον βιασμό ή δεν ήθελαν να τον δουν ή με τον τρόπο που συνέλεξαν στοιχεία δεν αποδεικνυόταν και κατέληξαν ότι η γυναίκα έλεγε ψέματα. Και ενδεχομένως να λειτούργησαν εκδικητικά, θεωρώντας ότι τους κορόιδεψε ή τους σπατάλησε την ώρα τους. Και την εξευτέλισαν εντελώς. Θίχτηκε το αίσθημα της αστυνομικής περηφάνειας, επειδή πίστεψαν ότι τους είπε ψέματα και από παραπονούμενη βρέθηκε κατηγορούμενη σε υπόθεση δημόσιας βλάβης», τόνισε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ερωτήματα βουνό, η... σιωπή και οι απαντήσεις που αγνοούνται για την 19χρονη
Πάντα διερευνούν το εμφανές
Όπως είπε η κ. Σούπερμαν ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει και από αυτή την υπόθεση αλλά και από πολλές άλλες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη όλα αυτά τα χρόνια, είναι πως η Αστυνομία μας δεν διερευνά εις βάθος όλες τις διαστάσεις μίας υπόθεσης αλλά βρίσκει πάντα αυτό που θεωρεί εμφανές έγκλημα και ασχολείται μόνο με αυτό που θα της προσφέρει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Στην περίπτωση αυτή, στα μάτια της Αστυνομίας, εμφανές έγκλημα ήταν τα ψέματα και ασχολήθηκαν με αυτό, χωρίς να δουν άλλες διαστάσεις, όπως προκύπτει από το γεγονός πως δεν άνοιξε υπόθεση για το βίντεο που κυκλοφόρησε. «Δεν διερευνά εις βάθος τις υποθέσεις, δεν σκαλίζει και δεν ψάχνει να δει αν υπάρχουν κι άλλα, πιο σοβαρά αδικήματα από πίσω», τόνισε.
Η βουλεύτρια διηγήθηκε, μάλιστα, στον REPORTER, μια ανατριχιαστική υπόθεση που έφτασε κοντά της κατά τη διάρκεια της θητείας της στο γραφείο για το trafficking, που αποδεικνύει περίτρανα την αδυναμία της Αστυνομίας να χειριστεί σοβαρές υποθέσεις έμφυλης βίας εις βάθος και να αντιληφθεί ποια είναι τα πραγματικά αδικήματα που διαπράττονται.
Όπως είπε, υπήρχε μία αλλοδαπή γυναίκα, που ασχολείτο με αγροτικές εργασίες, την οποία τα βράδια επισκεπτόταν στην καλύβα που διέμενε ο εργοδότης της. Είχε μάλιστα πει στην κ. Σούπερμαν χαρακτηριστικά «εγώ ήμουν τυχερή που ερχόταν το βράδυ, μετά που έκανε μπάνιο. Στις άλλες κοπέλες πάνε οι εργοδότες τους κατά τη διάρκεια της δουλειάς στα χωράφια». Κάθε βράδυ πήγαινε και την συναντούσε και ως αποτέλεσμα αυτών των επαφών, η γυναίκα έμεινε έγκυος. Γέννησε πρόωρα, μόνη και αβοήθητη στο σπίτι της, ένα νεκρό μωρό. Το πρωί πήγαν ο εργοδότης της με τη σύζυγό του, πήραν το νεκρό μωρό και το πέταξαν στα σκουπίδια, όπου εντοπίστηκε.
«Την πίεζε τόσο πολύ η Αστυνομία να τους πει ότι σκότωσε το μωρό. Την πίεζαν μέχρι που η νεκροψία απέδειξε ότι το μωρό γεννήθηκε νεκρό. Την εξευτέλισαν. Την πίεζαν να παραδεχτεί κάτι που δεν έκανε, γιατί το εμφανές έγκλημα γι’ αυτούς ήταν η βρεφοκτονία». Μέχρι το χρονικό σημείο που έφτασε η υπόθεση στο γραφείο της κ. Σούπερμαν, κανένας δεν είχε διερωτηθεί τι προηγήθηκε της τραγικής κατάληξης ενός νεκρού μωρού στα σκουπίδια. Δεν έψαξαν εις βάθος την υπόθεση, δεν διερεύνησαν αν η γυναίκα ήταν θύμα βιασμού, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σεξουαλικής παρενόχλησης. Δεν έψαξαν αν αυτή η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα συναινετικής σεξουαλικής πράξης, δεδομένου ότι πατέρας ήταν ένας άντρας σε θέση εξουσίας, από τον οποίο η μητέρα είχε πλήρη οικονομική εξάρτηση, ούτε ενδιαφέρθηκαν για την κατάσταση του θύματος. Για την Αστυνομία υπήρχε μόνο ένα εμφανές έγκλημα, η βρεφοκτονία, την οποία δεν διέπραξε ποτέ η γυναίκα. Τότε, στο ΤΑΕ που χειριζόταν την υπόθεση, δεν εργαζόταν ούτε μία γυναίκα… Μόνο άντρες, με την γνωστή κουλτούρα και ένα «εμφανές έγκλημα» ενώπιον τους.
Όπως τόνισε η Ρίτα Σούπερμαν, θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε ποιοι εργάζονται στα ΤΑΕ και με ποια προσόντα. Το σύστημα της Αστυνομίας είναι τέτοιο που οι μεταθέσεις γίνονται στη βάση επιθυμιών, όχι αντικειμενικών κριτηρίων. Έτσι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα πλέον σοβαρά εγκλήματα, δεν είναι απαραιτήτως και οι πιο καταρτισμένοι ούτε και αμείβονται περισσότερο επειδή κάνουν μια πιο εξειδικευμένη δουλειά. Υπάρχουν χώρες του εξωτερικού, όπως διαπίστωσε από τα προγράμματα ανταλλαγής που συμμετείχε η κ. Σούπερμαν, που έχουν προαπαιτούμενα συγκεκριμένων ακαδημαϊκών προσόντων για να επιτρέψουν σε κάποιον να εργαστεί στα ΤΑΕ. «Δεν ξέρω πότε η Αστυνομία Κύπρου θα συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της εποχής», κατέληξε.
*Ο REPORTER επικοινώνησε για άλλη μια φορά με την Αστυνομία, η οποία επανέλαβε ότι ακόμη μελετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Ανώτατο τους έπιασε αδιάβαστους, αυτοί όμως ακόμη μελετούν...